De laptop voldoet aan de gevraagde eisen en de laptop heeft een premium uitstraling. Tevreden ben ik echter niet, er valt simpelweg te veel op aan te merken.
Pluspunten
- Goede prestaties
- Toetsaanslag
Minpunten
- Uniformiteit scherm
- Batterijduur
- Indeling toetsenbord (persoonlijk)
- BSOD's (al zijn deze inmiddels verholpen)
2 van 5 sterren (Slecht)
Lenovo Yoga C940-14IIL - 81Q9000NMH - Ongeveer 6 maanden in bezit.
Redenen voor een nieuwe laptop:
1 - Een veranderde gezinssituatie die minder gelegenheid geeft om even lekker achter de desktop te kruipen.
2 - De oude gaming desktop staat op het punt het te begeven. Een reepje memory wordt in ieder geval al niet meer herkend.
Eisen aan de nieuwe laptop:
• Huis tuin en keuken gebruik
• Touchscreen en convertible
• Niet te zwaar
• Mogelijkheid tot spelen van Civilization V middels de touchscreen
• Thunderbolt 3, voor enige toekomst bestendigheid en om een externe GPU te kunnen aansluiten als de mogelijkheid tot wat serieuzere gaming zich voordoet.
• minimaal 16Gb dual channel RAM voor betere grafische prestaties (Lees Civ V)
• Zou leuk zijn: mogelijkheid tot spelen van XCOM2
Kandidaten:
• Dell XPS 13 2-1
• HP Spectre 13
• Lenovo Yoga C940
Uiteindelijk heb ik gekozen voor de Lenovo Yoga C940. Vooral vanwege het iets grotere scherm dan dat van de concurrenten, de USB-A aansluiting en vanwege de pen die weg te stoppen is in de laptop. Het 1ste en 2de zijn een echte pre, het 3de een aardige bonus.. Wat ook heeft meegespeeld in de beslissing is dat de laptop in vergelijking met de concurrenten minder heet wordt, aldus de recensies op notebookcheck. Dat de laptop positieve reviews krijgt met betrekking tot geluid heeft voor mij niet meegespeeld in de beslissing.
Unboxing:
De Lenovo Yoga C940 zit mooi verpakt. Zoals je verwacht van een premium apparaat. Wel jammer dat de voeding een beetje een blok. Een additionele USB-C adapter voor VGA, HDMI en USB-A is bijgeleverd. Jammer dat ze dit niet in allemaal in 1 blokje kunnen vangen vanaf de start. Helaas de USB-C adapter een beetje uit de toon qua kleur(wit) en heeft deze geen ethernet aansluiting. Ik vind het uiterlijk van de laptop zeer goed. Hij ziet er premium uit.
Performance:
Performance reviews zijn te vinden op het internet. Civilization V spelen gaat in ieder geval prima, de crasht crasht game wel te regelmatig wanneer de touchscreen gebruikt wordt. Ook XCOM 2 draait probleemloos, in ieder geval de eerste missies. Het huis-tuin en keuken gebruik levert uiteraard ook geen problemen op.
Wel zijn er wat vertragingen bij het weergeven van foto’s. Ik denk dat dit echter aan windows ligt en niet aan de PC. Ik heb dit probleem met meerdere computers.
Ervaring:
Aan de snelheid licht het niet, maar voor een premium laptop zijn er best wel wat “net niets” en zelfs wat “echt niet’s”.
• Er is lightbleeding zowel in de linker als rechter onderhoek. In flink mindere mate in de linkerbovenhoek. Voor een premium laptop is dit onder de maat.
• Op zich is het 4K scherm best wel mooi en is alles superscherp. Wel is jammer dat er wat helderheid variatie te zien aan weerszijden van het scherm, mogelijk gerelateerd aan de lightbleeding. Wederom is dat niet wat je verwacht in deze prijscategorie. Ik vind de linker onderhoek hierbij storend in een tekstverwerker en browser.
• De batterij duur is in combinatie met het 4k scherm erg slecht. Binnen 3uur skypen is er de vraag om het netsnoer.
• Geen Alt-Fn toetsencombinatie mogelijkheid. Dit vind ik toch echt wel een gemis, dat ik niet snel een code kan intikken voor een veelgebruikt teken.
• Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat het scherm iets scheef staat t.o.v. de bezel. Metingen geven aan dat het wel recht staat. Waarschijnlijk wordt dit gezichtsbedrog veroorzaakt door lichtinval en niet helemaal centraal zitten.
• BSOD’s en crashes. Ik heb toch met regelmaat BSOD’s gehad. Zeker in het begin. Vermoedelijk heeft dit te maken met de camera. Na de laatste update van de camera driver heb ik hier geen last meer van gehad. Civilization V in touchscreen modus crasht echter te regelmatig. Ik kan natuurlijk niet met zekerheid zeggen dat dit door de laptop komt of door de Civilization V software.
• Toetsenbord indeling. De \ | toets heeft een afwijkende vorm. Geen idee waarom, waarschijnlijk om de enter toets een ‘old-school’ enter vorm te geven. Maar voor mij misplaatst en stoort zelfs een beetje. Dit is uiteraard wel persoonlijk.
• Dat Home en End op de pijltjestoetsen zitten en alleen met FN te gebruiken zijn, daar ben ik inmiddels al redelijk aan gewend. Wat wel vervelend is zijn de erg kleine omhoog/omlaag pijltjes toetsen. Hier kan ik maar moeilijk aan wennen. Dit zorgt ook voor een vervelend gebruik van de page UP/Down toetsen.
• De gebruikelijke stickers op de laptop zitten niet allemaal recht. Dat verwacht je niet op een premium laptop van € 1799,-
Naast de performance ben ik ook erg positief over de aanslag van de toetsen. Het toetsenbord tikt lekker weg. De toetsen liggen ver uit elkaar en met mijn redelijk grote vingers is er goed mee te kloppen. Op mijn schoot valt op dat tikken best luid is. Op een tafel valt het iets minder op. Bluetooth koppelingen met Sony en Sennheiser koptelefoons, alsmede Sony smartphones werken prima.
Andere issues:
Logitech G-hub software kan ik niet installeren. Een oplossing voor dit probleem heb ik nog nog niet gevonden.
Samenvattend:
Mocht je deze laptop hebben of willen hebben, de volgende sleeves passen in ieder geval prima:
HP V5C24AA – 13,3” Neopropene Sleeve
Lappy Laptopsleeve vilt 13,3”