WD Red Plus, 6TB (64MB cache, WD60EFRX) Review

Calypso
28 augustus 2020, laatste update op 28 augustus 2020, 2.155 views Product gekocht

WD Red Plus, 6TB (64MB cache, WD60EFRX)

Altijd liefhebber geweest van deze schijven, maar ze zijn er in geslaagd dit door een combinatie van slechte producten en verminderde support de nek om te draaien. En door een voorval vandaag is het omgeslagen in een boycot vanuit mijn kant.

Pluspunten

• Prijs

Minpunten

• Uitvalpercentage
  • Verslechterende voorwaarden
  • Support

1 van 5 sterren (Waardeloos)
In het kort. 4 stuks 6TB gekocht bijna 3 jaar geleden. Hiervan zijn er inmiddels 3 overleden en nummer 4 twijfelachtig, dit met verschillende symptomen. Van die 3 is er inmiddels ook 1 vervangschrijf binnen een maand met unrecoverable sectoren. Geen beste score dus.

"Vroeger" ging de RMA procedure soepel en kon je zonder bijkomende kosten een Advance RMA doen. Prettig, want met een RAID set wil je het liefst z.s.m. een disk kunnen vervangen. Tegenwoordig mag je 22 euro aftikken per Advance RMA. Met zo'n hoog uitvalpercentage zou je bijna zeggen "Ik koop een extra disk". De gewone RMA duurt namelijk best lang: de laatste RMA die ik opgestuurd heb kreeg ik pas na 3 weken een bericht dat deze ontvangen was - en dan moet het nog nagekeken worden etc.

Dan support. Vragen via de website: na 2 weken nog geen antwoord. Als je belt (volgens de website vanaf 9am CET, om 9:15 CET bellen geeft een bandje dat ze gesloten zijn) kom je uit in een matig engels sprekend land, waarschijnlijk India. "Ja, er zijn veel vragen via de website, dus we lopen wat achter" - tja, gek he als je zo'n uitvalspercentage hebt.

De medewerker zit duidelijk thuis, want je hoort af en toe een kind op de achtergrond. Geen probleem, als het al niet standaard is, dan snap ik het ook wel i.v.m. Corona. Dan verontschuldigt de medewerker zich, en hoor je op de achtergrond dat het kind een aantal malen flink geslagen wordt en daar natuurlijk krijsend op reageert.

Sorry, Western Digital, ik weet dat andere culturen andere gewoonten hebben, voor een deel respecteer ik die ook, maar ik wens hier geen getuige van te zijn als ik met een vertegenwoordiger van jullie spreek. Voor mij echt geen WD meer.

Heb jij ook een WD Red Plus, 6TB (64MB cache, WD60EFRX)?

Geen idee of het klopt, maar heeft dit misschien te maken met het "stiekem" SMR Shingled Magnetic Recording van WD NAS schijven?
Omdat hij zo'n grote DRAM cache heeft? (Tenminste, ik denk dat 64Mb best groot is?)

Tijdschrift CT uitgave 9/2020 (de vorige) pag. 58:
- WD Red, WD zelf zegt ok voor NAS
- maar oude NAS gooien SMR uit de RAID, omdat ze te lang niet reageren bij veel schrijfwijzigingen.
- verschil CMR vaak niet te zien, maar blijkt uit grotere cache.
- modellen 2, 4 en 6 TB medio 2019 op markt, sinds begin 2020 ook SMR 3TB.
- vooral probleem bij reconstueren van RAID-array (veel wijzigingen)
Goede suggestie, alleen die van mij zijn zonder SMR - het zijn de EFRX drives (nieuwere zijn geloof ik EFAX en die zijn inderdaad SMR). Ik heb toevallig 1 SMR drive liggen en die werkt op zich wel gewoon in RAID maar zorgt voor een dramatische performancedaling.

Dit betreft een RAID set (hardware RAID) die enkele jaren probleemloos gedraaid heeft. Het idiote is ook dat de drives met verschillende symptomen gaan failen: 1 wordt niet meer herkend, een ander heeft ineens unrecoverable sectors. De fouten overigens is niet het enige waar ik wel klaar mee ben zoals ik in de review aangeef. "Vroeger" was er nog een stukje service bij WD, nu mag je voor Advance RMA 22 euro aftikken enkel omdat het advance RMA is. Terwijl de gewone RMA procedure best lang duurt. En het voordeel van Advance RMA is natuurlijk ook dat je gelijk een verpakking hebt om de defecte drive terug te sturen (ook op eigen kosten overigens).

Tijdje geleden een Samsung NVME drive stuk gehad. Was een drama om door de RMA procedure te komen, maar als je er dan doorheen bent dan staat er gewoon een DHL busje voor de deur om het ding op te halen.
Ik heb sinds november 2016 6 stuks ervan in mijn nas draaien en tot nu toe doen ze het heel goed. Maar het zijn inderdaad geen smr drives.
Gelukkig - deze hebben allemaal dezelfde productiedatum (19 mei 2017) - ik vermoed gewoon een probleembatch. Van de 2TB disken (ook WD Red) die hiervoor m'n belangrijkste set vormden (5 stuks) draaien er nog 4, waarvan 3 in dezelfde behuizing/RAID controller. En die zijn toch al bijna 3 jaar ouder...

Overigens heb ik voor m'n backup in een DC enkele 10T disken hangen, waarvan 2 WD Reds. 2 jaar geleden geplaatst. Hoewel: 1 DOA en de andere is inmiddels ook al vervangen...

[Reactie gewijzigd door Calypso op 23 juli 2024 13:32]