QNAP TS-453D, 4GB ram, zonder harde schijven Review

Danman87
6 september 2020, laatste update op 7 september 2020, 910 views

QNAP TS-453D, 4GB ram, zonder harde schijven

Mooie snelle NAS met Tal van uitbreidings mogelijkheden!
In combinatie met de nieuwe netwerk switchjes van QNAP een mooie combi.

Pluspunten

• Snel en krachtig
  • Weinig geluid
  • Veel uitbreidingsmogelijkheden
  • Heel veel configuratie mogelijkheden
  • Werkt goed in combinatie met de nieuwe QSW switches
  • 2x 2.5 GbE poorten
  • PCI-e slot voor diverse uitbreidingskaarten

Minpunten

• Kwaliteit inschuifbays (1 was iets verbogen)
  • In Nederland verwacht je een eurostekker ipv een engelse
  • Cat5e patchkabels meegeleverd

1. Inleiding

Mijn huidige Qnap TS-112 NAS draait op zich nog prima, maar met maar 1 schijf is het eigenlijk geen echte NAS te noemen.
In het verleden is die ene schijf al eens defect geraakt waardoor alle gegeven verloren waren gegaan. (Gelukkig had ik nog een backup van een paar maanden oud op een externe schijf)
Maar gezien ons gezin langzaam uitbreid en je in de loop van de tijd toch behoorlijk wat foto’s en filmpjes verzameld, word het toch tijd voor meer opslag en meer redundancy.
Daarnaast is mijn TS-112 toch ook al zo’n 8 jaar oud en niet meer de snelste. Het idee is om de TS-112 toch nog niet helemaal af te schrijven, maar wellicht in de toekomst nog te gebruiken als ‘’externe’’ backup voor bepaalde bestanden en deze dan op een andere locatie in huis te plaatsen.

Er komen regelmatig mailtjes van Qnap voorbij met daarin leuke nieuwe producten die ze op de markt gaan brengen. Alsook deze Qnap TS-453D en een nieuwe lijn netwerkswitches.
Meestal lees ik de mailtjes even door en delete ik ze, maar in dit geval zette het mij toch aan het denken omdat ik al in de planning had om iets met de TS-112 aan te moeten.

De TS-453D is ook uitgerust met 2 2.5Gb poorten en dit sluit weer mooi aan op de nieuwe switches van Qnap (QSW-serie).
Als we dan toch gaan vernieuwen, dan gelijk een deel van het netwerk ook aanpakken zodat we hier voorlopig mee verder kunnen! Ik zal in deze review dus ook gelijk de switch en netwerk adapter reviewen.

Ik heb voor de versie met 4Gb geheugen gekozen omdat het voor mijn toepassingen voorlopig voldoende is. En het mooie aan deze NAS is dat ik dit dus nog kan uitbreiden naar 8Gb als ik zou willen.

Met deze review wil ik jullie graag laten zien of een netwerk upgrade voor thuis interessant is. Inmiddels kunnen de nieuwere wifi accesspoints al geruime tijd snelheden van boven de 1Gbps aan (met uiteraard de settings daarop afgesteld en een ‘’schone lucht’’ om op 5Ghz meer kanalen te kunnen gebruiken), maar is in de meeste gevallen de netwerk van max 1 Gbps nog de bottleneck.
Omdat ook de meeste LAN-netwerk kaarten nog geen snelheden boven de 1Gbps ondersteunen, ga ik ook testen met de Qnap USB 3.2 Gen 1 naar 5GbE-adapter.

2. Specificaties en setup

In deze review ga ik niet stap voor stap het uitpakken en de specificaties van de TS-453D laten zien. Ik vind namelijk dat Dutchiee dit al keurig heeft uitgelegd in zijn review.
Enige wat me wel opviel bij het uitpakken van de TS-453D is dat er geen normale eurostekker in de doos zat, maar een ‘’type G’’ Engelse stekker. Gelukkig had ik zelf nog wel wat eurostekkers liggen, dus geen probleem.

De keuze waarom ik voor de TS-453D heb gekozen komt mede door de uitbreidingsmogelijkheden voor de toekomst. Er zitten 2 2.5Gb poorten op welke ik zou kunnen trunken naar de switch voor verdubbeling van de snelheid. Maar het is ook mogelijk om de NAS uit te breiden met een PCIe-uitbreidingskaart voor 10Gbps connectie.

De NAS wordt voorzien van 4x 4Tb Seagate Ironwolf HDD’s. Ik heb bewust voor deze schijven gekozen omdat deze een hogere lees en schrijf snelheid hebben, maar ook niet zo luidruchtig zijn zoals de HGST schijven.
Ik wil hier graag even stilstaan bij de specificaties van de switch en de USB 3.2 Gen 1 naar 5GbE-adapter.
In mijn situatie ga ik gebruik maken van de Qnap QSW-M408-2C als netwerk switch. En de QNA-UC5G1T adapter om mijn laptop of PC rechtstreeks op de switch aan te sluiten.

De specificaties van de Qnap TS-453D:

CPU: Intel® Celeron® J4125 quad-core 2.0 GHz processor (burst up to 2.7 GHz)
CPU-architectuur: 64-bit x86
Grafische processoren: Intel® HD Graphics 600
Encryptie-engine: (AES-NI)
Hardware-versnelde transcodering: Ja
Systeemgeheugen: 4 GB SO-DIMM DDR4 (1 x 4 GB)
Maximale hoeveelheid geheugen: 8 GB (2 x 4 GB)
Geheugen sleuf: 2 x SO-DIMM DDR4
Flash-geheugen: 4 GB (Dual boot OS-bescherming)
Schijf sleuf: 4 x 3.5-inch SATA 6Gb/s, 3Gb/s
10 Gigabit Ethernet-poort Optioneel via PCIe-uitbreidingskaart
Jumbo Frame: Ja
PCIe sleuf: 1
Slot 1: PCIe Gen 2 x2
PCIe bandwidth limitations will restrict the NAS 10GbE performance.
USB 2.0-poort: 3
USB 3.2 Gen 1 port: 2
USB 3.2 Gen 2 (10Gbps) Port: Optioneel via een PCIe-adapter
IR Sensor: (RM-IR004)
HDMI-uitgang: 1, HDMI 2.0 (up to 4096 x 2160 @ 60Hz)
Vorm: Toren
LED-indicatoren: Voeding/Status, LAN, USB, HDD1-4
Knoppen: Voeding, USB copy, Reset
Dimensies (HxBxD): 168 × 170 × 226 mm
Gewicht (netto): 2,37 kg
Gewicht (bruto): 3.6 kg
Bedrijfstemperatuur: 0 - 40 °C (32°F - 104°F)
Relatieve vochtigheid: 5-95% RH niet-condenserend, natte bol: 27 ˚C (80,6 ˚F)
Voeding: 90W adapter, 100-240V

Niet-blokkerende schakelverwerkingscapaciteit: 48 Gbps
MAC-adrestabelgrootte 16K invoergegevens
Jumbo Frame-ondersteuning 9K
Routingprotocol IGMPv2, IGMP, IGMPv3
Protocol voor beheer op afstand RSTP
Voorzieningen IPv4-ondersteuning, LACP ondersteuning, LLDP ondersteuning, Energy Efficient Ethernet, VLAN-management, op basis van VLAN-poort, beheer via het web
Conformiteitsnormen IEEE 802.3, IEEE 802.3u, IEEE 802.3z, IEEE 802.1Q, IEEE 802.3ab, IEEE 802.1p, IEEE 802.3x, IEEE 802.3ad (LACP), IEEE 802.1w, IEEE 802.3ae, IEEE 802.3an, IEEE 802.3az, IEEE 802.3bz
Statuslampjes Transmissiesnelheid van poort, voeding, status, link/activiteit
Garantie van de fabrikant
Service & Support Beperkte garantie - 2 jaar
Omgevingsparameters
Min. gebruikstemperatuur 0 °C
Max. gebruikstemperatuur 45 °C
Luchtvochtigheidsgraad bij gebruik 5 - 95% (niet-condenserend)
Uitbreiding / Aansluiting
Interfaces 2x 10GBase-X RJ-45/SFP+
2 x 10GBase-T RJ-45
8 x 1000Base-T RJ-45

Stroom
Voeding Externe stroomadapter
Vereiste netspanning 120/230 V wisselstroom (50 - 60 Hz)
Energieverbruik tijdens gebruik 22.04 Watt
Afmetingen & gewicht
Breedte 29 cm
Diepte 12.7 cm
Hoogte 4.25 cm
Gewicht 1.15 kg
Afmetingen & gewicht (transport)
Verzendgewicht 1.57 kg

Kabels meegeleverd 1 x USB-C naar USB-A kabel (extern) - 20 cm
Omgevingsparameters
Min. gebruikstemperatuur 0 °C
Max. gebruikstemperatuur 40 °C
Luchtvochtigheidsgraad bij gebruik 5 - 95% (niet-condenserend)
Uitbreiding / Aansluiting
Interfaces 1 x 5GBase-T - RJ-45
Software / Systeemvereisten
Benodigd besturingssysteem Apple MacOS, Linux Kernel 3.2, Microsoft Windows 7 / 8 / 8.1 / 10, Linux Kernel 4.4, Linux Kernel 3.10, Linux Kernel 3.12, Linux Kernel 4.2
Afmetingen & gewicht
Breedte 2.8 cm
Diepte 9.98 cm
Hoogte 2.785 cm
Gewicht 110 g
Netwerkgebruik
Poorten 5GBase-T x 1
Connectiviteitstechnologie Met bekabeling
Bekabelingstype Ethernet 100Base-TX, Ethernet 1000Base-T, Ethernet 2.5GBase-T, Ethernet 5GBase-T
Protocol voor gegevenskoppeling Fast Ethernet, Gigabit Ethernet, 5 Gigabit Ethernet, 2.5 Gigabit Ethernet
Gegevensoverdrachtsnelheid 5 Gbps
Statuslampjes Voeding, link/activiteit, snelheid
Voorzieningen Met USB
Afmetingen & gewicht (transport)
Verzendgewicht 210 g

Zoals je kunt zien beschikt de switch helaas niet over POE. Dit vind ik wel een gemis. Gelukkig heb ik in mijn netwerk ook nog een TP-Link switch welke wel POE ondersteund. Helaas heeft deze switch maar 8 1Gbps poorten en 2 gewone SFP poorten.
Momenteel heeft geen enkele switch van de nieuwe QSW serie nog POE.

Er is in deze serie ook nog een 4c versie welke over 4 sfp/utp combi poorten beschikt. In mijn geval heb ik daar niet voor gekozen omdat ik later mijn NAS waarschijnlijk nog wel op 10Gbps SFP+ wil aansluiten en er dan weer een combi poort vrij komt.
Om toch ook een hogere snelheid te halen dan de standaard 1 Gbps die mijn netwerk kaart van laptop en PC ondersteunen, ga ik ook een test uitvoeren met de 5Gbps USB dongel.

3. Netwerktekening

Om het voor mezelf overzichtelijk te houden heb ik een Layer 2 netwerk tekening gemaakt in visio.

Zoals je kunt zien zitten er nogal wat bottlenecks in het netwerk die verbeterd kunnen worden.
Doe is om in de toekomst toch alle 1Gbps link op 2.5Gbps of hoger te krijgen. Maar dit zal wel een investering van devices met zich meebrengen.
De meeste devices zijn momenteel ook op CAT5e kabel aangesloten.
Volgens dit overzicht van Qnap zou theoretisch over deze kabel max 5Gbps moeten kunnen.
Uiteraard is dit interessant om te weten, dus ik zal beide type patchkabels tussen switch en NAS testen om het verschil te zien.
Overigens wordt er standaard bij de NAS 2 Cat5e kabels geleverd. De NAS heeft 2 2.5Gbps poorten, dus de kabels volstaan theoretisch om deze snelheid te halen.
Ik vind het wel ongepaste zuinigheid om in 2020 nog Cat5e kabels en geen Cat6 (of hoger) patch kabels erbij te leveren.

4. Configuratie

De volgende stap is om alles aan te slingeren en te beginnen met de configuratie.
Zoals gezegd heb ik nu al een Qnap TS-112 draaien. Graag wil ik die bestanden op de nieuwe Qnap hebben. De configuratie ga ik gewoon opnieuw doen, want zoveel stond daar toch niet op.
Als eerste start ik de switch en koppel ik deze in het netwerk door hem te verbinden met mijn huidige switch.
Ook sluit ik gelijk de NAS op een 2.5Gbps poort aan en zet ik deze ook aan.

Standaard staan de devices op DHCP en zouden ze een ip adres moeten krijgen uit mijn netwerk.
Met de tool QnapFinder zouden de devices zo gevonden moeten worden.
Helaas werkt dit niet goed en vind de tool niets.
Dus toch maar zelf op mijn DHCP server (Fortigate Firewall) gekeken om de ip adressen te vinden die ze hebben gekregen.

De switch:
Volgens de handleiding zou de switch een management IP moeten krijgen van de DHCP server, als je de switch in het netwerk hangt.
Helaas is dit bij mij niet het geval, dus moet ik hem benaderen via het statische IP adres wat hij standaard heeft (169.254.100.101) Ik pas de netwerkkaart van mijn PC aan en stel daar ip 169.254.100.102 in, om zo in hetzelfde subnet te zitten.
Nu kan ik er wel bij. De eerste keer is het wachtwoord het MAC adres, dus handig om die van te voren even te noteren als je van plan bent de switch ergens achterin een kast weg te werken 😊

Na het inloggen word je gelijk gevraagd het wachtwoord te wijzigen, dus daarna hoe je er niet meer bij.
Na het inloggen krijg je het beginscherm (Overview). Dis is een net overzichtelijk scherm waarbij je precies de dingen ziet die je wil zien, zoals welke poorten actief zin, systeem informatie en het verkeer wat momenteel per poort over de switch gaat.

Ik begin even met het IP adres wijzigen naar een IP in mijn eigen netwerk, zodat ik de statische instelling weer van mijn LAN poort af kan halen en ik er gewoon vanaf het netwerk bij kan.
En na het aanpassen van het ip van de switch zie ik ineens ook de 3 qnap apparaten in mijn netwerk verschijnen in de Qfinder tool..
Ook met dit Qnap apparaat begin ik met een firmware update.
Dit kan gemakkelijk gedaan worden ik het menu bij de optie ‘’firmware update’’
De configuratie is simpel, maar voldoende voor de meeste mensen thuis en op kleine kantoren.
Op elke pagina staat bovenaan het dashboard waar je wat statussen en traffic history van de switch kunt zien.
Meteen eronder staat hetgeen wat je links in het menu hebt aangeklikt.
Bij Port management zie je wat meer informatie over de port statussen en kun je eventueel poorten uit of aan zetten. Maar ook is het mogelijk om de standaard ‘’Auto’’ snelheid/duplex instelling te wijzigen naar een statische snelheid en duplex setting.
Op de Vlan pagina is het mogelijk om Vlan’s aan te maken en deze ‘’tagged’’ of ‘’untagged’’ op een poort te zetten.
Voor nu laat ik alles gewoon in default Vlan1. Projectje voor later is om thuis bepaalde zaken op te delen in Vlan’s (niet omdat het moet, maar omdat het kan). Mijn bestaande TP-Link switch ondersteund ook vlan’s evenals Link Aggregation (een groep van meerdere switchpoorten (max 4) maken). Zo is het mogelijk om redundancy (mocht 1 kabel kapot gaan, zal je netwerk door blijven draaien) als ook een hogere snelheid (bijvoorbeeld een Link Aggregation van 2 poorten van 1Gb geeft een snelheid van 2Gb tussen de switches).
Er zijn 6 groepen mogelijk, met maximaal 4 poorten in 1 groep.

De volgende tab is RSTP. Dit staat voor Rapid Spanning Tree Protocol en zorgt ervoor dat je geen loops krijgt in je netwerk. Standaard staat dit uit, maar ik zet eigenlijk altijd aan. Heb je dit namelijk uit en je creëert per ongeluk een loop in je netwerk (2 poorten met elkaar verbinden) gaat je hele netwerk onderuit. RSTP voorkomt dit en zorgt ervoor dat 1 van de poorten binnen een seconde de port role ‘’backup’’ krijgt en de status ‘’discarding’’ krijgt.
Ik heb het testje ook een keer gedaan met RSTP uit, maar toen ging dus echt het netwerk onderuit en na het verbreken van de loop kwam ik ook niet meer op de webinterface van de switch. Deze moest ik eerst rebooten.
De bridge prioriteit laat ik op de standaardwaarde. Dit gebruik je bij meerdere switches waarbij je ze allemaal aan elkaar wilt koppelen en de laatste weer aan de eerste. (zo ontstaat ook een loop) Door de prioriteiten goed te zetten, zal het verkeer de beste route zoeken naar de route bridge, welke normaal de switch is die aan het ‘’begin’’ van je netwerk staat.
LLDP is er om andere devices in het netwerk te ‘’zien’’ die ook LLDP ondersteunen.
Ook kun je hier een mac address tabel zien, waar je kunt zien op welke switchpoort hij welk mac adres heeft ‘’geleerd’’ altijd handig.

De volgende tab is IGMP Snooping. Dit staat bij default aan en is ook aan te raden. Dit zorgt er namelijk voor dat het multicast verkeer niet uitgestuurd wordt over alle poorten, maar enkel naar de bestemming. Dit zorgt voor minder belasting op je netwerk.

Ook is het nog mogelijk om een accesslist te maken op basis van ip address of mac address. Om zo de switch bepaald verkeer te laten blokkeren.

Als laatste is er nog QOS waarmee je bepaald verkeer voorrang kan geven op ander verkeer. (bijvoorbeeld audio en video verkeer)

De NAS:
De NAS heeft gelukkig wel een IP adres gekregen van de DHCP server. Deze stel ik later statisch in, om zo de NAS altijd op hetzelfde IP adres te kunnen bereiken.
Als eerste doorloop ik de stappen om de basis installatie van de NAS te voltooien.
De NAS begint gelijk met een firmware update en je kan de netwerkinstellingen + NAS naam instellen.
Als dit allemaal doorlopen is, kom je op de inlog pagina en kunnen we aan de slag.

De layout en indeling is voor mij al bekend aangezien ik al gebruik maak van een Qnap NAS met het QTS besturingssyteem. Voor mij werkt het duidelijk en overzichtelijk. Soms is het zoeken naar een instelling of monitoring, omdat deze dan ergens is verstopt in het menu. Maar dit is een kwestie van gewenning.
Bij de eerste inlog start een soort Wizard die je begeleid naar de eerste en belangrijkste stap ‘’Storage & Snapshots’’.

Als eerste begin ik met het testen van de schijven. Aangezien ik 2 nieuwe en 2 gebruikte schijven gebruik, wil ik zeker weten dat ze goed zijn.
De testen zijn afgerond zonder fouten.
Nu alle schijven in orde zijn is het tijd om de opslagpool te creëren.
Ik kies in mijn geval voor RAID5. Op deze manier heb ik de capaciteit van 3 schijven en is 1 schijf reserve voor als er 1 defect gaat.
Als de opslagpool is gecreëerd, kunnen we een nieuw volume toewijzen.
Ik kies voor Thick volume omdat hier Snapshots worden ondersteund en deze wordt aanbevolen is voor algemeen gebruik. (meer flexibiliteit)

Nu de schijven goed ingesteld zijn, wil ik graag mijn data van de TS-122 naar de TS-452D overzetten.
Zoals op mijn netwerk tekening te zien is, zal de data over max 1Gbps getransfereerd worden.
Qnap heeft een handige tool genaamd ‘’Hybrid Backup Sync’’ (HBS) welke je kunt downloaden en installeren vanuit AppCenter.
Dit doe ik op beide NASsen.

Ik heb een taak aangemaakt waarbij ik de mappen van mijn oude NAS naar de nieuwe ga synchroniseren.
Let op, ik moest hiervoor wel RTRR activeren. Deze staat standaard uit.
De kopieer actie fluctueert wel qua snelheid:
Maar gemiddeld zit deze zo rond de 55MB/sec (440Mb/sec)
Gezien het om 2.59TB aan data gaat, zal deze hier voorlopig wel even zoet mee zijn…
Al met al viel het me niks tegen. In de middag gestart en ’s avonds om 21:45 was alles gekopieerd.

Nu alle bestanden op de nieuwe NAS staan, ga ik voortaan daarop verder werken.
Zoals ik eerder al aangaf, de TS112 ga ik in de toekomst misschien nog wel gebruiken als backup. Gezien daar een 3Tb schijf in zit, zal ik wel een keuze moeten maken welke bestanden ik wil backuppen.

De Hybrid backup sync app is overigens te gebruiken voor veel meer backup diensten. Zo kun je bijvoorbeeld ook een backup naar google drive synchroniseren.
Voor nu heb ik juist gekozen om mijn data lokaal te houden en niet op een datacenter ergens in de wereld te kopieren.
Wellicht dat ik dit later toch ga doen met minder belangrijke data, gewoon om het eens uit te proberen.
Maar deze app in Qnap is mijns inziens ideaal! En er is een ruime ondersteuning met verschillende platformen, die je onderling weer met elkaar kan laten synchroniseren!

Voor de rest zijn er legio aan mogelijkheden op de Qnap NAS, welke ik niet allemaal ga behandelen in deze review. Anders wordt deze simpelweg veel te langdraderig.
Wat ik nog wel ga doen is wat leuke snelheidstestjes van deze nas in combinatie met de switch en usb adapter!

De 5GbE-adapter

De adapter is mooi klein en makkelijk aan te sluiten met de bijgeleverde USB Type-C naar Type-A kabel. (Type-C naar Type-C is apart verkrijgbaar)
Let er wel op dat de USB poort op je laptop of PC minimaal USB 3.2 Gen 1 moet zijn voor de meest optimale tranfersnelheden. (5Gbps)
Na het aansluiten werkte de adapter gelijk, maar alleen nog op 1Gbps. Na het installeren van de driver werkt hij netjes op 5Gbps.
Bij de netwerk adapter instellingen heb je genoeg mogelijkheden voor diverse instellingen zoals Vlan, jumboframes, enz.

5. Snelheid testen

Zoals te zien op de visio tekening heb ik de nieuwe apparatuur op de zolder/werkkamer aangesloten.
Mijn eerste test gaat zijn een bestand kopiëren vanaf de laptop via de lan kabel op een 1Gb switchpoort, naar de nas die op een 2.5Gb poort zit aangesloten.

De snelheid is nog niet om over naar huis te schrijven, maar strookt wel met de ‘’bottleneck’’ mijn laptop met een LAN netwerk kaart van 1Gbps.

Tijd voor de volgende test met de QNAP QNA- UC5G1T.
Ook sluit ik nu de LAN kabel op poort 12 van de switch welke een snelheid van 2.5/5Gbps heeft.
Mooi te zien in Windows dat er nu een 5Gbps netwerkadapter is!

Dan nu nog een keer de test. De NAS zou met zijn 2.5Gbps netwerkkaart of de Seagate Ironwolf schijven zouden nu de bottleneck moeten zijn.
Hier test ik een kopieer actie van mijn laptop naar de NAS:
Zoals te zien in de test, blijft het steken op zo’n 200MBps (1.6Gbps). Dit is ook het maximale wat de Seagate schijven volgens de performance testen aan kunnen. De schijven zijn nu de bottleneck. Maar toch ben ik zeer tevreden.
Bovenstaande test is gedaan met de bijgeleverde CAT5e patchkabels.
Ik heb de test ook nog een keer gedaan met CAT6 patchkabels, maar dat maakt voor deze snelheden nog weinig verschil. (want HDD’s zijn de bottleneck)

Ter vergelijking heb ik ook een kopieer actie gedaan vanaf mijn laptop via de nieuwe QSW switch op 5Gbps, dan over de link naar de TP-link switch op 1 Gbps, naar de TS-112 op 1 Gbps.
Hier zit dan 1x een WD red 3Tb schijf in. Dit was de situatie (zonder de Qnap switch ertussen dan) hoe het voorheen was.
Zoals je kunt zien, een hele verbetering!

6. Conclusie

Dit was mijn eerste review op Tweakers over de QNAP TS-453D, de QSW-M408-2C en de QNA-UC5G1T combinatie.
Ik ben heel blij met de upgrade naar deze NAS, Ik heb niet alleen meer ruimte, maar vooral de redundancy is belangrijk.
Ook ben ik heel blij met de hogere snelheid van deze NAS tov de TS-112.
De interface reageert stukken sneller, wat soms ook wel irriteerde aan de oude NAS.
De combinatie met de Seagate Ironwolf 4Tb schijven is prima. Helaas haal je dan niet het maximale uit de 2.5Gbps netwerkpoort, laat staan als je de 2e erbij zet in een trunk.
Toch ben ik blij met deze combi, aangezien ik ook op internet lees dat schijven met een hogere rotatiesnelheid toch al gouw meer geluid produceren.
Dat valt me met deze setup reuze mee! Hij staat nu echt op het bureau, maar ik denk dat ik hem nog een keer verplaats achter ‘’de schuine kant’’.
Wellicht dat ik in de toekomst de schijven langzaam ga vervangen voor SSD schijven.
Dat is het mooie aan deze NAS, ik kan nog alle kanten op. Ook het geheugen kan ik nog uitbreiden met 4Gb.

Op de NAS zelf gebruik ik nog maar een schijntje van wat er allemaal mee kan. Er zijn apps in overvloed en tal van backup mogelijkheden.
In de toekomst wil ik dit nog eens op mijn gemak gaan bekijken. Wellicht ook kijken of ik Domoticz erop kan draaien, dan kan mijn Pi ook weg.
Met deze goede basis kan ik nog alle kanten op.

De QSW-M408-2C switch bevalt ook prima. Het grote nadeel vind ik wel dat er geen POE op zit.
Achteraf had ik misschien toch de 4c versie gekozen. Dan heb je iets meer aansluitmogelijkheden voor 2.5 en 5Gb.
Qua webinterface is het gewoon simpel en duidelijk. Niets meer niets minder. De basis instellingen die voor de meeste mensen volstaan, zitten er gewoon in.
Er is inmiddels ook een klein 2.5Gbps switchje op de markt van Qnap. De QSW-1105-5T. Dit is een simpel 5-poorts 2.5Gbps switchje.
Wil je een Qnap switch met POE ondersteuning, dan is er 1 model beschikbaar, de QGD-1600P. Dit is dan gelijk weer een 19inch switch van rond de €700.
De 2.5-5GbE-adapter werkt perfect. Insteken en Windows herkend hem gelijk. Enkel nog even de driver installeren en you’re good to go!
De adapter is zelfs te gebruiken op de NAS, als je gelijk een 5Gbps connectie wilt.
Ik ben blij met mijn nieuwe netwerkopstelling, maar ik merk wel dat er nog genoeg te verbeteren valt wil ik echt het hele netwerk op 2.5Gbps hebben draaien.
Volgende stap zal denk ik zoeken worden naar een 2.5Gbps switch die wel POE ondersteuning heeft ter vervanging van de TP-Link.
Dan kan ik ook mijn accesspoints vervangen, voor een merk/model die ook 2.5Gbps poorten heeft.
Als de basis dan goed is, kan ik gaan kijken om de volgende bottleneck aan te pakken. Dit zullen dan de schijven zijn die naar SSD’s gaan.
Hoe de support van Qnap is, weet ik niet omdat ik ze simpelweg nog nooit nodig heb gehad.

De NAS krijgt van mij 5 sterren. Helaas kan ik de switch en de adapter nog geen sterren geven omdat ze nog niet beschikbaar zijn.
Maar anders had ik de switch 4/5 sterren gegeven ivm de afwezigheid van POE. En de Adapter 5/5 sterren omdat deze gewoon doet wat die moet doen.

Bedankt voor het lezen van mijn eerste review. Voor mijn gevoel veel te lang, maar ook veel te kort omdat er zoveel over de NAS te vertellen is.
Mocht je opmerkingen of vragen hebben, dan hoor ik ze graag!

Heb jij ook een QNAP TS-453D, 4GB ram, zonder harde schijven?

Vraag & Aanbod

Vrijwel alle Qnap TS-x53 modellen kunnen in ieder geval naar 16 gb geheugen uitgebreid worden. In de 453D zou zelfs 32 Gb mogelijk zijn, volgens 1 site op internet.
Kijk dat maakt deze NAS nog interessanter met oog op de toekomst!
Ik heb er inderdaad 32GB in gestopt!
Welke modules heb je hier voor gebruikt ?
Ik heb de Crucial CT2K16G48FD8266, gekocht bij Amazon (https://www.amazon.nl/dp/...9967891_404437601_TE_item). Ik vermoed dat het dezelfde is als: https://www.crucial.com/memory/ddr4/ct2k16g4sfd8266, ondanks dat er een s meer staat voor fd8266.
Bedankt voor de link. Moest even wachten tot die winkel 'm weer beschikbaar had, maar dat scheelde ruim 100 euro met het alternatief op Amazon. Nu 122,20 betaald voor de 32GB kit en draait als een zonnetje!
Top! Succes ermee.
Ik heb er sindsdien nog geen problemen mee gehad.