ASRock B550M Pro4 Review

Maarten682
27 juli 2020, laatste update op 27 juli 2020, 1.391 views Product gekocht

ASRock B550M Pro4

Zeer goed no-nonsense bord. Meer dan genoeg opties.

Pluspunten

• Prijs
  • Looks
  • Bijna full atx connectivity

Minpunten

• Asrock software kent board nog niet (eind juli '20)
  • Komt met ouder bios die modern geheugen niet meteen lust

Dit bordje uitgekozen voor mijn budget ryzen 3600 build omdat de prijs en feature set gewoon erg aantrekkelijk zijn en de plaatsing van de pci-e goed uitkomt met mijn kast. Veel fan headers, veel sata poorten en zeer snelle nvme slot voor dit geld, sx8200 loopt op volle snelheid.

Bordje leent zich zeer goed voor overclocken (heeft zelfs zeer optimistic een LN instelling in de bios), mijn 3600 laat zich zonder problemen overclocken tot 4.5Ghz all-core zolang je de enorme hitte niet als een probleem ziet ;) Loopt heerlijk koel op 4.3Ghz.

Wel even de bios updaten wanneer je 'modern' geheugen wilt gebruiken op volle XMP snelheden, loopt echter prima op lagere snelheden dus je hoeft geen oud bankje te regelen om te kunnen booten... en instellingen van bios defaulten na je update want daar zit ergens een rare bug waardoor onder meer usb poorten aanblijven en de ventilatoren helemaal spastisch worden.

Heb jij ook een ASRock B550M Pro4?

Wat je daar allemaal noemt heeft weinig te maken met de verschillen tussen de twee moederborden. Qua aansluitingen heeft de Asrock een enkele m2 aansluiting minder en de rest is voor wat je opnoemt vergelijkbaar. Als je enkel voor een grafische en audio kaart gaat heb je meer dan genoeg aan een matx bord (gebruik zelf niet eens een losse audio kaart, on board is meer dan goed genoeg voor mij). Ik denk dat het verstandig zou zijn als je nog even wat verder inleest voor je 300 euro neertelt voor een bord terwijl eentje van 100 euro ook meer dan voldoende is.
Anoniem: 78739 29 juli 2020 23:03
Is de (recente) BIOS snel? Hoe lang duurt het van power-on tot windows-boot?
Voor mij zo'n 14 a 15 seconden koude boot zonder windows fast start onzin. Niet echt bijzonder maar hoe snel dit gaat is ook afhankelijk van de soort processor - met of zonder igpu - en wanneer je zonder draait light het ook een beetje aan je grafische kaart. Snel opstarten is voor mij ook absoluut geen prioriteit dus ik heb niets uitgezet of aangepast om t vlotter te laten verlopen. Ik heb al wel ontdekt dat de bios wat moeite heeft met bepaalde USB randapparatuur, wanneer ik mijn dock aansluit gaat het booten merkbaar trager maar is voor mij geen probleem.
Wanneer je echt gaat spelen met instellingen merk je toch al vlug dat dit nog een redelijk jong model moederbord is waar hopelijk nog veel updates voor gaan komen.
Maar dat is dus 14/15 seconden met Windows er bij?
Jup. Van knopje indrukken tot desktop. Heb inmiddels wat meer rommel op de computer staan en is nu eerder 20 seconden.
Als boot times zo belangrijk zijn kun je misschien t beste gewoon de slaapfunctie gebruiken.
ik overweeg R5-3600 in combinatie met ASRock B550M Pro4 gebruiken voor meer audio-visual concepten met Adobe AfterEffects, PremierePro etc. Zal die het genoeg goed doen als Aorus x570 ultra? Of is er nog andere alternatieven? Er is een prijs verschil van ong. 175 euro tussen die twee en ik heb nog een Ram, VideoKaart, hdd, ssd en zo nodig.. dus ik ben benieuwd naar jullie meningen en/of adviezen. gegroet!
Een 3600 zal in een b550 bord niet veel anders lopen dan in een x570 dus zolang je verder geen features nodig hebt die enkel op een x570 zitten zou ik vooral dat geld in mn zak houden als ik jou was. De b550m pro4 heeft ook plenty power om je 3600 op te voeren als je zou willen. Ik gebruik mijn systeem dagelijks en heb in de afgelopen 3 maanden geen enkel probleem gehad, ik zou zo weer hetzelfde moederbord kopen voor een volgende build (en zeker niet 3x zoveel betalen voor een auorus) Let wel op dat de twee moederborden die je hier vergelijkt andere form factor zijn (matx vs atx).
DDR4-2933 16GB (64GB total) - Samsung 960 Pro 1TB - Windows 10 Pro 64-bit (version 2004) - NVIDIA GeForce RTX 2080 Ti 11GB (!?duurHoor!) - Noctua NH-U12S (EenStilleAfkoelingGenoeg!?) Dit lijst je wordt geadviseerd door PugetSysteem bijv. -features aansluitingen voor hdd, ssd, audio,monitor, speakers, dvd en zo wat eigenlijk ook productie levert met brandenVanDvD etc. ik denk dat het beter is om toch alvast een Atx te nemen voor genoeg ruimte Maarten- thnks! gegroet!
Bedankt voor de review. Ik heb dit moederbord vandaag ook in gebruik genomen omdat ik wil overstappen op mATX (geen bakbeest van een computer meer in de huiskamer).

Ging vrij soepel, behalve dat ik na het opstarten geen beeld kreeg. Toen het CMOS gereset (wat volgens de handleiding met een jumper moet, die vreemd genoeg niet meegeleverd is met het mobo! gelukkig had ik er nog wat liggen) en daarna werkte alles probleemloos.