Dell Latitude 7410 (K1GW2, Azerty toetsenbord) Review

Zev
25 augustus 2020, laatste update op 12 oktober 2020, 1.021 views Rapporteer Product gekocht

Dell Latitude 7410 (K1GW2, Azerty toetsenbord)

2-in-1 versie in bezit . Slank, licht toestel met aangenaam toetsenbord en fantastisch scherm. Twee, maar wel heel grotre minputen zijn: het toestel wordt bloedheet wanneer aan de stekker, waardoor het ook heel veel fan-noise maakt. Hopelijk komt Dell met updates.
Update: na uitzetten Cortana lijkt probleem van de baan.

Pluspunten

• Beeldkwaliteit
  • Licht & handig
  • 2-in-1 (gebruik met OneNote)
  • Toetsenbord
  • Vlot & snel in gebruik

Minpunten

• Bloedheet (beter na Dell updates & Cortana uitzetten)
  • Fan noise (beter na Dell updates & Cortana uitzetten)

We spreken hier over de Dell Latitude 7410 2-in-1. Deze lijkt nog niet in de productcataloog van Tweakers te staan, daarom post ik even onder de reguliere 7410.

Gebruik:
De Dell Latitude 7410 2-in-1 (versie met i7 processor) gebruik ik uitsluitend zakelijk maar dat omvat wel wat 'use cases':
- note taking in vergadering met stylus op het scherm, tijdens meetings
- office werk (wordprocessing, eenvoudig excel werk, powerpoint, Zoom, MS Teams en Outlook) en algemene web
- data analyse in Python
- GIS analyse (QGIS)
Dit betekent dat mijn gebruik varieert van rustig kantoorwerk tot intensief rekenwerk.

Eerste ervaringen
Het toestel gebruik ik nu een kleine drie maanden, en dit zijn mijn bevindingen:
- Uitstekende draagbaarheid en flexibiliteit. Licht maar heel stevig toestel dat je makkelijk omklapt (alhoewel het scharnier wel degelijk heel stevig aanvoelt). Een plezier voor onderweg.
- Rekenkracht wanneer je er nood aan hebt. Ik heb getwijfeld tussen deze i7, dan wel een nieuwe generatie Ryzen maar vond niet meteen een toestel waar dat al beschikbaar was op dat moment. Zeker niet in de Dell stal.
- Het beelsdcherm is anti-reflective, maar dus niet mat. Eerst schrok ik daar van want ik had bij 'anti-reflective' een eerder mat beeld verwacht. Niet dus. Reflecties worden wel wat beperkt dus last heb ik er nog niet echt van gehad. Het is geenszins een 'spiegel' zoals je soms tegenkomt. De beeld- en kleurkwaliteit is (subjectief) heel goed. Ik heb geen metingen of calibraties gedaan, ik vind het gewoon heel netjes, helder, kleurrijk en scherp.
- Het enige maar meteen ook grote minpunt aan dit toestel is de warmte/geluidsproductie. Van zodra de stekker er in gaat, of je hard gaat rekenen warmt het toestel enorm op en gaat hierdoor heel hard blazen. Warme lucht moet er allemaal langs onder uit, en door de dunne behuizing gaat dit blijkbaar niet zo lekker. Ik heb getwijfeld om het toestel terug te sturen, maar ben ook naar verbeteringen gaan zoeken. Ik heb vrij snel ThrottleStop geïnstalleerd zodat ik een 'traag' profiel heb (undervolted en zo) zodat de temperatuur niet zo oploopt en het boeltje stil werkt. Dat werkt aardig, maar bij opladen blijft het warm lopen. In mijn (stille) thuiskantoor stoort de bijhorende geluidsproductie me mateloos. Net alsof er ligt een haardroger op volle stand te loeien.
Als voorbeeld: bij eenvoudig tikwerk in de zetel terwijl de batterij aan het opladen was, kon ik het toestel niet op de schoot houden. Daarom toch even een kussen genomen omdat ik dacht dat mijn broek zou smelten of branden. Ik kon mijn hand niet tegen de onderkant blijven aanhouden, zo erg is het.
Bij mobiel (niet aan de stekker) gebruik en/of icm ThrottleStop reducties is het koeler en stiller.
Ik heb daarnet ook Cortana uitgeschakeld omdat ik merkte dat het mijn CPU voor 50% aan de praat hield. Bovendien is de batterij is nu volledig opgeladen, en het is 'doenbaar' qua warmteproductie en het toestel is ook terug helemaal stil (ook zonder TS reducties).

Een qua design, draagbaarheid en gebruik fantastisch toestel dat jammer genoeg komt met een heel groot en niet aanvaardbaar euvel: grote warmte- en geluidsproductie. Voor zakelijk gebruik in een vergaderzaal is dit een no-go.

Na wat optimalisaties (ThrottleStop configureren en Cortana uitzetten(?)) gaat het mogelijk wat beter maar ik hoop echt dat Dell hier nog met wat optimalisaties komt via BIOS of andere updates. Als ik over enkele weken nog wat meer gewerkt heb met dit toestel, vul ik aan hoe m'n ervaringen met temperatuur en geluid ontwikkelen. Tot dan blijft het "throttelen" tussen de kraan open of dicht gedraaid.

---

Update 12/10/20. Een tijd terug zette ik C[ortana uit, en ik merkte dat de warmte productie en fan noise levels flink gezakt zijn. Inmiddels zijn ook verschillende updates (BIOS, power management, ...) binnengekomen via Dell Command.
Nadat ik Throttlestop al een tijdje uit had gezet, kan ik nu bevestigen dat het toestel op dit vlak flink beter presteert dan eerst. Ik heb mijn beoordeling van het toestel dan ook een tikje verbeterd (ergonomie van voldoende naar goed; warmte- en geluidsproductie van zeer hoog naar acceptabel).

Heb jij ook een Dell Latitude 7410 (K1GW2, Azerty toetsenbord)?

Het klinkt een beetje alsof de TDP van de CPU te hoog geconfigureerd is voor de geïnstalleerde koeloplossing. Dell heeft wel een bepaalde driver op de website staan waarmee je de TDP en het ventilatorprofiel zou kunnen configureren maar ik weet niet of deze ook werkt op jouw laptop en of de prestaties hier dan ook hard door beïnvloed worden: Intel Dynamic Platform and Thermal Framework Driver

Het zou natuurlijk ook nog altijd kunnen dat de koeling van jouw laptop niet goed gemonteerd is waardoor hij al snel te warm wordt dus misschien loont het toch om het toestel eerst terug te sturen voor garantie.
Hoi Freebee, na uitschakelen Cortana en enkele updates vanuit Dell Commander, presteert het toestel VEEL beter, zoals het hoort eigenlijk. Ik heb dan ook mijn beoordeling voor het toestel wat verbeterd.