Voordat jullie beginnen met klagen wil ik eerst erbij vertellen dat dit mijn eerste review is (Geschreven door een 13jarige). Als jullie nog tips en dergelijke hebben, ze zijn van harte welkom!
INLEIDING
De Aspire M5811 is op zich een mooie computer. Goed genoeg voor thuisgebruik. De programma's laden lekker snel met dank aan de
Intel Core i5 750. (2,67 Ghz quad core) Nadeel is wel: Geen Hyperthreading.
Er zit
6144MB PC3-10700 DDR3 geheugen!
Samsung M378B5673EH1-CH9.
Moederbord H57M01 van Acer met Chipset H57.
Verder nog een mooie stille harde schijf,
1TB. Seagate ST31000528AS
En natuurlijk is hij mooi compact! Joepie... (Betekend wel minder inbouwruimte)
TIP: Bouw daarom ook zelf je eigen PC's.Want zo is dat nou eenmaal met kant-en-klare-junk-computers.
Als Extra heb je nog van die Junk-programma's die toch van pas komen (voor deze keer).
Je krijgt een 30dagen proefversie van McAfee 2010. Daarna moet je het zelf oplossen. (utorrent werkt goed)
Ook mag blij zijn met een
30 dagen proefversie van Norton Online Backup (5GB ruimte)
Je krijgt gelukkig wel
3 DVD-RW schijven waarop je de Junk-Programma's kan zetten indien je rare dingen met je computer doet totdat hij crasht.
En...
Windows 7 Home Premium x64 (voorgeïnstalleerd). Je krijgt er geen CD bij. (Ter informatie. Windows 7 noem ik dus GEEN Junk-programma)
Een leuk extraatje is dat er een
Intel Storage console bij geeinstalleerd is. Hier staat dat je de prestaties kunt verhogen door nog een (even grote) harde schijf bij te plaatsen waardoor ook automatisch een back-up wordt gemaakt. Conclusie:
RAID-1 die automatisch wordt ingesteld. (Nog niet getest)
CPU
Getest met Performance Test
Zoals je hierboven ziet is de processor qua prestaties vrij goed. Hij staat al behoorlijk vlakbij de 6 core processors bovenaan in de ranglijst!
Alle temperaturen vallen tussen de 30 en 45 graden. (De 45 komt alleen nadat je Performance test hebt gedaan). Dus hij is nog wel redelijk koel. Er zit dan ook een mooie CPU cooler in die vrijwel onhoorbaar is!

Je hoort echt totaal NIKS, herhaling: NIKS, van de computer, alleen als het super stil is en toevallig geen grasmaaier voorbij rijdt zoals bij mij wel het geval is, kun je een licht NIET-irriterend geluidje horen die je alleen hoort als je met je oor op de kast zit. Nadeel is wel dat er een grote buis is die de fan met de buitenlucht verbindt, wat resulteert op stof.
HARDE SCHIJF
Test met PerformanceTest
De Seagate ST31000528AS die erin zit staat op rang 171 van de harde schijven. (Goed, aangezien de eerste 100 bijna alleen SSD's zijn)
Aangezien dit een Thuis-PC is moet je voldoende hebben aan 1 TB.
GEHEUGEN
Hieronder een van de 4 DDR3 geheugenmodules. Extra inbouwen zou (in dit geval) dus niet meer mogelijk zijn. Tenzij je ze vervangt natuurlijk.
Er zitten 2 1024 MB modules in en 2 2048 modules. Dual Channel dus!
DE KAST (En accessoires)
Er zit een superstille 500W voeding in. Als je daar niet tevreden mee bent... Genoeg om je Grafische kaart up te graden.
Aan de achterzijde bevinden zich nog 8 USB 2.0 aansluitingen en 2 eSATA aansluitingen.
Een nadeel is dat de voorkant en bovenkant volledig van plastic zijn gemaakt. Verder zit het wel snor met deze PC. Aan de bovenkant een Uitklapbare Cardreader. En een 4 USB aansluitingen. (Niet uitklapbaar, dus stofhappend). Hetzelfde geld voor een microfoon en koptelefoon aansluiting.

Aan de bovenkant zit ook nog een super gestoord klepje waar je net een CD-doosje in kan doen.

Dit 'gestoord bakje' wordt uitbudig geshowt in de voorgeeinstalleerde Acer Screensaver. Ze beschouwen het als een veilige opslagplaats voor je kostbare spullen.
Als we de kast openmaken om hem eens van binnen te kijken, zien we al voordat hij open ligt dat het rechterpaneel met klinknagels vast zit. Hetzelfde geldt voor het bovenste paneel die voor een deel aan het rechterpaneel vast zit.
Als hij eenmaal openligt merk je dat de cabel management niet bepaald, zoals je noemt, ''goed'' is. Maar ok. Toegegeven, het is een kleine kast.

Wat mij eigenlijk opviel was dat het moederbord beschikt over een 8pins CPU connector. Maar de voeding beschikt allen over een 4-pins aansluiting. Het resultaat kan je al bedenken... (Ookal weet ik niet precies wat de nadelen ervan zijn)
De positieve dingen maakten toch wel veel goed. Zo staat de harde schijf (in een non-schroefloze bay) net 90 graden gedraaid zodat er meer ruimte ontstaat. Voor elk voordeel valt er natuurlijk ook een prijs te betalen. Het is namelijk niet mogelijk om een rechte SATA kabel te gebruiken, want dan zou het zijpaneel in de weg zitten.
FLOPS
Er kan een 1Gb/s LAN kabel in, wat tegenwoordig wat uit de mode is. Daarom heb ik ook de D-Link DWA-556 Xtreme N PCIe erin gestopt (80 euri). Ik was hiertoe gedwongen omdat er geen normaal PCI slot in zit! Alleen een PCIe x4 en een x1.

Daarom dus ook die veel te dure DWA-556 PCIe
Een groot nadeel is helaas wel dat de grafische kaart een NVIDIA GeForce GT 320 is

Maar goed, ieder zijn mening. (En als je de PC voor 'normale' doeleinden gebruikt is er geen probleem! Helaas dat hetgeen bij de meeste Tweakers NIET het geval is...)
- Edit -
En toen was de GT320 stuk... Bleek ik toch gelijk te hebben

Rode pijl = GT320
Groene pijl = D-Link
Getest met Performance Test
PRESTATIES

Deze mooie PC heeft PI met 32MB aan Kladblok-Data = 704.653 regels lang in 13 en een halve minuut uitgerekend!

Op een schaal van 1 tot 7,5 krijgt hij van Microsoft een 5,9!!:)
Ter vergelijking nemen we nog de Dell Vostro 3500 met een Intel Core i5 M430.

Zoals je ziet brengt de grafische kaart alle scores omlaag. (Stille tip: Je hebt nog een 500W voeding)
ONBELANGRIJKE INFO
- Het meegeleverde toetsenbord en muis zijn vrij mooi qua uiterlijk.
- Het toetsenbord is echt DUN! (Zie plaaje hieronder)
- En zoals je hieronder ziet: De CD-drives zijn afgedekt met een klepje die automatisch opengaat met de CDdrive! (De CD-drive is wel super stil en snel!)
Toevoegsel: Na ongeveer 4 maanden gebruik beginnen de veelgebruikte letters van het toetsenbord af te bladderen. Dit zijn in mijn geval de letters d, o, e en n. De (optisch) muis presteert ook minder dan ik had verwacht.
EDIT:
11-10-2011:
De review is al best oud (mijn eerste review

). Maar helaas. Daar ging mijn GT 320. Hij werkte prima. Ik was leuk aan het minecraften (Leuk spel trouwens:D) en... Kaboem... Restart van de PC. Dit ging door... (Vanaf afgelopen Woensdag). De error melding in windows was een BlueScreen. En soms kreeg je ook werkelijk een BSOD te zien

En dit gebeurde van 5 min tot 4 uur. (Meestal 5 min dus).
Nu heb ik er een GT430 in, en hij crasht niet meer