Ik heb deze laptop sinds ongeveer een week. Verder ben ik nogal veeleisend dus waarschijnlijk klinkt deze review wat negatiever dan hij bedoeld is.
Windows:
Ik heb in eerste instantie de Windows 7 Home x64 installatie die erbij kwam geüpdatet en getest. De initiële installatie duurde lang, maar ging verder helemaal zonder problemen. Onder Windows werkt de laptop uitstekend en lijkt alles naar verwachting te werken. Er is een C partitie van zo'n 489 GB waar Windows op geïnstalleerd staat, een 11 GB "Recovery" partitie en een 110 MB "System Reserved" partitie.
Verder staat er nogal wat speciale 'Sony Vaio' software op waaronder een recovery programma, wat foto-/videobewerkingssoftware, een soort dock genaamd 'Sony Gate' ala die balk in Apple's OS-X, een trial van McAfee Antivirus en een Symantec backup programma.
Kortom: onder Windows werkt hij naar behoren.
Linux:
Nadat bleek dat alles onder Windows goed werkte, heb ik de C partitie op de hardeschijf geresized naar 268 GB zodat er zo'n 221 GB vrijkwam voor een Linux installatie. Ik heb toen Ubuntu Linux 10.04 AMD64 geïnstalleerd. Dit moest echter in een Logische partitie, omdat de bovengenoemde partities alle drie al primaire partities waren. Waarschijnlijk kun je de recovery partities ook weggooien als je een back-up hebt gemaakt, zover was ik nog niet.
Ubuntu installeerde helemaal goed, echter bleek na het opstarten dat er een aantal dingen niet helemaal goed waren gegaan. Zowel de touchpad als de speakers werkte niet. Blijkbaar wordt het touchpad niet goed herkend onder Linux, en jammer genoeg heb ik tot nu toe de touchpad nog niet aan de praat weten te krijgen. (Het geluid met enige moeite gelukkig wel!) Ik heb toen de Nvidia drivers geïnstalleerd zodat ik ook 3d versnelling kon gebruiken. De Nvidia drivers werkte niet direct, maar na het toevoegen van een aantal regels om de EDID van het beeldscherm te herkennen aan mijn xorg.conf kwam dat helemaal goed.
Er zijn nog een aantal kleine probleempjes zoals het niet herkennen van de extra functietoetsen (te fixen met een kernel patch) en het langzaam booten onder Ubuntu (door een bug met ACPI en de Sata HDD).
Ik ben momenteel nog bezig met het fixen van de verschillende bugs die ik tegenkom, zodra ik alles werkend heb zal ik deze review verder uitbreiden met mijn bevindingen.
Desalniettemin vind ik de laptop onder Linux ook uitstekend werken. Netwerk werd zowel wireless als bedraad meteen herkend, mijn draadloze USB muis werkte direct. De card-readers en andere in/outputs heb ik nog niet getest, dus daar doe ik nog geen uitspraken over.
Kortom: als je graag Linux gebruikt en het niet erg vind om wat te knutselen om het aan de praat te krijgen is deze laptop ook een goede keuze.
EDIT: Ik heb de algemene beoordeling opgewaardeerd naar 5 sterren. De touchpad, speakers, functietoetsen en dergelijke werken nu ook, en dus is de laptop onder Linux nu ook goed te gebruiken.
** Toelichting Algemene beoordeling
Onder Windows krijgt de laptop de volledige 5 sterren, echter doordat ik veel Linux gebruik en de touchpad en speakers wat problemen geven/gaven (respectievelijk) geef ik maar 4/5 sterren. Indien deze wel gewoon naar behoren werken, krijgt hij wat mij betreft ook 5 sterren.
Edit: Het werkt nu en dus krijgt hij onder Linux ook 5 sterren.
** Toelichting Bouwkwaliteit en robuustheid
De laptop is zeer degelijk gebouwd en bevalt prima, ik heb hier 2 hele kleine opmerkingen. Ten eerste is het niet echt makkelijk om het beeldscherm open te klappen als hij dicht zit; er zit geen randje of lipje aan waarmee je hem makkelijk kan optillen. Dus je moet echt je vinger (of nagel) tussen het scherm en de onderkant steken om het scherm omhoog te wippen. Als je het scherm met 1 hand wilt openmaken dan til je makkelijk de onderkant van de laptop mee op, doordat de scharnieren vrij stroef zij, met als gevolg dat je of met 1 hand zowel moet optillen als de onderkant moet tegenhouden, of je moet het even met 2 handen doen. Niet echt een probleem, maar ik vind het wat onhandig. Ten tweede: De USB poorten zitten alle 3 aan de zijkanten, vrijwel tegen de voorkant van de laptop weggewerkt. Ik gebruik een losse muis naast mijn laptop, maar als ik een USB-stick of iets groter in een van de USB poorten plug, dan moet ik mijn muis een stuk verder naar rechts leggen zodat ik niet steeds tegen de stick/kabels aan zit. Ik had liever gezien dat het dvd station aan de voor-zijkant zat, en de USB-poorten daarachter.
** Toelichting Beeldkwaliteit
Het scherm is mooi groot en geeft een goed scherp kleurrijk beeld. Zowel onder Linux als onder Windows draait hij in 1920x1080 resolutie met een maximale vernieuwingsfrequentie van 59.9 Hz. De zijwaartse kijkhoek is uitstekend, tot zo'n 65° graden (geschat) is het beeld nog duidelijk leesbaar met weinig kleur-vervorming, echter verticaal is de kijkhoek niet zo heel goed. Verticaal geeft hij vrij snel een verkleurd beeld t.o.v. een loodrecht aanzicht. (Bij zo'n 60° lijken de kleuren bijna geïnverteerd) De 4 sterren rating komt vooral door de verticale-kijkhoek van het scherm, verder bevalt het beeldscherm uitstekend.
** Toelichting Warmte en geluidsproductie
De laptop wordt wat warm als je hem heftig gebruikt (vooral bij het gamen) Hierdoor wordt hij onder de rechter hand (naast het touchpad) wat warm, waardoor je pols gaat zweten. Maar gelukkig niet zo warm dat het echt onaangenaam wordt. Zodra hij echt warm wordt gaat de ventilator ook harder blazen, met als gevolg dat hij goed hoorbaar wordt. Doordat de speakers vrij hard kunnen (of ik een headset op hebt) heb ik daar eigenlijk vrij weinig last van.
** Toelichting Mobiliteit en accuduur
Wat dit betreft doe ik geen uitspraken, ik heb de neiging om mijn laptop zeer intensief te gebruiken en hang dan ook vrijwel altijd aan het ietwat korte netsnoer. (Dit ivm mijn vorige laptop welke een batterij-duur had van zo'n 5-8 minuten.

) Ik zeg ietwat kort netsnoer, omdat de kabel van de muur naar de adapter standaard maar zo'n 60 cm lang is. De kabel van adapter naar laptop is wel ongeveer 1.50. De korte kabel kan indien gewenst uitgewisseld worden met een langere kabel, dus dat is verder geen probleem. (Deze kabel dus: