LG 43UN700-B Zwart Review

28 augustus 2020, laatste update op 20 augustus 2023, 2.036 views Rapporteer

Heerlijk grote monitor. Enig kleurverloop aan de randen maar niet al te storend voor productiviteitstoepassingen. Kijkhoeken prima bij afstand van 90cm. Meegeleverde USB-C kabel handig i.c.m. laptop die dan via alt-mode displayport ondersteunt op 4k@60Hz.

augustus 2023: Nog steeds geen dode pixels, en erg tevreden. Soms komt de USB niet up bij het ontwaken, dan moet de USB-C kabel er even uit en in.

Pluspunten

• Joystick bediening onderaan scherm
  • DP via USB-C alt-mode
  • USB Hubje

Minpunten

• USB Hub werkt alleen als monitor aan is
  • 60Hz
  • Helderheid niet uniform aan de randen

Ik gebruik de 43UN700-B met een Dell Inspiron 7570, standaard voorzien van Intel HD Graphics 620. Ik heb de monitor vooral gebruikt voor kantoorwerk en development. Gaming en foto/video bewerking zijn voor mij maar beperkt relevant.
De zoektocht
Ik was op zoek naar een veelpixelige monitorcombinatie die ook verticaal z'n mannetje zou kunnen staan voor lange documenten, hoge spreadsheets e.d.. Ik had eerst het idee om een oude HD monitor in portrait mode naast een ultra-wide te zetten, maar dat zou wel een erg brede setup worden. Daarnaast moet je muiscursor bij een portrait-landscape combinatie steeds 'om het hoekje' en dat werkt niet prettig in mijn ervaring. Ik wilde ook geen VA panel vanwege de black smearing, dus curved monitors vallen dan bijna allemaal af. Toen ook bleek dat de nieuwere versies van de Intel HD 620 graphics driver de hoogste ultra wide resoluties wellicht niet zou ondersteunen was ik er uit: het zou een 4k IPS monitor gaan worden.

Ik zit graag op een afstand van 80 cm van mijn monitoren, en had bepaald dat 100-110 PPI perfect zou zijn voor mij. Daarmee ervaar ik precies voldoende scherpte, en kunnen de pixels dus optimaal ten goede komen aan een relatief groot werkoppervlak. Bijkomend voordeel dat ik pas ging merken toen ik de monitor al had, is dat hoe meer pixels je browser beslaat hoe trager het scrollen gaat. Lage PPI scrolt dus fijner, maar misschien dat dit voor jou niet op gaat als je krachtigere hardware hebt. De 4k monitor moest dus 43" worden, want een treetje lager zit je al meteen op 34" en daarmee 138 PPI.
BGR Subpixel layout problematisch?
Na wat research bleek dat (bijna?) alle huidige 4k 43" monitoren, inclusief deze, hun paneel ondersteboven gemonteerd krijgen en daarmee BGR subpixel layout hebben in plaats van de de facto RGB standaard. Dat zou vage teksten opleveren omdat Windows ClearType uitgaat van RGB, en browsers (met hun eigen rendering pipeline) het ook niet snappen. Die problemen overkwam ik makkelijk: met het tooltje 'Better Cleartype Tuner' los je het eerste op, en het tweede gaat met recent Chrome builds al vanzelf goed.
Beeld
Na twee dagen heb ik nog geen dode (sub)pixels.

De helderheid is voor mij prima, zelfs met een zonnig raam achter de monitor.

Ik had graag >60Hz gehad om scrolling en muiscursor wat soepeler te ervaren. Helaas zat dat er met mijn DP 1.2 uitgang niet in, en daarnaast kom je met die eis ook in een andere markt terecht.

De kleuren zijn behoorlijk te tweaken. Ik ben tevreden qua kleurweergave, maar ik ben geen expert op dat gebied en stel geen hoge eisen. De kleuruniformiteit vind ik acceptabel. aan de onderrand zie je wel de laatste 30 pixels langzaamaan donkerder worden. Aan de bovenkant zijn de laatste 10 pixels juist iets lichter. Voor mij werkt dat niet storend. Het schijnt dat dit effect altijd wel optreedt bij 43" 4K schermen.
Functionaliteit
De joystick werkt erg prettig. Het OSD aan de rechterkant had wmb in het midden of onderaan gemogen. De USB-C ingang kon ik met de meegeleverde USB-C kabel op mijn laptop aansluiten. Deze heeft DisplayPort ondersteuning via USB-C alt mode. Als je dat wilt checken voor je eigen laptop: Je herkent het aan het DP logo dat naast de USB-C poort staat. Ik was verrast dat zelfs de ingebouwde USB hub meelift over de kabel.

De monitor heeft wat HDR opties, maar mijn initiële experimenten met diverse monitor/windows settings hebben vooral uitgewassen of juist oversaturated kleuren opgeleverd. Omdat ik uit mijn research het idee kreeg dat HDR nog niet helemaal naadloos werkt en monitoren ook vaak teleur stellen in hun HDR performance, laat ik dat aspect voorlopig maar even voor wat het is.

De voet heeft alleen een instelmogelijkheid voor de tilt, dat is vrij beperkt. Het schermoppervlak bevindt zich 19cm van de achterkant van de voet en komt dus best dichtbij. Ik ben nog van plan een VESA mount te kiezen waarmee het scherm wat verder weg komt te staan.
Ik ben tevreden met de monitor. Veel reviews van 43" 4K monitoren waarschuwen voor ghosting, bleeding, uniformiteitsproblemen en slechte kleurweergave. Mijn voorlopige conclusie is dat ja inderdaad, het is allemaal niet perfect. Maar vergeleken met mijn vorige setje TN HD schermen is alles een stuk beter, en zelfs op die schermen heb ik eigenlijk nooit iets als storend ervaren. Maak je dus niet al te ongerust zou ik zeggen. De vergelijking met het schilderen komt bij me op: Je hebt net je kozijnen geschilderd, ziet een druppel zitten en baalt als een stekker. De jaren daarna denk je er nooit meer aan en geniet je bovenal van je mooie kozijnen.

Heb jij ook een LG 43UN700-B Zwart?

@JozefZwaansman Dank je wel voor deze review! Bevat exact de missende informatie waar ik naar op zoek was: " Het schermoppervlak bevindt zich 19cm van de achterkant van de voet en komt dus best dichtbij.". Een paar centimeter meer dan mijn huidige 30" Dell. Bij een bureaudiepte van 82cm en 31cm extra beeldbreedte toch iets om nog even over na te denken.....
Als je Better Cleartype Tuner niet kunt of wilt gebruiken is er ook een registry tweak die hetzelfde doet:
in regedit zoeken naar PixelStructure. Die vond ik in:
Computer\HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Avalon.Graphics\DISPLAY1
dit DWORD moet 1 zijn voor RGB en 2 voor BGR.
UPDATE: en inderdaad, ik heb sindsdien geen seconde meer nagedacht over de 'problemen' die deze monitor zou hebben. Mijn grootste ergernis is dat het verstellen van de brightness nogal lang duurt: de setting zit een aantal menu's diep, en de slider beweegt tergend langzaam.

Het geluid is prima en vervormt weinig zelfs bij wat hoger volume, maar dat hogere volume is niet echt nodig want je zit immers vlak voor de monitor.