NZXT Kraken X73 Review

1 augustus 2020, laatste update op 1 augustus 2020, 1.062 views Rapporteer

-Koelt prima
-Mits afgestemd stil

Pluspunten

• Afwerking
  • Uiterlijk
  • RGB

Minpunten

• (op moment van kopen) geen splitter
  • geen fan controller
  • RGB

Mijn eerste waterkoeling moest simpel in gebruik zijn en effectief mijn AMD Ryzen 7 3950X kunnen koelen. Waterkoeling ivm een case die beperkt ruimte heeft voor luchtkoeling, daarnaast werd waterkoeling aangeraden ivm thermische massa.

Het werd, na flink onderzoek, een X-72 in eerste aanvang. Echter, net voor het kopen werd een nieuw model op de markt gebracht, de X-73. Ik las hier dito goede reviews over en het geheel zou net iets stiller zijn. Mooi meegenomen.

Inmiddels werkt het systeem alweer een maand of 5 zonder problemen. Het grootste gemis is een fancontroller die het toelaat om niet alleen op GPU/CPU curves te maken, maar ook op water temperatuur. Zelfs met een NZXT fancontroller heb je daar vreemd genoeg geen toegang toe.

Dit is best jammer, aangezien een CPU snel qua temperatuur kan slingeren en dat heeft effect op het geluidsniveau. Deels wel te ondervangen met een curve die hem goeddeels vlak houdt tot hoge temperaturen, maar mooier zou zijn als je het wél direct aan watertemperatuur kon koppelen, zoals men wel toestaat met je waterpomp (die wel invloed heeft op je koeling, maar wel invloed nodig heeft van goede fancontrole om het geheel te laten werken)

Als koeler is het geheel zeer geschikt, maar het blijft slecht te verkopen dat een koeler van bijna 200 euro niet de elementaire functionaliteit heeft om zijn meegeleverde fans aan te kunnen sturen.

Heb jij ook een NZXT Kraken X73?

Wat wellicht interessanter is dan 3 alineas 'klagen' over een feature die op vrijwel geen enkele AIO zit , is hoe de koelprestaties zijn op een 3950X. Of een bespreking of je de feature die debet is aan de hoge prijs nuttig/z'n geld waard vindt...

Voor flink minder geld is de X63 namelijk beschikbaar zonder te customizen LED scherm, maar verder dezelfde prestaties levert.
"Klagen" lijkt nogal subjectief te zijn. Ik klaag slechts over een enkel aspect.

En dan kun je zeggen dat geen enkele AIO dat heeft, maar zowel de X-(n)2 serie als de nu flink duurdere Z-(n)3 serie hebben wél die mogelijkheid. Ik ging er bij aanschaf alleen iets te makkelijk vanuit dat de X-73 alleen een stillere pomp had (heeft ie ook) en was op moment van bestellen net uit. Ten tijde van aanschaf zat er ook geen splitter bij, dat was al opgelost maar wordt inmiddels door NZXT wel eentje meegeleverd. Hoor je me dus ook niet meer over.

Daarnaast scheelt die X-63 naast zijn ledjes (interesseren me het minst) nog wel een andere reden om duurder te zijn: er zit 12 centimeter aan radiator bij, die wel degelijk effect hebben op het koel houden van het water in het systeem. (Meer water, meer oppervlak, enkele fan meer, gemiddeld lagere temperatuur van het water bij zelfde fanspeeds, geen hogere natuurkunde verder)

Anywho, ik ben geen professionele reviewer die temperaturen kan vergelijken tussen verschillende koelers en benches gaat draaien. Ik benoem meermalen dat het eigenlijk allemaal prima werkt. Ik wil alleen waarschuwen dat je niet moet verwachten dat je fans goed aan te sturen zijn terwijl dat bij eerdere modellen wel het geval was, maar ook niet met fancontroller van dezelfde fabrikant, terwijl je dat haast wel mag verwachten (waarom kan sensor voor water niet gebruikt worden voor fans, maar CPU/GPU wel?).

Maar dit soort reacties laten me altijd achter de oren krabben waarom ik ook alweer op tweakers reageer...
Je kant toch wel een cinebench draaien en gewoon temps bekijken?

Ben zelf meer benieuwd hoe lang deze AIO het blijft doen. Heb er zelf nog niet 1 gehad die het meer dan een jaar uit hield 24/7.

En kun je de fans niet via je moederbord regelen? Ik snap niet helemaal wat je met:

'Het grootste gemis is een fancontroller die het toelaat om niet alleen op GPU/CPU curves te maken, maar ook op water temperatuur. Zelfs met een NZXT fancontroller heb je daar vreemd genoeg geen toegang toe.'
Via je mobo heb je daar geen toegang toe. Je kunt daar curves maken voor CPU/GPU, maar niet voor water. Het idee is juist dat je op water zet, want dat is stabieler en zal minder snel heen en weer schieten qua temperatuur. Die thermische buffer is gewoon groter. Gevolg zou dan zijn dat je fans niet meteen als een malle gaan draaien als je even een piekje in je chip hebt, maar totaal niet in je water wat de temperatuur moet afvoeren.

Ik kan wel cinebench draaien en de temp noteren, ik heb alleen geen vergelijkingsmateriaal of dat een goede of een slechte prestatie is. Ik zie alleen dat de chip op een max komt (en dan moet ie best lang draaien) en het water gestaag richting de veertig graden gaat maar nooit echt eroverheen komt.
Echter zonder vergelijkingsmateriaal is dat zinloos. IMO.

24/7 mijn PC aan heb ik al lang niet meer, maar flink wat uren per dag haalt ie wel, waar ik me met 6 jaar garantie niet echt zorgen om maak.

Nogmaals: de review is meer een kort overzicht dan een uitgebreide review met daarin een waarschuwing voor hen die erin geinteresseerd zijn, verder is het gewoon een prima product.
Wat is de CPU temp in load? En wat vind je van het geluids dat deze produceerd onder load.

Load bedoel ik in gebruik en geen stress test. Bv gamen en streamen of alleen gamen op high settings incl wat de resolutie is van je monitor en refresh rate,

Thanks
Temperatuur komt niet boven de 75 graden, ook niet tijdens de hete dagen. Geluid blijft dan zeer acceptabel, al heb ik tijdens de hete dagen de curves wel flink aangepast.
Ik draai op een 144Hz/1440P scherm, maar dat heeft vooral invloed op mijn grafische kaart die wel warm wil worden tijdens games.
Thanks 4 the reply

Ik zit in mijn hoofd te struggelen met mijn temps in de kast,

Ik stream en game op 1 PC. 3700x en 2070 super OC. CPU is met hete dagen 65gr en GPU 70 a 75gr. Call of Duty med/high settings. Tijdens normale buiten temp. 18/20gr is alles 3 tot 5gr lager.

Ik heb ook een 27" 2K scherm @165Hz. Maar heb een HTPC kast welke absoluut geen goede airflo heeft met maar 3 FANs.

Ik zit dus te kijken of met water cooling de temps met 15gr lager kan krijgen, maar als jij op dezelfde Temps zit met dezelfde specs monitor, heeft dat dus geen zin ;(
Die GPU tikt hier de 85 wel eens aan, maar meestal rond de 70 idd. Maar airflow an sich kun je weinig meer bereiken als de kast de beperking is. 65 is best normaal voor een 3700 geloof ik. Luchtkoeling is gewoon prima tegenwoordig, water krijgt het maar marginaal kouder en heeft vooral voordeel in een constante temperatuur qua afvoer.
zeer goede opmerking over het controleren van de fans. X72 had dit en X73 niet. Waarschijnlijk om mensen richting de Z serie te duwen.
En opmerkingen over gezeur zijn niet terecht. Met een Ryzen CPU, waarvan de temperatuur af en toe de hoogte in schiet zonder reden, rampen de fans steeds op omdat ze aan de CPU controller zijn aangesloten. Moest het nog steeds mogelijk zijn om op de watertemperatuur te regelen bestond dit probleem niet.

Voor de rest wel zeer degelijke koeler.
Dankjewel voor de leerzame review. Ik ben bezig met het samenstellen van mijn eerste computer met een 5900x. Ik vind de Z series wel erg duur en probeer een alternatief te zoeken met de mogelijkheid de fansnelheid aan te passen op basis van vloeistoftemperatuur, dit lukt mij alleen nog niet zo goed.

Iemand toevallig suggesties voor goedkopere coolers (<200) die dit wel kunnen?
/ of zou iemand mij willen vertellen hoe ik aan de specs kan zien of dit mogelijk is
Heb ik hier ook een speciale moederbordfuncties voor nodig? Alvast bedankt :)
Het schijnt dat sommige motherboards wel bij die sensorgegevens kunnen, daar had ik te weinig huiswerk voor gedaan. Ik zou dat nu ook zo niet weten. Ik heb het wel aangegeven bij NZXT, maar krijg weinig meer terug dat hoewel het mogelijk zou zijn dit wel via software te fixen dit niet te verwachten. Ligt kennelijk wel bij development team, maar in essentie wordt het gewoon niet gedaan, idd mogelijk om je naar een nog duurder model te sturen. Beetje jammer en in veel reviews wordt het gewoon niet benoemd.

Echter: met een fancontroller of een goede curvebeheersing via motherboard kom je best een eind als je de idle temperatuur tot pakweg 60 graden geleidelijk laat oplopen en daarna pas echt te gaan laten stijgen.
Dankje, Ik heb hem ook besteld.

Lijkt me ook wel apart om dit als marketing te gebruiken. Aangezien je er weinig over kan vinden.

Ik zag ook dat mensen een delay gebruikten om de fluctuaties in fansnelheid tegen te gaan. Misschien werkt dat? Ben wel benieuwd.
Zie: https://www.reddit.com/r/...s_going_crazy_fix_it_the/

Verder zag ik dat de Corsair wel mooie software heeft waarmee je de fansnelheid kan regelen. Dus misschien verander ik nog van gedachten :p.
Ik heb er inmiddels een fancontroller tussen zitten, maar zal bij het transplanteren naar een nieuwe kast ergens begin volgend jaar eens experimenteren daarmee.