HP Envy x360 13-ay0003nd Review

Jazco2nd
31 augustus 2020, laatste update op 31 augustus 2020, 1.446 views Product gekocht

HP Envy x360 13-ay0003nd

Tweakers.net heeft al een uitgebreide review over dit model geschreven. Ik keek weken, misschien wel maanden uit naar dit model en zou het dan ook een 9.0 geven of zelfs een 10. Maar na een paar weken in gebruik denk ik daar heel anders over. Ik heb hem zelfs verkocht.

Pluspunten

• Convertible, touch screen

Minpunten

• USB-A chiclet poorten
  • 16:9 FHD. Te smal/klein. Half 2020 mag je verwachten dat het gewoon 16:10 is.
  • Design, strak maar IBM Thinkpad achtig.
  • Onpraktisch design als convertible, scherpe randen.
  • Toetsenbord blijft aan wanneer je omklapt (mogelijk software issue).
  • keyboard layout, extra rij rechts is wennen, lukte mij niet.
  • In vrijwel alle opzichten ondergeschikt aan de goedkopere Lenovo S540 13-ARE

3 van 5 sterren (Voldoende)
Lange zoektocht
Die begon al begin 2019. Een betaalbare ultrabook, 13" zonder gare Intel HD 620 chip. Helaas duurde het lang voordat de i7-1065-G7 modellen uitkwamen en dan ook nog eens tegen de hoofdprijs.
Tijdens een vakantie in de VS ontdekt dat laptops in Nederland makkelijk €400 duurder zijn, en een hele middag in een BestBuy gehangen om daar een Lenovo, Spectre of Dell XPS te kopen. Gelukkig niet gedaan.

Ik was op zoek naar een laptop die 6-8 jaar of langer mee kan. Voor thuis, werk, op reis.
De 4700U blaast elke 2019/2020 Dell XPS (2-in-1) of HP Spectre van €1500-€2000 met gemak om ver, voor een veel lagere prijs. Die keuze was dus simpel:

Ik wilde daarom wachten tot een AMD Ryzen 4500/4700U convertible met 16GB dual channel RAM in een 13/14" lichte behuizing uitkwam met video-out via USB-C en tegelijk opladen via USB-C.
Secundaire eisen: een 16:10 QHD scherm.

Deze Envy tikt bijna alle boxen, ik was daarom instant in love.
Geduld werd niet beloond
Dat een laptop die aan al mijn eisen voldeed toch tegenviel, kwam doordat ik mij enorm blind staarde op mijn eigen eisen. Ryzen 4000 laptops zijn nog zeldzaam. Convertibles helemaal. En bij de laptops/convertibles die tot en met 2019 uitkwamen was het hit/miss met laden & beeld via USB-C. Sterker nog, de meesten lijken niet te weten dat dit losstaat van Thunderbolt, wat alleen iets toevoegt voor de eGPU mogelijkheid.
Na 1 maand gebruik...
Na een maand in gebruik kregen de irritaties de overhand:
Wat ik het vervelendst vond waren de USB-A chiclet poorten. De laptop een beetje schuin houden hielp niet, ik moet hem echt op 45 graden zetten en dan zit je nog te pielen om met je USB stick de poort eerst open te duwen.

Daarnaast wordt de laptop onverwacht warm en zijn de fans vrij hoog aan het draaien. Dat zou absoluut niet moeten gebeuren bij een 4700U al werk je op een kussen!

Daarnaast is het eigenlijk een laptop met convertible scharnier. Er is helemaal geen rekening gehouden met convertible modi zoals tent. De randen zijn scherp en onprettig. De rubberen voetjes vond ik ook als laptop tegenvallen (ik vergelijk met een Lenovo en een MacBook Pro 2018).

Verder is een 16:9 scherm (1920x1080) in een laptop echt niks voor mij. Dat weet ik nu. Ik ben 16:10 schermen gewend. Het is alsof je naar een oversized smartphone kijkt, zo smal en klein! Erg onhandig, vrijwel elke applicatie heeft immers horizontale balken in de UI, die de schaarse werkruimte (in de lengte) opvreten. Ik liet de laptop daarom steeds vaker uit en ging achter de pc zitten.
Ook raakte ik daardoor gebonden aan mijn vaste monitor, terwijl ik juist op andere plekken in het huis wil kunnen werken voor de afwisseling.

Daarnaast irriteer ik mij al gauw aan nutteloze elementen: er is een aparte laadpoort! Ondanks dat je gewoon via USB-C kan laden. Had daar dan een 2e USB-C poort geplaatst.

Het strakke zwarte design vast een hoop mensen aanspreken, maar mij doet het aan een stoffige zakelijke laptop (IBM Thinkpad) denken.
Het alternatief: alle irritaties weg!
Al gauw werd bekend dat Lenovo een sterk alternatief zou uitbrengen:
- 4800U (ipv 4700U)
- 16:10 QHD scherm (ipv 16:9 HD)
- 2x USB-C en geen aparte laadpoort (komt met een 65W USB-C lader!)
- geen chiclet USB poorten
- lager gewicht (!)
- mooier
- Lagere prijs (€999 ipv €1017-€1099).

Dat is de Lenovo Ideapad S540 13-ARE, waarop ik deze review type en na 3 dagen werken zijn de fans nog niet 1x aangeslagen !! Stiller, koeler dan de HP.

Mijn advies is daarom om deze HP echt alleen te kiezen als je echt regelmatig de verschillende convertible standen gebruikt (zelfs dan: net zoals Tweakers omschrijft is het geen goede convertible). Zo niet, is de Lenovo S540 in alle opzichten beter.

Lenovo heeft duidelijk een veel betere laptop gebouwd voor iets minder geld. De enige reden dat ik deze Envy een voldoende geef, is omdat het een AMD 4700U bevat en het daarmee een betere koop is dan de meeste laptops die je nu kunt kopen (Intel).

Heb jij ook een HP Envy x360 13-ay0003nd?

voordat men je review voor lief neemt.. hier een ryzen 5 en 7 editie van de laptop; in controlpanel van hp zelf op ''stil'' blijft de ryzen 7 onder heavy gaming (fh4) zelfs max 83 graden en dit is op schoot omgeklapt en met een ds4 controller goed te spelen.
fans zijn hier heel stil.
toetsenbord is uit als je over de 180 graden threshold gaat dit is een software ding geweest bij release omdat hp er nog geen goede firmware voor had en het 2019 model firmware erop heeft geladen ( info via hp support; tip, bel bij dit soort problemen gewoon de fabrikant alvorens een product af te keuren... )
usb poorten hier zijn makkelijk in de pluggen het ''streepje'' van de usb moet natuurlijk wel aan de onderkant, hang die iets in het sleufje en duw hem dan diagonaal naar onder dan floept hij er zo in ( pun intended)
scherpe randen? ehh.. verre van maar goed zal een mening ding zijn hoe hard mijn hand er ook op duwt of wrijft voelt het nog aardig bot aan en ik heb niet bouwvakkers handjes qua eelt ;)
16:9 is een ervaring ding maar ik heb nergens last van... ben 21:9 gewend en 16:9 is gewoon prima voor een laptop al is dit natuurlijk persoonlijke voorkeur...
verder is het als convertible een prima ding al vind ik alle convertible laptops lomp in ''tablet'' modus en eerder fijn in een modus waar het scherm andersom staat met de onderkant van het toetsenbord naar de achterkant van het scherm gericht in een hoek van ongeveer 70 graden
daarmee hebben de fans lekker de ruimte (ocd dingetje... niet nodig... juiste instelling en het is goed te doen qua temps)
verder heb je het niet over accuduur gehad zo te zien?
voor mensen die er een vraag over hebben; sinds de laatste amd drivers haal ik UREN meer...
office werk en boekhoudprogramma's gemiddeld 12-14u (verschilt met teams vergaderingen ja/nee en schermhelderheid)

overigens nu ik over teams begin; de camera en mic killswitch zijn features die zover ik kan vinden géén andere laptop in deze klasse met ryzen (nog) heeft! (correct me if I'm wrong)

maar goed verder zie ik vooral meningen staan welke te ontkrachten zijn met het product.

ook qua looks is het gewoon premium en ziet de gemiddelde mens dit als ''duurder'' aan dan een ander in deze klasse...
Je hebt vast meerdere punten hoor. Ik denk dat de drivers begin juli toen deze net mondjesmaat beschikbaar was nog niet geweldig waren, er zijn inmiddels al 2 bios updates geweest zie ik.
Wat betreft USB poorten en randjes.. en trouwens ook vlekgevoeligheid ben ik toch een stuk meer tevreden met mijn Lenovo S540 13. Maar dat is misschien persoonlijk.

De meerprijs van deze HP tov de Lenovo zit hem dan echt in de convertible feature want de Lenovo heeft een snellere APU (1 CU meer en SMT) en volgens mij zelfs sneller geheugen.. maar het prijsverschil is klein. En daarnaast is de APU van de HP al zoveel sneller dan de snelste zuinige Core i7 van dit moment, dat je daar echt ruim voldoende aan hebt komende 6-8 jaar.
Dan nog, als je echt geen convertible nodig hebt.. kan ik de Lenovo aanraden.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 24 juli 2024 00:20]

ik heb beiden inmiddels in handen gehad, als je een premium feel als een macbook o.a. wilt met een powerhouse en zeer goede afwerking is de hp op dit moment de enige betaalbare optie naast de asus g14...
Ik zit naar precies dezelfde laptops te kijken, echter is enkel de Ryzen 5 4600U variant van de Lenovo IdeaPad S540 beschikbaar op dit moment (wat voor mij niet veel uitmaakt, 6 of 8 cores).

Wat ik mij afvraag is of het WVA scherm van de Lenovo IdeaPad S540-13ARE (Intel variant heeft IPS blijkbaar) storend is met veel lezen/scrollen of zelfs gamen. VA (of WVA) schermen hebben hier heel 'veel' last van, los van dat het net iets mindere kleuren heeft (-1% tot -10% sRGB) vergeleken met IPS.

Ik ben designer, fotograaf en project-manager en werk sowieso veel achter een groot scherm en kalibreer mijn schermen regelmatig. Zou je mij de Lenovo IdeaPad S540 aanraden als je enkel naar het scherm, toestenbord, trackpad en de behuizing kijkt?
Volgens mij verwijs jij naar de specificaties van de S540-13ARE zoals ze in de Pricewatch staan? Helaas merk ik steeds vaker dat de Pricewatch specs hartstikke onbetrouwbaar zijn.

Het is gewoon een IPS scherm. De specs van het panel zijn gelijk aan deze HP maar ik heb ze naast elkaar gehad en de Lenovo spiegelde iets minder en het scherm kon iets feller. Qua kleuren op het oog geen verschil.
Klopt, daar staat de AMD variant met WVA aangegeven en de Intel varianten met IPS. Ik had al zo'n vermoeden dat dat niet klopt. Uit nieuwschierigheid: gebruik je Linux op je Lenovo laptop?
Ik zie op meerdere websites dat WVA staat aangegeven bij enkel het AMD model, nemen die het over van Tweakers?

Bijv. https://www.otto.nl/p/122...3qhd-r5-4600u-16g-512gb/#
Sja als jij de Otto betrouwbaarder vind dan de website van de fabrikant 😅 (W)VA heeft mindere kijkhoeken dus dat merk je direct. Dat is het zeker niet.