Sony Xperia 1 II Zwart Review

28 juli 2020, laatste update op 28 juli 2020, 669 views Rapporteer

4 weken getest, en hierdoor een goed beeld gekregen van het toestel.
Zie hiervoor de uitgebreide beschrijving

Pluspunten

• 360 graden geluid
  • OLED

Minpunten

• te smal naar mijn mening
  • cinema pro app in het donker

Daar was ie dan; de Sony Xperia 1 II. Het is een smal toestel, waar ik in eerste instantie aan moest wennen. Zelf geef ik de voorkeur aan een wat breder toestel. Ligt me beter in de hand.
Wat wel positief beviel is dat het scherm zo goed als de gehele voorkant van het toestel in beslag nam.
Contrast is nagenoeg perfect door het OLED-scherm. bij zwarte kleuren worden de pixels per stuk uitgezet. Zwarter kan dus niet.

Helaas heb ik weinig ervaring met fotografie. Wel kan ik zeggen dat de foto's erg mooi zijn en zelfs in het donker heel duidelijk. Mocht fotograferen je hobby zijn, dan is de Photo Pro app een goede toevoeging, waarin je dezelfde opties krijgt die je op een professionele camera ook terug ziet.

Met Cinema Pro heb ik wel even gespeeld. Hierbij viel het me binnenshuis wel tegen. Op sommige momenten was niet te zien wat er gefilmd was. Verder heb je zeer veel mogelijkheden in Cinema Pro. Denk aan het aanpassen van de lens, de resolutie, het aantal FPS, de ISO, etcetera.

Naast de foto's en het filmen kun je zien dat ze echt aandacht hebben besteed aan het gamen op een mobiele telefoon. De Game Enhancer wordt standaard geïnstalleerd en hiermee kan de Game Mode worden ingesteld.
Dit betekent dat je de optie krijgt tot een langere batterijduur, of meer performance. Je kunt in het midden blijven hangen en voor balanced mode kiezen. Voor de meesten onder ons zal dit de geprefereerde optie zijn.

Dan het geluid. De speakers zitten op de voorkant, maar ik vond het geluid minder vol dan dat ik verwacht had. In combinatie met de WH-1000X M3 heb ik geluisterd naar muziek die echt bedoeld is voor Atmos. TIDAL heeft de mogelijkheid om muziek te luisteren die op deze manier is opgenomen.

Eerst nog even over het maken van connectie met de headphones. Natuurlijk kan dit via bluetooth, maar ik zag dat er ook een speciale app te installeren was.
Het handige is dat je Adaptive Sound Control kunt instellen, maar ook 360 Reality Audio optimaliseren.

Er staan twee samples bij deze optimalisatie en per direct is al duidelijk wat het verschil is tussen 360 Reality Audio en normale audio. Waar bij normale audio overduidelijk het geluid standaard in het midden zit en 'springt' van links naar rechts, klinkt 360 Reality Audio veel voller en van links naar rechts gaat veel vloeiender. Het 'glijdt' als het ware van de linker- naar de rechterkant.
Ook maakt de app foto's van beide oren, zodat het aan de hand van de vorm een optimalisatie kan laten plaatsvinden.

Geluid van de headphones is trouwens echt helder. Ik heb zelf de Master & Dynamic MW60, waar ik al van onder de indruk was, maar de Sony is een aanrader.

Al met al een prima toestel. Het haalt me niet over om terug te gaan naar Android, maar ik moet toegeven dat ik het niet als actief toestel heb gebruikt. Sowieso zou ik voor een toestel gaan dat wat breder is, maar dat is mijn persoonlijke smaak.

Heb jij ook een Sony Xperia 1 II Zwart?