€ 43,- bij bol Plaza

Xiaomi Mi TV Stick 8GB Review

24 juli 2020, laatste update op 24 april 2021, 22.427 views Rapporteer

Pluspunten

• Snelle installatie
  • Uitstekende performance voor 2/3 tientjes
  • Ondersteunt AndroidTV met Playstore, update bij installatie!

Minpunten

• Afstandsbediening 'oogt wat plastic'
  • Geen batterijen meegeleverd voor AB
  • Beperkt geheugen bij intensief gebruik, live previews uitschakelen is een prima oplossing.

De Xiaomi Mi TV stick is in feite de (eerder uitgebrachte) Mi TV Box S (beperkt 4K) in een kleiner jasje met een 1080P (FullHD) beperking. Het apparaatje sluit je aan op een vrije HDMI-poort en het verkrijgt zijn stroom via een vrije USB-poort van de televisie of via de meegeleverde AC-adapter.
Let op: de Mi TV stick vereist een 1.0A over 5volt. Indien jouw televisie slecht 0.5A afgeeft via USB, kan het apparaatje spontaan uitvallen bij zware belasting. Gelukkig beschikte onze televisie op de slaapkamer over een 1A USB-poort.

De installatie verliep soepel (standaard Android TV) en was, inclusief apps, in een half uurtje gepiept. De meest gebruikte apps zijn die van Canaal Digitaal, Netflix, Amazon Prime, Disney+, Kodi en nog wat andere bekende namen.. KODI moet ik nog even goed testen, omdat ik daar de netwerkshares nog niet had ingesteld.

Als de stick eenmaal opgestart is (koude boot) en de interface klaarstaat, dan biedt het geheel een soepele ervaring. Wanneer je veelvuldig schakelt (hammeren) tussen de diverse apps die streamen, kan er enige hapering ontstaan. Dit is het gevolg van de beperkte hoeveelheid RAM (1GB) van de stick. Bij normaal gebruik, is dit echter niet aan de orde. Een eventuele tip die ik kan geven: zet de live previews op het home scherm gewoon uit. Een statisch homescherm oogt minder druk én gebruikt daarbij veel minder geheugen, zodat apps vlotter starten.

Starttijd van Netflix ligt op 1 seconde, bijna instant. Canaal Digitaal doet er zo`n 5 sconden over om op te starten. Dit is in mijn ogen acceptabel, want er wordt een complete guide + directe livestream ingeladen. Je kijkt dan dus direct televisie, met een gebruiksklare interface. De Amazon Prime en Disney+ app doen er zo`n 4 seconden over om in te starten tot aan de gebruiksklare interface.

Zoals eerder gezegd wordt de stick bij ons gebruikt op de slaapkamer. Onze televisie is wel SMART-uitgerust, maar helaas ondersteunt deze televisie niet de laatste/nieuwste apps en laat de snelheid soms ook te wensen over. Met een Android TV-oplossing is dat dus zo opgelost. Daarnaast hebben we nu geen kabels hoeven leggen. Het stopcontact zit achter de televisie.

De Mi TV stick is een uitgeklede versie van zijn grotere broertje, de Mi Box S. De stick stuurt onze televisie aan op 1080P @ 60HZ. De verbinding verloopt via een Wifi AC-netwerk en hapert niet. Wel moeten streams soms even 'op gang komen', dat wil zeggen dat de bitrate in stapjes omhoog schakelt tot de maximale/optimale verhouding van beeldkwalitiet is gevonden. Doorgaans duurt dit maximaal 5-10 seconden en is afhankelijk van onze netwerkbelasting.

Vergeleken met de Shield TV Pro die wij beneden in de huiskamer hebben, is dit kastje natuurlijk veel beperkter. De Shield heeft een overkill aan processorkracht, terwijl de Mi TV Stick het 'on a budget' (al vanaf 22 euro) weet klaar te spelen. Vergelijk beide apparaten dus ook niet direct met elkaar.

De TV Stick is een prima aanvulling op je huishouden, wanneer je televisies op de slaapkamer/zolder hebt staan en je zonder bekabeling makkelijk uit de voeten wilt kunnen.

Update - februari 2021:

Met de laatste update is de stick wat vlotter geworden. Dit heeft voornamelijk te maken met de (kleine) verhoging van de clockspeed en enkele optimalisaties in de software.

Daarnaast heb ik onlangs een TV Stick elders geinstalleerd. Deze nieuwe tv heeft een remote met rubberen knoppen in tegenstelling tot de oorspronkelijk plastic knoppen. De remote voelt daardoor wat zachter in gebruik en klinkt niet als goedkoop plastic. Daarnaast zat er in dit doosje ook een HDMI-verloopstekkertje om de stick ook in een tv te kunnen prikken, waar de stick door ruimterestrictie niet direct past.

Met de laatste software lijkt de stick ook niet meer vast te lopen na langdurig (3 weken) aanstaan. In onze setup werd het apparaat 'always on' ingezet.

Heb jij ook een Xiaomi Mi TV Stick 8GB?

Weet je toevallig of deze Dolby digital downmix naar Dolby 5.1 heeft? Of staat daar iets van in de audiosettings? Want anders is de de perfecte vervanging van de firetv en de Chromecast samen😀
Michael Knight Moderator Consumentenelektronica @nuyts29 juli 2020 23:28
Durf ik niet zo direct te zeggen, maar aangezien hij Dolby/DTS ondersteunt, zal KODI vast een en ander softwarematig kunnen upmixen/downmixen. Ik weet dat KODI dat op andere devices ook doet/kan.
Zou ik mogen vragen waar je de Mi TV Stick voor 22 euro hebt kunnen scoren? :o
Momenteel kan ik ze alleen op Tweakers en Ali vinden voor +-44,- euro
Michael Knight Moderator Consumentenelektronica 5 augustus 2020 21:36
De prijs is inmiddels wat omhoog. De stick was de eerste maanden voor 22-25 euro te krijgen via o.a. AliExpress en wat acties. Ik zie ‘m op eBay nog voor 38 staan, maar dat is idd wel wat duurder inmiddels.
Weet jij of je de stick je tv in kan schakelen door er naar te streamen of tegen de Google assistent op je telefoon of nest/home speaker zet "naam van stick" aan te zeggen?

Er zit namelijk een instelling in genaamd HDMI CEC, maar ik ben benieuwd of die alleen voor de afstandsbediening van de stick geld of ook voor het aansturen van de "Build-in Chromecast".
Michael Knight Moderator Consumentenelektronica 18 augustus 2020 15:15
Durf ik zo niet te zeggen.. ik weet dat dat met de reguliere Chromecast wel werkt bij mijn ouders op een Philips TV. Ik zou ff een berichtje richting Xiaomi sturen, dan weet je dat zeker. (Ik heb helaas geen kans om het te testen voor je momenteel)
Wordt ie sneller als je hem op 720p of 1080i zet?
Michael Knight Moderator Consumentenelektronica @german821 augustus 2020 18:20
Goede vraag, dat zou ik binnenkort even moeten testen. Wellicht dat de chip een betere performance heeft op lagere resolutie/verversing.. klinkt best aannemelijk eigenlijk. Als ik het kan testen een deze dagen, kom ik er op terug!
Toevallig een paar weken geleden ook besteld via Aliexpress voor € 41,- inclusief verzending (vanuit Spanje).
Het handige is dat die beschikt over Android TV waardoor je een aantal app's kan installeren. Heb zelf in de woonkamer de Shield TV, maar daar kun je qua performance niet meer vergelijken.
Je heb ineens een Smart TV tot je beschikbaar voor een klein bedrag.
Kan ie alles wat je ook met chromecast kan?
Oftewel zal iedere app die je nu kan casten naar chromecast de tv stick herkennen als chromecast?
Kan je deze aansluiten op een monitor?

[Reactie gewijzigd door dick133a op 24 juli 2024 06:35]

Michael Knight Moderator Consumentenelektronica @dick133a22 oktober 2020 12:19
Ja, op je telefoon zowel vanuit de Canal Digitaal app / Youtube / Netflix / Disney /Spotify app is de cast-knop naar de stick gewoon te zien.

Daarnaast kun je natuurlijk ook de native apps gebruiken! :)

Edit: ja, ik plug de stick af en toe op zolder in bij de beamer voor een spel-/filmavondje als ik de huiskamer niet wil/kan gebruiken :D Dus een monitor zal zonder problemen werken, zolang de input 720p/1080p maar ondersteund wordt door het gebruikte scherm.

[Reactie gewijzigd door Michael Knight op 24 juli 2024 06:35]

Voor degene die de Mi TV Stick nog wat finetunen kan even op mijn site kijken of er nog iets voor je bij zit.
Michael Knight Moderator Consumentenelektronica @tweakradje28 december 2020 12:56
Waardevolle bijdrage, waarvoor dank!!! :)
Hartelijk dank voor de mooie tips! Ik zou het alleen zeer waarderen als je er nog bij zou zetten wat de instellingen, die je via adb doet, doen zodat ik weet wat ik wel en niet durf/wil toepassen.

Edit: ik bedoel onder het kopje "Extra Android settings" (van "Disable packages" snap ik wel welke pakketten/apps dat zijn).

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 24 juli 2024 06:35]

Weet iemand of de app van T mobile Tv Anywhere ook mogelijk is. Wil deze app gebruiken om het tv signaal van T mobile te streamen.
Michael Knight Moderator Consumentenelektronica @mavical5 januari 2021 13:02
Als dit een AndroidTV app is, dan moet het werken. Casten is eventueel ook mogelijk.

Reguliere telefoon-APK’s zullen wellicht te sideloaden zijn, maar daarover kan ik geen zekerheid geven! :)
Met de Xiaomi Mi S box lukte het namelijk niet. Er zijn daarentegen wel weer mensen die de app wel op hun Android tv hebben kunnen downloaden. De verschillen in android mobile en android tv.
Ik zou het ook graag weten of de T-Mobile android app op deze stick werkt.
Is dat niet Kodi 18.9 plus dit https://github.com/dut-iptv/dut-iptv.github.io

Ik gebruik het voor Ziggo en het werkt prima.