Gebruikers

Score: 5
1 review

Canon EOS 1D X Mark III (+64GB geheugenkaart + reader) Zwart

Prijs
Specificaties Losse body • 20,1MP sensor • WiFi en GPS - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering
(+64GB geheugenkaart + reader) Zwart

Canon EOS 1D X Mark III (+64GB geheugenkaart + reader) Zwart Review

dmvdberg 7 september 2020, laatste update op 8 september 2020, 1.076 views Product geleend

Canon EOS 1D X Mark III (+64GB geheugenkaart + reader) Zwart

Van Canon kreeg ik deze camera een weekend te leen om er meer te weten over te komen mee te werken in de praktijk en te vergelijken met mijn eigen EOS R.

Pluspunten

• Snelheid
  • Indrukwekkend als mirrorless camera
  • Bouwkwaliteit
  • Accuduur

Minpunten

• Dure geheugenkaarten
  • Spiegel voelt overbodig
  • Zwaar in vergelijking met R systeem

Canon 1Dx iii

Leencamera
Soms heb je mazzel en krijg je een unieke kans, zoals een weekend lang mogen spelen en leren met de Canon 1Dxiii. De camera is nu een tijdje op de markt en heeft natuurlijk een zekere status als topmodel. De camera gaat maandag weer netjes terug naar CPS Nederland en ik ben daar stiekem ook wel dankbaar voor. Het is geweldig om met de camera te werken maar zoals je verderop zult lezen is het simpelweg niet mijn camera (meer).
Voor wie is deze camera
Aangezien dit een review is gebaseerd op een weekend en niet weken, maanden of zelfs jaren ervaring met het toestel benader ik het vanuit mijn eigen ervaring als fotograaf. Met 15 jaar aan camera ervaring en onderhand werkzaam bij een camera retailer heb ik in een unieke positie om van alles te kunnen testen. Nu wordt dat ook een beetje verwacht aangezien ik vooral 'Pro' klanten help en technische vraagbaak ben. Ik zie twee soorten klanten met een 1Dx klasse camera (vervang 1Dx door Nikon D5 of D6 en deze review is bijna letterlijk over te nemen). Te weten de top sport fotografen die voetbal, hockey, motorsport of andere extreem bewegelijke momenten moeten vastleggen. Schaar hier voor het gemak ook fashion en journalistiek onder en je begrijpt wie ik bedoel. De tweede categorie zal ik tactvol 'Dit is toch de beste camera' gebruiker noemen. Super dat je dit ding koopt voor je safari, maar misschien is een 90D een wat betere balans? Maar dat is een discussie voor een ander moment, ik gun iedereen het plezier van deze camera.

Maar voor wie is de camera gemaakt?
Niet voor mij. Dat is absoluut duidelijk. Mijn EOS R heeft meer resolutie, de R5 is hierin nog beter voorzien, en ook qua kleuren diepte komen bijna alle (Nikon, Sony, Canon) mirrorless camera's beter uit de bus. Je moet het bij deze camera echt hebben van redelijk gelijkmatige belichting. Extreme verschillen houd de sensor niet van. Highlights zijn goed te redden maar grote vlakken vallen vaak tegen in de editing later. Wie verschillen wil zien drink ik graag een kopje koffie mee maar uit privacy overwegingen ga ik geen foto's laten zien van mensen.

Ben je:
  • Sportfotograaf
  • Natuurfotograaf
  • Actie fotograaf zoals sport, nieuws of reportage
Gefeliciteerd!
Dit is echt een camera voor jou! Blijft een pittige prijs.
Had ik al gezegd hoe scherp deze camera is?
Voor portret, studio, landschap, macro of zelfs voor vogel fotografie rennen de EOS R5 en R6 rondjes om deze camera. Mijn eigen R was zo veel makkelijker dan het 1Dx systeem dit weekend dat ik op een geven moment de 300mm heb omgezet naar mijn R vanwege het gemak, je ziet met een mirrorless beter wat je doet. Zodra je echter in gelijkmatig licht staat is dat veel minder een issue en ik heb met de 1Dx iii in combinatie met mijn 100mm echt geweldig kunnen werken in de volle zon.
Help ik heb te veel beelden?!
En beelden te veel heb je al snel. Heel snel.
Met 16 beelden (fps) mechanisch en 20 (!!) via live view is het een snelle oplossing om alles vast te leggen. Gevolg, thuis komen met honderden beelden waar 20% al genoeg was geweest. Ik ben eerder in deze val gelopen door met een Sony A9 een bruiloft te fotograferen. Veel van de statie foto's zijn van lopende bruidsparen en dan komt de snelheid mooi van pas. Realiteit, de eerste 3 zijn top. De rest grappig voor een animatie ofzo.
Echter
Vanuit mijn werk sta ik (stond want covid) soms bij voetbal wedstrijden om klanten te begeleiden bij een foto experience. Super tof en dan is er ook ruimte om zelf wat beelden te maken. En oh man.... Wat zou ik er niet voor over hebben om met dit monster daar aan de slag te kunnen! Je merkt dat de camera pas echt tot leven komt zodra je onderwerp gaat rennen, springen en opeens van richting veranderd. Het AF systeem is super en je komt met alleen maar scherpe beelden thuis. Elk moment perfect. Ja, dan is mogen kiezen natuurlijk een genot.
Gebruik & bediending
Brengt me mooi bij de bediening van dit monster.
Autofocus
Slim, slimmer en dan de 1Dx iii. Zelfs door de optische zoeker herkent de camera gezichten. Het is nog geen eye autofocus maar.... dat heb je wel in liveview. En die is net zo goed (beter?) als mijn EOS R (laatste firmware).
Voor wie graag eigenwijs is kun je ook een enkel of deels autofocus punt instellen. De camera is dan wel eens waar zo dom als een aardappel maar.... dat doe je dan zelf. De camera komt echt tot leven met het zone systeem. Gaaf is dat je ook een heel klein zone gebied kunt instellen en dit gebied ook snel en accuraat verplaatsen met de nieuwe AF-On knop. Het hele weekend heb ik oprecht geen onscherpe foto kunnen krijgen. Bizar, en super gaaf.

Dit kan allemaal omdat het AF systeem nu een echte CMOS sensor is. Stiekem is de 1Dxii dus veel meer een mirrorless camera dan je denkt, zelfs met de spiegel in actie...
Knoppen
Behalve dat ze nu licht geven *KUCH*Nikon-had-dit-al*KUCH* zijn ze uniek voor het 1Dx systeem. Heel anders dan bijvoorbeeld de 5D serie. Alles zit op een makkelijke maar andere plek. Het loont om je echt even vooraf te verdiepen alle functie en vertrouwd te raken met de indeling. Uniek is de nieuwe AF-on knop. Deze is optisch en werkt lichtjaren sneller dan de joystick. Mogen alle camera's dit voortaan? In plaats van tetris spelen heb je eindelijk snelheid in AF punt wisseling. Al had ik de camera 90% van de tijd in Zone modus staan.
Menu
Het is een Canon. Ooit een Canon camera vast gehad? Gefeliciteerd je weet hoe het menu werkt. Wel zo fijn, je kunt het hele menu bedienen met het touchscreen! (looking at you Sony ! Leuk dat de A7siii het kan, nu de rest nog)
Perfecte camera voor de professional of hobbyist die serieuze snelheid nodig heeft. 20 megapixel is zat voor actie en sport maar komt echt te kort voor portret werk waar kleurendiepte en resolutie de voorkeur hebben. En laat ik nu net portret fotograaf zijn en niet meer in de fotopit bij concerten...

Heb je vragen? Stel ze hieronder in de comment sectie, ik zal mijn best doen alles zo goed mogelijk te beantwoorden

Heb jij ook een Canon EOS 1D X Mark III (+64GB geheugenkaart + reader) Zwart?

Jaja...twee jaar na het plaatsen eindelijk een commentaar... :+

Ik heb geen ervaring met de 1Dx Mk3 of de R5/6, maar ik weet niet of het daadwerkelijk zo is dat de 1 serie (waarvan de Dx Mk3 waarschijnlijk de laatste is) tekort komt voor portretfotografie. Tot een paar jaar geleden was deze camera namelijk feitelijk de enige optie voor de professionele fotograaf, na de 1Ds, die voornamelijk voor studiowerk, bruiloften en fotoshoots werd gebruikt. De 1Dx is de samenvoeging van de 1D met de 1Ds, waar de 1D voor fotojournalisten en sportfotografen bedoeld was.
Misschien hebben de R5/6 inderdaad een andere/betere kleurweergave out of the box, maar ik kan mij niet voorstellen dat alle professionele Canon fotografen met een camera hebben moeten werken die eigenlijk niet zo best was. Dan hadden ze al lang overgestapt op een ander merk. Het verschil in nabewerkingstijd verdient zich immers snel terug.
Maar goed, misschien zie ik het verkeerd.

Wat je misschien nog mist in de vergelijking, of misschien beter, de motivatie om een R5/6 te kiezen boven een 1Dx Mk3 (mits het budget geen issue is, anders is het sowieso een non-discussie) zijn 2 dingen: de 1Dx is inderdaad zwaarder en groter, maar dat is voor velen ook weer een voordeel omdat je 'm makkelijker stil kan houden. Echter, een dag mee rondlopen kan een issue zijn. Ik had zelf een 1D en een 1D Mk2 en dan heb je best wat spul bij je qua gewicht. En de accu gaat zeg maar langer mee dan het verschil in gewicht aan backup accu's voor een R5/6 :+
En je moet de Mk3 zien als de laatste pro-DSLR voor Canon, en hoewel het raar lijkt om een soort hybride DSLR/Mirrorless te maken, is deze camera denk ik eerder bedoeld voor de professional die al 100kg aan Canon lenzen, extra accu's (de accu's van de 1Dx Mk1/2/3 zijn uitwisselbaar) e.d. hebben liggen. Dan hoef je dus geen nieuwe lenzen meer te kopen. Als je voor de keuze staat om iets nieuws te kopen en je hebt nog niets of heel weinig spul met een Canon EF mount, zou ik voor de mirrorless gaan.

Tenzij je, zoals ik, weer aan het kijken bent naar een camera en dan ziet dat je een tweedehandse 1Dx Mk2 (Mk3 is momenteel nog best aan de prijs) voor heel schappelijke prijsjes te koop zijn. Ja, ik kan dan ook een 5D kopen, maar ik denk vaak nog met weemoed terug aan de dagen met de 1D & 1D Mk2 en herinner mij wat een geweldig ding dat was om mee te schieten. Ligt heel fijn in de hand, is supersnel en accuraat. Zelfs de 1Dx Mk2 kan denk ik tegenwoordig nog best de concurrentie aan met menig modernere camera. Megapixels zegt eigenlijk niets, behalve als je veel wilt croppen, maar dan doe je imho iets fout. De 1D met 4MP was rond de eeuwwisseling dè sportcamera en niemand vond dat aardappelcamera foto's. Ook niet als die foto's op posterformaat werden afgedrukt.
Je hebt als 'enthousiast' namelijk een groot voordeel met zo'n 'outdated' camera: er is nog heel veel spul te koop in de tweedehands markt. Lenzen slijten niet zo snel, dus je kunt veel makkelijker een mooie collectie EF lenzen opbouwen. Die R lenzen zijn relatief nieuw, dus duurder en schaarser in de tweedehands markt.

Dus ja, ben je pro en moet je er geld mee verdienen is het allemaal nobrainer. Maar voor een enrhousiasteling is het zeer zeker de moeite waard om zo'n in sommige ogen outdated camera aan te schaffen. Je slaat er nog lang geen gek figuur mee.
Hej hoi,

Dankje voor de lange reactie. Altijd welkom. Ook na 2 jaar.
Ik denk dat je de toon van mijn review mist. Ja de camera is geweldig en voor professionals absoluut een topkeuze. Maar het werkveld is anders, heel anders geworden. Mirrorless is op elk vlak een voorruitgang. Al helemaal nu de R3 ook in het aanbod van Canon zit. Idem Z9 nikon en A1 Sony.

Regelmatig in mijn review haal ik aan dat de 1Dxiii een reportage camera is. In journalistiek, reportage, bruiloften of zelfs fashion is 20megapixel plenty. Maar canon adverteert al jaren terecht dat de hoger resolutie 5D serie ( 5Ds(r ) iemand?) veel praktischer is voor studiowerk. Je krijgt simpelweg meer detail. In een wereld van de 1D modellen voordat de lijn met de 1Ds samenging in de 1Dx serie waren ze absoluut de beste keuze voor elke professional.

Anno 2023? Geen pro die nog een DSLR zou moeten kopen. Je loopt achter de feiten aan. De kilo's hoeven niet meer. Het kan scherper, sneller, eenvoudiger en leuker met een mirrorless body. Of dat nu een R3 of R5 is, als professional wordt je het leven echt makkelijker gemaakt ongeacht voor welk systeem je kiest. De Nikon Z9 heeft niet eens een sluiter meer! Zie daar, de toekomst. Het is wachten totdat de eerste fabrikant met een global shutter komt.

De 1Dxiii is de koning van de Canon DSLR's. Helaas voor de koning is er niemand meer in het land om over te regeren.

(edit, zelfs de 1Dxiii is beter als mirrorless dan als DSLR haha)

[Reactie gewijzigd door dmvdberg op 17 januari 2023 09:49]

Klopt allemaal. Vooralsnog denk ik dat ze de MkIII als laatste DSLR hebben uitgebracht om nog een soort hybride aan te kunnen bieden voor wie nog een stapel glas heeft en/of nog niet over wil stappen (koudwatervrees). Fotografen zijn conservatief. Ze zullen moeten wennen aan een EVF en geen 'klakklak' meer horen. Er zal ik geen 1Dx MkIV meer komen; misschien een 1Dr of gewoon een 1R die dan volledig mirrorless is. Ze zullen dan wel hard aan de bak moeten, want het huidige mirrorless aanbod is al van een zodanig nivo dat je het inderdaad met de specs van een 1Dx MkIII niet meer gaat redden.

Ik zag trouwens dat er prima adapters zijn om EF/EF-S lenzen op een R series te gebruiken zonder nadelen. Zelfs met voordelen, want er schijnt een feature in de R camera's te zitten waarmee hij de lenzen herkent en aanpassingen maakt voor vervorming e.d. Erg handig.
Alle EF en EF-s objectieven zijn al als lens profiel in alle R modellen voorgeprogrammeerd inderdaad. Nul verlies en optimaal scherp.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren