€ 40,- bij CAPS

Kolink Satellite Review

9 september 2020, laatste update op 9 september 2020, 889 views Rapporteer

Net stevig kastje voor een kleine prijs. Niets spannends, geen poespas met doorzichtige panelen of RGD LED's.
Gewoon strak, zwart en netjes.

Pluspunten

• µATX Support (niet alle borden)
  • Stoffilters
  • Ruimte voor grote CPU koelers

Minpunten

• Kabel management
  • Stevigheid frame als HDD caddy er uit is

Mijn doel was een compact systeem wat in de TV meubel past om op te gamen en om mee te namen naar LAN-party's e.d. het systeem moest zo compact mogelijk zijn, maar ik zat wel met een max. budget wat ik zou klein mogelijk wou houden. De kosten waarop bespaard kon worden; daar bespaarde ik uiteraard op. Voor deze build heb ik een aantal componenten hergebruikt welke ik nog had liggen. Het hoeft geen krachtpatser te zijn, als hij maar draait wat ik wil spelen.

Deze kast ondersteund µATX moederborden, wel met een maximale afmeting van 22.6x18cm. Een Asus H110M-K moederbord past er NET in. Omdat er nog geen reviews waren van deze kast met een µATX moederbord, besloten om een review te schrijven.

Wat krijg je als je deze kast besteld:

Een doosje met de kast in een plastic zak en wat beschermingsmateriaal er om heen.
In de kast zit een zakje met schroefjes, USB covertjes, 2 extra pootjes voor een µATX bord (daarover later meer), rubberbusjes voor de HDD/SSD's en wat tie-wraps. Omdat de voeding intern zit is er ook een verloopkabel gemonteerd, deze had een paar cm korter gemogen voor mijn voeding.

Bouwkwaliteit en vormgeving:

De bouwkwaliteit is boven verwachting voor de prijs. Hij voelt solide aan, is netjes afgewerkt en bevat stoffilters bij de mesh openingen. De vormgeving is rechttoe rechtaan, het is een langwerpige zwarte doos op gouden pootjes (past mooi bij de versterker) met een Mesh frontpanel. De power/reset button en de USB poorten zitten op de bovenkant van het frontpanel.

Enige aanmerking die er is; er zitten 2 caddy's in waar schijven aan kunnen. Een daar van loopt over het "plafond" van de kast. Als je deze er uit haalt dan is de kast al zijn stevigheid kwijt, ik raad dus aan deze altijd terug te plaatsen.

De kap is 1 geheel welke over de kast valt, het terugplaatsen vereist wat geduld en gepriegel. Maar als het zit, dan zit het ook strak en netjes afgewerkt.

De behuizing heeft een dual slot voor je PCI(-E) devices. Belangrijke kanttekening hierbij als je een build doet met een videokaart. Zorg ervoor dat je PCI-E X16 het eerste slot is onder je processor (zo dicht mogelijk bij de audio). Omdat de kast maar 2 sloten heeft, kom je ander niet uit met de plaatsing van je videokaart.

Inbouwmogelijkheden en installatiegemak:

Zoals vermeld ondersteund het bord µATX moederborden. Wel met de vernoemde maximale afmetingen.
Dit is ideaal om de kosten van je build nog iets te drukken. Er kunnen CPU koelers van max. 16cm hoogte in. Lange videokaarten (tot 27cm) passen ook, let daarbij wel op de met de afmeting van je voeding, ik heb en 14cm diepe voeding en het past net i.c.m. de GTX750Ti.

De kast heeft 4 afstandsbusjes voor het moederbord, dit is gebaseerd op ITX borden. Mocht je er een µATX bord in plaatsen zitten er 2 rubber voetjes bij om het bord te ondersteunen aan de onderkant, deze kun je net zo goed direct weggooien, ze blijven niet zitten namelijk. Bij het aansluiten van de frontpanel en de audio schoten ze onder het bord uit en heb ik het bord bijna gebroken, wellicht was ik ook iets te hardhandig, maar het is iets om rekening mee te houden. Als je de voeding al in de kast hebt geplaatst voor het bord (zoals ik deed) dan zul je een beetje moeten passen en meten maar het gaat.

De SSD's zitten aan de zijkant van de kast geplaatst op een caddy (boven het bord). De voeding zit zoals vermeld voor in de kast en wordt met een verlengkabel verbonden aan het lichtnet.

Alle componenten zijn makkelijk te plaatsen en vast te zetten, je zit eigenlijk nooit in de weg met een ander component.

Kabel management:

Dit is wel een pijnpunt, welke wel te verwachten is bij de prijs en het formaat van de kast. Je hebt nergens kabelgoten om kabels weg te werken. De SATA, SATA POWER en CPU power heb ik met tie-wraps aan de HDD caddy vast gezet welke op het dak van de kast zit. Ook de ATX24 heb ik via hier terug geleid naar de voeding.
De 6-pin voor de videokaart heb ik via een opening achter het frontpanel geleid (hier is zo'n 2,5/3cm ruimte) en via een andere opening terug de kast in. Hetzelfde geld voor de overtollige lengte kabel van de schijven en de CPU. Ik heb mijn best gedaan alles zo weg te werken dat het niet in de weg zit voor de ventilatoren welke aanwezig zijn. Als de kast uit elkaar moet, zal het een flinke klus worden.

Foto's ter verduidelijking. Mocht ik nog aanvullende informatie bedenken zal ik deze delen. Bij vragen, schroom niet om ze te stellen!

Heb jij ook een Kolink Satellite?