€ 197,- bij MediaMarkt

Sony WH-1000XM4 (Zwart) Review

13 augustus 2020, laatste update op 13 augustus 2020, 3.825 views Rapporteer

Na 4jaar de 1000x (mdr-1000x) gebruikt te hebben vond ik het tijd om over te stappen op de nieuwe ANC van Sony WH-1000xm4.

Pluspunten

• Comfort
  • Noise canceling
  • Bediening
  • USB-C & fast charge
  • Koppeling met 2 devices (eindelijk!)

Minpunten

• Prijs is fors
  • App is niet geweldig
  • geen Aptx

Ik ben verhuist naar een kantoor-tuin dus is een goede hoofdtelefoon erg belangrijk om te kunnen focussen op je werk.

Omdat ik de 1000x gewend ben zal ik in mijn review vooral focussen op de verschillen. De 1000x is erg goed maar de xm4 is op veel vlakken beter (ik heb een aantal itteraties overgeslagen xm2, xm3)
Eerste indruk
Dit is geen volledige review maar vooral een uitgebreide eerste indruk.
Out of the box voel je het verschil in gewicht . In eerste instantie voelt de xm4 zelfs wat goedkoop aan (de 1000x had lederen afdek kapjes, en het gebruikte kunstof voelt exclusiever aan) maar de bouwkwaliteit van de xm4 is gewoon stevig en van goede kwaliteit.

Zodra je de XM4 op je hoofd zet voel je het verschil, een zachtere clamping force en het gewicht zorgt voor minder stress op je kruin.

Ik ben geen audiofile en vind het geluid gewoon erg goed (default EQ) en vergelijkbaar met de 1000x, ik kan daar niet veel over vertellen (er zijn uitgebreidere reviews op de interwebs)

De case is gemaakt van fijn materiaal en voelt fijn aan. De meegeleverde usb-c kabel is wat kort ~20cm,

Een aantal features vind ik persoonlijk wat gimmicky (schrijf je dat zo?).
  • Speak-to-mute, geinig (call me old fasion) maar ik zet toch mijn hoofdtelefoon af als ik tegen iemand praat.
  • Customize button, ondersteuning voor google & alexa, geen Siri.
  • DSEE, klinkt vooral alsof de highs versterkt worden, niet bijzonder.
  • 360 reality is niet compatible met eg YT of spotify.
De reden waarom ik de XM4 geen 5 sterren geef is vooral de integratie met de app. Deze voelt niet intuitief aan. e.g. je kan in het EQ scherm swipen tussen de EQ voorinstellingen maar als je verkeerd swiped ga je naar een andere instelling pagina. De app wil locatie gebruiken voor zijn adaptive ANC (kan je ook uitzetten).
De 1000x had helemaal geen app of firmware upgrade mogelijkheid dus in die zin een vooruitgang.

Als min punt noem ik ook de prijs, die is met 380euro best fors (idem als 1000x 4 jaar geledne) dit heeft mij niet weerhouden om hem aan te schaffen, de prijs zal wel dalen in de toekomst.

Heb jij ook een Sony WH-1000XM4 (Zwart)?

Nice review, lekker weg te lezen! 👍
Ik heb zelf de WH-1000Xm3.

Wat betreft de 360 reality, dit is mijn inziens geen gimmick. Tidal ondersteund dit voor een 'nog' klein aantal nummers, maar het werkt wonderbaarlijk wel. Maar dat werkte ook al met de XM3. Denk dat het geen nieuwe audio standaard wordt aangezien je voor Atmos veel meer aanbod hebt.

Kwaliteit is wel ok, zeker voor spotify en/of youtube. De ANC was al goed bij het vorige models. Wel benieuwd hoe ik dat zou ervaren met de XM4. Maar deze koptelefoons leggen het nog steeds af tegen de 90's V900s. Geen klankkleur aanpassing, echt een monitor koptelefoon.

Wat betreft de app, helemaal eens. Dat werkt gewoon niet lekker en logisch, weet soms gewoon niet wat ik nu waar moet instellen.

Wel leuk om te zien dat Sony audio toch nog hoog in het vaandel heeft staan. Eeuwig zonde dat de hele ES lijn ooit verdwenen is.