Canon 1Dx iii
Leencamera
Soms heb je mazzel en krijg je een unieke kans, zoals een weekend lang mogen spelen en leren met de Canon 1Dxiii. De camera is nu een tijdje op de markt en heeft natuurlijk een zekere status als topmodel. De camera gaat maandag weer netjes terug naar CPS Nederland en ik ben daar stiekem ook wel dankbaar voor. Het is geweldig om met de camera te werken maar zoals je verderop zult lezen is het simpelweg niet
mijn camera (meer).
Voor wie is deze camera
Aangezien dit een review is gebaseerd op een weekend en niet weken, maanden of zelfs jaren ervaring met het toestel benader ik het vanuit mijn eigen ervaring als fotograaf. Met 15 jaar aan camera ervaring en onderhand werkzaam bij een camera retailer heb ik in een unieke positie om van alles te kunnen testen. Nu wordt dat ook een beetje verwacht aangezien ik vooral 'Pro' klanten help en technische vraagbaak ben. Ik zie twee soorten klanten met een 1Dx klasse camera (vervang 1Dx door Nikon D5 of D6 en deze review is bijna letterlijk over te nemen). Te weten de top sport fotografen die voetbal, hockey, motorsport of andere extreem bewegelijke momenten moeten vastleggen. Schaar hier voor het gemak ook fashion en journalistiek onder en je begrijpt wie ik bedoel. De tweede categorie zal ik tactvol 'Dit is toch de beste camera' gebruiker noemen. Super dat je dit ding koopt voor je safari, maar misschien is een 90D een wat betere balans? Maar dat is een discussie voor een ander moment, ik gun iedereen het plezier van deze camera.
Maar voor wie is de camera gemaakt?
Niet voor mij. Dat is absoluut duidelijk. Mijn EOS R heeft meer resolutie, de R5 is hierin nog beter voorzien, en ook qua kleuren diepte komen bijna alle (Nikon, Sony, Canon) mirrorless camera's beter uit de bus. Je moet het bij deze camera echt hebben van redelijk gelijkmatige belichting. Extreme verschillen houd de sensor niet van. Highlights zijn goed te redden maar grote vlakken vallen vaak tegen in de editing later. Wie verschillen wil zien drink ik graag een kopje koffie mee maar uit privacy overwegingen ga ik geen foto's laten zien van mensen.
Ben je:
- Sportfotograaf
- Natuurfotograaf
- Actie fotograaf zoals sport, nieuws of reportage
Gefeliciteerd!
Dit is echt een camera voor jou! Blijft een pittige prijs.
Had ik al gezegd hoe scherp deze camera is?
Voor portret, studio, landschap, macro of zelfs voor vogel fotografie rennen de EOS R5 en R6 rondjes om deze camera. Mijn eigen R was
zo veel makkelijker dan het 1Dx systeem dit weekend dat ik op een geven moment de 300mm heb omgezet naar mijn R vanwege het gemak, je ziet met een mirrorless beter wat je doet. Zodra je echter in gelijkmatig licht staat is dat veel minder een issue en ik heb met de 1Dx iii in combinatie met mijn 100mm echt geweldig kunnen werken in de volle zon.
Help ik heb te veel beelden?!
En beelden te veel heb je al snel. Heel snel.
Met 16 beelden (fps) mechanisch en 20 (!!) via live view is het een snelle oplossing om alles vast te leggen. Gevolg, thuis komen met honderden beelden waar 20% al genoeg was geweest. Ik ben eerder in deze val gelopen door met een Sony A9 een bruiloft te fotograferen. Veel van de statie foto's zijn van lopende bruidsparen en dan komt de snelheid mooi van pas. Realiteit, de eerste 3 zijn top. De rest grappig voor een animatie ofzo.
Echter
Vanuit mijn werk sta ik (stond want covid) soms bij voetbal wedstrijden om klanten te begeleiden bij een foto experience. Super tof en dan is er ook ruimte om zelf wat beelden te maken. En oh man.... Wat zou ik er niet voor over hebben om met dit monster daar aan de slag te kunnen! Je merkt dat de camera pas echt tot leven komt zodra je onderwerp gaat rennen, springen en opeens van richting veranderd. Het AF systeem is super en je komt met alleen maar scherpe beelden thuis. Elk moment perfect. Ja, dan is mogen kiezen natuurlijk een genot.
Gebruik & bediending
Brengt me mooi bij de bediening van dit monster.
Autofocus
Slim, slimmer en dan de 1Dx iii. Zelfs door de optische zoeker herkent de camera gezichten. Het is nog geen eye autofocus maar.... dat heb je wel in liveview. En die is net zo goed (beter?) als mijn EOS R (laatste firmware).
Voor wie graag eigenwijs is kun je ook een enkel of deels autofocus punt instellen. De camera is dan wel eens waar zo dom als een aardappel maar.... dat doe je dan zelf. De camera komt echt tot leven met het zone systeem. Gaaf is dat je ook een heel klein zone gebied kunt instellen en dit gebied ook snel en accuraat verplaatsen met de nieuwe AF-On knop. Het hele weekend heb ik oprecht geen onscherpe foto kunnen krijgen. Bizar, en super gaaf.
Dit kan allemaal omdat het AF systeem nu een echte CMOS sensor is. Stiekem is de 1Dxii dus veel meer een mirrorless camera dan je denkt, zelfs met de spiegel in actie...
Knoppen
Behalve dat ze nu licht geven
*KUCH*Nikon-had-dit-al*KUCH* zijn ze uniek voor het 1Dx systeem. Heel anders dan bijvoorbeeld de 5D serie. Alles zit op een makkelijke maar andere plek. Het loont om je echt even vooraf te verdiepen alle functie en vertrouwd te raken met de indeling. Uniek is de nieuwe AF-on knop. Deze is optisch en werkt lichtjaren sneller dan de joystick. Mogen alle camera's dit voortaan? In plaats van tetris spelen heb je eindelijk snelheid in AF punt wisseling. Al had ik de camera 90% van de tijd in Zone modus staan.
Menu
Het is een Canon. Ooit een Canon camera vast gehad? Gefeliciteerd je weet hoe het menu werkt. Wel zo fijn, je kunt het hele menu bedienen met het touchscreen!
(looking at you Sony ! Leuk dat de A7siii het kan, nu de rest nog)Conclusie
Perfecte camera voor de professional of hobbyist die serieuze snelheid nodig heeft. 20 megapixel is zat voor actie en sport maar komt echt te kort voor portret werk waar kleurendiepte en resolutie de voorkeur hebben. En laat ik nu net portret fotograaf zijn en niet meer in de fotopit bij concerten...
Heb je vragen? Stel ze hieronder in de comment sectie, ik zal mijn best doen alles zo goed mogelijk te beantwoorden