Wordt verwacht

Sony Xperia 10 II 128GB Zwart Review

16 juli 2020, laatste update op 16 november 2021, 569 views Rapporteer

Fijne compacte toestel met een mooi scherm en goede batterij.

Pluspunten

• Scherm
  • Batterij
  • 3.5mm poort
  • Veelzijdige camera
  • Ip65 en ip68 gecertificeerd
  • Makkelijk te gebruiken in 1 hand

Minpunten

• Luidspreker
  • Camera in het donker

Ik heb dit toestel gekregen om te testen en ben prettig verrast.

Toen ik het toestel uitpakte viel al op dat hij gelukkig een simkaart en sd kaart sleuf heeft waar je geen simtool voor nodig hebt.
Als je een dubbele sim toestel nodig hebt zul je genoegen moeten nemen met de interne 128gb opslag of als extra de cloud opslag omdat de 2de simkaart sleuf een hybride is dus of sim of sd.

Het design vind ik erg mooi en voelt goed in de hand.
Het gewicht is mooi verdeeld waardoor je het toestel beter in de hand hebt.
Het is ook erg compact ik heb het vergeleken met mn oude xperia z5 compact hij is makkelijker vast te houden dan de z5c.
Dat het toestel ip65 en ip68 gecertificeerd is vind ik ook fijn omdat ik mijn toestellen altijd even schoonmaak en met stromend water vind ik het fijner.

Bij het opstarten ga je door een simpele menu die je stap voor stap helpt. Ik ging over van een android toestel en hij heeft alle apps en zelfs widgets weer geplaatst zoals ik het al op m'n vorige toestel had.

Er zit een sd665 in en dat baarde me nog al wat zorgen omdat ik een nokia 8.1 heb gehad met een sd710 en die al wat haperde.
Maar gelukkig heeft sony wel de nodige optimalisaties gedaan waardoor het toestel erg vloeiend werkt.
Voor zwaar gamen zou ik deze toestel niet kiezen. De wat lichtere games als fifa, ufc etc. gaan gewoon zonder problemen. Maar bij spellen als pubg merk je wel dat een high end toestel veel beter is(ook de 8.1 was beter)
Het speelt wel vloeiend (constant) maar de max settings zijn balanced en medium frame rates.

De 4gb ram is meer dan zat voor mij.
Ik ondervind geen problemen met apps die opnieuw starten als je ze achter elkaar gebruikt. Wil je dat de langer in het ram blijven zul je smart cleaner uit moeten zetten.

Voor films en series is deze toestel gemaakt en ik ken niet veel toestellen met een scherm die beter is.
Het is een full hd+ (1080p) 21:9 oled scherm en de kleuren spatten ervan af.
Het is ook lekker scherp (457ppi)
Met de 21:9 scherm is films kijken een waar genot.
Zwart is ook echt zwart door het oled scherm.
De helderheid gaat hoog genoeg alleen als er directe zon op schijnt moet je de helderheid op z'n hoogst hebben anders kan je het niet goed zien.
Als je de helderheid op automatisch zet gaat het nog een stuk helderder.
Dus op de zonnige dagen gebruik ik hem op automatische helderheid.
De 21:9 scherm is ook fijn voor het browsen op jet internet of social media omdat je meer informatie kan zien op je scherm. En ook voor multi window.

De luidspreker gaat luid genoeg maar is niet vol genoeg. Voor social media is het ok maar voor films gebruik ik liever m'n headphones.

Er is een 3.5mm poort (gelukkig) en Bluetooth met ldac en nfc om makkelijk te koppelen.

De batterij is 3600mah groot en gaat meer dan 2 dagen mee bij normaal gebruik.
Bij zwaar gebruik meer dan een dag.

Er zit ook qnovo techniek op dit toestel waardoor je batterij tot 2,5 keer langer mee gaat. Handig als je wat langer met een toestel doet of als je het doorgeeft aan je familie of vrienden.
Nadeel is wel dat het toestel wat trager oplaadt.
Zelf heb ik er geen moeite mee want ik zet het aan de lader tijden het slapen en als m'n wekker gaat is hij vol.

Er zit 128gb opslag waarvan 106 bruikbaar is.

De camera is veelzijdig door de 3 lenzen.
1 26mm groothoek lens
1 52mm telephoto lens
1 16mm ultra groothoek lens

Overdag kun je er mooie foto's mee schieten maar als het donker is dan heeft het toestel wel wat moeite.
Het duurt wat langer en er zit redelijk wat ruis bij objecten die een aantal meter verder staan.
De nachtmodus verbeterd dit enigzins maar na het drukken zul je een paar seconden moeten blijven richten.
Snel bewegende personen/dieren zijn hierdoor niet te fotograferen in de avond.

De videocamera is meer van hetzelfde goed overdag en wat minder in het donker.
De video stabilisator werkt wel maar is niet te vergelijken met toestellen uit het hogere segment.

De selfie camera is goed. Genoeg details en ook in het donker nog redelijk goed.

De software lijkt op een kale android maar sony heeft wat slimmigheden toegevoegd waardoor het gebruik met 1 hand erg makkelijk is.
Je hebt side sense die je kan programmeren tot 3 gebaren: dubbele tap, veeg naar boven en veeg naar beneden.
Ik het het ingesteld dat als je dubbel tapped dan komen vaak gebrukte apps, met een veeg naar boven de multi window en met een veeg naar beneden de notificatie balk naar beneden.
Ook heb ik het aan beide kanten gezet en transparant.
De double tap op de home button om te verkleinen voor links en rechtshandig gebruik.
En de veeg naar beneden op de homescreen voor de notificatiebalk helpen mee.

Door de snapdragon 665 had ik niet zulke hoge verwachtingen eerlijk gezegd maar ik zou deze toestel makkelijk als dagelijkse toestel kunnen gebruiken.
Hij is lekker snel, de batterij gaat lang mee en het scherm is erg mooi.
Het scherm is ook groot als je films kijkt maar als je hem vast hebt voelt het erg klein aan.
Er zijn wel wat min puntjes de luidspreker en de camera in het donker is wat minder.
Maar voor mij bederft dat de pret niet.

Update 22 Juli 2020

Ik heb het toestel mogen overnemen met korting op de adviesprijs.

Update 24 September 2020

Vind het nog steeds een fijne toestel werkt nog steeds soepel.
Apps draaien zonder problemen en het scherm is nog steeds fantastisch.
Heb wel 2 minpuntjes ontdekt.

Ik ben erachter gekomen dat de zaklamp niet als je batterij onder de 8% is.
Via de camera app wel maar is toch vervelend.

Ook heb ik een paar keer van telefoon gewisseld en vind de sim tray te zwak aanvoelen en het schuift niet makkelijk in het slot.

Update 23 November 2020

Sinds de oktober update deed de camera app raar en wou het toestel foto's en video's soms niet opslaan.
Een erg vervelende ervaring.
Het is wel verholpen in de november update maar nu doet de videocamera het niet goed als je 21:9 video's wilt opnemen (stotterende beelden en het wiebelt)

Het update beleid is wel erg goed. Tot nu toe heb ik de beveiligings updates binnen een maand binnen.
Heb de update van november nu al een week ongeveer.

Update 23 Maart 2021

Heb de Android 11 update al een paar weken geleden gekregen.(beveiligings update 01 Februari 2021)

Vandaag voor het eerst een probleem gehad met de werking van de Google zoek en Gmail app.
De apps crashte als ik een zoek opdracht invoerde of een mail opende.

Ik heb eerst het toestel opnieuw gestart, dat werkte niet.
Daarna een harde reset gedaan (volume omhoog knop en aan/uit knop tegelijk tot je 3 trillingen voelt) dat werkte ook niet.
Toen in veilige modus opgestart (aan/uit knop ingedrukt houden tot de trilling daarna aan/uit drukken en opnieuw opstarten ingedrukt houden daarna vraagt het toestel of je in veilige modus wilt opstarten) ook daar was het probleem er.

Ik heb via de pc de software hersteld (fijn dat Sony de optie aanbied in het geval dat er een probleem is)
In totaal met alle voorgaande stappen en het maken van een backup van Whatsapp en van de toestel zelf heeft me in totaal 30min geduurd.

Natuurlijk is het vervelend als je toestel opeens niet werkt naar behoren maar ik was wel blij dat het redelijk makkelijk en in een korte tijd gedaan was.

Mijn abonnement liep af en heb een Xperia 5 ii besteld omdat ik weer een compacte toestel wilde hebben zonder Notch/punch hole.
De 21:9 verhouding vind ik ook erg fijn (kijk veel meer films op m'n telefoon sindsdien)

Update 25 Maart 2021

De problemen met Google zoek en Gmail apps blijken een fout van Google aangezien er meer mensen laat van hadden. (Ik heb voor de zekerheid de apps niet geüpdate)

Update 16 November 2021

Had beide zwarte modellen verkocht en was de witte als 2de telefoon aan het gebruiken maar m'n dochter heeft hem op de een of andere manier kapot weten te maken.

Het scherm lijkt van binnenuit kapot had gelukkig nog net ervoor en back-up van alle gegevens gemaakt.

Toestel werkte in ieder geval nog helemaal naar behoren.

Heb jij ook een Sony Xperia 10 II 128GB Zwart?