Blackview BV9900 Pro Zwart Review

23 juli 2020, laatste update op 24 juli 2020, 17.212 views Rapporteer

Het is een erg degelijk toestel, die zeker in de categorie "rugged" valt. Hij is dik, hij is zwaar, maar dat zijn dingen die gewoon bij een bouwvakkerstelefoon horen.

De FLIR Lepton thermal sensor werkt geweldig, de gemaakte foto's vind ik ook van goeie kwaliteit.

Pluspunten

• FLIR Lepton thermal sensor
  • rugged, dus erg stevig
  • waterdicht
  • goeie camera
  • draadloos laden
  • 4380 mAh accu
  • Een fractie van de prijs van gelijkwaardige CAT toestellen

Minpunten

• Scherm verkleurt bij het kijken door gepolariseerde zonnebril

Inleiding

Tijd voor een review van de Blackview BV9900Pro met FLIR thermal sensor. Het is m'n eerste review die ik schrijf dus als je wat mist, stuur dan een berichtje.

Ik zat al een tijdje te kijken naar een nieuw toestel. Nadat mijn vorige toestel na 2 jaar nog maar een halve dag mee ging op een accu, en het toestel dáárvoor een dikke barst in het scherm had, vond ik het tijd voor een “rugged” toestel. Zo’n bouwvakkerstelefoon kenmerkt zich door over het algemeen stof- en waterdicht te zijn, heeft extra dik glas, vaak een dikkere accu en stevig behuizing.

Al snel kom je dan op de CAT telefoons uit waarbij ik voor het eerst zag dat er telefoons waren die zijn uitgerust met een FLIR thermal sensor. Helaas zijn de CAT toestellen met FLIR uit ca 2016 met zeer middelmatige hardware en een premium prijs van ca 600-800 euro.
Toevallig kwam ik toen op de Blackview 9800 Pro uit. Een baksteen van een apparaat maar wel met FLIR sensor. Die vond ik echter té groot en log om gebruiksvriendelijk te zijn.

Toen zag ik dat in april 2020 z’n kleinere broertje de BV9900 Pro uit is gekomen. Een sneller soc (Heliotec P90 i.p.v. 70) en een “normaal” formaat (wel 14.2mm dik).
Helaas zijn op internet erg weinig zinvolle reviews te vinden. Het meeste zijn gesponsorde aziatische youtube video’s waarbij alles geweldig is. Dat geloof ik dus niet. Uiteindelijk van veel wikken en wegen toch het toestel aangeschaft, en geen spijt van gekregen.

Toestel formaat/gewicht

Het toestel is fors dik, met 14.2mm is dat ongeveer zoveel als 2 “normale” telefoons op elkaar. Ook het gewicht is aan de hoge kant met 273 gram t.o.v. ca 150 á 160 gram voor een normaal toestel.

Dat gezegd hebbende vind ik het “baksteengehalte” van de telefoon na een paar dagen erg meevallen. Als je ‘m voor het eerst in je handen hebt is het echt even anders, maar het went snel. Doordat de hoeken afgeschuind zijn voelt het toestel nooit onprettig in de hand. Enkel als je langere tijd YouTube filmpje kijkt en het toestel daarmee recht vooruit je blikveld houdt merk je na een tijdje dat ie wat zwaarder is dan prettig is daarvoor. Het schermformaat is prima t.o.v. totaalformaat. De frontcamera is door een “teardrop” in het scherm verwerkt en dat stoort niet.

De helderheid van het scherm is voor mij persoonlijk prima. Wat ik wel een nadeel vindt is dat als je door een gepolariseerde zonnebril naar het scherm kijkt, er kromme regenboogkleuren te zien zijn. Bij vorige telefoons was het scherm wel prima te bekijken met een gepolariseerde zonnebril, alleen werd het soms wat donkerder bij 90-graden draaien. Bij dit toestel is het dan net alsof je naar Mario’s Rainbow Road zit te kijken.

Het scherm is voorzien van Corning Gorilla glass 5 wat naar verluid wat dikker en steviger is dan normaal. De achterkant is een prettig hard rubber-achtig materiaal. Het midden deel is van metaal, maar de voor- en achter randen zijn van zwart kunststof. Er zit dus geen dikke rubberen rand omheen wat je in sommige rugged cases ziet.

Gebruiksgemak

De vingerafdruksensor zit bij dit toestel aan de zijkant. Daar is door de dikte meer dan genoeg ruimte voor. De sensor werkt erg snel en de plaatsing op de zijkant werkt ook erg prettig. Het toestel dat ik hiervoor had, had een vingerafdruksensor aan de achterkant en dat vond ik toch niet handig. Vooral als ie in de auto aan de magneethouder zit kom je simpelweg niet bij de achterkant.

Het toestel heeft een USB-C aansluiting wat wel gebruikelijk is voor deze tijd. Deze zit wel achter een klepje verstopt om deze waterdicht te kunnen houden. Gelukkig hoef je deze niet vaak open te maken want het toestel kan draadloos opgeladen worden. Ik heb een 15Watt draadloze lader erbij gekocht en dat werkt erg goed. Snel gaat het niet. Draadloos laadt die ongeveer 25 á 30% per uur. maar dat is voor mij geen probleem want de accu van 4.380 mAh gaat zo lang mee dat bij normaal gebruik deze 2 dagen mee gaat.

De knoppen voelen stevig aan, en er is een extra “customizable button” een toets die je aan 3 functies kan koppelen door kort te drukken, snel 2x te drukken of ingedrukt te houden. Zo kan je met die sneltoets in 1x je camera openen. Wat helaas niet mogelijk is om met de sneltoets direct een foto te maken of video te starten. Zo kon ik bijvoorbeeld op mijn vorige telefoon vanuit slaapstand direct een foto maken door de volume-min toets lang ingedrukt te houden. Dat kan bij dit toestel niet voor zo ver ik heb kunnen vinden.

Android/interface

Het toestel komt met een vrij basis stock Android 9.0. Dat is ook mijn eerste kennismaking met 9.0 en ik moest zodanig wennen dat er geen app-drawer meer is dat ik eigenlijk vrij snel de Nova-Launcher erop heb gezet. Wel kan ik melden dat er praktisch geen bloatware op staat. Er zijn wel wat voor geïnstalleerde apps zoals een Toolbox met diverse meet-applicaties, een hart-rate app voor de bijbehorende hart-rate sensor, een barometer en natuurlijk de MyFLIR waar ik zo nog dieper op in ga.

FLIR Lepton thermal sensor (warmtecamera)

De ingebouwde FLIR Lepton thermal camera bevat een sensor van 80*60 pixels. Maar doordat deze het beeld van de gewone camera gebruikt om de contouren van het bijbehorende beeld te mengen met de lage resolutie van de IR sensor krijg je best een goed resultaat.

Met de myflir app kan je live maximaal 3 meetpunten verslepen over het scherm die de temperatuur aangeven. Ook kan je een box aangeven waarin heetste en koudste punt zijn gemarkeerd. Normaal staat de kleurschaal op automatisch bereik, maar deze kun je ook vastzetten of aanpassen om bijvoorbeeld hele kleine temperatuurverschillen beter inzichtelijk te krijgen. Ook kan je het kleurenpallet aanpassen maar ik vindt zelf het paars-gele “iron” palet het duidelijkst. Hier kan je dan foto’s van maken, of een video opnemen.
Ook kan je de overlay van de RGB camera aanpassen. In de instellingen kun je zelfs in diverse mate aanpassen of een object erg glanzend is, omdat dat anders onjuiste waarden kan geven. Standaard staat deze ingesteld in mat. Zo geeft een zwarte koekenpan een juiste temperatuur maar een glanzende steelpan niet, omdat die als een spiegel werkt en de omgevingstemperatuur reflecteert.

Het temperatuurbereik voor live is -20 tot 120 graden Celsius. Maar als je ook de FLIR Tools app installeert uit de play-store of op de PC zet, kan je de foto’s post-processen. Je kan dan alsnog het kleurenpallet aanpassen, overal de temperatuur aflezen en nog veel meer. Bij het post-processen is het temperatuurbereik hoger. Verder dan -26 en +150 ben ik niet gekomen. Op YouTube kan je meer informatie vinden over de losse applicatie flir tools.

Een voorbeeldje hoe je dit praktisch gebruikt, in ons clubhuis en de wifi deed het niet meer. De router hadden we ooit ergens boven het systeemplafond gestopt. Door te kijken naar de warme plek in het plafond kon ik gelijk de juiste plafondplaat optillen om ‘m te resetten. Het temperatuurverschil was slechts 1 graad t.o.v. naastgelegen plafondplaten. Ook is het uitermate handig dat je nooit meer dat éne lauwe biertje pakt uit de koelkast.

Camera

Ik ben niet zo’n expert op het gebied van foto’s dus ik denk dat beelden hier meer zeggen dan een uitgebreide analyse. Het viel me wel op dat de macro optie goed werkt, alhoewel de foto’s een beetje korrelig worden. Bij m’n vorige telefoon had ik een opzet lens nodig om printplaatjes van dichtbij te kunnen fotograferen en dat werkt nu wel handig zo. De resolutie van de macro camera is wel een flink stuk kleiner dan de hoofdcamera.
Macro foto's:

Speldenkoppen van normaal formaat

De hoofdcamera heeft een 48MP capaciteit, maar staat standaard in 12MP ingesteld. Je kan ‘m via de opties wel op 48MP zetten.
Foto's met hoofdcamera:

Bij het opnemen van video staat ie standaard ingesteld op 1080p @ 60fps. Je kan ook kiezen voor 4K @ 30 fps

Waar te kopen

Dit toestel is nog niet op veel plaatsen te verkrijgen. Via Bol.com kom je via een Belgische reseller op een prijs van €659.95 wat behoorlijk overpriced is. Ook is het toestel via Aliexpress of Amazon.nl te bestellen maar ik ben niet zo'n fan van hun retourvoorwaarden.

Ik heb het toestel via Howsea.com aangeschaft. Daar stonden in diverse Tweakers fora al goeie reviews over. Ik heb van te voren contact gehad met AnnieLee en zij heeft mij altijd goed kunnen helpen. Op het moment van schrijven is het toestel in de aanbieding van €549.95 naar €498.95 maar dat staat helaas niet op de Tweakers Pricewatch. Dat is de prijs inclusief BTW, importheffingen en verzending.

Heb jij ook een Blackview BV9900 Pro Zwart?

verwacht jammer genoeg erbarmelijk slechte updates. Het 1e jaar wat aandacht voor hun flagship, maar daarna nix meer. Zo is er voor de BV8000Pro maar 1 rom met android 8.0 gekomen en ondanks alle klachten op het forum en loze beloftes (eerst maanden, dan jaren) hebben ze nooit een 2e uitgebracht, dus WYSIWYG. Hun ingebouwde mail-app en dialer zijn op zijn minst een bummer te noemen als je bvb die van Samsung gewend bent (zo kon ik geen ringtone per contact meer instellen en heb ik outlook er op moeten zetten om m'n 365 deftig aan de praat te krijgen). Ook heb ik nog steeds problemen met apps die root-detection hebben: ondanks dat ik enkel officiële roms zonder te rooten draai, wil onze servicenow app er niet op draaien.
Hoe dat updatebeleid gaat weet ik helaas ook niet. Blackview heeft iig wel bekend gemaakt dat het uitrollen van android 10 ongeveer nu moet gaan gebeuren, maar ik heb 'm nog niet OTA ontvangen.
Daarnaast, dankjewel voor je toevoeging over het gebruiksgemak, of danwel het gebrek hieraan. Ik vind zelf de dialer prima, maar ik bel niet heel erg veel meer de laatste jaren. Ik ben daar dus niet heel kritisch in. Office 365 heb ik er ook niet op staan, ik zou je dus niet kunnen vertellen hoe dat op dit toestel is.

Info over Android 10:
Blackview announced today that thermal rugged phone, Blackview BV9900 Pro (Android 10 version) will hit the market around the end of July or early August. For BV9900 Pro old users, they can update to the Android 10 OS by contacting Blackview official then.
vanuit mijn ervaring met de versie-upgrade van 7.0 naar 8.0 of eerder het afstel ervan omwille van bovenstaande problemen, zou ik zeggen: wees tevreden met de huidige versie, waar meer tijd in gestoken is dan per sé de laatste android te willen draaien, want de quality-control tov van de release is/was veel slechter.

De dialer kan niet overweg met gekoppelde exchange corporate address books, dus al je collega's of centraal beheerde contacten van klanten/leveranciers, zal je nog eens in je persoonlijke google-account mogen zetten en dan hopen dat je ze wat deftig gesynced kan houden of telkens eerst outlook openen, contact opzoeken, bellen, om dan in de dialer nog eens op bellen te moeten drukken, makkelijker/sneller kon ook :/
Quote from "Pros": "A fraction of the price of equivalent CAT devices" but where is a price quoted. How is the price compared to the price(s) of "equivalent CAT devices" without a price for the Blackview?

Next question: Where is the microSD mounted? No indication as to whether the SIM2 tray is shared!
If you could compare this to a CAT phone, it would be the S61 flagship. However that device is from 2018 and if you look at the pricerange it started out at around €850,- and right now is still €650,- with a soc that was already medium in 2018. Feel free to compare them side by side.

pricewatch: Cat S61 Zwart

If you'd read the whole article, in the last paragraph the price is mentioned. I've bought it for €535,- incl Vat, tax, import fee and shipping from a Dutch shop. It is now in sale for €498.95, normal price €550,-

for your second question, there is a sim tray that can either hold 2 simcards, or 1 simcard and a MicroSD. It is located on the side of the device. I did'n mention that because you can find that general info on the blackview site. I've just wrote down my own opinion about the device, not to much technical date that can be found on the manufacturers website.

[Reactie gewijzigd door Robonus op 22 juli 2024 14:28]

The Flir sensor in this phone is comparable to the original S60, which is from 2016, the S61 has a bigger temperature range, up to 400 and the S62 will have double the resolution 120x160. So if you use Flir a lot the Cat phones are a better choice.
Hi Robonus,

Thank you for the info. Most important to me is the provision for an SD card separate from the SIMs Card tray. I have a Samsung C9Pro, which is the first cellphone that I purchased with such an arrangement. Makes all my cellphones that require the loss of a SIM Card to accommodate an SD Card "mickey mouse". Best, imo, so far, are the Samsung Galaxy A51/A71. Your opinion?

Kind regards,

Ron
Hi Witstert,

There is one slot for both SD and Simcard. You have to choose between either one SD + one sim, or 2 simcards

Hi Robonus,

Thank you for the info. Prefer to have a phone with a separate slot for the SD Card as with my C9Pro.

Kind regards
Goede review, ik zit zelf ook naar deze telefoon te kijken en ben erg benieuwd naar het update-beleid. Niet alleen de grote nieuwe Android versies, maar de security-updates.
Veel bedrijfssoftware (email-bescherming) blokkeert gewoon wanneer je telefoon al een jaar geen security-updates ontvangen heeft, dus dat is best een dealbreaker.
Plaatst de camera automatisch een Blackview stempel links onderin?

Ik ben zelf heel benieuwd naar de S62 straks, maar daar moeten we nog even geduld voor hebben.
Wel interessant om ze met elkaar te vergelijken zodra die uit is.
Voor de review heb ik de stempel laten staan, die kan je met een optie in de instellingen gewoon uitzetten.
Deze review is inderdaad geschreven voordat bekend was dat de S62 uit zou komen. Die lijkt me ook heel interessant, aangezien die FLIR 160*120 pix heeft in plaats van deze 80*60. Zowel in de breedte als de lengte 2x zo fijnmazig. Alhoewel ik me ook afvraag in hoeverre dat een enorme verbetering is aangezien je door de achterliggende contouren toch goed zit wat je in beeld hebt.

Het verbaast me wel dat de Cat S62 geen draadloos laden heeft. Je wil juist dat USB-C klepje zo min mogelijk open hebben om 'm zo goed mogelijk waterdicht te houden lijkt me.
Mooie review! Vraagje: hoe heet dat kasteel waar je deze foto's hebt gemaakt?
Dankje, het kasteel is Assumburg in Heemskerk

[Reactie gewijzigd door Robonus op 22 juli 2024 14:28]

Iemand een idee hoe een toestel als dit zich verhoudt tot add-on IR camera's van FLIR of een Seek?
Ligt eraan welke versie je hebt. Als het goed is, zit in dit toestel dezelfde sensor als in de goedkoopste FLIR ONE (https://www.flir.com/flirone)
Kan je de flir camera ook gebruiken op bv 10 meter a 15 meter afstand om warme luchtstromen uit buizen die uit het dak komen te herkennen?
Hey, met een warmte camera van dit kaliber kan je geen warme luchtstromen detecteren. Een blazende föhn zal je zien oplichten maar zonder de luchtstroom.
Hangt er van af. Zoals Robonus al zei kan een warmtebeeldcamera warme lucht zelf niet waarnemen. Als de warmte lucht echter over een oppervlakte strijkt wat een andere temperatuur heeft dan de uitstromende lucht dan kan het prima zijn dat je op dat oppervlak een "waaier" kunt zien.

Zo zag ik in onze vorige woning met een warmtebeeldcamera 's winters bij onze slecht sluitende voordeur de koude lucht over de warme(re) vloer stromen.
Filmpje van de waterkoker met hete waterdamp als je de kook-knop ingedrukt blijft houden. Echter zijn het de tegels op de muur die warm worden: https://streamable.com/5nvkbv
Oh dat I 's wel super netjes. Thnx. Ik vraag mij echt af of dat de tegels zijn, wat als je waterkoker vrij van de muur zet, meer naar voren, zou je dat dan ook nog krijgen?
Dat ook geprobeerd, dan zie je niks. Heb daar helaas geen filmpje van.
Je moet je voorstellen dat warmtebeeldcamera's alleen de temperatuur kunnen meten van oppervlaktes van vaste en vloeibare stoffen. Gassen kunnen ze niet waarnemen. Alleen als een warm of koud gas over een oppervlakte stroomt en daarmee de temperatuur van de dat oppervlak verandert, zal een warmtebeeldcamera dat zien.

Er is een mythe (in het leven geroepen/gehouden voor films) dat je met een warmtebeeldcamera door muren heen zou kunnen kijken, de positie van mensen in een aangrenzende kamer zou kunnen zien. Onzin - met één uitzondering. Als iemand een tijdje tegen een dun wandje aan staat zou zijn/haar lichaamswarmte de temperatuur van de andere kant zichtbaar kunnen worden.

Voordat je met een warmtebeeldcamera aan de gang gaat is het echt wel handig je in te lezen over zaken als emissiviteit (emissivity in het Engels) e.d. Niet alles aan thermografie is intuïtief.

[Reactie gewijzigd door JeroenH op 22 juli 2024 14:28]

@Mic2000
Kijk anders ook even op de 54 pagina's van dit toegewijde draadje : [IR] Het grote Ik wil/heb een warmtebeeldcamera

Dat gaat in het geheel over warmte camera's.

[Reactie gewijzigd door Robonus op 22 juli 2024 14:28]

@Robonus @JeroenH Beide hartelijk dank voor alle uitleg :Y)
<> verkeerde gevonden

[Reactie gewijzigd door franssie op 22 juli 2024 14:28]

De telefoon is dual-SIM, heb jij dit geprobeerd? De 128Gb interne flash is voor mij voldoende, dus ik zou er 2 SIM-kaarten in doen. Ik ben dan vooral benieuwd of je ook (op een goed werkbare manier) twee keer Whatsapp kunt gebruiken. WA ondersteunt dat niet native, dus telefoons waarop dit kan moeten de app "foppen" zodat het werkt.
Hey, die 128 GB is voor mij ook zat dus ik heb geen externe SD er in zitten, maar ook geen 2e sim. Kan ik dus helaas geen antwoord op geven.

Had je trouwens ook de aankondiging van de cat s62 gezien? Misschien voor jou ook wel interessant. Flir resolutie is hoger dan in deze bv9900, maar geen draadloos laden.
Hele late reactie maar omdat ik dit toestel nu ook heb, geen tweede W'app mogelijk. Dat lukt alleen met de Lenovo P2 omdat die een aparte zakelijke zandbak had waar je apps dus nogmaals kon installeren. Helaas is dat geniale idee van hun voor zover ik weet niet meer toegepast.