Onkyo TX-NR5008 Zilver Review

SuaveKadaver
25 augustus 2020, laatste update op 25 augustus 2020, 687 views Product gekocht

Onkyo TX-NR5008 Zilver

Ongelooflijk geluid met wat verouderde features

Pluspunten

• Kwaliteit
  • (bijna) tijdloos ontwerp
  • Audio processing
  • Veeeeel inputs
  • Veeeel outputs

Minpunten

• Groot
  • Zwaar
  • Beetje verouderde features

Ik kreeg deze versterker defect, het moederbord had een soldeerprobleem met de BGA gesoldeerde DSP. Hij ging aan, maar de versterkerkanalen werden niet geactiveerd.

Dankzij een vriend die me op een forumpost wees bleek er een extended warranty op te zitten vanwege dit defect, een fabricageprobleem wat met veel versterkers van deze generatie voorkwam. Resultaat: Onkyo stuurde me uit Duitsland een lege doos voor de versterker en stuurde later een koerier om hem op te halen. Na een paar weken kwam hij zo goed als nieuw, met een gereviseerd moederbord (als in nieuw, maar een hoger revisienummer) terug.

Wow. Jaren na het verlopen van de garantie. Dikke klasse van Onkyo! Ik geloof dat dat ook op veel goedkopere modellen gold, dus ik vind het nogal een goede service.

Nu werkt het beest weer. In totaal moet er volgens de review op WhatHiFi (https://www.whathifi.com/onkyo/tx-nr5008/review) 400 Watt RMS uit te pompen zijn. De handleiding zegt nog meer:
• 145 Watts/Channel @ 8 ohms (FTC)
• 220 Watts/Channel @ 6 ohms (IEC)
• 280 Watts/Channel @ 6 ohms (JEITA)
Dus met 220W per kanaal op 9 kanalen (en gezien het enorme gewicht, de enorme transformator en de hoeveelheid versterkerborden in het ding, lijkt het me best eens kunnen kloppen) kom je dan op 1980 Watt! Overigens ondersteund de versterker geen 8 Ohm zonder een vorm van bridging, hij gaat uit van 4 of 6 Ohm. Een impedantie die je toch meestal al hebt met een beetje leuke speakers. Het is me nog niet gelukt met m'n miezerige THX speakerset om de versterker te laten vervormen.

Ik moet nodig eens controleren of het wel klopt, want de HDMI spec en de switching snelheid van de receiver zou betekenen dat hij 4K aankan, maar hij komt duidelijk uit een pre-4K tijd, dus het zou me verbazen als hij dat doorlaat. Ik ga daar dus niet vanuit, laat staan HDR. Dat is jammer, want dat betekent dat m'n volgende TV verdomd goede eARC ondersteuning moet hebben om de receiver toch nog goed te gebruiken.

Ook zijn de internet services beperkt, heeft hij geen ondersteuning voor Airplay of Spotify en zijn alle knopjes fysiek gelabeld. Persoonlijk vind ik de barrage aan logo's ook niet echt mooi. "ISF, HDMI, Audissey, DTS, DTS-HD, Dolby, DolbyTrueHD, etc, etc".

Het geluid out of the box is nogal kil, maar na het uitvoeren van de volledige Audissey MultiEQ EX32 sequentie klinkt hij al totaal anders. De speakers gaan totaal onmerkbaar over van de sattelites naar de subwoofer en het surroundgeluid is, ondanks mijn gebrek aan kanalen 6 en 7 (of 8 en 9, als je hardcore wilt met dit ding), ruim en transparant.

Films zijn bijna vanzelfsprekend een waar genot en spannende series zoals Dark op Netflix krijgen een niveau spanning erbij. Natuurdocu's zijn immersiever en man... toen iemand het live concert van Rammstein aanzette ging het niveau boven de 0dB en het was absoluut een concertervaring. Gelukkig heb ik eventjes geen buren.

Muziek die via de Onkyo naar 5.1 wordt gemixt via een van de profielen (ik vind Studio-Mix erg prettig) bevat ineens totaal passende surround elementen. Zodanig dat ik twijfel of het niet met dergelijke afluistering is afgemixt. Als je luistert naar Childish Gambino hoor je de stemmen om je heen, geisoleerd gaan in center, links of rechts of links surround of rechts surround. Hoe die isolatie mogelijk is begrijp ik werkelijk niet, maar het past perfect bij de sound van de muziek.

Ik dacht altijd dat goede koptelefoons de ultieme muziekervaring moesten geven en puristisch is dat waar, maar dit is een heel andere en meeslepende manier van luisteren.

Muziek aan, ogen dicht.

Heb jij ook een Onkyo TX-NR5008 Zilver?

Hey ik heb hier een tx-nr616 met geloof ik hetzelfde probleem. Zou je me kunnen vertellen hoe je de rma hebt aangevraagd?
Ik lees jammer genoeg in deze thread dat de retourperiode is verstreken. https://gathering.tweaker...ist_messages/1652255/last Balen! Het is met reflowen van de usb/netwerk chip te repareren, als je vervolgens een koelblokje erop plakt en de USB poort niet gebruikt zonder extra voeding zijn ze nog te redden volgens mij. Maar dat is veel gedoe, bij deze versterker zou ik het doen maar dat kan je zelf natuurlijk het beste inschatten.
Ik schrijf niet zo vaak reviews maar vind het wel een beetje heftig dat iemand de moeite doet om op -1 te drukken zonder feedback te geven. Tips zijn welkom!