Na drie jaar een Gear S3 Frontier te hebben gehad, vond ik het tijd voor een nieuwe smartwatch, de laatste Galaxy Watch 3. De Gear S3 Frontier deed het eigenlijk nog heel goed, maar ik wilde graag de ECG feature hebben omdat ik een hartprobleem heb. Ook de valdetectie sprak mij aan.
Daar kom ik wel gelijk op het minpunt van de Watch 3 op dit moment: juist de ECG n bloeddruk meting, is nog niet beschikbaar in Nederland. Gelukkig is er op YouTube een filmpje te vinden van iemand die laat zien hoe je dit op een hele makkelijke manier wel aan de praat krijgt (
Inmiddels heb ik de Watch 3 een weekje in gebruik en ik kan niet anders zeggen dan dat het, net als de Gear S3 Frontier, opnieuw een fantastische smartwatch is. Wat ik het meest waardeer aan de watch:
- De ECG feature - werkt fantastisch!
- Bloeddruk meting - misschien minder nauwkeurig dan meten met een bloeddrukmeter met manchet, maar je kunt wel héél snel, waar je ook bent, even een indicatie krijgen van je bloeddruk.
- Stress meting - gebeurt, net als hartslag, als je wilt continue.
- Uitgebreide slaapmeting - inzicht in diepe slaap, REM slaap, lichte slaap, slaapduur, etc. Herkenning van tijdstip waarop je daadwerkelijk gaat slapen en weer wakker wordt, is echt heel nauwkeurig! Ik heb eerder een fitness band gehad die iets soortgelijks deed, maar als ik dan 's-avonds op de bank lag TV te kijken, werd dat als slaap gedetecteerd. Ik weet niet hoe Samsung het doet, maar deze fout maakt hij niet!
- Hartslagmeting - erg nauwkeurig, nauwkeuriger dan bij de Gear S3. Die zat er wel eens behoorlijk naast, wanneer ik tijdens sporten ook de Polar H7 gebruikte. Nu al een paar keer gesport, maar de Watch 3 zit spot-on.
- Automatische activiteitsdetectie - net als bij de Gear S3, zeer nauwkeurig. Fietsen, lopen, zelfs cross-trainer, wordt automatisch en correct gedetecteerd.
- Valdetectie - wel ingesteld, maar nog niet getest. Je moet hard vallen volgens de beschrijving, dus dat zie ik niet zo zitten...
Batterijduur
In veel reviews zie ik dat mensen teleurgesteld zijn in de batterij van de Watch 3. Ik vermoed dat deze mensen het display op always on zetten. Dan gaat het inderdaad hard... Er zijn wel watch faces die zuinig zijn in AOD stand, maar ik laat hem maar gewoon op de default stand staan. Ik laad het horloge momenteel aan het begin van de ochten op, omdat ik een paar nachten bij wil houden hoe ik slaap. In pak hem beet anderhalf uur, zit het horloge dan weer voor ongeveer 90% vol. Gedurende de dag, komen er heel wat notificaties binnen en kijk ik uiteraard regelmatig op het horloge voor de tijd. Ook speel ik regelmatig met alle genoemde features van het horloge. En dus 's-nachts de slaapmonitoring. Met al dit gebruik, heeft het horloge de volgende ochtend nog ongeveer 50% batterij over. Meer dan uitstekend dus. Je kunt er dus best 2 dagen mee doen.
Als je, net als ik, een Samsung telefoon hebt, is de Galaxy Watch 3 volgens mij de beste keus qua smartwatch. Zeker wanneer je de ECG feature wilt, want naast de Apple Watch, is de Galaxy Watch 3 het enige FDA goedgekeurde horloge met deze feature. Aangezien ik geen Apple Watch wil, blijft de Samsung over. De prijs is met € 459 best hoog, maar vergelijkbaar met de Apple Watch. Dus ook weer niet heel raar. Ik ben er erg blij mee en wat mij betreft dus gewoon een aanrader!