Samsung HW-Q90R Review

TAVL
10 juli 2020, laatste update op 10 juli 2020, 6.772 views Product gekocht

Samsung HW-Q90R

Deze stoer uitziende set biedt een mooie alternatief voor een dedicated opstelling, maar biedt wel goede Atmos / DTS:X ervaring via 7.1.4.

Pluspunten

• Hoge kwaliteit
  • ATMOS / DTS:X
  • Achterspeakers
  • Krachtige subwoofer
  • 4K HDR passthrough

Minpunten

• Geen google chromecast ingebouwd
  • Weinig apps beschikbaar via Samsung app
  • Beperkte instelmogelijkheden
  • Een extra HDMI en AUX zou welkom zijn

Toen ik naar mijn huidige woning ging verhuizen heb ik afscheid genomen van mijn 7.1 speakerset en deze vervangen voor de HT-RT5 set van Sony. Deze set had voor mij als meerwaarde dat deze draadloze achterspeakers heeft. Ook een meerwaarde bij een soundbar. Deze set voldeed prima, maar miste Atmos en DTS:X. Iets dat op menig van mijn 4K UHD Blu Ray schijven aanwezig is. Dat voelt toch altijd wrang en daarmee zat ik al een tijdje te twijfelen om mijn set te upgraden.

Uiteindelijk toch overstag gegaan na de lovende woorden van iemand uit mijn omgeving. Na flink pluizen en vergelijken met onder andere de LG SL10Y (+SPK8) besloot ik er toch voor de gaan. Dit product kwam het dichtste bij mijn wensen. In de winkel was ik enigszins verbouwereerd, omdat het geluid ronduit slecht was. De subwoofer deed het evenmin. Nu had ik al gelezen dat een update voor dit toestel een must was en zeker qua connectiviteit. De verkoper wilde liever een Sonos Arc aan mij verkopen. Ook een mooi geluid, maar niet in het budget wat ik ervoor over heb en evenmin DTS:X. Iets waarvoor ik juist wilde upgraden. Uiteindelijk besloten toch de proef op de som te nemen en het thuis verder uit te proberen. En daar heb ik geen spijt van.

Aansluiten
Na enkele dagen kwam de set aan. Daar word ik altijd blij van. Het uitpakken kon beginnen. Eerst heb ik de bar aangesloten, WIFI ingesteld en via de app geüpdate. Aansluiten via netwerkkabel ging helaas niet. De update duurde even, waarna het verdere testen kon beginnen. Het aansluiten van de subwoofer en achterspeakers ging zonder enige problemen. Even leken de achterspeakers niet te werken. Maar dit had meer te maken met het stereo geluid van de radio. Rustig aan beginnen. Na de soundbar op surround gezet te hebben werd duidelijk dat de achterspeakers toch echt wel werkte.

De soundbar is geplaatst in de woonkamer. Deze is L-vormig met daarin zitgedeelte en open keuken. Het zitgedeelde is daarbij ca 3,5-4 meter lang bij ca 5 meter breed. Langste lengte in de woonkamer is 9,5 meter. De soundbar hangt onder een 55" OLED. Aangesloten met HDMI 2.0 kabels van Oehlbach en Ultra HDTV.

Eerste oordeel
Het geluid klonk in eerste instantie wat dof nog niet top. Dit had voornamelijk te maken met de slechte stream, niet ingestelde soundbar en dat deze nog op de grond lag. Na zorgvuldig aftekenen, kabelconfiguratie aanpassen en boren kon de bar opgehangen worden. Het werkte direct. Het echte spelen kon beginnen. Als eerste Star Wars via Disney+. Deze titel biedt Atmos, maar enkel op basis van een Dolby Digital+ 5.1 core. Het klonk al lekker. Dit eerste tonen blijven magisch, laat staan wat gevechtsscenes. Nu een echte Dolby TrueHD Atmos track; Cars 4K Blu Ray. De kinderen wilden nu immers ook wat testen. Wow. Wat klonk dat al lekker. Daarna Onward 4k Blu Ray. Een mooie pittige soundtrack. Daarna tijd voor Bohemian Rhapsody met het Live Aid concert in Dolby TrueHD Atmos. Dit was puur genieten. Net of je zelf in het stadion aanwezig bent. Kip-pen-vel. Ik kreeg zin om de film en specifiek dit deel nog eens te zien. En nog eens. En nog eens. En nog eens. Dan The Matrix erin. Ook deze heeft een Dolby TrueHD Atmos Track en klinkt bij al die iconische scenes fenomenaal. Al was de bas soms iets te luidruchtig. Tenslotte nog een DTS:X track testen met Casino. Ook deze pakte hij moeiteloos. De openingscene met de Mattheus Passion galmt heefrlijk met die prachtige beelden. Het zag er prachtig uit en met het geluid werd ik weer helemaal die film in gezogen alsof het voor eerst was dat ik deze film zag. Niets is minder waar. Ik heb deze film al tig keer gezien. Wow.

De passthrough van Dolby Vision lijkt echter niet helemaal soepel te verlopen. Soms lijken achtergronden wat blurry te worden. Ik heb nog geen idee waar dit door komt, maar als dit zo blijft overweeg ik de Blu Ray speler weer direct op de TV aan te sluiten en het geluid via de soundbar te laten lopen. Geen probleem, maar zou wel bijzonder jammer zijn.

Wat later
Nu enkele dagen later hebben we de eerste series en films gekeken. Ook geluid bij bijvoorbeeld Fear The Walking Dead klinkt het DTS HD MA geluid prima. Wel heb ik het geluid wat verder getweaked, maar dat zal nog wel vaker gebeuren. Met name de bas heb ik iets naar beneden bijgesteld, zodat deze wat minder overdreven aanwezig is. Het geluid klinkt heerlijk. Wel ben ik het eens met andere reviews dat dit een soundbar is, die met name gericht is op filmisch geluid en minder voor muziek. Persoonlijk heb ik hier minder last van en zeker niet na de equalizer wat te tweaken via zowel de Samsung App als via de Soundbar, maar het is een bar die vooral bedoeld is om je onder te dompelen in films. Ik heb er geen spijt van en geniet nog steeds van het volle geluid dat de kamer goed vult.

Appie
Het instellen via de app is beperkt. Je kunt in de basis de equalizer instellen met 4 instellingen of handmatig. Dit doet erg beperkt aan, maar fijn dat je uberhaupt zelf kunt priegelen in plaats van enkel standaardinstellingen. Ook kun je via de app enkele apps als Deezer en Spotify koppelen, maar hiervoor is een aanvullend abonnement nodig om volledige nummers en afspeellijsten te kunnen luisteren. Dat is jammer, maar niet heel ongebruikelijk. Ook kun je vollume en de intensiteit van de subwoofer regelen.

Via de bar in combinatie met de afstandbedieding kun je per speaker instellen of deze minder of juist krachtiger mee moet doen. Ook kun je op het niveau van treble en bass instellen of deze krachtiger of minder krachtig moet optreden. Minder genuanceerd dan de equalizer in de app dus. In tegenstelling tot de app kun je hier kiezen voor verschillende geluidsmodussen, zoals virtual surround. Dat is prettig, maar vreemd dat dit niet via de app kan. Of ik heb het nog niet gevonden natuurlijk. Qua dat zijn de mogelijkheden er, maar oogt het wat beperkt. Zo kan ik niets met instellingen voor passthrough. Ook is het schermpje van de soundbar dermate klein dat dit het instellen lastiger maakt.

Inmiddels zijn de nieuwe soundbars van Samsung aangekondigd. Weer wat meer speakers om een - virtueel - nog breder geluidsspectrum te bieden. Het zal ongetwijfeld helpen. Ik ben uiterst tevreden met deze set. Hij past prima onder mijn 55" OLED, ziet er stoer uit en biedt een mooi geluid. Ik vind hem zo op het eerste zicht zelfs een stukje stoerder dan de nieuwe modellen. Al met al dus zeker geen slechte koop en een aanrader. Laat je niet afschrikken door een verkoper, maar lees wel goed in bij het aansluiten en begin met de update van de soundbar voor je de rest aansluit.

Heb jij ook een Samsung HW-Q90R?

Fijne review! Kan je misschien nog wat aanvullende info geven? :)
Hoe groot is de kamer ongeveer waar de soundbar staat?
Hoe doe je de geluidsinstellingen? Via een app? Op de tv?
Thanks. Heb je punten aangevuld in de review.
Helemaal duidelijk! :)
Leuke soundbar en mooie review. Alleen jammer dat alles van Samsung zwart is. Met een lage waf factor krijg ik dit niet in huis en ik kan mijn partner geen ongelijk geven. Ik blijf zwart een jaren 80 kleur vinden maar dat is persoonlijk.

Wat dat betreft heeft Sonos het beter voor elkaar. De hogere prijs kan ik nog mee leven, maar het gebrek aan dts maakt Sonos een NoGo. We zoeken dus maar weer verder.
Kan ik mij voorstellen. Al past het juist wel weer in industrieel. Zeker met deze afwerking. Het oogt stoerder dan ik dacht.
Prima review, ook ik ben deze soundbar zeer serieus aan het overwegen. Eigenlijk zijn er geen fatsoenlijke concurrenten, dus dikke kans dat het deze wordt.
Echter... die prijsschommelingen, jemig man het scheelt soms Euro 150,- per week. Nu weer wachten op de dip...
Moeilijk is dat hè? Enige serieuze concurrent is de DSN11Y van LG. De eerste 7.1.4 set van dat merk, maar nog erg prijzig en wat lomper. Heb zelf nog getwijfeld om er een 7.1.2 set van te maken. Dan heb je al meer keuze, maar vond het prijsverschil bij een aanbieding prijs te gering. Je kunt natuurlijk altijd proberen te onderhandelen. Moeite waard. ;)
Ja die DSN11Y heeft nogal matige recensies onder de echte critics. Nog maar los van het feit dat hij op dit moment meer dan 500 Euro duurder is. Ik heb zelf een Samsung TV dus dat weegt ook mee.
7.1.2 is in principe ook prima, dan zou de HW-q80r met losse achterspeakers een optie zijn. Maar ik ben bang dat ik spijt krijg... nu beter iets dieper in de buidel tasten en het maximale halen. Tijdje terug met de tv ook gedaan, geen seconde spijt van!

Waar heb je precies onderhandeld over de prijs?
Dat snap ik. Exact mijn afweging. Gewoon wachten op een mooie deal. ;)
Heb je de soundbar aan de muur hangen? Zo ja, hoe ver onder je LG OLED?

Wil zelf deze soundbar combineren met een Philips OLED maar vanwege ambilight moet de OLED iets van de muur hangen. Dit verstoort natuurlijk het naar boven gerichte ATMOS signaal van de soundbar. Dus nu op zoek naar de exacte afstemming...
Nu te ver. Ca 10-15cm. Moet iets hoger in ingang naar de kabelgoot in mijn muur. Mijn LG hangt met een Vogel's platte beugel aan de muur. Een klein stukje boven de speaker. De bar is überhaupt fors, dus goed om te checken. Hoe ver komt jouw Philips naar voren?

[Reactie gewijzigd door TAVL op 24 juli 2024 19:51]

De Philips komt van de week pas binnen en moet nog een muurbeugel kopen. Probleem is dat Ambilight het best tot zn recht komt als je de OLED op 20-25 cm van de muur plaatst. Echter Philips adviseert als je de OLED aan de muur ophangt (wat ik ga doen) de max afstand op 15 cm te houden.

Maar als ik de OLED 15 cm van de muur ophang dan verstoort deze het naar bovengerichte geluidssignaal van de ATMOS soundbar. Omdat de soundbar de naar bovengerichte geluidssignalen schuin naar boven stuurt ben ik dus op zoek naar de juiste afstand onder de OLED.

Vraagje.... hangt jouw soundbar strak aan de muur? Dus echt met de achterkant tegen de muur aan? Of heb je tussen de achterkant van de soundbar en de muur nog ruimte?
Ik heb de standaardbeugel gebruikt. Deze laat een krappe ruimte tussen bar en de muur. Genoeg voor een gemiddelde HDMI kabel.

20cm is fors. Weet je zeker dat dit niet mm moet zijn? Dan kom je inderdaad ver boven .2 speakers. Je zou de bar nog verder naar voren kunnen laten komen, maar vraag me af of dat echt mooi wordt.

Muur tot voorzijde TV: 6 cm
Gap muur tot start soundbar met standaardbeugels: 2 cm
Muur tot start upfiring speaker: ca 3-3,5cm
Bij ophangen OLED is de max afstand van de OLED naar de muur 15 cm (geen idee of dat de voor- of achterkant van de OLED betreft).

de vraag is of de geluidssignalen van de upfiring speakers verstoort worden als ik de soundbar 10 cm onder de OLED hang die op zijn beurt tussen de 10 en 15 cm van de muur afhangt. De upfiring speakers versturen de geluidssignalen schuin naar boven (moeten dus wel voor de OLED langs gaan!).

Hoe minder cm tussen soundbar en de OLED, hoe meer kans dat de ATMOS geluidssignalen verstoort worden. T is dus zoeken naar de juiste afstand....
Toch echt kwestie van uitproberen. Het is van meer facetten afhankelijk, zoals vorm woonkamer, hoogte plafond, etc. Speakers staan sowieso iets schuin naar voren.
Bedankt voor al je reacties en advies!
Goed uiteengezette review! Ik heb hem zelf ook en ben het eens met de punten die je noemt met betrekking tot het geweldige geluid en de combinatie met de achterspeakers en de Subwoofer.

Ik heb mijn Xbox One X direct aangesloten op de soundbar, wat ook een geweldig geluidseffect verzorgd, mede dankzij de Dolby Atmos ondersteuning, en het surround effect van de soundbar zelf, waardoor je bijna perfect hoort waar het geluid vandaan komt, zelfs zonder koptelefoon! Hierdoor is het dus ook mogelijk om via Plex, stremmingsdiensten en fysieke schijfjes ook het geweldige Dolby Atmos geluid te krijgen. Via mijn Philips TV krijg ik de ondersteuning voor Dolby Atmos helaas niet omdat de e-arc verbinding niet tot stand lijkt te komen, wat ik naast de door jou genoemde punten, wel als verder negatief punt zie.

Mijn kameropstelling heeft ook ongeveer dezelfde vorm, en dezelfde afmetingen. Zelf heb ik hem momenteel in de volgende opstelling staan (snel een poging gemaakt om het te schetsen):
________________
| X S|T| SB = Soundbar staand op hangend TV meubel
| X B|V| TV = Hangend Philips TV
| X__ | X = Bank met daarachter een plank waar de achterspeakers op staan.
| |
|_ |
| Keuken |

Ik was echter erg benieuwd waar jij de Subwoofer hebt geplaatst. Ik heb hem in de hoek geprobeerd bij de TV, maar had hier het gevoel dat ik hem net te weinig hoorde, dus heb hem nu achter de bank staan, maar ik heb het gevoel dat hij hier weer te veel gedempt wordt, of soms juist te overdreven luid is. Ben dus erg nieuwsgierig waar jij hem hebt staan, want ben weer aan het overwegen om hem toch terug richting de Soundbar te verplaatsen.

Alvast bedankt!
eARC lijkt een dingetje. Volgens mij heeft mijn C8 daarvoor geen update gekregen, maar zou het technisch moeten kunnen. De Q90 beschikt er wel over, maar moet je wel de firmware geüpdate worden. Daarnaast moet ook de TV dit dus ondersteunen, want anders kunnen ze niet met elkaar praten. Is die firmware ook up to date?

Ik heb de subwoofer naast /achter de bank staan. Ik heb nu vooral DTS-HD MA-DTS-x, Dolby True HD ATmosvtracks geluisterd en heb de sub naar beneden bijgesteld. Hij was op momenten wel erg aanwezig en voelbaar. Dat hij te krap is herken ik niet. Heb je al gespeeld met de equalizer? Zowel in de App als op de bar zelf? Met soundmode?
Ik heb de bar al ongeveer een half jaar. De automatische update stond gelukkig aan, maar ik heb dus helemaal niet doorgehad dat hij de update al binnen had gehaald waardoor de Q90R het nu ondersteunde. Zie namelijk net dat er al in mei een update is geweest, waardoor deze ondersteuning nu wel bestaat. Even een instelling in de TV aangepast, en nu zou hij het dus ook direct moeten ondersteuning, heb het even kort uitgetest met San Andreas op Netflix, en het lijkt inderdaad een stuk breder en mooier te zijn dan hiervoor! Neem mijn punt dus terug ;)

Mijn bank staat nu tegen de subwoofer aan, wat er ook voor kan zorgen dat hij niet zijn volledige geluid kwijt kan, hoe zit dat bij jou? Ik zal nog wat verdere pogingen doen, ik heb wel de bar zelf via de afstandsbediening bijgesteld, maar nu ik wat voller geluid heb zal ik dit nogmaals doen. De app vind ik niet heel goed, als je namelijk switcht van Basis naar Complex reset hij alle eerder gemaakte Custom-instellingen, maar ik zal er wat verder mee spelen.

Bedankt in ieder geval! Dankzij jou heb ik alvast het wat vollere geluid :)
Bij mij staat hij wel vrij. Zo wordt hij niet gedempt door de bank. Iets met stof en schuim. ;) Equalizer doet echt wonderen en anders een HD track opzetten met Atmos. Dat dendert echt wel. Woa.... The Matrix (4K Blu RayTrue HD Atmos), Star Wars (4K Blu Ray True HD Atmos) en Fear the Walking (Blu Ray DTS HD MA) knallen echt wel. Hoe beter de input hoe beter de output. Een regulier Dolby Digital 5.1 zal vlakker en minder gedetailleerd klinken dan meer bitjes in een HD track. Lijkt hier nu thuis geregeld een Kinepolis qua geweld. ;)
ik heb deze zelf ook gekocht.
Ik heb nog wel een vraagje, ik zie met de juiste films bv, alita met truehd 7.1 netjes dolby atmos weergeven.
Jurassic park geeft netjes DTS:X aan.

Ik krijg echter niets te zien als ik iets afspeel met DTS-HD MA 7.1, krijgen jullie dat wel?
Goede review!

Voor de geïnteresseerden: kijkend naar het prijsverloop is ie sinds begin maart nu eindelijk zo laag als destijds. Destijds kon je 'm voor 799 euro kopen. Nu is ie voor 815 euro te koop via tv-online bij Bol.com en 817 euro bij Art & Creat bij Bol.com. Op de eigen website van A&C kost ie 850 euro.

Edit: Volgens een reactie op Pepper heeft iemand 'm voor 815 euro meegekregen bij PlatteTV door de printscreen van Bol.com te tonen.

[Reactie gewijzigd door Draicon op 24 juli 2024 19:51]

Bedankt voor de uitgebreide review en alle opmerkingen en aanvullingen.
Ik heb inmiddels vele reviews gelezen, zowel van audio websites als consumenten van de diverse webshops en op Tweakers. Ook van broertje HW-80R (zonder achter speakers) en opvolger HW-Q950T.
Overal wordt lovend gesproken over het vooral warme en ruimtelijke geluid tijdens films en series.

Wat ik echter nergens kan vinden is hoe het geluid is bij reguliere TV uitzendingen met voornamelijk spraak, zoals het Journaal, een talkshow als Jinek of een programma als Wie is de Mol.
Ik ga er hierbij vanuit de soundbar permanent dient als vervanging van de matte/blikkerige ingebouwde TV speakers en al deze TV uitzendingen ook met de soundbar bekeken worden.

Wat ik heel graag zou willen weten is:
  • Is het mogelijk om het geluidsvolume op normaal (mogelijk voor velen laag) te zetten, zonder dat het geluid overheersend of storend wordt? Of werkt de set alleen voor hoge volumes om de beroemde "Wall of Sound" te produceren? Wat ik normaal noem is dat het volume ongeveer op menselijke conversatiestand is. Dus terwijl de TV aanstaat kun je nog steeds op normaal stemvolume communiceren met de mensen in de kamer.
  • In hoeverre doet de subwoofer daar mee? Of is het vooral de center speaker die zorgt voor een wat voller en warmer stemgeluid, dan de ingebouwde TV speakers?
  • Zijn er überhaupt TV zenders of TV programma's die in meer dan stereo worden uitgezonden, zodat met dit speakersysteem juist van de ruimtelijke ervaring genoten kan worden? We kijken TV via een Ziggo Next box.
  • Indien de TV uitzending stereo betreft, neem ik aan dat de achter speakers niet mee doen. Klopt dit?
Alvast bedankt voor jullie antwoorden.

[Reactie gewijzigd door funnel20 op 24 juli 2024 19:51]

Ik gebruik hem voor zowel streaming (Atmos), Blu Ray (Atmos, HD geluid), radio als tv (NL ziet). Het is even instellen qua sound modus en equalizer mogelijkheden, maar dan is het geluid voor mij prima. Ik merk dat de bar bij het stereo van NL ziet wat moeite heeft om het geluid om te zetten naar 7.1.4, maar zet de soundmodus dan naar stereo of reguliere surround. Afhankrlijk van de keuze doen achterspeakers wel of niet mee. Dan is het geluid weer goed. Waarschijnlijk nekt de lage bitrate bij NL ziet de omzetting, waardoor de dpraak wat blikkerig klinkt. Na verandering soundmodus gaat het prima en is het niet blikkerig. Subwoofer doet mee, maar het ik wel naar beneden bijgesteld, omdat deze soms wat overheersend kan zijn.

[Reactie gewijzigd door TAVL op 24 juli 2024 19:51]

Ontzettend bedankt voor je reactie. Die duwde mij mede over de drempel om te bestellen.

Vanmiddag is de set geleverd en na zeer eenvoudige installatie was ik direct positief verrast hoe helder de speakers klinken bij laag volume. Er was een praatprogramma op de NPO, waarbij het Volumeniveau 10 van de soundbar voor mij overeenkomt met waar de TV speakers normaal op staan. Maar nu zo veel voller en vooral duidelijker, door de heldere center speaker.

Voor een eerste indruk, snel wat series en films van de NAS afgespeeld en wat trailers op de Apple TV HD.
Ondanks dat al het materiaal nog maar Dolby Digital 5.1/Plus is, klinkt het heerlijk, zonder in zware bas terecht te komen. Iets wat de bestaande 5.1 set doet, om het tekort van de surround speakers te compenseren.
Voor het TV kijken en zelfs de 5.1 content, geven de sound modes Surround en Adaptive een nog ruimtevullender effect.

Ik ga met plezier verder testen en kan niet wachten tot er binnenkort een nieuwe TV komt die Atmos ondersteunt. Maar zelfs voor de huidige 2012 TV is dit al een enorme upgrade.
Veel plezier met de set!
Hi!
Wij zijn sinds 2 weken in het bezit van deze set. Qua geluid niets te klagen, maar het is nu wel irritant dat we sinds een paar dagen elke dag bij het aanzetten de speaker rechtsachter moeten verbinden. Links en sub doen het wel gewoon. Nieuwste firmware staat er al op en resetten heeft niet geholpen. Kan het er aan liggen dat de speaker te ver staat? Heeft iemand can jullie een idee hoe we dit oplossen?
We zijn er super blij mee qua geluid, maar dit hoeven we denk ik niet te accepteren.
Alvast bedankt! :)
Heb je geprobeerd om hem (tijdelijk dichterbij te zetten? Hoe ver staat de speaker van de bron?
Er zit ongeveer 4,5 meter tussen rechts achter en de hoofdunit. Links achter en de hoofdunit zal ongeveer 3-3,5 meter tussen zitten (schuine opstelling, recht wil niet). De subwoofer staat naast het kastje waar de Soundbar op ligt.
Rechts weigert 't vaakst, maar de anderen af en toe ook. Kan het ook kloppen dat ze soms ff tijd nodig zijn om connectie te maken? En wat zou dan normaal zijn?
Bedank voor je reactie!
Je zou een totale fabrieksreset kunnen proberen. Het connecten gaat hier soepel. Soms duurt het heel even, maar nooit lang.