LG V60 ThinQ (256GB opslag) Blauw Review

21 juli 2020, laatste update op 21 juli 2020, 510 views Rapporteer
Testpanel 0

Het concept van een dual screen telefoon is geweldig. Maar deze uitvoering van LG bevalt me niet. Op een gegeven moment heb ik het tweede scherm ingepakt en ben ik het toestel op zichzelf gaan gebruiken. Maar mijn ervaring werd daar niet beter van.

Pluspunten

• Twee schermen is een leuk concept
  • Prima accu
  • Camera is prima

Minpunten

• Lage refreshrate van de schermen
  • Enorm aantal gimmicks
  • Veel te groot met case
  • Bloatware
  • Laggy
  • Oubollig "design" en kleurstelling
  • Trage en onbetrouwbare vingerafdrukscanner

2 van 5 sterren (Slecht)
Algemene beoordeling
Doorgaans ben ik onder de indruk ben van de specsheet van de LG V-serie. Waar ik vaak door afhaak wanneer ik een LG in mijn hand heb, is de software.
Voor context, mijn daily driver is een OnePlus 7 Pro en een iPhone 11 heb ik als zakelijk toestel. Dit bepaalt mijn referentiekader. Hoewel ik voldoende aan te merken heb op deze toestellen.
Jammer genoeg haak ik ook dit keer af. Want de LG V60 TinQ weet zichzelf niet staande te houden.

Disclaimer: Het pakket met het toesel bereikte mij in gehavende staat. Mijn woorden: Het lijkt wel of dit toestel is bezorgd d.m.v. een dropkick." Het toestel was optisch, helemaal in orde, daarom heb ik er verder geen rekening mee gehouden bij mijn review.

Featureset
Op papier vind ik op de LG V-serie erg goed. Maar zoals vaak blijkt, vertelt de specsheet zelden het hele verhaal. Deze waarheid geldt zeker voor de LG V60 ThinQ. Op de Snapdragon 865 is weinig op aan te merken en de 8GB werkgeheugen is prima maar niet opmerkelijk. Wat niet 'best of the best' is de resolutie en refreshrate van het scherm. Tel daarbij op dat dit toestel in de configuratie die ik mocht testte €1150 moet kosten. Dan moet het geheel heel goed werken wil ik het kunnen aanraden.

Spoiler: Dat kan ik niet. 8)7

Design
Het design van de "Classy blue" V60 ThinQ die ik heb mogen testen is in mijn beleving oubollig. De laf blauwe glasplaat op de achterzijde van de V60 die ik kreeg is naar mijn smaak rijp voor een case. Gelukkig kreeg ik die erbij. De "Classy blue" glasplaat wordt op zijn plek gehouden door een brons-gouden metalenrand die ik spuuglelijk vindt, weinig classy aan in elk geval. Maar dit is een persoonlijke mening.

Qua design kan de plaatsing van de diverse camera's me ook niet bekoren. De notch aan de voorkant is erg 2017. Als je een notch gaat toepassen, geef het dan de ruimte en doe wat met die ruimte zoals Apple dat doet. Of maak er een holepunch van, deze 'oplossing' doet afbreuk aan het toestel.

Bereik (Kan te maken hebben met erbarmelijke staat van bezorging)
Ik maak gebruik van het T-Mobile netwerk en het viel me direct op dat het bereik beduidend slechter is dan met mijn OnePlus en iPhone. Soms ligt het aan de manier waarop de software de informatie weergeeft, maar in die geval was de geluidskwaliteit ook in beide situaties slecht.

Ook het wifi-signaal was beduidend zwakker dan dat van de iPhone en de 7 Pro. Dit vertelt mij dat de unit die ik had een klein defect heeft of dat de plaatsing van de antennes niet best is. Ik hoop voor LG dat het de eerste situatie betreft.

Bouwkwaliteit en afwerking
De LG V60 voelt stevig en solide in de hand. Het vlakke scherm prettig is, want de vrij extreme bolling op de randen van de OnePlus zorgen regelmatig voor ongewenst gedrag. Hier heeft de LG geen last van.

Accuduur
De accu van de LG gaat makkelijk een dag mee, zelfs bij intensief gebruik. Voor mij is accuduur niet een heel belangrijk punt tenzij het niet voldoet aan de 'het moet zonder probleem een dag mee gaan'-regel. Hier heb ik totaal geen klachten over en dit is helemaal in orde.

Stabiliteit & betrouwbaarheid
Waar ik niet bij kan, is hoe LG het aan zichzelf kan verantwoorden om Android zo toe te takelen. Een oude Nokia 8 uit 2017 met een Snapdragon 835 en 4GB die ik nog heb liggen voelt vlotter en stabieler dan de LG V60. Hierover ben ik elke keer weer teleurgesteld over in LG. Ze doen zichzelf geen plezier met de software die ze leveren bij hun toestellen. Zo ook niet in het geval van de LG V60 ThinQ. Wanneer LG een voorbeeld zou nemen aan OnePlus, Nokia of Motorola, dan ben ik er van overtuigt dat de ervaring met hun toestellen veel beter zou zijn.

Mijn problemen met de LG V60 begon met een kort bezoekje naar de immense lijst aan instellingen. Dit kan er zelfs voor zorgen dat het toestel naar zijn knieën stort. Ik heb meer dan eens meegemaakt dat ik een 'Even geduld'-melding kreeg wanneer ik de zoekfunctie in de instellingen gebruikte.

Ik durf dit toestel niet te vergelijken met mijn OnePlus 7 Pro, want ondanks dat de SOC van dat toestel ouder is, voelt het in zijn geheel stabieler en meer capabel dan de LG. Ik vind het jammer om dit te moeten zeggen, maar LG's aanpassingen zijn hier reden van.

Zodra je het tweede scherm gebruikt wordt de ervaring slechter. De vele kleine vertragingen in de software zijn dan nadrukkelijker aanwezig. Het enige dat ik het toestel niet heb zien doen is crashen en rebooten. Maar het feit dat ik dit benoem, dan begrijp je dat ik niet tevreden ben.

Gebruiksgemak
Een andere grote afknapper is wat LG op de twee schermen tovert. Het design van de software lijkt ontworpen te zijn ten tijden van Android Jelly Bean en daarna nooit meer te zijn bijgewerkt. Het toestel bevat niet verwijderbare bloatware, hoofdzakelijk games en apps die ik niet wil spelen of uitproberen. Daarnaast bevat de LG zo veel gimmicks in de software dat de V60 er over lijkt te struikelen.
De skin die LG over Android 10 plamuurt is laggy, lelijk en toen ik voor het eerst een Android Jelly Bean-stijl melding op mijn scherm kreeg wilde ik het toestel direct terugsturen!

Het tweede scherm is een geweldig idee, maar de uitvoering van LG verdient geen prijs. Het switchen van het primaire scherm, naar dat van de case is clunky en verre van vloeiend.
Zodra je het commando geeft via een vervelend menuutje dat in je scherm zweeft dan knippert het toestel een aantal keer en wisselt de app van scherm. Gezien de fysieke layout snap ik dat je de app niet kan slepen, maar dat knipperen maakt de ervaring niet best! De LG -skin voelt erg houtje-touwtje en hierdoor voelt een crash altijd dichtbij. In een wereld waarin de Samsung Galaxy Fold bestaat en foldables in Android worden ondersteunt, mag je meer verwachten.

Nog een puntje van irritatie, de vingerafdrukscanner onder het scherm is traag en onbetrouwbaar. De technologie is niet de schuld te geven aan gezien mijn jaar oudere OnePlus het makkelijk wint van de LG. Het unlocken van de LG V60 is geen prettige ervaring, veel missers en erg traag.

In potentie een goede feature van het dual screen concept is dat je met twee duimen kan typen op het primaire scherm en de tekst op het scherm in de case hebt. Ware het niet dat de case een millimeter boven het scherm uitkomt en daardoor type dit niet fijn. Typen op het scherm in de case zou een mooie oplossing kunnen zijn. Maar het scharnier trekt het gewicht niet, waardoor dit ook geen optie is.

Het toestel voelt erg ondoordacht en als een verzameling van 'leuke ideeen'.

Beeldkwaliteit opname
De camera is prima, maar wint het niet van de iPhone en is net iets beter dan dat van de OnePlus.

Scherm
Het feit dat het bijna 7 inch scherm 1080p is, stoort me niet. Het beeld is scherp. Zwart is zwart, wit is wit.
Waar ik me wel aan stoor, net als bij de iPhone 11 overigens, is de refreshrate van het scherm. 60Hz of 90Hz maakt een wezenlijk verschil in ervaring. Hierdoor wilde ik steeds teruggrijpen naar mijn OnePlus 7 Pro. Terug gaan van een 90Hz naar een 60Hz scherm een vreselijke ervaring wanneer je het gewend bent. Tevens is het een feature die je verwacht bij een toestel in dit prijssegment.

Nog iets waar ik me aan ergerde was de kleurweergave. Het feit dat de kleuren standaard veel te rijk afgesteld staan is vervelend. Het feit dat er geen duidelijke kleurprofielen bestaan neem ik LG kwalijk. Ik wilde de schermen vergelijken met mijn OnePlus en iPhone. Maar er zijn geen duidelijke profielen die een vergelijk toestaan. Je moet het doen met Automatisch, Bioscoop, Sport, Spel, Foto, Web en Expert. Hier kan ik niets mee. Daarnaast zijn de verschillen tussen sommige modi nauwelijks te zien, maar ze zijn stuk voor stuk te heftig gekleurd.

Conclusie:
Ondanks dat het concept interessant is, is de LG V60 ThinQ teleurstellend in mijn beleving. Zelfs wanneer ik met zekerheid kan zeggen dat het toestel helemaal in orde is, kan ik het apparaat niet aanbevelen. Hiervoor is teveel mis met de software. Dual screen voelt buggy en het werkt gewoon niet goed genoeg, voeg daar de andere algemene LG problemen aan toe en je hebt een slechte ervaring met dit toestel.

Heb jij ook een LG V60 ThinQ (256GB opslag) Blauw?