Cideko Air Keyboard Review

Autovisie
27 juni 2010, laatste update op 27 juni 2010, 4.318 views

Cideko Air Keyboard

Een aantal weken geleden kwam het Cideko Air Keyboard langs als aanbieding op Ibood. Toen ik de productbeschrijving had gelezen was ik meteen geïnteresseerd. Naar aanleiding hiervan heb ik op internet gezocht naar reviews en filmpjes. Deze twee filmpjes lieten goed zien wat het apparaat kan. http://www.youtube.com/watch?v=5a1JFQE9E0g UNBOZING http://www.youtube.com/watch?v=CreiaYbjda4 REVIEW Ik was al een tijdje op zoek naar een afstandsbediening/muis + toetsenbord combinatie om mijn HTPC te bedienen. Voorheen gebruikte ik een draadloze muis en toetsenbord van Logitech. Dit werkte prima, maar het was wel een gedoe om met een fullsize toetsenbord op de bank te zitten. *Inhoud van de verpakking* In het kleine doosje (de...

Pluspunten

• Handzaam formaat
  • Goed bereik
  • Gemak van Plug and Play
  • Drivers voor verschillende OS'en aanwezig

Minpunten

• Saai uiterlijk

http://www.youtube.com/watch?v=5a1JFQE9E0g UNBOZING
http://www.youtube.com/watch?v=CreiaYbjda4 REVIEW

*Inhoud van de verpakking*
In het kleine doosje (de verpakking is nauwelijks groter dan het apparaatje zelf) zit :
1x Air Keyboard
1x Air Dongle
2x AA batterij
1x User manual
1x Pols bandje (vergelijkbaar met het bandje wat je krijgt bij een digitale camera)

*Air Keyboard*
Het keyboard is een mooi compact apparaat (L=142mm X B=88mm X H=32,9mm), qua grootte vergelijkbaar met een PS3 controller. Het is een volledig QWERTY-toetsenbord met een aantal extra functietoetsen.

Deze functietoetsen zijn:
-Play/Pauze
-Vooruitspoelen
-Pijltjestoetsen
-Tab, Capslock, Shift, Ctrl, Alt, Enter en Esc toetsen
-Een knop om de muisfunctie in- en uit- te schakelen
En een aantal quicklaunch knoppen naar programma's als Internet Explorer, Outlook en rekenmachine.

Op de 'schouders' van het apparaat zitten de linker- en rechtermuisknoppen.

Een LED-lampje is aanwezig om aan te geven dat er een connectie is tussen het keyboard en de dongle. Een 2e lampje gaat branden als de batterijen bijna leeg zijn. Volgens de fabrikant kun je op 2 AA-batterijen 50 uur werken.

*Air Dongle*
De Air Dongle is een USB-stick waarmee het keyboard communiceert met de PC. Deze stick kan aan de achterkant van het toetsenbord bevestigd worden als je hem niet gebruikt.

*Werken met het Air Keyboard*
Het kan bijna niet simpeler. Stop de Dongle in een USB-poort en druk op de linkermuisknop van het keyboard om verbinding te maken. Op de dongle staan de drivers voor zowel Windows, Mac OSX en Linux. Als er een verbinding is tussen het keyboard en de dongle dan worden de drivers geladen en kun je bijna direct aan de slag.

Om de cursor naar boven en onderen te bewegen moet je het toetsenbord naar voren of naar achteren kantelen. Om de cursor naar links of rechts te bewegen moet je het toetsenbord naar links of rechts bewegen. Als je kantelt werkt het niet. Dit is in het begin wel even wennen, maar na een paar keer de fout ingaan wen je eraan en is de bediening erg intuïtief.

De cursor reageert snel en precies, het is niet moeilijk om kleine icoontje en dergelijke aan te klikken. De toetsen zijn vrij stug, ze geven niet heel makkelijk mee, hierdoor druk je niet snel de verkeerde toets in. Ook geven ze een hoorbare klik, mits er geen muziek of film oid aan staat.

Het bereik is goed. Ik kan tot in andere kamers in huis de pc bedienen. Zelf geeft de fabrikant aan dat het bereik tot 50 meter ligt. Ik heb het nog niet getest, maar 20 meter en een aantal muren is geen probleem.

Heb jij ook een Cideko Air Keyboard?

50 uur? is dat niet en beetje weinig?
je moe tniet vergeten dat je dit niet constant aan het gebruiken bent.

Ik gok dat je met gemiddeld gebruik een paar weken kunt doen?

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 22 juli 2024 16:26]

Anoniem: 364852 @Relief20099 april 2011 14:33
Ik gebruik dat ding bijna dagelijks en nu al bijna 2 jaar en ik heb pas 1 keer de batterijen hoeven vervangen.
Ik gebruik hem ook dagelijks maar moet toch wel wat meer wisselen. Misschien komt het omdat ik behoorlijk wat surf op me htpc met dit apparaatje. Met 2 setjes NIMH batterijen gaat het best goed: 1 setje in de lader en de ander in me toetsenbordje. Ik doe er meestal 5 a 6 weken mee voor een nieuwe lading.

Met Duracell batterijen deed ik iets minder als 3 maanden en goedkope IKEA AA'tjes deed ik ook ca. 6 weken.
Het belangrijkste nadeel aan de air-keyboard vind ik dat de Windows driver voor windows 7 geen power management functie heeft. Ik kan mijn HTPC dus niet uit de slaapstand halen hiermee. Heb al eens gemailed naar cideko, maar nooit antwoord teruggekregen.
Als het goed is, heb je in je bios de keuze om usb apparaten de computer uit slaapstand te laten halen, volgens mij wordt dat ondersteund door de meeste moederboards..
Ik heb 'em net 5 minuten in huis, muis gaat even wennen zijn: het werkt met gyroscopen meen ik, dus je moet soms wat forser bewegen (versnellen) om de beweging te laten oppikken. Dat is niet altijd handig als de muiscursor al bijna op de goede plek staat. Komt vast goed door even wat langer te gebruiken :)
Wat verder opvalt is dat de ESC naast de spatie zit, en de Functietoetsen ontbreken.

Helaas niet te gebruiken als draadloze gamepad: een volgende toets override de voorgaande (bijv. gasgeven en dan sturen wordt gas losgelaten: lijkt een geforceerde key-up). Erg jammer, want het is verder een goed afgewerkt, zeeer plug & play apparaat (gebruikt met winXPhome-sp3). Redelijk high-tech zelfs want volgens mij zijn er niet zoveel wireless-usb spullen in de handel.

Nu maar op jacht naar hun Cideko Air-hub om m'n Belkin Nostromo draadloos te krijgen :P
Anoniem: 364852 9 april 2011 14:35
Handig ding, maar ik gebruik er wel een losse draadloze muis naast. Alleen voor typen pask ik de Cideko erbij. Muiscursor op de goede plek krijgen (en houden) kost echt teveel tijd, het gaat maar moeizaam en krampachtig. Na een tijdje voel je dat ook echt in je polsen.
Werkt goed dit ding, Ik heb hem nu zeker een jaar in gebruik.

Je muis moet je wel constant opnieuw instellen, maar dat hindert mij niet.

Zeer handig als je een HTPC hebt en op youtube zit, met vrienden, die ook hun muziek willen opzoeken en willen luisteren.

Alleen sommige mensen hebben liever de trackpad die op de logitec dinovo mini zit.

Voor wie een dat te duur vind raadt ik de CIDEKO aan!

Greetz
lijkt me inderdaad ook wel een leuk ding. Moest direct denken aan mijn:
pricewatch: Logitech diNovo Mini Dinovo Mini.

Mij lijkt de muis besturen alleen niet zo handig met het apparaat, lijkt wel degelijk te zijn :)
Ik heb dit apparaat al een jaar in gebruik ongeveer en ben er erg tevreden over. Af en toe heb ik wel last dat de verbinding wordt onderbroken, maar dat is maar van korte duur.
Voor mij is het ideaal wanneer ik films afspeel, omdat ik de computer op de tv heb aangesloten hoef ik nu niet meer naar mijn computer te lopen om hem op pauze te zetten. Ook kan ik zo prima internetten op mijn tv, ik zet altijd het vergrootglas aan in windows waardoor ik het nog beter kan zien. Typen gaat perfect, ik vind de toetsen erg goed reageren en heb zelf nou niet echt pianovingers.
Hij is niet voor intensief gebruik bedoeld, maar ideaal voor die luie momenten dat je niet wilt opstaan om iets op je computer te doen, ik heb hem altijd op tafel liggen en hij gebruikt geen stroom wanneer die niet beweegt.
Ook is het ideaal om je vrienden voor de gek te houden wanneer ze achter je computer zitten ;)
Ik heb zelf juist gemengde gevoelens over het apparaat. Het is een vrij plastic ding. De 'chromen' accenten zijn gewoon stikkers, en backlight was ook wel handig geweest. Verder had ik ook graag gezien dat de zijkanten (de 'handvatten' zeg maar) van een ander materiaal waren geweest dan dat harde plastic.

Verder vind ik de schouderknoppen vrij goedkoop uitgevoerd. Het is duidelijk waar het onderliggende mechanisme zit, en de knoppen 'wiebelen' daar als het ware omheen.

Wat ook handig was geweest, maar misschien lastig te realiseren, was een knop om de cursor in het midden van het scherm te zetten. Nu moet je het apparaat steeds uitlijnen door naar het midden te bewegen, daar de cursor vast te zetten, en vervolgens van daaruit door te werken.
Geen backlight is een absolute nogo voor de serieuze htpc-er!
@boekhour. Dat is zeer persoonlijk, ik heb er absoluut geen last van aangezien ik hier met een heel klein beetje licht nagenoeg blind op kan typen. Als mijn tv aanstaat heb ik al genoeg licht. Voor mij dus absoluut geen probleem.

Ideaal voor normaal gebruik op een htpc wat mij betreft. Ook het wat lichtere surf / tik werk gaat wel, maar voor intensief gebruik is het niet ideaal. Daar is het naar mijn smaak net te klein voor en ook de knoppen zijn daarvoor wat mij betreft niet responsive genoeg. De knoppen voelen toch een klein beetje alsof je een bolletje van zo'n bubbelplastic / noppenfolie indrukt. De muis functie is na wat gewenning perfect. Zeer goed en snel bestuurbaar. Wederom niet helemaal de controle die je met een muis hebt. Maar voor een htpc vanuit de luie stoel perfect.

Wat ik wel frustrerend vind is dat de knop die tussen de pijltjes toetsen in zit geen 'ok' of 'enter' knop is. Op iedere afstandbediening zit daar zo'n ok knop. Maar bij dit toetsenbord moet je de pijltjestoetsen gebruiken in combinatie met de 'enter' knop die helemaal aan de andere kant van het toetsenbord zit. Erg lastig. Ik heb nog niet geprobeerd of dit configureerbaar is.