€ 799,- bij Stassen Hifi

Denon DRA-800H Zwart Review

jan plezier
20 augustus 2020, laatste update op 27 september 2020, 7.264 views Product gekocht

Denon DRA-800H Zwart

Omdat ik niet alle mogelijkheden van de AVR X2600H-DAB zou gaan gebruiken, heb ik gekozen voor de DRA 800H .
Ook de kosten tussen deze twee heeft in de keuze meegespeeld. Ik vind DAB belangrijk, om ook zonder kabel ontvangst te hebben.

Pluspunten

• Alle aangesloten apparatuur werk goed.
  • De volumeknop heeft een hele brede bandbreedte.
  • Voldoende ruimte voor voorkeurzenders.

Minpunten

• Na het omschakelen naar een andere geluidsbron, moet het volume telkens handmatig bijgesteld worden.

Ontvangst via WiFi, Netwerk, Bluetooth, Dab en analoge kabel werkt prima! Ook de optische TV aansluiting, de analoge CD en cassette speler en de draaitafel worden prima weegegeven. Heel fijn dat via het schermpje (zonder gebruik van TV scherm) het systeem bediend kan worden. De volumeregeling is heel fijn in te stellen. Er is voldoende ruimte om (voorkeur)zenders vast te leggen. Al met al, heel blij met deze keus!

Update 27-09-2020
Er zitten nogal wat mogelijkheden op dit apparaat, te veel om alles bij de installatie in te stellen. Bovendien leer en ervaar door het dagelijks gebruik telkens weer wat.
- Wat jammer dat de tekstjes onder de drukknopjes op het apparaat niet verlicht zijn. Bij duisternis is het niet te doen het juiste knopje te vinden.
- Elke input (TV, CD speler, Cassettespeler, draaitafel, internetradio, enz) geeft een ander geluidsvolume. Voor het ene systeem moet de volume knop standaard omhoog gezet worden (bv TV) en voor het andere systeem omlaag (bv internetradio) om een respectabel volume in je ruimte te hebben. Staat de input op TV (volumeknop hoog) en schakel je over naar internetradio, dan knalt het geluid uit de boxen (als je vergeet om ook direct de volumeknop omlaag te draaien.
- Vandaag de volgende stap genomen om HEOS te gaan gebruiken. Eerst de app om op m'n telefoon te zetten opgezocht. Ben me bij het installeren rot geschrokken over welke informatie men wil beschikken. Te bizar gewoon
om dit apparaat te bedienen. App direct weer verwijderd (hoe mooi en handig die ook mag zijn!). Wanneer overwogen wordt om ook een apparaat met HEOS te kopen, installeer dan eerst deze app eens en zie of je met de voorwaarden kunt leven! Kan je dat niet, dan valt toch een behoorlijk aantal mogelijkheden van zo'n apparaat weg!

Heb jij ook een Denon DRA-800H Zwart?

Vraag & Aanbod

Ik weet zo niet of het voor dit model ook geldt, maar als het goed is kun je nog een volume correctie toepassen per bron/ingang.

In het menu zit bij mij ook een kopje met de term 'input' volgens mij moet je daar zijn.
Door jouw reactie toch weer gaan zoeken en gevonden, ik maakte een denkfout.
Dat komt door de gebruiksaanwijzing, die is er niet echt duidelijk over.
Onder het 'setupmenu' moet je de keuze 'ingangen' nemen en vervolgens daar de keuze 'bronniveau'.

Vanaf hier komt er wat denkwerk aan te pas.
Onder 'setup menu', keuze 'audio', keuze 'volume, keuze 'power on niveau' kan er gekozen worden hoe hard het geluid moet zijn wanneer het systeem aangezet wordt.
Daar heb je de keuze 'laatste' en dan gaat het geluid bij het aanzetten van het systeem net zo hard als dat ie stond bij het uitzetten.
Daar heb je de keuze 'mute' en dan is het geluid bij het aanzetten van het systeem altijd uit en moet je met de volumeknop de geluidssterkte bepalen.
Daar heb je de keuze '1 tot en met je maximaal ingestelde dB limiet' en deze instelling is bepalend voor de instelling 'bronniveau'!

1- Zet de volume keuze bij aanzetten op een gemiddelde dB sterkte die je tussen al je aangesloten apparatuur proefondervindelijk hebt vastgesteld.
2- Kies nu eerst de ingang van een van je aangesloten apparaten en laat die spelen.
3- Ga nu naar 'bronniveau' en daar kun je het volume voor dit apparaat (bv CD) tot 12 dB harder of tot 12 dB zachter zetten. Omdat het apparaat aan staat hoor je direct het effect.
4- Wanneer je tevreden bent, stap je terug uit dit menu 'bronniveau' en is voor dit apparaat de individuele volumesterkte ingesteld.
5- Voor elk volgende apparaat de stappen vanaf punt 2 herhalen. Eerst apparaat kiezen en laten spelen. Dan naar bronniveau en het volume harder of zachtet zetten. Dan terug stappen uit het menu 'bronniveau' waarmee ook deze is vastgelegd.

Pffff, bij mij staat nu alles op het gewenste niveau ingesteld.
Voor iemand die deze DRA 800H niet heeft zal dit ongetwijfeld abracadabra zijn.
Hallo Jan,

Kan je mij daar mee helpen, heb alles wel gelezen ,maar snap het nog niet.

Mijn Tv, staat zacht,en als ik naar internetradio ga dan knalt het door de kamer.

Mvg. Combo47
Zie ook mijn (kortere) review.
Hieronder iets uitgebreider, en in reactie op bovenstaande reacties / reviews:

Ik heb inderdaad onlangs een (zwarte) Denon DRA-800H gekocht.
De geluidskwaliteit is uitstekend en deze 2.1 receiver heeft verder ook veel positieve functionele eigenschappen.
Desondanks heeft het apparaat als totaal niet geheel aan mijn verwachtingen voldaan.

De volgende punten, deels wensen, deels eisen, wil ik hierbij noemen:

a. Het geluidsvolume is alleen heel onhandig langzaam te wijzigen: het lijkt erop dat de massief aluminium (positief!) volumeknop misschien wel drie maal 360 graden gedraaid moet worden om het volume van 0 naar maximaal te sturen. Via de app gaat dit veel sneller, zij het dan wel ‘schokkerig’.
b. Er kan niet gelijktijdig naar koptelefoon en luidsprekers geluisterd worden. Soms wel, maar het is niet reproduceerbaar hoe dit moet worden aangestuurd.
c. Het geluid van de op de receiver aangesloten TV kan niet gelijktijdig worden weergegeven met het geluid van de op deze receiver aangesloten boxen.
Denon zou er goed aan doen om aan bovenstaande drie punten (a, b en c) dmv een firmware-update aandacht te besteden.

d. Het is onhandig dat de rij drukknoppen direct onder het display op het frontpaneel, in een wat donkere ruimte niet goed te lezen zijn. Verlichting van die knoppen hier zou prettig zijn.
e. Het zou ook handig zijn als er een extra USB-aansluiting op de achterkant van het apparaat zat.
f. Het zou prettig zijn als het apparaat nog met minstens één of twee extra RCA-aansluitingen aan de achterzijde van het apparaat zou zijn uitgerust.
g. Het is niet mogelijk om een cassetterecorder volledig functioneel (tape in / tape out) aan te sluiten op deze Denon.
h. Ingebouwde Chromecast zou niet misstaan.
i. Tot slot moet vermeld worden dat de bijbehorende app's ('Denon AVR Remote' en 'HEOS') een wat onlogische user-interface hebben.

Naast de punten d t/m i zou ik onder het kopje 'wensen' willen noemen een aparte (regelbare) 'pre-out'.
Ik denk niet dat het apparaat met het realiseren van bovenstaande wensen in productie zoveel duurder zou hoeven te zijn, maar dan wordt het wel een veel meer 'must-have-stereo-receiver'.

Misschien ben ik te kritisch en verwacht ik teveel, maar voor de door mij gewenste audio/video-functionaliteit in de huiskamer voegt deze Denon DRA-800H receiver te weinig toe aan mijn vorige receiver (een oude Sony zonder HDMI-ingangen) waar ik natuurlijk ook een aantal 'randapparaten' had aangesloten. Ik zit nog steeds met meerdere afstandsbedieningen voor de TV:
- 1 voor de smart-TV (voor TV-kijken en o.a. Netflix, NPO-Start / Plus e.d.)
- 1 voor de Ziggo Horizon (voor het opnemen en terugkijken van TV-uitzendingen)
- 1 voor mijn media-speler (MiBox3 voor streaming van buitenlandse kanalen)
- 1 voor mijn DVD-Bluray speler
- 1 voor mijn CD-speler
- 1 voor de Denon DRA-800H
en dan heb ik ook nog mijn iPhone voor de verschillende app's....
Weer wat interessants opgevallen.
Dezelfde zenders (bv radio 538) via de TV/Radio-ontvanger van de provider, of direct via internet of via een analoog signaal geeft telkens (met dezelfde installatie en boxen) een duidelijk andere klankkleur. Analoog geeft een warm geluid en internet een heel helder geluid. Dat van de ontvanger zit er tussenin.

Kan me ook vinden in de puntjes van RobvanO.
De andere klankkleur zou ook kunnen komen doordat radiostations nog wel eens andere audio processing hebben voor hun diverse distributiekanalen (al zouden ze er wel naar streven om via alle kanalen dezelfde 'sound' te hebben).

Dat analoog (je bedoelt FM?) een warmere klankkleur zou geven, kan heel goed, ook vanwege de processing die nodig is om netjes binnen de FM bandbreedte te blijven.

En de DAC in de Denon (bij directe streaming/DAB+) zal ook weer anders klinken dan in een analoog aangesloten bron.
Sinds maandag 11/01 deze versterker zeer te vreden.
Maar wie gebruikt er nu nog een cassette recorder.
@RobvanO misschien eens kijken voor een logisch afstandsbediening harmony one
Dit is een universele afstandsbediening.
Maar inderdaad de handleiding is niet altijd even duidelijk.
Nog wel niet alle functies kunnen testen
Redelijk duidelijke review! Ook leuk dat anderen aanhaken in de reacties.

Ik overweeg nog steeds deze receiver, mede omdat hij een aantal losse componenten die ik nu in de woonkamer heb staan zou kunnen combineren (NAD D3045, Chromecast Audio die meestal voor Spotify wordt gebruikt, losse DAB+ tuner).

Ik lees echter op de meeste plekken dat er geen volledige ChromeCast audio support op dit apparaat zit? En dat naar verluid een eventuele firmware update om meer met Google Home te integreren in Nederland ook nog niet er doorheen is? Dat zou dan wel jammer zijn, want dan moet ik voor niet-spotify nog steeds de Chromecast Audio aangesloten houden.....

Ik heb nog wel een andere vraag: IN het verleden heb ik een HomeCinema receiver gehad die ook Spotify Connect ondersteunde. Hier hebben we wel eens een 'ongelukje' gehad omdat de volumebediening op de telefoon dan ineens het hoofdvolume van de receiver beinvloedt (en het geluid dus ineens knallend hard stond). Kan je toevallig on deze receiver iets instellen van een volumebegrenzing? Voordeel van m'n huidige setup is dat volumebediening op telefoon alleen maar het volume van de chromecast bedient :P