Ontdekkingstocht
Na een aantal maanden met een Suunto Ambit 3 te hebben gespeeld en activiteiten te hebben ondernomen is t tijd om toe te geven aan n nieuwe gadget. Was het echt nodig? Was de Suunto kapot? Was de fenix 6x zoveel beter? Maar toch, de fenix 6x werd gekocht!
Deze review gaat niet in detail een tutorial geven hoe je het horloge moet gebruiken. Wel geeft het een eerlijke indruk in hoe ik het gebruik heb ervaren.
Waarom dan?
Zoals jullie merken heb ik nog niet heel lang de beschikking over een GPS watch. Een smartwatch is voor mij net niet functioneel genoeg, batterijduur, robuustheid, toepassingen, status. Dat is het niet. Ik heb daarnaast een zwak voor geavanceerde mechanische horloges en hoe groter de kast en hoe stoerder het uiterlijk, hoe meer het in mijn smaak valt :-) !
De toepassing van mijn GPS watch is vooral de beschikking te hebben over:
exacte locatie weergave zonder een apart device mee te moeten slepen. (aparte GPS tracked geen persoonlijke inspanning, en mijn Smartphone is te lomp om steeds uit een zak te pakken als t regent of als omstandigheden niet schoon of droog zijn. Daarnaast wil ik mijzelf kunnen oriënteren en kunnen navigeren als ik off track meerdaagse hike avonturen aanga. Zonder daarbij naar een GPS te moeten grijpen of een kaart te pakken en weer op te bergen. (en dus weer een extra device mee te nemen naast mijn telefoon) Voordeel van een echte GPS is dan weer het grotere scherm, maar ik heb daar met deze Fenix 6x nog geen behoefte aan, scrollen en in-uitzoomen gaat heel prettig.
:strip_exif()/m/488987/1JUkx223z5yJUCWz7j72edGSC7UgKkRIWwR7uw65ECOnpwgyxz?f=620xauto)
(trouwens, ook met een handheld GPS kun je rondjes lopen dus het is geen garantie...

) Tevens gebruik ik het om mee hard te lopen en bijvoorbeeld interval training mee te doen.
Voorbereiding
Vooraf heb ik mij veel ingelezen in de mogelijkheden van de Fenix 6x. Diverse youtube filmpjes gezien en heel enthousiaste mensen over horen praten. De looks waren ok, en de functionaliteit, die ga ik echt niet allemaal aanwenden in mijn leven, toch zaten sommige features er op die mij wel aanspreken:
Saffier glas
lange batterijduur
flexibele band, ipv weinig bewegingsvrijheid mij de Suunto.
beschikking over een kaart weergave en een mooie weergave van een rust toestand, de basis wijzerplaatweergave. (bij gebrek aan betere term..)
Grotere bruikbare wijzerplaat (35 mm ipv 30 mm diameter tov de Suunto Ambit 3.
Betere resolutie (niet eerlijk om met de Suunto te vergelijken natuurlijk, da tis een geheel andere prijsklasse..)
Wat valt op bij het eerste gebruik ervan:
De weergave van de wijzerplaat reageert op omgevingslicht, binnen is de wijzerplaat minder fel dan buiten wanneer er tegenlicht is.
Het horloge kan geheel uitgezet worden. (De suunto is spaarzaam en is voorzien van een lange levensduur op een acculading, maar uitzetten doet hij voor zover ik weet niet.)
Er zijn heel veel ondersteunende tools voor beschikbaar, Garmin Connect, Explore, (apps) en op de PC: Garmin Express.
(Garmin connect: verbinden en data uitwisselen met je smartphone)
Explore: routes maken en uitstippelen, kaarten van wereldlocaties inladen en daarna met route geplot naar je horloge pushen)
Garmin Express: Mogelijkheid om zelf plaatjes als achtergrond te zetten, beheer van je GPS watch in uitgebreidere vorm, zoals screenshots (op een smartwatch GPS !!) beheren etc.
Unboxing en startklaar maken
De levering is met een compacte stevige kartonnen doos met diverse details over het horloge weergegeven op de verpakking. Mooie fancy glimmende opdruk van het horloge en de details van de variant van het product, sapphire in mijn geval.
Er wordt een klein duo setje aan boekjes meegestuurd en een oplaadkabel. (Waarom is die kabel zo kort, slechts 50 cm. Vergeleken met Suunto is dat de helft...) )
Wat meteen opviel is dat de accu reeds 88 procent opgeladen was. Direct spelen dus !
De eerste verschillen met wat ik gewend was:
De Suunto is 86 gram en de Fenix 6x 93 gram. Nauwelijks verschil. Net als de diameter van de buitenkant van de wijzerplaat. Die is gelijk. Maar de bruikbare beeldoppervlakte is veel groter.
Eerste gebruik
Verschillen met de Suunto die opvallen is, knoppen om door het menu te scrollen zitten bij Suunto rechts en bij Garmin links. De knoppen van de Suunto geven geen feedback, maar die van de Fenix wel, die hoor je klikken. Dat is fijn, duidelijke feedback !
Wat fijn is, zijn de uitgebreide displaymogleijkheden met de hogere resolutie en dat biedt gemak. Meer data in een oogopslag beschikbaar, geweldig!
In sommige youtube filmpjes wordt het spiegelende saffier glas als eigenschap genoemd die het solar glas niet heeft. Dat is mij niet opgevallen en daarnaast, het spiegelt net zoveel als de Suunto, dus voor mij geen gewenning en geen probleem.
Een ontdekkingstocht die net is begonnen. Meer indrukken volgen later !
Ik heb t horloge nu enkele uren in mijn bezit dus moet nog diverse zaken uitzoeken en ontdekken: Dus om later op terug te komen:
Hoe kan ik de knoppen vergrendelen?
Hoe maak je printscreens :-D ?
Hoe kan ik een eigen achtergrond uploaden in mijn watch?
Hoe kan ik meerdere events gelijktijdig gebruiken in mijn horloge? (Route laten navigeren, kaart bekijken, en de hike vastleggen)
Hoe is de accuduur?
Nut en bruikbaarheid van aanverwante software.
Update1
Er is een stuk in mijn laatste activiteit waarin er 50mtr verschil is tussen werkelijke locatie en de positie op de kaart.
Vreemd!
Knoppen vergrendelen.
Deze functie is als combinatie zelf in te stellen. Menu, settings, system
Achtergrond zelf bepalen:
Je kunt zelf plaatjes in de Garmin IQ app zetten. Die synchroniseer je later weer met je horloge en that's IT.
Je kunt hier ook allerlei watch faces downloaden van de store (veel gratis, sommige betaald)
Accuduur
Tijdens n activiteit merk je dat er een aanduiding staat voor resterende dagen op n accu. In rust ook. Het verschil is groot. Dat horloge werkt hard en vraagt dus ook veel stroom om dit allemaal voor je te regelen.
Opladen gaat snel, dus accu mee als je van netspanning verwijderd bent tijdens n hike!
Calibreren van altimeter
Het lukt mij niet om een negatieve waarde als hoogte op te geven bij het kalibreren. Aangezien mijn referentie het zeeniveau is, en ik onder zeeniveau woon is mijn huidige hoogtepositie enkele meters onder zeeniveau. Ben benieuwd hoe ik dat moet doen.
De manier om dit te doen is te kiezen voor het calibreren via DEM. (Digital Elevation Model) Hiermee wordt met n inwendige digitale kaart en de huidige meting van jouw locatie via een actuele GPS meting bepaald. Hiermee wordt de hoogte WEL als negatieve waarde geijkt met zeeniveau.
Gebruik van software
Bij het maken van een zelfbedachte route zijn er diverse opties. JE kunt de Garmin Explore app gebruiken op je mobiel. Deze bied een heel nauwkeurige weergave van wandelpaden. Daarnaast kun je ook via garmin.connect.com een route uitzetten. Echter, deze bevat geen gedetailleerde kaarten.
Wat ik hier ook heel onhandig vind is de user interface, man man man! Logica bij het verplaatsen van waypoints die niet te verklaren is. Gebrek aan details op de kaart.:-(.
De oplossing: gebruik openstreetmap.
Polsband
De polsband van de Fenix 6x is gemaakt van soepel rubber, maar is wel veel stroefer dan bij de Suunto. Het lijkt bij de Suunto ook zo dat er geen rubber, maar een flexibel kunstof is gebruikt. Voordeel van het Rubber het schuift minder. Tevens zit er ook een vergrendelnokje in het schuifriempje waardoor er minder makkelijk een deel van polsband vrijheid krijgt en je er ergens mee kunt blijven haken. Slim bekeken en een haast onzichtbaar detail dat voorkomt dat je sneller dan gewenst een nieuwe polsband moet kopen.
Aflezen van altimeter en verschil.
Tijdens n autorit zie ik dat met de Suunto en de fenix samen twee werkelijkheid en ontstaan. De hoogte aanduiding wijkt soms wel 40 meter af. Ben benieuwd hoe dat verklaard kan worden. Iemand een idee? Ik vermoed dat de Suunto continu meet op welke hoogte je bevindt, en de Fenix elke minuut. Dat zou de verschillen verklaren.
update 2
Een zelfgemaakte of bestaande koers volgen vind ik erg omslachtig. Heb nu enkele keren de koers gestart, diverse menu's doorzocht. Maar slechts een keer heb ik via n plaatje met n pijl instructies op de gewenste plek van de kaart gezien, tijdens t lopen van de koers.
Wat ik wil is dat er n duidelijke uitleg wordt gegeven hoe ik dit moet instellen.
Er zijn twee stappen:
1. Zorg dat je een koers maakt en op je horloge zet. (Met deze stappen bijvoorbeeld van Garmin zelf):
From the watch face, press Start button.
Select an activity.
Hold MENU.
Select Navigation > Courses > Create New.
Enter a name for the course, and select Check mark.
Select Add Location.
Select an option.
If necessary, repeat steps 6 and 7.
Select Done > Do Course.
Navigation information appears.
Press Start button to begin navigation.
2. Stel iets in op je device zodat de koers met richtingsinstructies op de kaart wordt geplot.
A)Echter, ik verwacht dat de kaart inzoomt tijdens het volgen van de koers. Dat gebeurt niet, hoe doe ik dat?
B)Ik verwacht ook dat mijn eigen positie steeds gecentreerd op de display staat.
C)Ik verwacht een koers lijn. Ik zie er nu twee, een dikke en n dunne koerslijn?
D) Ik verwacht niet dat elke waypoint met de tekst: " komma " wordt aangeduidt.
Uit onwetendheid gebruik ik nu de menu knop om met inzoomen op de kaart vast te kunnen stellen hoe ik de koers moet volgen.
Als iemand dit rijtje (a,b,c en d) kan uitleggen: graag!
Update: Blijkbaar werkt het nu wel, mogelijk heb ik nog iets van de navigation settings verkeerd staan. Het werkt heel erg goed nu.
Update 3
Ook ik had last van de gehackte Garmin software. Gelukkig heb ik weinig problemen ondervonden hiervan, want t horloge ligt alles wel en je kunt nog steeds via de laptop routes maken en uploaden.
Zojuist wilde ik een koers starten, maar wat bleek, geen enkele reactie meer op de knoppen van het device. Diverse combinaties geprobeerd maar t leek te ontstaan nadat ik de knoppen had ontgrendeld, en vervolgens de navigatie knop (rechterboven knop) gebruikte. Geen reactie. Zelfs niet toen ik de watch aan de lader koppelde. Ben benieuwd wat hieruit voortvloeit. Je merkt ook dat de seconde wijzer stil staat ineens.
Oplossing: 15 sec de linkerbovenknop ingedrukt houden reset deze klok. Daarna werkt alles weer. Wel bijzonder dat deze bevroren toestand zelfs bij Garmin zelf wordt toegelicht met n instructie filmpje :-)
Eventuele andere issues na de hack kunnen hiermee ook te maken hebben zoals in dit artikel wordt toegelicht: de saving loop ;
Zomertijd-> wintertijd
Bij de overgang naar wintertijd stond de tijd niet goed. Mogelijk veroorzaakt door niet starten van activiteit, maar na enkele dagen was dit vanzelf weer bijgewerkt.