€ 1.779,- bij Amazon.nl

Sony FE 200-600mm f/5,6-6,3 G OSS Review

27 augustus 2020, laatste update op 1 september 2020, 2.486 views Rapporteer

Wat een prachtige lens! Door Sony gemaakt voor de hobbiest die niet diep genoeg in de portomonee kan kijken om een 400 f2.8 of 600 f4 aan te schaffen maar toch het bereik native wilt hebben. Super scherp en super snel.

Pluspunten

• Kwaliteit
  • Weather sealed
  • Snelle AF
  • draagbaar gewicht

Minpunten

• Tripod collar niet verwijderbaar en geen click
  • enorm filter thread (dure filters)
  • Prijzig*

Dit betreft een long term review, Ik heb geen foto's van het uitpakken etc. Ik ben van mening dat de verpakking eigenlijk altijd wel beter kan met lenzen en camera gear. Oh en dit is mijn aller eerste review die langer door gaat dan 3 zinnen.

Als beginnened motorsport/hobby fotograaf met ambities om het ooit professioneel te doen is dit misschien wel de perfecte lens, het bereik is goed en de prijs is niet zo toren-hoog dat je bij het aanschaffen ledenmaten/organen moet afgeven.

Bij het aanschaffen van een lens bedenk ik mijzelf altijd wat voor shots ik precies wil met het product wat ik koop en bij deze 200-600 waren het vooral de 'close-up' action shots die je eigenlijk alleen maar ziet van de profesionals die voor de hekken mogen staan. Deze close up shots haalt de lens makkelijk op mijn primary body (a7iii) en secondary body waar deze lens eigenlijk permament leeft. (a6400) De crop factor met de a6400 help je om nog dichter bij te komen, als het iets donkerder word merk je wel dat je ISO hoger gaat dan je eigenlijk zou willen op een crop sensor, meestal stap ik op dat punt dan over naar mijn iets licht gevoeligere a7iii.

Kwa feature set heeft de 200-600 best veel te bieden, als selection switch keuzes heb je de volgende:

-AF/MF switch: Autofocus of manual focus, deze gebruik ik bijna nooit aangezien ik dit in body doe.

-Focus plain selection: Hier kan je kiezen tussen Full, 10-2.4m en infinity-10m. Deze gebruik ik meer dan dat ik eerst had verwacht aangezien het toch wel heel handig is om bijvoorbeeld een hek of paaltje weg te focussen.

-Optical steady shot: Handig om te hebben maar deze staat bij mij altijd gewoon aan. sterker nog, er zit tape over heen om er voor te zorgen dat ik deze niet perongeluk uit zet. Niet dat deze switches makkelijk te schakelen zijn maar gewoon om er zeker van te zijn.

-Mode selection: Mode 1, normal. Mode 2, panning en Mode 3, sports. Om eerlijk te zijn heb ik het verschil nooit gemerkt tussen de verschillede modi maar ik switch wel atijd tussen 2 of 3.

Het enige wat ik wel had gewilt op deze lens was een drop in filter slot gewoon omdat ik nu zit met een enorm circ polarizatie filter waar je eigenlijk te veel voor betaald. En het is niet als of sony dit niet had kunnen doen want ze hebben de drop in module op al hun prime GM telefoto lenzen zitten...

Daar in tegen is de weather sealing perfect voor een lens zoals deze. Op weekenden in de omgeving van het circuit Spa waar mijn onderbroek nat was deed de lens het nog zoals je mag verwachten. (oeps, ik was mijn raincover vergeten)

Kortom, als je ook maar iets doet met sport kan ik je deze lens zeker aanraden. Wil je deze als je aller eerste tele lens kopen raad ik je aan eerst naar een 70-200 te kijken. Een leuk formaat en ook gelijk een stuk minder duur.

Hieronder wat foto's die ik met de lens heb geschoten over de maanden dat we nog wel naar buiten mochten. Ze zijn allemaal niet technisch perfect maar ik ben er zeker blij mee.

Heb jij ook een Sony FE 200-600mm f/5,6-6,3 G OSS?

Native is het 200 tot 600mm, Sony's 1,4x en 2x converters werken ook met deze lens.
ik vermoed dat er gedoeld word op bereik != berijk ;)
Nu snap ik het al helemaal niet meer. 8)7
In je review heb je berijk geschreven, wat een spelfout is.