Samenvatting/conclusie/advies
In mijn review heb ik een enorme waslijst aan nadelen, en toch de gimbal 4 sterren gegeven. De reden hiervoor is dat ik voor de prijs van de gimbal de nadelen overkomelijk vind. Verder is het opschrijven van nadelen makkelijker dan het opschrijven van de voordelen.
Ik heb verder geen enkele andere gimbal gebruikt, dit is mijn eerste gimbal. Mogelijk dat ik ook tevreden zou zijn met een kleinere gimbal met wat minder knoppen erop. Een knop voor opname starten/stoppen is trouwens wel enorm handig!
Indien je ook Filmic Pro wilt gebruiken: let goed op welke telefoons en gimbals hiermee werken! DJI Osmo 3 werkt nog steeds niet.
De voordelen
- Onverwacht enorm handig voor het maken van mooiere foto's
Op de 1 of andere manier maak je mooiere foto's door het gebruik van de gimbal. Mogelijk omdat de gimbal standaard je telefoon recht houdt (op 2 assen). Hierdoor krijg je sneller een goede indruk van bijvoorbeeld een landschap. Het maken van een panorama is ook veel makkelijker; resultaat is ook van hogere kwaliteit met gimbal. Andere mogelijke reden van de mooiere foto's is dat je met een gimbal je telefoon minder snel beweegt. Het minimaliseren van de bewegingen helpt ook erg goed bij het gebruik van een telelens; het beeld blijft stabiel, plus het is veel makkelijker om een onderwerp in beeld te houden.
Enig nadeel van het gimbal gebruik is dat het lijkt alsof je met een selfie stick bezig bent. De selfie stick gelijkenis is prima te negeren.
Bij het maken van foto's gebruik ik de standaard foto app. De standaard foto app kan niet via de gimbal gebruikt worden om bijvoorbeeld te bepalen wanneer je de foto maakt. In de praktijk maakt dit nauwelijks wat uit. Mogelijk koop ik nog een kleine Bluetooth remote. - Batterij gaat lang mee
Ik heb de gimbal gebruikt bij het filmen tijdens wandelingen (hiken), plus om autoritten te filmen (als passagier). De gimbal is maximaal richting de 75% batterij gegaan (3 van de 4 batterijleds aan). De hoeveelheid opslag op je telefoon is waarschijnlijk sneller een probleem dan de batterijduur van deze gimbal. - Enorm prettig in gebruik
De eerste paar keren moest ik enorm wennen aan hoe je een gimbal gebruikt. Verder werd ik in het begin overdonderd door de hoeveelheid knoppen. Dit went helemaal na de gimbal een paar keer gebruikt te hebben en bij het terugkijken van de gemaakte filmpjes.
De nadelen
- Handwiel links zoomt niet vloeiend in/uit
Bij het inzoomen met het handwiel doet de ZY Play en de Filmic Pro app dit schokkerig. Je ziet dit terug in de video. Ik had verwacht dat het meer vloeiend zou zijn. Bij het maken van een timelapse kan je ze ZY Play app ook aangeven om te zoomen. Bij een timelapse is dit vloeiend; met het handwiel juist weer niet. - Handwiel links is niet uit te schakelen
Je kan de gimbal makkelijk standby zetten door je telefoon 90 graden te draaien. Hierdoor gebruikt de gimbal nauwelijks energie. Jammer genoeg reageert ZY Play en Filmic Pro nog steeds op bewegingen op het tandwiel. Dit is niet uit te schakelen. Aangezien ik standby veel gebruik en soms lang loop tussen het gebruik komt het bijna standaard voor dat ik het handwiel heb aangeraakt. Ik moet dus elke keer weer controleren wat het handwiel heeft aangepast. Ik heb het handwiel gewoonlijk op zoomen staan. In het begin heb ik hierdoor een filmpje gemaakt welke teveel was ingezoomed (lette niet goed op). - ZY Play app heeft vele tekortkomingen
De ZY Play app is nogal gebrekkig. De kwaliteit van een timelapse is vele malen slechter dan wat ik uit Filmic Pro kan halen. Het lijtk erop alsof de bitrate heel laag is. Je kan de bitrate/video kwaliteit instellen in de ZY Play app. Op de hoogste kwaliteit is het niet geweldig. Aangezien (zover ik gemerkt heb) alleen ZY Play en Filmic Pro de gimbalknoppen begrijpen/ondersteunen is dit een behoorlijk nadeel.
ZY Play is de enige app (zover ik weet) met ondersteuning om de gimbal te bewegen. Dit is leuk voor een timelapse. Door de gebrekkige videokwaliteit (zelfs op de hoogste instelling in de app) gebruik ik vaak Filmic Pro. Alleen heeft Filmic Pro weer geen ondersteuning voor het bewegen van de gimbal.
De ZY Play zou ook dingen moeten kunnen tracken. Dit werkt enorm slecht. Filmic Pro ondersteunt dit niet.
ZY Play kan ook verschillende soorten panorama's maken. Hierbij wilt de gimbal vaak op een willekeurig punt beginnen. De logica hiervan heb ik niet kunnen ontdekken. Vanwege de enorm vreemde panorama werking (binnen ZY Play) is voor mij de functie onbruikbaar. Ik gebruik de standaard camera app hiervoor. De gimbal heeft de laatste firmware, app is ook up to date. - Mobiel opladen via gimbal is praktisch niet te doen
De gimbal heeft een micro usb aansluiting zodat je met de accu van de gimbal je telefoon kan opladen. Een kabel hiervoor wordt niet meegeleverd. Een USB A of type-c aansluiting kan zoveel makkelijker geweest. De gimbal zelf moet je opladen met type-c (kabel is meegeleverd). Naast het probleem van een kabel is het fysiek moeilijk om de telefoon op te laden. Mijn telefoon heeft de type-c onderin in het midden. Verder is de telefoon behoorlijk lang. De telefoon past er maar op 1 manier in, met de oplader tegen wat rubber van de gimbal aan. De telefoon omdraaien kan niet, dan gaat wat ander rubber tegen je aan/uit knop. Het continu indrukken van je aan/uit knop schakelt je telefoon uit. Ik heb ook 90 graden gedraaide oplaadkabels. Dit werkt niet goed (telefoon is te zwaar en is dan teveel in onbalans).
Praktisch gezien kan ik prima lang genoeg filmen met mijn telefoon. Een timelapse van een uur is prima te doen. Ik heb verder gedacht aan draadloos opladen; dit is moeilijk vanwege gebrek aan ruimte tussen de achterkant van de telefoon en de gimbal. Ik heb wel wat flexibele oplaad draadjes gezien op AliExpress. Deze zijn bedoelt voor het spelen van spelletjes. Mogelijk is dat een optie. - Kleine stafief houdt gimbal niet perfect stil
De gimbal wordt geleverd met een kleine statief. Deze statief bevestig je onderin de gimbal. Waarschijnlijk omdat er behoorlijk veel gewicht ver bovenin de gimbal is merk je dat een statief niet alle trillingen voorkomt. Het werkt beter dan zelf vasthouden, maar verwacht niet dat het perfect stil is. Ik los dit naderhand op dankzij de "stabilize" functie binnen Google Photos. - Wide-angle lens is mogelijk terug te zien op video/foto
Indien je een wide-angle lens gebruikt zie je dat mogelijk terug op de gimbal. Dit is te voorkomen door de gimbal anders vast te houden (beetje naar voren te richten). Dit maakt het wel (voor mij) onmogelijk om sommige overgangen te doen zonder dat je de gimbal terugziet. Je merkt hetzelfde bij het maken van een foto. Dat je moet opletten is irritant, je zal soms niet nadenken en niet opletten. Resultaat: gimbal op de foto/video.