LG HU70LS Review
11 juli 2020, laatste update op 14 juli 2020, 575 views
Rapporteer
Product geleend
Geweldige beamer, mooi groot en scherp beeld, fijne interface, fijne afstandsbediening, lekker compact, redelijk stil, perfecte frame interpolation, al met al een topding!
Pluspunten
- Prachtig scherp en groot beeld
- Perfecte frame interpolation (TruMotion)
- Stil voor een beamer
- Interface soepel en overzichtelijk
- Fijne afstandsbediening
- Snelle en stabiele WiFi
- Genoeg ingangen voor de meeste mensen
Minpunten
- Maakt nog steeds geluid maar dat is nou eenmaal zo bij beamers ;-)
- Gebruikte chip iets minder snel dan in nieuwe tv's van LG
- Backlight van afstandsbediening niet uit te schakelen
- Lage lichtopbrengst niet geschikt voor gebruik in lichte ruimte
Deze LG beamer heb ik nu een paar weken in huis en hij bevalt me erg goed!
Ik heb nog nooit een beamer gehad omdat ik het idee had dat zo’n ding veel te veel lawaai zou maken, ik heb nu een oled-tv van LG. Omdat dat hetzelfde merk is kon ik mooi vergelijken!
Bij het uitpakken viel mij op dat de beamer best wel licht is en ook vrij compact. Het is geen groot lomp ding maar juist heel klein, je kunt hem makkelijk met één hand even verplaatsen. Door dit lichte gewicht vind ik de stabiliteit wel wat minder als je hem ergens op hebt staan. Zodra er wat spanning op een kabel komt dan draait de beamer al. De meeste mensen zullen een beamer ophangen dus dan valt dit bezwaar natuurlijk af. De beamer heeft in hoogte verstelbaar pootjes aan de voorkant onderop, je kunt het beeld dus hoger richten. Helaas niet lager, omdat hij bij mij op een kastje van een meter hoog staat heb ik er een paar DVD-doosjes onder.
Het aansluiten van de beamer is een eitje, er zitten twee HDMI-ingangen op waarvan er één fungeert met ARC dus een gemiddeld mens zal hier meer dan voldoende aan hebben. Er is ook een USB-stick voorhanden om bestanden af te spelen, dit heb ik geprobeerd met een film op 4k met HDR, dat werkte perfect! Geen vertraging of bufferen of wat dan ook. Voor het dagelijkse gebruik maak ik gebruik van de app Plex, om de filmbibliotheek op mijn NAS te benaderen. De NAS staat op de begane grond en de beamer op de tweede verdieping en hij is slechts verbonden met WiFi, maar zelfs films met 4K en HDR kwamen zonder bufferen en zonder enige vertraging keurig door. Dus dit is ook dik in orde! Er is ook een LAN-poort aanwezig op de beamer, dus ook als je geen geweldig WiFi hebt is internetgebruik geen probleem.
Bij het opstarten van de beamer viel me als eerste op dat het geluid niet zo vervelend was als ik me had voorgesteld. Het feit blijft dat je hem hoort, dat is een inherent nadeel aan een beamer, maar het is niet storend. Als je een film kijkt en je hebt het geluid niet in fluisterstand dan hoor je de beamer niet meer. Alleen in stille stukjes. Ik heb de beamer letterlijk een halve meter naast mijn oor staan en dan valt het dus al amper op. Als je de beamer aan het plafond hebt hangen zal het reuze meevallen dus! Ik heb de beamer de meeste tijd gebruikt met de hoogste helderheid, als je hem in ecomodus zet is het geluid nog een stuk zachter dus dat valt me erg mee!
Wat ook direct opviel is de lichtopbrengst. Volgens de beschrijving is dit een beamer bedoeld voor een donkere kamer en dat klopt helemaal. Zodra ik een gordijntje open deed en er kwam een klein beetje licht in de kamer dan was het beeld al niet meer goed zichtbaar. Een (compleet) verduisterde kamer is dus echt een must. Dat is niet per se een nadeel maar wel iets waar je op moet letten bij de aankoop van deze beamer. Er bestaan modellen met een vele malen hogere lichtopbrengst, deze zijn ook geschikt om nog met licht aan te kijken.
De interface van de beamer en de afstandsbediening lijken erg op die van mijn oled-tv. Logisch ook, zelfde merk en ongeveer dezelfde generatie. Maar ik ben er blij mee, het besturingssysteem van mijn LG-tv is het beste wat ik tot nu toe heb ervaren. Heel overzichtelijk en intuïtief en het werkt lekker vlot. Daarbij moet ik zeggen dat de chip in de beamer duidelijk íets minder snel is dan die in mijn tv, het navigeren door menu’s en apps gaat iets trager. Het is niet storend en waarschijnlijk valt het alleen mij op omdat ik gewend ben aan de snelheid van mijn tv. In het dagelijks gebruik is het absoluut geen probleem want alsnog gaat het erg soepeltjes.
De afstandsbediening van de beamer lijkt als twee druppels water op die van mijn tv, maar verschilt ook als dag en nacht. Die van mijn tv is zwart en die van de beamer is wit. Leuk detail! Past goed bij de witte beamer. Verder heeft het scrollwieltje een textuurtje, dat vind ik een leuke verbetering ten opzichte van de ‘oudere’ afstandsbediening. De afstandsbediening heeft backlight en bewegingssensor, zodra je hem oppakt gaat het licht aan. Handig in het donker! Helaas kun je de backlight (voor zover ik weet) niet uitschakelen dus de praktijk zal moeten leren hoelang de batterij mee gaat. Zelf vind ik het niet zo nodig omdat ik de knoppen binnen no time uit mijn hoofd weet en ik heb liever dat de batterij langer mee gaat. Misschien is die optie er wel maar ik heb hem nog niet kunnen vinden. De backlight gaat ook aan als ik mijn glas drinken neerzet naast de afstandsbediening, dus dat is wel iets om rekening mee te houden. Verder is de afstandsbediening een feest om mee te werken. Hij ligt goed in de hand, de knoppenlayout is goed, alles is lekker overzichtelijk en het is een Magic Remote, oftewel een pointer. Je kunt binnen menu’s of in apps gewoon dingen aanwijzen en erop klikken en dat werkt erg goed in de praktijk!
Tsja, een enorme lap tekst verder en ik heb nog met geen woord gerept over de beeldkwaliteit, het allerbelangrijkste. Daar kan ik kort over zijn: top!
Maar ik zal het iets langer houden ;-) Het beeld is hartstikke mooi, lekker scherp met 4k, het scherpstellen is ook erg goed te doen vond ik. Met een fysiek schuifje op de beamer kun je de zoom instellen voor groter of kleiner beeld en vervolgens kun je met de afstandsbediening scherp stellen en dat werkt prima. Als je de beamer onder een (verticale) hoek hebt kun je bijstellen dat het beeld wel recht op je scherm wordt geprojecteerd. Dit kan ook automatisch en verrek, dat werkte in één keer goed!
Zodra je het beeld scherp hebt is het ook echt scherp, mooi zeg! De kleuren zijn ook hartstikke mooi vind ik, het is niet zo mooi allemaal als mijn oled-tv, maar dat komt denk ik ook door de vrij lage lichtopbrengst. Ik heb de TruMotion aan staan, dat vind ik ook een wereld aan verschil. Ik ken de techniek al van mijn tv maar het effect is op de beamer even goed. Je geniet dan gewoon van 60 beeldjes per seconde en de chip is zo goed dat je nooit gekke foutjes ziet. Tenminste, ik zag ze niet. Dat was met de tv hiervoor wel anders, die maakte zoveel foutjes bij de frame interpolation dat het ergerlijk werd. Techniek staat gelukkig niet stil!
Ik heb dynamisch contrast en dynamische kleuren wel uit staan, ik heb dit eerst aangezet maar ik merkte vrij snel dat de beamer van frame tot frame de kleuren aanpaste, waardoor je binnen één bepaald shot een boom wel vier keer van kleur en helderheid zag veranderen. Die functie is dus naar mijn weten nog niet goed uitontwikkeld en daardoor niet fijn om naar te kijken.
De beamer heeft een matige luidspreker ingebouwd, dat is ook iets wat me opviel. Het geluid kan wel redelijk hard, maar klinkt erg blikkerig. Dat is logisch en ik heb zo’n vermoeden dat niemand dit merkt. Iedereen die een dergelijk bedrag neertelt voor een beamer heeft waarschijnlijk ook wel een mooi systeem voor geluid. Ook een eenvoudig systeem van twee luidsprekers lost het probleem al op dus eigenlijk is het geen probleem
Al met al ben ik een zeer tevreden mens! Dit was mijn eerste ervaring met een beamer maar ik ben erg positief! Het geluid valt me mee, het beeld is gewoon fantastisch en GROOT, de bediening en het gemak is net zo goed als bij een tv. Het enige nadeel is wat mij betreft de prijs, je betaalt bijna twee keer zo veel voor deze beamer als ik destijds voor mijn tv heb neergelegd. Maar goed, het beeld is dan ook ruim twee keer zo groot ;-)
Dikke aanrader!