een iPhone - wat anders?
Hoe kan je nog zonder iPhone? Ik kan het niet meer. Met een ecosysteem dat al mijn computerachtigen aan elkaar verbindt, is er nauwelijks nog aan te ontsnappen. Perfect is hij niet, maar (nog meer van) mijn gegevens aan google geven vind ik niet fijn en de interfaces van google frustreren me elke keer dat ik ze gebruik. Er is dus niet echt een alternatief voor mij.
Zo klein mogelijk, maar dan zo groot mogelijk
Het dilemma is dat mijn iPhone enerzijds zo klein mogelijk moet zijn voor ultiem bedienigsgemak (met één hand) en om makkelijk in je zak te passen en anderzijds zo groot mogelijk omdat anders apps en websites te groot of te onleesbaar worden voor het scherm. Dit was het geval met de oude SE1: af en toe kreeg ik pop-ups die ik niet dicht kreeg omdat het kruisje buiten het scherm viel. Maar hem vervangen door een andere iPhone wilde ik niet, omdat die zo groot waren dat je ze niet zo makkelijk met één hand kon bedienen en ik ook weer een nieuwe carkit moest kopen. Dus ik bleef trouw aan mijn oude SE1.
I
SE
Mijn oude SE heb ik wel twee of drie keer vervangen omdat die kapot was gevallen, gestoten of iets dergelijks. De service om voor een relatief laag bedrag je telefoon te laten ‘repareren’ door hem te laten vervangen door een refurbished exemplaar bij de Apple store is ongeëvenaard. Het ding was eigenlijk al technisch verouderd. Te klein om fijn websites en apps op te draaien en haperen deed ie ook wel eens. De accu was niet echt fantastisch, de camera niet meer zo goed als je zou willen, maar een ‘grote iPhone’ wilde ik dus niet. En als ik hem weer stuk had laten vallen, was het bijkomende voordeel dat ik behalve een gerepareerd scherm, ook weer een nieuwe accu had. Maar ondertussen was het wel een "oude telefoon" aan het worden.
de nieuwe SE
Dus toen de SE2 uitkwam, kreeg ik toch wel kriebels. Ik was de moed eigenlijk al verloren dat er ooit nog een kleine iPhone uit zou komen, na alle ‘rumours’ over de nieuwe SE die steeds maar niet kwam. Maar daar was hij dan. Een kleinere iPhone zou er dan niet komen. Maar het ding was kleiner dan alle andere iPhones, de camera was beter en de specs waren min of meer conform het laatste flagship model. En ook niet onbelangrijk: de prijs was vriendelijk in vergelijking met die van zijn broertjes/zusjes. Mijn vader kocht er meteen een (zijn eerste smartphone) en het ding was inderdaad mooi en maakte prachtige foto’s. Ik wilde hem ook wel. Maar toch, ik had niet echt een nieuwe telefoon nodig, behalve dan voor de accu of voor het geheugen. Of het toch wel wat kleine scherm van mijn SE1.
Ja ik wil
En toen viel mijn derde SE1 stuk. Ik had hem nog niet zo lang. Repareren heb ik nog overwogen, maar een beter moment om in te stappen was er natuurlijk eigenlijk niet. Op een dag moet je toch upgraden en dan kan je dat beter eerder doen dan later. En het was een mooi moment om te upgraden naar meer geheugen. 64GB, hoe had ik dat ooit kunnen kopen? Dat was toch nooit genoeg geweest? Hoe heb ik het er zo lang mee kunnen volhouden? En dan maar een nieuwe carkit, of nou ja een telefoonhouder.
Een koopje
Mijn eerste tweede-kans exemplaar van coolblue bleek een defect exemplaar te zijn. Je zag het er niet aan af, maar hij kon geen foto’s maken die hij zelf kon laten zien en hij crashte ook spontaan regelmatig. Bij de Apple store werd hij gelukkig direct vervangen onder garantie en zo had ik een nieuw exemplaar voor een tweedekans prijs. Dat is ook altijd een fijne wetenschap, dat de lui bij de Apple store je meestal prima kunnen helpen.
Een nieuwe oude iPhone
Toen ik voor de tweede keer mijn nieuwe SE2 had geïnstalleerd en mijn nieuwe exemplaar het wel goed deed, was ik erg tevreden. De foto’s zijn bij weinig licht echt fantastisch, maar ook met tegenlicht of in HDR omstandigheden krijg je zonder dat je iets moet instellen mooie resultaten. Dit is voor mij eigenlijk het belangrijkste verschil. Verder is het gewoon weer een iPhone. Net als altijd. En het scherm is groter. Maar daarmee niet meer met een hand te bedienen. Dat is jammer. De home button voelt gedateerd aan naast mijn oudere iPad pro die dat niet meer heeft. En dat er geen gezichtsherkenning op zit voelt echt als ouderwets. Dat het scherm niet tot de rand loopt is ook jammer. Liever had ik een kleinere iPhone gehad met wel een scherm dat wel overal tot de rand zou lopen en ik met één hand zou kunnen bedienen. Ik betwijfel of dat duurder was om te maken, maar ik had er graag meer voor betaald.
IP67 “waterdichtheid”
De waterdichtheid is fijn, maar ook weer niet zo fantastisch dat je er echt veel aan hebt. Er staat bij vermeld dat door gebruik de telefoon de ip67 rating kwijt zou kunnen raken omdat er iets beschadigd raakt. Tot die tijd kan je de telefoon in principe een half uur een meter onder water houden, maar daarna niet meer. Veel meer dan spatwaterdicht is de telefoon daarmee niet. Op zich fijn, maar niet echt meer dan een basale vereiste voor eigenlijk iedere telefoon. Ik had een waterdicht hoesje gekocht en was ermee de zee in gelopen. Alleen... het rubberen dopje voor de oplader had ik niet goed afgesloten, dus daar was water in gekomen. Toen ik de telefoon even later gedachteloos in de lader stopte gaf die gelukkig aan dat dit geen goed idee was, maar dat als ik echt graag wilde ik deze waarschuwing kon overrulen. Een paar uur later in een snikhete auto was de telefoon weer droog en kon ik hem weer opladen. Draadloos opladen was dan overigens wel een optie geweest, maar een draadloze lader heb ik niet.
Andere zeurpuntjes
Naast dat het ding prachtig is, zijn werk goed doet en eigenlijk fantastisch voldoet, heb ik natuurlijk nog wat zeurpuntjes. De belangrijkste is zijn gladheid. Als ik mijn telefoon op mijn nachtkastje bijvoorbeeld op een tijdschrift leg, ligt hij als ik wakker wordt steevast op de grond. Leg ik hem in de badkamer op de wasmand, valt hij tijdens het douchen op de grond. Leg ik hem op de bank waar het een beetje helt..., je raad het nooit... valt ie op de grond. Superleuk als je wil weten of iets 100% waterpas is, maar verder vooral irritant. Mijn oude SE van aluminium (?) en met rechte hoeken had dat niet, dus ik ben nu altijd zenuwachtig als ik het ding ergens neerleg. Kan je wel zo’n achterlijk hoesje kopen, maar liever had ik gewoon een telefoon die niet steeds overal van af flikkert. Blijft ie ook langer heel.
Verder vind ik dat ge-eikel met die opladers strontvervelend. Doe gewoon één soort oplader, Apple. Of lightning of USB-C. Nu moet ik voor mijn iPad pro de ene kabel en voor mijn nieuwere iPhone een andere kabel. En alle iPhones schijnen nog met lightning op te laden. Waarom in hemelsnaam? Extra gezeik vind ik dat omdat je om een bedrade hoofdtelefoon te kunnen gebruiken zo’n achterlijk verloopstukje moet kopen, in de buurt houden en niet kwijt raken. En inderdaad: voor de iPad pro heb je een USB-C verloop stukje en voor de iPhone een lightning verloop stukje. In goed Nederlands: Fucking irritant. Mijn oude gewone iPad heeft wat dat betreft af en toe gewoon de voorkeur boven zijn nieuwere grotere en kleinere broers.
Maar toch: eind goed, al goed
Uiteindelijk is het weer gewoon een fijn apparaat. Beter, sneller etc. Euforisch word ik er niet van, maar de camera is goed, 256GB is niet meteen vol en het ding is fraai en gebruiksvriendelijk als altijd. Ik mis in de iOS een snelkoppeling om de wifi echt UIT te zetten en niet te disconnecten tot morgenochtend of weet ik wat voor flauwekul en de settings zijn eindeloos uitgebreid geworden, maar goed daar is mee te leven.
De SE2 voelt verder net als iedere andere nieuwe iPhone die ik ooit heb gekocht. Snel en bij de tijd, maar ik weet dat op een dag ook deze telefoon traag zal voelen en verouderd, terwijl ik er voor mijn gevoel niet echt andere dingen mee ben gaan doen. Fotootjes maken, pizza bestellen, geld over maken, beetje appen en e-mailen en kijken wanneer het gaat regenen of de bui weer ophoudt en verder nog wat nieuws en filmpjes bekijken of in een gekke bui een spelletje spelen.
Heb ik daar nu echt een nieuwe telefoon voor nodig? Ik weet het niet. Blijkbaar wel. En deze is prima en schappelijk geprijsd. Ik hoop er nog lang plezier van te hebben, maar ik denk dat dat wel goedkomt, want het is een degelijk, fraai en goed werkend apparaat voor een hele fijne prijs.
En dan?
De SE3 is hopelijk minder glad, echt waterdicht, gevoed door USB-C en met een edge-to-edge scherm en dan toch net iets kleiner, zodat je hem weer met een hand kan bedienen zonder fratsen. En als het kan, ook gewoon weer met een hoofdtelefoonaansluiting.