€ 749,- bij Ringfoto Meppel

Fujifilm Fujinon XF16-80mm F4 R OIS WR Review

6 juli 2020, laatste update op 6 juli 2020, 295 views Rapporteer

Al met al ben ik zeer te spreken over deze lens. Ik denk voor wie een standaard 'alleskunner' lens zoekt op een XT camera, is dit momenteel de beste keuze.

Pluspunten

• Goede bouwkwaliteit
  • Snelle AF
  • Fijne manual focusring
  • Optische beeldstabilisatie
  • Weatherproof

Minpunten

• "Slechts" F4.0

Deze lens wordt inmiddels (zomer 2020) vaak als standaard kittens aangeboden bij de XT-4 en XT-3. Ik gebruik hem in combinatie met de XT-30 (de kleine broer van de XT-3). De lens is dan een beetje groot, maar niet té groot. Het gewicht is echter vrij laag (een dikke 400 gram, je verwacht dat ie zwaarder is). Dat is natuurlijk fijn bij een lens die vooral uitblinkt als alleskunner, ideaal voor onderweg, voor op reis.

Ik vind vooral het zoombereik erg prettig: 16-80 mm brandpunt afstand is equivalent aan 24-122 mm in 35 mm, en daarmee heb je best een flink zoombereik. Het is zoals gezegd een lens die daardoor bij veel situaties past; portretten, straat- of stadsfotografie, natuur, landschappen.

Over de beeldkwaliteit en scherpte/details etc. van deze lens zijn genoeg (onafhankelijke) reviews te vinden. Die is gewoon prima te noemen voor een (zoom-)lens in dit prijssegment. De lens is niet super lichtsterk maar met een F4.0 over het hele zoombereik kan toch in veel omstandigheden mooie scherptediepte worden bereikt. En dat met misschien niet de bokeh van een F1/F2.0 lens, maar over het algemeen zijn de beeldeffecten zeker niet saai te noemen. Optische beeldstabilisatie zorgt er ook voor dat je goed met langere sluitertijden kunt werken; voor binnen of bij minder licht ben ik tot nu toe ook dik tevreden met de resultaten.

De bediening van de lens is prettig. Naast een in substappen werkende diafragma en de zoomring (waarbij de lens behoorlijk uitschuift om de maximale zoom te bereiken, deze werkt heel vloeiend) is er een fijne manual focusring; die draait heel prettig, waarbij je goed grip hebt. De autofocus werkt supersnel en is in combinatie met de Fujifilm opties voor autofocus natuurlijk precies instelbaar hoe die werkt.

Heb jij ook een Fujifilm Fujinon XF16-80mm F4 R OIS WR?