ASUS TUF Gaming B550-PLUS Review
11 september 2020, laatste update op 11 september 2020, 364 views
Rapporteer
Goed B550 moederbord mét alle nodige features (PCI-E 4.0 x16 en x4 op m.2 slot), en zonder overbodige toevoegingen die het bord duurder zouden maken.
Pluspunten
- goede prijs/kwaliteit
- post LEDs
- bouwkwaliteit
Minpunten
- maar 1 m.2 slot heatsink
- geen PS/2 slot meer
- locatie sata headers
Aanleiding:
Voor mijn 2020 vakantiegeld toch nog een nieuw doel gevonden in het upgraden van mijn pc uit 2015. Van die pc was de CPU de bottleneck aan het worden (na eerder een keer het RAM geheugen, dat al uitgebreid). Dit betekende wel dat nu wel processor, moederbord én ram geheugen vervangen moest gaan worden.
Chipset:
Met het bekijken van enkele reviews, ging mijn interesse uit naar een AMD processor. Hier moest dan ook een moederbord (met liefst wat toekomstbestendigheid, voor Zen3 ) bij. De twee keuzes qua chipset waren dus de X570 of de B550. Gezien mijn build en overige componenten die ik ging bestellen ook niet extreem duur gingen zijn, en ik ook qua overklokken redelijk tam met mijn pc omga, is een B550 voldoende. PCI express 4.0 voor de videokaart en voor de m.2 is voor mij genoeg.
Moederbord keuze:
Met een ATX form factor en een idee voor een niet super low-end, en niet super high end moederbord, is de keuze gevallen op de ASUS TUF Gaming B550. De 2.5Gbit ethernet en de audio aansluit mogelijkheden zijn hier fijn ten opzichte van de goedkoopste B550 moederborden.
Ook wou ik graag een USB-type C op het moederbord, of dit nu via interne header of op de achterzijde is, maakt niet direct veel uit. Gezien de ASUS deze optie heeft, prima.
Het moederbord ziet er verder van prima kwaliteit uit, en is degelijk gebouwd. Een build minpuntje is dat mijn case (CM690) helaas geen uitsparing heeft die uitkomt ter hoogte van de SATA headers. Misschien is ook mijn case gewoon te oud voor nog een upgrade als dit mee te maken, maar goed.
BIOS:
In het BIOS heb ik wel even lopen te zoeken om de XMP (hier dus DOCP) en de Legacy boot opties te vinden. Verder zitten wel alle opties er in, en zijn ook in de Ez modus de Fan controls makkelijk te bedienen. Dit laatste was wel nodig, out of the box bleef een van mijn fans de hele tijd op-/en af- gaan.
Windows:
Mijn Windows 7 instal die ik in mijn oude systeem had, werkte hier dus niet meer. Ondanks dat er wel twee usb 2.0 poorten in het I/O deel op de achterkant zitten, en mijn case nog een front usb 2.0 heeft, werd er geen windows meer herkend. Uiteindelijk op de nieuwe m.2 SSD, waarnaar ik mijn oude win7 SSD had gecloned, dus weer moeten formatteren om een lege nieuw-installatie van Windows 10 te kunnen doen (de upgrade optie vraagt om Win7 te starten en vanuit daar te updaten, zonder muis/toetsenbord kan dat helaas niet). Dan maar uiteindelijk een full windows 10 geinstalleerd en de backup van de bestanden terug gezet. Ook geen PS/2.