In de zoektocht naar een fancy NVME naar USB(C) kwam ik deze ICY BOX tegen. Ziet er netjes uit, komt met thermal pad voor warmtegeleiding naar de behuizing en inclusief een USB C-C kabel en USB C-A kabel.
De overige accessoires in het doosje zijn een hoesje (pouch), kabelbinder, montageschroefjes en afstandhouders voor de NVME module (2, dus je houd reserve over) en zelfs een schroevendraaiertje.
De constructie is naar mijn oordeel goed. Je monteert met het montage materiaal de NVME module op het PCB, je "plakt" er de thermalpad op, en hierop weer een aluminium plaatje en schuift het in de behuizing. Het geheel klemt een beetje waardoor er dus goed contact is tussen het aluminium plaatje en de behuizing. Echt plakken doet de thermalpad niet, en dat is eigenlijk wel goed. Er zit dus geen kleeflaag aan in de vorm van een lijm of tape. Ik vermoed dat je dus op een later moment de pad er makkelijk af kunt krijgen om te upgraden naar een andere module (of bij een defect). En de warmte geleiding werkt zeker!
Heb een aantal files van 26 GB naar de module geschreven en ook weer gelezen. Vrijwel direct voel je warmte aan de behuizing, dus de thermalpad werkt goed. Gebruikte hardware is een iMac 2017 via bootcamp draaiend op Windows 10 en deze is voorzien van een USB 3.1 Gen1 USB A poorten en USB 3.1 Gen2 USB C poorten. De gebruikte NVME module is een Gigabyte GPGSM2NE3100TNTD. Soms kakt de snelheid bij schrijven naar de module in. Weet niet of dat nou in de module zelf zit, of in de controler, of mogelijk in de bekabeling. De bijgeleverde USB kabels zijn erg kort, ongeveer 20 a 25cm. Ik vraag me af of het wel 10gbit gecertificeerde kabel is. Ik kan er weinig over vinden. Ik heb wat snelheid test gedaan.
Deze ga ik voor wat betreft USB-C-C nog een keer herhalen als ik een andere kabel binnen heb; ik wil immers toch een langere hebben. Update: gedaan, snelheid is hetzelfde.
Ander puntje van kritiek is de sticker met het serienummer van de behuizing. Deze zit aan de buitenkant van de case geplakt. Een witte sticker die echt afbreuk doet aan het design. Ik heb een heel klein beginnetje weten los te krijgen met een dun stanley mesje, en vervolgens de sticker in zijn geheel los gekregen. Deze heb ik aan de onderkant van het PCB geplakt. Lijkt mij een betere plek, en zo kan de sticker ook in de loop der tijd niet slijten of nog lelijker worden dan wat hij al is.
Laatste tip: bij het uitpakken het spul opletten dat je het PCB niet op de grond laat vallen omdat deze los geschoven zit in de case.
USB C - USB C: schrijven naar module 600 MB/s
USB C - USB C: lezen vanaf module 700 MB/s