Samsung SpinPoint P80 160GB , 160GB Review

LinuxMan
30 augustus 2006, laatste update op 30 augustus 2006, 757 views

Samsung SpinPoint P80 160GB , 160GB

Ik heb deze harde schijf gekocht omdat deze in verscheidene reviews van geluidsarme computersystemen zeer goed uit de testen komt. De performance is in de meeste reviews net iets minder dan de snelste maxtor schijf, maar de geluids en warmte productie is significant lager, en daar ging het mij om.

Ik heb de schijf in een antec BQE3700 kast zitten, waar de schijf dus op rubber voetjes in de kast zit die trillingen van de schijf naar de kast proberen te stoppen.

Idle is deze schijf zeer stil. De schijf is zelfs als je je oor ernaast houdt vrijwel niet te horen. Ook de warmte productie is geen probleem.

Tijdens zwaar belasten van de schijf is de schijf wel hoorbaar. Het geluid is vrij laag en dof, maar wel hoorbaar, ook nog buiten de computer kast. Ik heb het idee dat het geluid vooral door trillingen van de schijf wordt veroorzaakt. In een normale kast waar de schijf vast zit zou het dus wel iets luider kunnen zijn. In een volledig losse ophanging van de disk zou het wel eens helemaal stil kunnen zijn. Ik geloof niet dat de warmte ontwikkeling van de schijf veel veranderd bij belasting, maar ik heb dit ook niet uitgebreid getest. Ik heb met warmte in ieder geval nooit problemen gehad.

Pluspunten

• de fenomenaal lage geluidsproductie is het allerbelangrijkste

Minpunten

• de prijs per megabyte is iets hoger dan bijvoorbeeld de maxtor schijven, en ook de performance is iets minder, maar de verschillen zijn klein

Heb jij ook een Samsung SpinPoint P80 160GB , 160GB?

Ik heb zo'n disk ook, alleen de 5400 uitvoering. Hij is inderdaad behoorlijk snel en ERG stil.
Dat weet je nooit helemaal zeker. Doordat je de disk vastmaakt, verandert de massa van het trillende deel. Dat kan de zaak versterken als een klankkast. Maar ook verzwakken doordat de trillings frequentie van het geheel zodanig veranderd dat hij niet eens meer in trilling raakt. Probeer een schommel maar eens aan het schomelen te krijgen in een ritme dat hij niet vanzelf doet. Gewoon proberen dus.

Bij mij liep de PC trouwens doorlopend vast toen de disk in rubber hing. Na vastschroeven waren alle problemen over. Het kan te maken hebben met de slechtere koeling doordat er geen metaal/metaal kontakt meer is. Of doordat hij beweegt of door opbouw van statische electriciteit. Hij was wel extra geaard, maar je weet maar nooit.