Dell XPS 15 9550 D8NK4 Review
De laptop is licht, snel en stijlvol; maar met een slechte lader en gevaarlijke accu.
Minpunten
- gevaarlijke accu
- laadkabel/aansluiting gaat makkelijk stuk
2 van 5 sterren (Slecht)
De laptop is licht, snel en stijlvol. Door de GPU kun je zelfs kleine deep learning experimenten doen, en games spelen; uiteraard wordt hij dan wel warm. Zelfs 4 jaar later is het nog een krachtige laptop. Het touchscreen maakt het ook fijn om bijvoorbeeld slide shows te maken.
Echter zijn er na vier jaar wel een paar problemen, die eigenlijk onacceptabel zijn, en zonde van een verder erg fijne laptop.
CPU-schaling
Helaas schaalt de CPU soms niet hoger dan 800MHz door een fout in de laptop. Dit speelde het eerste jaar dat ik de laptop had, ik denk dat een BIOS-update het heeft opgelost.
Brand- en explosiegevaar accu
De accu is onveilig ingepakt. Daardoor kan hij opzwellen en dat is gevaarlijk. Dit kan altijd gebeuren, maar is typisch na 3 jaar. Ik had dit niet door tot de behuizing begon uit te zetten. Toen ik Dell sprak gaven ze aan dat het systeem waarschuwingen gegeven zou moeten hebben, dit is helaas onjuist. Tevens waren zij het er niet mee eens dat ik de gevaarlijke accu door een collega die de hardware van het rekencluster van mijn universiteit beheert, en daarvoor ook allerlei HP / Dell certificaten heeft, had laten verwijderen, ik plaats van te wachten tot een van hun medewerkers zou komen. Ik snap dat ze het eigenlijk zelf willen doen, maar deze situatie stond dat w.m.b. niet toe.
Terugkijkend was de accu hoogstwaarschijnlijk al een half jaar aan het opzwellen, omdat de mouse pad het al langer niet goed deed. Dat is een gerelateerd probleem van zo'n zwellende accu. Na het vervangen van de accu deed de pad het dan ook weer.
Dell's reactie op waarom ik een half jaar met een brand- en explosiegevaarrijke laptop moest rondlopen was ontwijkend en ze gaven alleen een offerte om hem te laten vervangen. Dit speelde toen ik de laptop 2.5 jaar had, en is de reden dat ik de laptop onvoldoende vind.
Laadkabel
De laadkabel en -aansluiting zijn erg slecht, er is een pinnetje waarmee de laptop de adapter herkent om hem te negeren. Die gaat typisch stuk, waardoor de lader niet werkt of geen enkele lader meer werkt als aansluiting stuk gaat. Ik overweeg nu een USB-C lader te kopen. Dit speelt na 4 jaar.
Dell heeft altijd wel snel gereageerd.