€ 194,- bij NBB.com

Ubiquiti UniFi Switch Lite 16 PoE Review

9 juli 2020, laatste update op 7 september 2020, 10.759 views Rapporteer

Mooie 16 poorts switch voor een huis-tuin-keuken Unifi netwerk. Mocht je een 19" rack hebben zal deze niet je eerste keuze zijn.

Pluspunten

• Mooi
  • Compact
  • Makkelijk in te stellen
  • 8 PoE poorten

Minpunten

• Nog niet ontdekt

Met 12 LAN-kabels in huis, 2 Pi's en een omvormer was ik op zoek naar een betere oplossing dan de USW-8-60W die ik had. Ik kon er een 2e bij kopen, maar toen kwam de Switch Lite 16 PoE als Early Acces uit, dat was wel een interessante optie voor mij. Ik heb geen 19" rack in huis want de USW-16-150W is mij eigenlijk iets te duur en te groot en een dubbele USW-8-60W vond ik ook niet het mooi.
Dus na lang wachten eindelijk de Switch Lite 16 PoE beschikbaar via de Europese webshop van Ubiquiti zelf.
Gelijk besteld en een paar dagen later netjes in huis vanuit Praag.
Doos voorkant
Doos achterkant
Inhoud doos
Voorkant
USW-8-60W vs Switch Lite 16 PoE
Aangesloten op de UDM (kabelmanagement volgt nog)

Zoals ik inmiddels gewend met Unifi is het aansluiten, adopten en het werkt.
De switch kwam met nieuwere firmware dan de overige devices in mijn netwerk.
Dus updaten was niet noodzakelijk.

Het lijkt er op dat de swicht op dit moment nog geen IGMP-snooping dus nog geen mogelijkheid voor IPTV.
Nu heb ik zelf Ziggo, dus heb er geen last van, maar zou wel een mooie feature zijn als deze mogelijkheid er nog wel bij komt.

Inmiddels gehoord dat IMGP-snooping werkt met tv van KPN.

Nadat de switch draaide maar gelijk besloten om de Pi's ook via PoE aan te sluiten via splitters en nadat deze binnen kwamen werkte deze meteen goed en zonder problemen. Weer wat stekkers minder in de meterkast.
Ik verbruik nu gemiddeld 19 W aan PoE op 5 poorten, dus nog genoeg ruimte tot de 45 W die de switch kan leveren.

De switch staat nu nog op een plank, maar komt binnenkort aan de muur met het beugeltje dat daarvoor bijgeleverd wordt. Deze kan zowel met de poorten omhoog als omlaag geplaatst worden.

Ik denk dat dit een goede switch is voor mensen die wel de poorten willen, maar niet perse een 19' rack willen of kunnen plaatsen voor hun netwerk. Hopelijk komt Ubiquiti nog met nieuwe features in de nabije toekomst om de switch voor een nog breder publiek geschikt te maken.

Heb jij ook een Ubiquiti UniFi Switch Lite 16 PoE?

Is er ergens te vinden welke switch chip er in zit?
Ik heb geen idee, ik kan het zo snel in elk geval niet vinden via Google.
Mooi ding hoor. Zit te wachten op de 8 poort versie, maar deze is wel wat meer future proof. Op de 8 houd ik nog maar 1 poort over.
Vergeet niet dat je al 1 poort kwijt bent aan de uplink naar de switch vanaf de router of andere switch.
Vandaag was hij heel even 205 euro. Dacht. Ga hem straks bestellen. Was hij weer 214 😥
Mooi ding, zit er al een tijdje op te wachten en nu dan de eerste review. :)

Twee vraagjes:
1. Wordt hij warm? Van de huidige generatie hoor je vaak dat ze nogal erg warm worden.
2. Werkt het PoE zonder gedoe met de AP-AC Lite? Heb zelf nog geen ervaring met PoE en snap niet zo goed wat de verschillende codes betekenen en of dat dan automatisch goed gaat.
1. Tja wat is warm hè.
Maar de switch voelt minder warm dan de UDM of mijn Pi’s.
2. Een AP aansluiten op een PoE poort en de AP start gelijk op en als deze al bekend is in de controller doet de AP hetzelfde als ervoor.
Thanks, tja wat is warm inderdaad :).

Het valt me vooral op bij de reviews van de huidige Unifi switches, vrij veel mensen melden het als een minpunt.

Heb nu zelf een TP-Link (zonder PoE) en die is ook warm, maar ook minder warm dan mijn Pi. Dus met minder warm dan een RPi heb ik wel een beeld.
Ondersteund deze switch (R)STP?
Ja beide zijn te kiezen als optie in de instellingen.
Top, nog 1 vraag, je hebt een UDM. Heb je deze switch kunnen adopten met controller 5.12.60?
Ik zit zelf al op de 5.14.70(beta), maar ik ga er wel van uit dat het met die versie van de controller moet lukken. Anders is de 5.13.32 ook beschikbaar als nieuwste stabiele controller, daar moet het sowieso mee lukken.
Kan ik de UDM controller updaten zonder de firmware van UDM zelf te updaten?
Ja dat kan. Als je hier kijkt zie je alle stabiele controllers die beschikbaar zijn. Er staan ook nieuwe firmware versies voor de UDM tussen, dan moet je even zoeken. Hoe je het kan updaten staat ook wel vermeld tussen de reacties van de software. Je kan ook wachten tot er een nieuwe firmware komt voor de UDM. 1.7.2 is inmiddels beschikbaar, maar ik verwacht komende weken een nieuwere versie.
Ik had begrepen dat de firmware voor de UDM Pro wel stable was maar voor de normale nog wel beta was. Daarom dat ik aleen de controller wil updaten naar een stable release.
Ondersteund deze switch link aggregation?
Vlan tagging?
Kunnen er alias namen toegekend worden aan de poorten?
Ik vind nergens duidelijk beschreven wat het verschil is tussen de rack mountable versies en deze lite versies. Het lijkt ook dat de lite geen passive PoE ondersteund?
Ja, ja, ja :)
De lite heeft inderdaad geen Passive PoE
Je schrijft in de review dat hij "nog geen IGMP-snooping" heeft.
Ik heb deze inmiddels ook, en kan je melden dat hij (inmiddels) wel IGMP-snooping heeft. Ik heb het nu aan staan en dit werkt hier i.c.m. KPN TV naar behoren.

Bedankt voor je review, dit hielp mij iig bij de keuze voor aanschaf.
Goed om te lezen dat het functioneert.
Ik maak er zelf geen gebruik van, maar zal de review aanpassen voor andere geïnteresseerden.
Stomme vraag, maar gebruik je dat voor?
IGMP is noodzakelijk voor IPTV zoals KPN dat bijvoorbeeld aanbiedt. Dus TV via de netwerkkabel en niet door de coax zoals bijvoorbeeld Ziggo dat heeft.
Ahh zo! Thanks voor de info. Wij hebben T-Mobile Thuis en daarbij gebeurd het ook via Ethernet, maar weer een apart VLAN.
Ik heb deze switch inmiddels ook, maar bij mij lijkt IGMP-snooping niet te werken.
continu stb-nmc-400 melding.
Gebruik hem net als jij direct achter de kpn box 12.
Heb alleen 2x een AP Lite U6.
enig idee wat er anders kan zijn?
Balen man!

Heb je de KPN 12 aan de USW-Lite-16-PoE hangen? Ik zie dan niet zo goed waarom de APs relevant zijn, maar bij mij werkt dat dus prima.
Geen idee of dit er mee temaken kan hebben, maar weet je zeker dat de instellingen al in heel je netwerk zijn doorgevoerd?
Daarnaast, de AP U6 zijn nog relatief nieuw, als die relevant zijn voor deze setting, ondersteunen die dit dan al?
Heb je de iptv kastjes direct op de box12 of ook via de USW aangesloten?
Ik heb momenteel 1 TV decoder aangesloten direct op de USW. De USW zit als enige verbonden met de KPN 12 alle andere apparaten en APs zitten in de USW.
Ik ben benieuwd hoeveel stroom deze switch verbruikt in 'idle' stand. Dus bijvoorbeeld hoeveel stroomverbruik heeft de switch zonder iets aangesloten en hoeveel stroom verbruikt de switch zonder PoE aangesloten apparaten. Is het mogelijk om dit te testen en in je review toe te voegen?
Het verbruik is maximaal 60W. Dat is namelijk de voeding die de switch heeft. De switch zelf gebruikt maximaal 15W, waardoor er nog 45W over is voor de PoE poorten. Die verbruiken bij ongeveer 19W a 20W met 5 aangesloten apparaten op de PoE. Die van mij zal dus ongeveer 35W verbruiken op dit moment.
Wat het maximum is weet ik ook wel want dat staat gewoon in de specificaties maar ik was dus benieuwd naar het echte idle verbruik van de switch.
Ik kijk uit naar m'n eerste switch. Ik heb geen praktijkervaring met switches. Ik denk dat deze wel een goede keus is voor mijn noden. In mijn geval zouden er 2 PoE buitencamera's aan hangen en misschien in de toekomst een pi4 met PoE hat. De overige aansluitingen hebben geen PoE nodig. Is de beschikbare 45W voldoende in mijn situatie?
Ben je op vandaag nog tevreden met deze switch?
Heb je ervaring met hun garantiebeleid? Ik lees hier en daar op het internet dat dit niet goed zou zijn. Ik zou hem direct op hun website aankopen omdat die nu erg aantrekkelijk geprijsd staat, op voorwaarde dat hun dienst na verkoop hun werk goed doet.
Goede review trouwens! Bedankt voor je reactie alvast!
Ik ben nog altijd zeer tevreden met de switch. Ik heb er voor gekozen omdat ik nu alles in 1x aan kan sluiten met 1 switch, was ik minder poorten nodig geweest zou ik voor de 8-poort variant hebben gekozen.
Ik denk wel dat de 45W genoeg vermogen is. Ik heb momenteel 7 PoE poorten in gebruik, en verbruik nu zo'n 24W. Dit zijn: 1x RPi4, 1x RPi3, 2x switch mini, 2x AP en een telefoon van mijn werk.
Over garantie kan ik nog niet uit ervaring praten, tot nu toe nog geen problemen ondervonden.
Ik heb tot nu toe ook alles via hun eigen site gekocht, vanwege de prijs, maar hoop ook dat het sneller gaat mocht er iets zijn, maar daar kan ik nog niet over meepraten dus.