Lenovo IdeaPad Flex 5 14ARE05 (81X2006QMH) Review

6 juli 2020, laatste update op 1 februari 2021, 4.321 views Rapporteer

Geweldige laptop voor scholieren.
Zelf aangeschaft voor mijn HBO opleiding. In combinatie met de uitgebreide featureset en licht en fijn formaat is deze ideaal om mee te nemen op reis. Ook touchscreen handig voor snelle aantekeningen.

Pluspunten

• Snelle ryzen processor
  • Touchscreen
  • Bouwkwaliteit
  • Portability

Minpunten

• Geen upgrade mogelijkheid voor RAM

Laptop gekocht omdat ik een nieuwe nodig had voor school. Uiteindelijk na veel overwegen en kijken voor aanbieding terecht gekomen op deze. Mijn doel was een lichte maar snelle laptop die ik niet alleen op school, maar ook onderweg, op de bank en in bed makkelijk kan gebruiken. Portability en mutli-function!

Specificaties

pricewatch: Lenovo IdeaPad Flex 5 14ARE05 (81X2006QMH)

Ryzen processor:

Met de (officieel 3e generatie) ryzen mobile chip heeft AMD een hele goede stap gezet voor mobile chips.
Voor een goedkope mid-tier is de R5-4500u een zeer goede processor. Laptops in deze prijscatogorie hebben vaak een intel variant, die in vergelijking toch slechter presteert. Vooral als je erbij nadenkt dat het een sterkere iGPU heeft. Deze snelle hexacore is een perfecte kleine krachtpatser voor een laptop waar je goed mee kan multitasken.

Opslag:

Deze laptop heeft een redelijk snelle SSD. De SSD die erin zit is een Samsung TLC 512GB NVMe SSD. (3L1QFXV7?). Deze SSD haalt redelijk goede snelheden die ervoor zorgen dat de laptop heel fijn en snel aanvoelt. Ook het installeren van games (Via bijvoorbeeld Steam) gaat erg vlot.

Behuizing:

De behuizing van deze laptop is volledig van plastic, en op de achterkant heeft het 9 kleine torx schroefjes die makkelijk te verwijderen zijn. Alhoewel de laptop van plastic is gemaakt voelt het echter nogsteeds heel solide aan. De schanieren zijn hemels, als je de laptop neerzet kan je hem met 1 hand openen zonder dat de onderkant omhoog gaat. Het toetsenbord verder heeft bijna geen flex. De bovenkant van de laptop heeft echter wel wat flex, en kan je wel vrij makkelijk 1 tot 2 milimeter indrukken. Uiteindelijk heb je voor het geld een zeer goede behuizing met over het algemeen heel weinig flex. Wat betreft IO is het ook niet verkeerd met 3 USB 3.2 (5GB/s) waarvan 1 USB Type-C is, heb je genoeg ports voor simpel gebruik. Ook de HDMI aansluiting is handig voor het aansluiten van een extern beeldscherm. Ook heb je ook een SD kaart reader, deze heb ik helaas niet kunnen testen.
Ook werkt de combo jack uitstekend. En als laatste de speakers, de speakers zijn front facing speakers en maken een zéér goed geluid dat ook nog is vrij luid kan.

360 graden scherm met touchscreen

Bij lenovo laptops lees je vaak dat het scherm niet geweldig is qua kleuren. En natuurlijk moet je ook niet verwachten bij deze laptop dat je een perfect scherm hebt. Toch vind ik persoonlijk dat je voor het geld geen slecht scherm krijgt. Scherm kan best helder, maar de glans omdat het touchscreen heeft kan wel vervelend zijn wanneer je in veel natuurlijk licht werkt.

Over touchscreen gesproken, deze werkt HEEL goed en kan zelfs meerdere vingers tegelijkertijd registreren. Verder werkt het touchscreen ook fijn en in dagelijks gebruik is het fijn voor simpele taken.

Games (Met paar benchmarks)

De ryzen r5 4500u in deze laptop is een vrij goede processor voor simpele games. Denk hierbij aan Rocket League, League of Legends of minecraft. Deze games heb ik ook eventjes snel voor jullie getest.
Settings heb ik niet aan gezeten, all default. Met wat tweaken kan je waarschijnlijk nog meer fps uit deze kleine krachtpatser halen.

Features

Verder heeft de laptop voor het geld over het algemeen veel handige features. Samen met touchscreen, een 360 graden scherm, een vrij goede accu (Ik heb niet veel getest hiermee en daarom zeg ik er ook niet veel over in deze review, but in short: Accu is goed, laptop kan makkelijk een schooldag meegaan), bluetooth en portability van de laptop zelf zal je zeker tevreden zijn. Wat me brengt naar het punt. De laptop is klein en weegt maar 1,5 kilo waardoor het bijna onopmerkbaar is in je rugzak, dit is ook een reden waarom ik hem gekozen heb als laptop voor school. Voor lange reizen, of als je in het algemeen vaak een laptop moet meenemen, is deze kleine krachtige maar toch lichte ideaal.
Ook het toetsenbord en trackpad mag goed over gepraat worden. Het toetsenbord is verlicht, en als je hem even niet gebruikt gaat de verlichting automatisch uit om stroom te besparen, wanneer je het toetsenbord aanraakt gaat deze weer automatisch terug aan. Het toetsenbord heeft nogmaals erg weinig flex en een fijne klik aan de toetsen. De layout is duidelijk en alles zit op een logische plek, je hebt geen last van een kleine shift knop bijvoorbeeld. Bij dit formaat zit natuurlijk geen numpad. De trackpad zelf is okey, registreert niet altijd geweldig, vooral in games (Maar wie gebruikt er nou een trackpad voor gamen...) voelt wel fijn aan, en klikt ook heel satisfying.

Als laatste wil ik nog even duidelijk maken, het werkgeheugen is vastgesoldeerd en dus ook niet upgradebaar, persoonlijk vind ik dit niet een probleem omdat voor mijn gebruik 8Gb meer dan genoeg is, maar het is wel iets om rekening mee te houden.

Voor een duidelijkere blik naar de indeling raad ik deze video aan:
Mijn conclusie is simpel, heb je voor een klein budget een vrij snelle en portable laptop nodig is dit de ideale keuze. Voor 700 euro (Wanneer ik dit schrijf 6-7-2020) is het een laptop die niet zal teleurstellen.
Eind info rotzooi
Dit is mijn eerste (wat meer) uitgebreide review, en heb ik snel geschreven s'avonds laat. M'n nederlands is niet perfect dus alvast sorry voor alle spelfouten die er waarschijnlijk inzitten. Hoop dat deze review vooral mensen helpt die zoeken naar een laptop voor school.

Update edit: 11-2-2021

Na de laptop te hebben gebruikt voor mijn eerste semester, ben ik er nog altijd zeer tevreden over. Echter heeft het scherm al 3 dode pixels! Niet heel opvallend, persoonlijk erger ik me er ook niet aan. Maar ik kan goed begrijpen dat dit voor andere een deal breaker is. (Ik weet niet hoe erg dit is bij andere units)

Heb jij ook een Lenovo IdeaPad Flex 5 14ARE05 (81X2006QMH)?

Heb dezelfde laptop en kan de bevindingen bevestigen. Jammer dat het geheugen vast gesoldeerd zit (op moment van aankoop geen alternatief beschikbaar met meer RAM). Schijnt wel iets te zijn met drivers van GPU? Heb ik verder nog niks van gemerkt, heb wel de nieuwe Radeon drivers van AMD website geplukt.
Weet je toevallig welke soort torx schroeven op de achterkant zitten? Ik heb dezelfde laptop alleen dan wat anders uitgekit, en ik heb geen torx schroevendraaier in huis die klein genoeg is. Wil graag gebruik maken van de extra ssd ruimte :9 . Verder een heel mooi review!
Voor de duidelijkheid (en wellicht voor andere lezers): er is maar plek voor één SSD. Als je de opslag wil vergroten, moet je de ingebouwde SSD dus vervangen door een andere.
AFAIK zit er nog een tweede m.2 slot, alleen zit deze onder een sticker o.i.d. verstopt.
Zover ik weet heeft dit exacte model maar 1 m.2 slot,
Mijn Torx T-5 past er precies in, zou zelf aanraden een klein setje te kopen
Bedankt voor je antwoord! Ik kwam zelf tegen torx 5 of 6, dus torx 5 zal het worden.