Acer Nitro XV340CKP Zwart Review
21 augustus 2020, laatste update op 23 september 2020, 1.528 views
Rapporteer
Product gekocht
Goede specificaties en zuiver technisch een goed product, helaas was de kwaliteit van het scherm niet naar wens en zodoende retour gestuurd. Naar mijn inziens slechte kijkhoeken, zie ingame foto. Nu haastig op zoek naar een degelijke vervanger, want 1440p ultrawide 144 Hz is een waar genot!
Pluspunten
- 3440 x 1440p
- 144 Hz
- Kleurweergave van IPS, géén IPS glow
- Stabiele voet
- Software handig, kan makkelijker
- Gsync compatible
- Redelijke speakers
- Geen ghosting
Minpunten
- Zijdelings slechtere kijkhoeken dan TN (t.o.v. Asus PB287Q)
- HDR buiten kwestie (non 10 bit)
3 van 5 sterren (Voldoende)
5 jaar geleden ben ik toegetreden tot de PC zelfbouwers, mooi systeem samen gesteld en als monitor de 4K 60 Hz Asus PB287Q aangeschaft. Zeer goede monitor, maar door de jaren ingehaald qua techniek, want het mist adaptive sync en kan niet hoger dan 60 Hz. 4K 120 Hz was eventjes voor 600 euro te koop, toch maar niet gedaan. Bij een vriend inmiddels 2560 x 1440 165 Hz IPS gezien en aangezien ik toen wat begon te verdienen besloten om mijn ogen te trakteren. Altijd geloofd dat 21:9 verbazingwekkend was, dus gelijk een mooie aangeschaft.
Helaas vielen gelijk een aantal aspecten tegen aan deze monitor:
De XV340CKP is een vlak scherm en ik zit vrij dicht op het scherm waardoor de linker en rechter randen donker werden, donkere kleuren liepen in elkaar over. Dus mijn stoel wat naar achteren geplaatst, wat meer achterover relaxt zitten maar nog steeds hetzelfde fenomeen, al werd het minder. Gamen was goed te doen, zolang je maar niet naar je hit points hoeft te kijken of een mini map in de gaten moet houden. Wat helaas wél moest... Dus regelmatig scheef zitten om het te kunnen zien: minpunt. Van TN overgestapt naar kijkhoek-vriendelijk-IPS, en de kijkhoeken zijn slechter! Blew my mind..
Verder is het een prachtig ding:
144 Hz
Adaptive sync (al had ik nog steeds een paar stotters ondanks dat de frametime niet eens richting 50 ms kwam)
De kleuren van IPS als je er récht op kijkt zijn fantastisch
Contrast is ook vrij goed (al is het wat je gewend bent)
Mooie monitor, qua bezels, afwerking, kleur, scherm loopt vlak in de bezels
Helaas wegen nadelen zwaarder bij een aanschaf van 660 euro en verwachtingen!
Nu op zoek naar een LG 34GN850
Die schijnen wél goed te zijn!
*Na een ander ultrawide 144 Hz scherm te hebben ben ik erachter dat iets rondom mijn instelling van G-sync niet goed waren waardoor hij buiten de range (20-25 ms frametime spikes) ging knipperen. Bleek dat ik in Nvidia control panel Vsync op ON moest zetten. Nu werkt het wél goed boven de 20-25 ms. Zal waarschijnlijk bij deze monitor ook hebben gewerkt. Zodoende algehele beoordeling iets aangepast