Medion MD 18500 Wit Review

Kars
23 augustus 2020, laatste update op 26 augustus 2020, 5.991 views Product gekocht

Medion MD 18500 Wit

Ondanks zijn lage prijs is dit een uitstekende eenvoudige robotstofzuiger voor harde ondergronden.

Pluspunten

• Goede zuigkracht
  • Keurig design
  • Relatief stil
  • Oplaadstation meegeleverd
  • Auto-home functie
  • Ziet muren en lichte objecten goed
  • Voordelig
  • Meegeleverde onderdelen

Minpunten

• Maar één (slecht functionerende) virtuele muur meegeleverd
  • Ziet donkere objecten slecht
  • Geen app of andere smart-ondersteuning
  • Zuigt minder goed op tapijt/kleed

Kars' review van de Medion MD 18500 robotstofzuiger

In deze review bespreek ik mijn ervaring met de Medion MD18500 robotstofzuiger.

Waarom een robotstofzuiger?

Nou, dat zal ik je vertellen. Ik heb op zich geen hekel aan stofzuigen, maar met een hond en een kat in huis is het wel noodzakelijk om zeker om de dag even de 'huulbessem' erdoor te halen. Mijn vrouw heeft snel last van haar rug, dus voor haar is het stofzuigen wel een last.
Nou, dan gaan we toch kijken naar een hulpje in huis; de robotstofzuiger.

Wat willen we precies?

Niet te duur. Dat was het plan, want volgens teh interwebz moet je toch wel € 400 neertellen voor een goeie.
Nu hebben wij alles gelijkvloers én overal hout en plavuizen liggen, dus geen tapijt. Ik hoef ook geen smart-ding met WiFi of een app. Nee, gewoon één die je aanzet en die z'n rondes maakt.

Wat wel prettig is:
  • Laag model, welke onder de kasten kan
  • Goede accu
  • Val-beveiliging
  • Laadstation
Gevonden: Medion MD 18500

Na enig zoek- en speurwerk kwam ik de Dirt Devil Spider 2.0 tegen en deze Medion MD 18500. Ik heb goede ervaringen met Medion spullen, dus voor € 129,- (in de aanbieding op de Medion-site) besteld.
De volgende dag al in huis, uitpakken maar!

Inhoud

De robotstofzuiger zit in een nette doos, goed beschermd. In de doos zitten de volgende onderdelen:
  • Stofzuiger
  • Afstandsbediening
  • Laadstation
Foto's:

In gebruik nemen

Bovenop zit een klep met daaronder het opvangbakje en filter. Een aanraakgevoelig knopje is aanwezig om de stofzuiger aan z'n taak te laten beginnen. Blauwe status-ledjes geven aan hoe vol de accu is en welk programma er actief is.
Maar de stofzuiger dient eerst goed opgeladen te worden, dat kan met de adapter direct in de stofzuiger of door de stofzuiger op het laadstation te zetten. Met zijn twee metalen vlakjes op zijn buik (zie onderstaande foto) staat de stofzuiger prima op zijn laadstation op te laden.

Op de foto zie je de sensoren (drie stuks) aan de randen zitten die moeten voorkomen dat 'ie van een trap af stuitert. Verder zijn er vrij standaard 3-kops borstels aanwezig (extra setje in de doos) die mooi in de zuigopening draaien.

Na het laden kan het stofzuigen beginnen! Met een eenvoudige druk op de afstandsbediening (namelijk 'Clean') begint de Medion aan zijn taak. Rustig rijdt hij van zijn laadstation af, draait zich om en begint zijn tocht kriskras door het huis.
Hij doet dit compleet willekeurig, waarbij hij obstakels tijdig opmerkt en er netjes omheen draait. Als hij de bocht te krap neemt, dan komt hij met een zachte 'bump' tegen het obstakel aan en maakt hij z'n draai iets groter.
Overigens, licht gekleurde objecten ziet hij prima, maar donkere dingen niet. Zwarte stoelpoten? Boink. Donkere kast? Kloenk. Houtkachel? Knots. Maar ach, het maakt hem niet uit.
Waar ik van onder de indruk was, is hoe goed hij muren ziet en hoe netjes hij langs het randje stofzuigt. Al licht heen en weer schuddend rolt hij langs de plinten met maar één doel: stofzuigen!

De afstandsbediening heeft een aantal functies: clean (starten), plan (tijdsplan instellen), clock (klok instellen), rondje maken (hogere zuigkracht, rondje wordt steeds groter), RTH (return to home, terug naar oplaadpunt), randen (alleen langs de muren/plinten). Met de pijltjestoetsen kun je 'm handmatig sturen.
Eigenlijk gebruik ik alleen 'Clean' en 'RTH'. Die return-to-home doet hij op basis van een signaal wat door het oplaadstation wordt uitgezonden. Als hij in bereik van dit signaal is, rijdt hij keurig naar zijn basisstation.

Op de foto staat ook nog de virtuele muur. Deze kun je in je huis plaatsen om een gebied af te bakenen. Met deze VM heb ik niet de beste ervaring, want deze is nogal 'sterk'. Als de stofzuiger binnen een meter van de VM komt, draait ie subiet om, hoe je de VM ook hebt staan. Hij moet in de lengterichting worden geplaatst, maar de stofzuiger doet raar op elke meter in de buurt van de VM.

Resultaten

Ah ja, daar gaat het natuurlijk om. De stofzuigrobot (die we liefkozend Robbie noemen) moet hier een kleine 80 m2 rondhobbelen en dat doet 'ie prima. Hij rijdt dik anderhalf uur rond op één acculading. Drempels neemt 'ie nogal rigoureus, maar hij klautert er wel overheen en vervolgt zijn weg. Het geluid is aanwezig, maar absoluut niet hard of vervelend.
Als ik vind dat hij klaar is, druk ik op auto-home en hij rolt rustig naar zijn oplaadstation.

Qua zuigkracht niks op aan te merken. Ik had verwacht dat het een veredelde kruimeldief zou zijn, maar met de Foritain-zuigtest™ (stukjes rijst en zelfs Cruesli) heeft Robbie geen enkele moeite.

Bij de hondenmand ligt een laagpolig kleed, maar daar heeft hij wel wat moeite mee. Vooral met erop rijden, duwt hij het kleed eigenlijk steevast voor zich uit, totdat er een rol ontstaat en hij teveel weerstand heeft en omdraait. Als hij er wel op komt, dan is het zuigresultaat matig.

Het bakje zit netjes onder de witte klep en is eenvoudig uit de stofzuiger te halen.

Het is verstandig om na elke keer het bakje leeg te gooien, want ongemerkt raakt die best snel vol.

In het bakje zit een verwijderbaar net-filter, waardoor je het bakje makkelijk leeg kan gooien en niet meteen onder de zojuist opgezogen zooi zit. Ook het zuigfilter aan de motor-kant is verwisselbaar (er wordt een extra filter meegeleverd).
Let wel, losliggende kabeltjes draaien zich meteen vast in de borstels. Maar Robbie merkt dit, stopt, en begint te piepen.

Hij heeft één keer vast gezeten onder een kast die toch net te laag was. Hij probeert zich er rustig uit te redden, maar als hij merkt dat hij echt vast zit, dan stop 'ie automatisch. Ook hier roept hij om hulp door te piepen. Trek 'm eronder vandaan, zet 'm neer en druk op de 'Clean' knop en hopla daar gaat hij weer.

Voor nog geen € 140,- kan ik er alleen maar tevreden over zijn. Nee, Robbie is niet superdeluxe of enorm smart, maar gewoon een hardwerkende hulp in huis die een prima resultaat achterlaat.

Let wel, het is geen volledige vervanging van een gewone stofzuiger. Eens per week ga ik nog steeds met de gewone stofzuiger door het huis. Het hoeft gewoon niet meer zo vaak, omdat Robbie precies voldoende doet om het netjes te houden.

Heb jij ook een Medion MD 18500 Wit?

Leuke review! Twee vragen (ik heb compleet geen ervaring met zulke stofzuigers):
- bij mij is het harde ondergrond maar vooral zand dat de kinderen naar binnen lopen. Zou ie daar ook goed werken?
- is er geen optie "zuig maar voor een uur en ga dan automatisch terug naar het oplaadstation"? Lijkt me handig om 'm aan te zetten als je zelf weggaat, en dat het dan allemaal automatisch gebeurt.
Dank je wel!
Hierbij de antwoorden:
- Ja zand doet 'ie prima, datzelfde merken we ook met onze hond (die loopt ook zand mee naar binnen).
- Nee, die optie is er niet. Wat 'ie wel doet, is als de accu bijna leeg is, terugkeren naar zijn oplaadstation. Dus als je weggaat en je zet 'm aan, dan zal 'ie net zo lang rondrijden totdat hij bijna leeg is. Hij gaat dan vanzelf 'RTH' :)
Aangezien je een hond hebt: hoe doet de robot het met hondenharen? Wat voor ras hebben jullie?

Met herdershonden is mijn ervaring dat geen enkele stofzuiger echt goed om kan gaan met lange haren. Dus pak ik heel veel nog gewoon de bezem en stoffer + blik. Maar dan ga ik dus vooral de plaatsen langs waar de haren zich ophopen en vergeet ik de andere plekken...

Blijft dan nog over dat ik als bosbewoner ook veel spinnen en kleine kruipende insecten heb, dus ik ben bang dat ik niet uit de voeten kan met een enkele stofzuiger. Maar een combi is te overwegen, als de machine de haren goed op kan ruimen.
Dank voor je reactie!
We hebben een GFT-terriër, oftewel een mix van vanalles. Middelhoog, de haren ongeveer 5 tot 10 cm lang. Je ziet vrij snel plukken haar ontstaan in de kamer, die zuigt de robot redelijk goed weg.

Mijn gewone stofzuiger heeft er meer moeite mee, voornamelijk omdat de haren in de borstel blijven zitten.
Dank voor je toelichting en review!
Het is overigens een rebadge van de iLife v5s dus je kan de borstels, filters en andere toebehoren van die stofzuiger gebruiken (uit de bekende Chinese webshops).

[Reactie gewijzigd door BlueTooth76 op 22 juli 2024 13:20]

Dat is nog eens handige info, dank je wel! :)
Leuke review. Hier ongeveer dezelfde ervaringen en ook geen spijt van de aankoop (ongeveer een jaar in bezit). Met twee katten kunnen we het bakje elke dag wel legen. Het enige wat ik wat jammer vind is dat 'ie er soms best lang over doet om aan het einde van z'n ronde het basisstation weer te vinden. Ons basisstation staat in de bijkeuken en hij rijdt soms rustig twintig minuten rond in de woonkamer en keuken voordat 'ie het signaal van het basisstation eindelijk oppakt. Hij rijdt op dat moment ook een tandje sneller dan wanneer hij zuigt en botst dan nog wel eens enigszins hard tegen dingen aan. Als je 'm aanzet voordat je gaat werken merk je daar natuurlijk weinig van :). En kabeltjes en veters en kleren daarin wil 'ie zich wel eens vastrijden ja, maar dat dwingt gewoon tot opruimen :).

[Reactie gewijzigd door nookerd op 22 juli 2024 13:20]

Met plezier je review gelezen en Robbie kwam mij uitermate bekend voor. Het is namelijk precies dezelfde als de iLife V3S. De afstandbediening en het oplaadstation is net wat anders.
Ja ik zag het inderdaad ook! Ideaal, want onderdelen zijn daardoor goed verkrijgbaar.
Wat mij een beetje tegen staat is dat ik dan zo'n stofzuigerrobot altijd in mijn woonkamer heb staan. Ik zag in de kenmerken dat dit ding 83mm hoog is, en ik zit te denken om onder een keukenkast een laadstation-holletje te maken. Denk jij dat dit haalbaar is? Is het laadstation nog veel hoger? Of denk je dat hij dan nooit zijn holletje in 'durft' misschien?
Dank je voor je reactie!
Ik heb het laadstation onder de kast staan, dat gaat perfect. Het laadstation is ongeveer anderhalve centimeter hoger dan de stofzuiger zelf.
De stofzuiger rijdt ongeveer 60 cm naar achteren van het station af om te beginnen.
Dus een eigen 'holletje' maken kan zeker.
Ik heb hem ook gekocht na je review gelezen te hebben, erg tevreden over :)
Leuk om te horen! En fijn dat 'ie goed bevalt :)