Inleiding
Je hebt van die dagen dat je lekker buiten in de zon zit, en dat er toch iets mist. Muziek! En dan geen zweterige oortjes in die je beletten in de vrijheid om gewoon even op te staan en wat drinken te gaan halen, als je telefoon met muziek buiten op de salontafel ligt. Op zulke dagen zoek je een draagbaar speakersysteem, wat je het liefst ook nog makkelijk mee kan nemen naar vrienden en familie of zelfs school. Voor mij kwam die dag ruim een jaar geleden, in de herfstvakantie van 2009. En vandaag de dag ben ik zover om een review te schrijven over de X-Mini II.
Bestelling
Mijn X-Mini II's heb ik besteld bij Gadgethouse, ergens anderhalf jaar geleden. Zoals ze beloofden op hun site, waren mijn speakertjes dus ook binnen 3 werkdagen binnen. Ik was benieuwd...
Unboxing
Na eerst de pakketdoos van TNT te hebben geopend, kwamen daar 2 slick / mooi afgewerkte compacte doosjes uit met daarin de mini speakers. De doos zit overigens aan alle kanten vol met waarschuwingen met als voorbeeld: Warning! Unbelievably Loud! Dat zette bij mij direct al de toon. Ook gaf de verpakking aan dat deze spekers de zogeheten
Red Dot Design Award hadden verdiend en zodoende was ik al erg onder de indruk van de lovende uitspraken op de doos. Wat ik verder in de doos aantrof waren een mini handleiding, een combikabel met USB en mini-jack aansluiting voor als de kabel een wat langere afstand moet overbruggen dan de geïntegreerde kabel en een zacht draagzakje om de speaker in mee te nemen.
Uiterlijk
Over het uiterlijk valt veel te zeggen. Ten eerste is het out-of-box een heel klein, compact, gesloten en echt een mini speakertje. Op de bovenkant zit een bruggetje om de conus te beschermen en aan de onderkant vind men een on/off switch, een volumeschijfje en een mini-jack voor het buddy-jack design hieronder beschreven. Ook zit er een soort ringetje verwerkt in het rubber waar je eventueel een touwtje aan zou kunnen bevestigen of iets dergelijks. Het nut van dit ding, naast het feit dat je er grip op kunt uitoefenen vij het opendraaien, ontgaat mij volledig aangezien het geheel in een zwart zakje kan worden vervoerd. In de bodem zit een kort audiokabeltje verwerkt met een lengte van ongeveel 10 cm. Niet overdreven lang en zeker niet te kort. Prima lengte. Toen ik deze speakertjes kocht waren ze alleen in het zwart leverbaar, maar hedendaags zijn ze ook in het rood en wit te verkrijgen. 't Is maar net waar je meer van houdt. Mijn eerste exemplaren bevatten een doffe rode "red-dot" plakker op de conus, waar de nieuwe die ik na vervanging terugkreeg een glimmende rode conus bevatte en een iets grotere bass-chamber lijkt te hebben.
Belangrijke Specificaties
40 mm speaker met een totale output van maximaal 2 Watt.
Frequentiebereik: 100 Hz - 20 kHz
Gewicht: 50 g.
Buddy-jack design: Dit is een ontwerp in de speaker wat je aan de achterkant nog een 3.5 mm jack-ingang geeft om zo meerdere speakers aan elkaar te haken. Zo kun je een ketting maken van 2, 4 of 8 speakers, of zelfs een hele sound-wall met 39050 speakers. Dat komt neer op een totaalbedrag van 878625 euro, maar met een flinke offerte zou daar nog wel een leuk prijsje voor gemaakt kunnen worden!
Met een voorbeeldje van het buddy-jack design
Charging & Testing
Door de handleiding was ik bevolen de speakers elk minimaal 4 uur op te laden voordat ik ze voor het eerst in actie kon zien. Enigszins beledigd door dit bevel besloot ik er toch maar aan te geloven en de speakertjes beiden een half uur na ontvangst aan de pc te hangen om ze vervolgens 4 uur later te ontkoppelen van de pc voor een eerste test.
Het draai-en-plop mechanisme dat in de speakertjes zit gebouwd creëert bij het opendraaien een ruimte die vacüum lucht vasthoudt en dient als "bass-chamber". Aangezien dit de eerste keer was dat ik de speakertjes aan het werk zette had ik niet al te hoge verwachtingen van de prestatie's out-of-box. Dat viel me uiteindelijk nog enigszins mee, toen ik verbaasd zat te luisteren naar de kwaliteit van deze mini speakertjes. Hoog en midden was gelijk al vrij zuiver en dat zou ook naar mijn idee niet veel veranderen, alleen de bass moest voor mijn gevoel nog "opwarmen". Nu heb ik deze speakertjes al ongeveer anderhalf jaar in bezit en minstens evenlang in gebruikt, op die 4 uur opladen na, en is het toch wel tijd om een uitgebreide beoordeling te geven over de geluidskwaliteit:
Hoog en midden
Een enorm sterk bereik wat de speakertjes al vanaf het eerste moment bewezen. Op de regel "hoe-kleiner-de-conus-hoe-hoger-het-geluid" zijn deze speakertjes dus zeker
geen uitzondering! Voor degenen die het nummer uit de film Shrek "I need a hero" nog kennen: dit was voor mij een goed nummer om te horen hoe de kwaliteit op hoog en midden was, en dat was verbluffend! Op naar de volgende test die de laagste frequenties uit deze speakertjes zullen gaan persen.
Laag
Voor deze test koos ik het nummer van Basshunter: "All I ever wanted". Voor degenen die het nummer kennen behoeft dit geen uitleg maar voor de rest zou ik het kunnen samenvatten als een nummer met een hele hoop lage boemboem. Wanneer de speaker gesloten is merk je van bass dus helemaal niks, maar eenmaal unlocked gaat er een wereld van geluid voor je open. Misschien is dat wat hoog gegrepen bedenk ik me, maar ik was echt verbaasd en geshockeerd van wat ik hoorde. Het is natuurlijk geen dreunende krachtige disco-bass, maar dat mocht ik er ook niet van verwachten. Het is het soort bass dat veel heeft aan een flexibel oppervlak, als een matras van een bed. Op een avond kwam ik daar achter, toen mijn hoofd lekker met 1 oor op mijn kussen lag en ik de speaker naast me zette voor wat muziek. De trillingen die de speaker produceert bij lage frequenties werken vibrerend door in het matras wat een rijkelijk gevuld geluid creëert. Een stenen oppervlak is leuk, maar het biedt geen specifieke voordelen voor het geluid wat ze produceren. Wat ook werkt is een eiken houten bureau, met daarop een zacht materiaal als een telefoon (Echt!?!?! o.0) Ja, echt. In mijn geval wel eentje met een zacht touchscreen, die de vibraties ietwat versterkt doorgeeft aan het bureau welke op zijn beurt het geluid wat meer "vulling" geeft. Hierachter komen was in mijn geval puur toeval, en ik kan het nog niet goed verklaren. Het is wel prettig om te ervaren vind ik.
Accuduur
X-Mi beweerde en beloofde in hun specificaties dat deze speakertjes op vol vermogen 11 uur mee zouden kunnen gaan. In de praktijk lijkt dat zeker haalbaar, al zijn dat luistersessies van 1 - 3 uur per keer. Een paar van die sessies houden ze makkelijk uit en bij veel gebruik hoef ik ze maar eens in de 3 dagen aan de pc hangen om weer op te laden. Lang gebruik is in dit geval dan een uurtje of 4. Kortom, over de accuduur ben ik ook enorm enthousiast!
Prijs
Op het moment van aanschaf betaalde ik 24,95 (+ 4,95 verzendkosten), op dit moment kosten ze 22,50 bij Gadgethouse. Of ik de speakers hun geld waard vind? Zeker! Ik kan niet anders zeggen. Na de vele lovende reviews gelezen te hebben had ik eerder een prijs verwacht richting de 40 euro, aangezien de technolgie zo draagbaar, zo klein en toch zo kwalitatief uitmuntend is verwerkt en de bass-chamber toch wel revolutionair is op dit gebied.
Al met al ben ik enorm tevreden met deze aankoop. In die anderhalf jaar is er wel 1 exemplaar geretourneerd naar de shop voor vervanging, maar ook dat was zonder problemen en heel snel verwerkt. Sindsdien geniet ik inmiddels al anderhalf jaar van deze speakertjes en dat zal ik ook nog wel even blijven doen. In die anderhalf jaar zijn ter vergelijking nog wel een Pure-Fi Mobile van Logitech en ook de X-Mini MAX II van X-Mi aangeschaft en hiervan volgen ook snel reviews.
Aangezien dit mijn eerste review is zou ik opbouwende kritiek zeer waarderen en ook goed kunnen gebruiken voor mijn volgende reviews. Bedankt voor het lezen en hopelijk heb ik iemand over kunnen halen tot aanschaf van een X-Mini II