Krüger&Matz KM 1598D Review

8-bit Newbie
23 juli 2020, laatste update op 30 juli 2023, 2.335 views Product gekocht

Krüger&Matz KM 1598D

Mooi en gebalanceerd geluid van laag naar hoog, ook als ie wat harder staat.

Pluspunten

• geluid en volume
  • degelijk
  • uitstraling

Minpunten

• afstandsbediening
  • afregeling EQ presets

Ik heb de set nu 4 jaar en deze bevalt nog steeds goed.

De cd speler werkt inmiddels niet meer, is vrijwel nooit gebruikt. Misschien heeft warmte hier mee te maken omdat het apparaat niet super vrij in de kast staat.

Als warmte geen rol speelt, is dit een zeer zwak punt. Zelfs oude discmans van Grundig en Philips van 20 jaar oud werken bij mij nog prima.

Mooi en gebalanceerd geluid van laag naar hoog, ook als ie wat harder staat, en hij kan hard.

Bij inschakelen van de set moet er eerst een "preheat plaatsvinden" wat 10 seconden duurt, je ziet dan rood/ oranje verlichte buizen langzaam oplichten, leuk effect. Voor bepaalde mensen kan dit wachten verwarrend zijn omdat je geluid verwacht als er al wel beeld is bijvoorbeeld.

Wel heb ik een equalizer tussen de analoge audio uitgang van de Ziggo mediabox en de analoge AUX ingang van de Krüger & Matz KM1598D gezet. Dit heb ik gedaan om het mid-laag wat naar beneden te halen en om meer volume uit de versterker te krijgen, zonder equalizer benut je niet het volle potentieel vind ik.

De standaard EQ instellingen op de set zijn wat matig en alleen via de afstandsbediening in te regelen via presets. Dit terwijl de BAS en TREBLE alleen op de kast zijn in te stellen.

Handig is het niet echt want zodra je de EQ per ongeluk indrukt, zijn de BAS en TREBLE instellingen weer ongedaan gemaakt en kan je weer naar het apparaat toe lopen om het opnieuw in te stellen.

Bij uitschakelen van het apparaat worden de instellingen wel onthouden daarentegen.

Er is géén optische of coaxiale digitale input, maar wel bluetooth wat goed en eenvoudig werkt.
Bereik hiervan is goed en ook het volume is in orde, wat met de goedkopere bluetooth ontvangertjes wel wat minder kan zijn.

De boxen zijn zwaar naar grootte en zijn degelijk gebouwd. Ze hebben al een val van het luidsprekerstatief overleefd, met alleen wat fineer-schade tot gevolg. Maar gelukkig zat er géén kras op het laminaat, aldus mijn lieve moeder. Luidsprekerstatief is wel echt nodig want op de vloer komen ze niet tot hun recht.

De radio aansluiting is van het type F-connector, je moet wat verloopjes maken om een standaard COAX kabel aan te sluiten.

DAB+ radio ontvangst klinkt goed maar is wat traag.

De FM ontvangst is alleen goed bij een perfecte verbinding, anders klinkt het analoge FM signaal wat gedigitaliseerd. Dit is iets wat ik nog nooit eerder bij een "native" FM radio heb gehoord en dit zal wel wat met het waarschijnlijk volledig digitale circuit te maken hebben.

Enige echte minpunt moet wel de afstandsbediening zijn die een heel beperkt bereik heeft qua hoek.

Als je een volledig goed klinkend systeem zoekt is dit zeker een aanrader, het is een sfeervol apparaat waar je absoluut van gaat genieten.

Heb jij ook een Krüger&Matz KM 1598D?