LG UltraGear 38GN950-B Rood, Zwart Review

6 juli 2020, laatste update op 6 juli 2020, 1.471 views Rapporteer

Perfect formaat, vult je hele beeld met een prachtige curve.
Uitstekende pixel dichtheid, je ziet ze niet zitten en is scherp.
Geen ghosting, prima response tijd.
160hz, zo glibberig als een verse haring.
Geen backlight bleeding.
Super contrast, HDR600 is prachtig.

Pluspunten

• 160hz
  • 3ms gtg
  • Kleuren
  • Contrast
  • Geen backlight bleeding
  • Sphere lighting 2.0 videosync is top
  • Bioscoop formaat, films zonder randen

Minpunten

• 1ms gtg met overdrive.
  • Meegeleverde DP kabel is ruk.
  • Geen ingebouwde speakers.

Alles wat ik wilde hebben in een scherm. Gemakkelijk op 160hz te zetten zonder enig nadeel. Het scherm heeft een mooie response tijd van 3ms als je hem op fast zet. Deze is op 1.8ms te zetten met faster maar geeft zichtbare overdrive wat niet mooi is in games met snelle motie. Gelukkig is er geen ghosting te bespeuren op het scherm. Zeker niet met 3ms gtg.

HDR600 is prachtig, de kleuren spatten van je scherm terwijl zwart echt zwart is. Als je DooM Eternal speelt en alles grauw grijs en bruin lijkt spatten de neon lichten van de kapotte winkels en de loot items die je uit de demons scheurt van het scherm. In de meest donkere scenes verbaas ik mij elke keer weer hoe donker het is en hoe licht het einde van de donkere tunnel of dat ene lampje aan het plafond is en hoe het een gat in mijn iris brand.

Ik heb nergens backlight bleeding opgemerkt, iets waar ik al jaren tegenaan kijk in de hoeken van mijn monitoren bij donkere scenes. De muis en/of andere licht opwekkende elementen op een donkere/zwarte achtergrond hebben geen halo eromheen. Het scherm komt met vele settings voor licht/contrast en kleur. Ik ben er nog niet uit welke ik het mooist vind. De keuze loopt uit 1 van een kleur accurate “srgb” stand die mij te saai overkomt, een oog uitbrandende ervaring stand genaamd “vivid”, 2 gamer standen waar de ene het rustig aan doet met je ogen en de ander de helderheid omhoog gooit zodat je alles goed kan zien en ook nog een “HDR” stand die niet echt HDR is maar het zo goed mogelijk probeert na te doen in SDR applicaties. Ik flip constant naar een andere modus om te kijken welke beter eruit ziet per applicatie en je kan ze ook met de LG monitor software linken aan applicaties.

Zo heb ik srgb modus voor Command and Conquer remastered zodat ik de echte kleuren van de remastered voorgeschoteld krijg. Vivid voor Diablo 3 en Borderland 3, mijn god zul je soms even moeten bijkomen van het geweld aan spectrum dat erin je ogen gemieterd wordt. En de Gamer stand voor Modern Warfare waar je elke beweging en hoekje in een oogopslag moet kunnen zien.

Gsync/Freesync premium pro werkt perfect, stond meteen aan en ik heb geen tear of vertraging gevoeld of gezien. Sphere lighting 2.0 is heerlijk. Ik hoef geen sfeerverlichting meer aan te doen s’nachts, dit regelt de monitor voor je. Het kan heel vel staan zodat je hele kamer verlicht wordt. Het was even zoeken naar de Ultragear software om het in windows te regelen. Het kan ook geregeld worden met een knop onderaan het scherm maar met de software kun je de kleuren syncen met je beeld of je geluid. Geluid heb ik nog niet echt getest, maar beeld is zeker de moeite waard en voegt echt iets toe. Zolang je een rustige game speelt waar je niet 180* draait zul je echt genieten. Een film bijvoorbeeld werkt ook goed met sphere lighting. Wat handig is met de software is dat je het aan applicaties kan linken. Modern Warfare is te snel voor videosync, dan zet je die lekker op een neutrale kleur bijvoorbeeld.

De snelheid van het scherm is een verademing als je van 100hz of lager komt, de resolutie van het scherm is een verademing als je van 3440x1440 of lager komt. Ik had altijd motionblur aanstaan zodat het er smoother uitzag in games en dat hielp, maar ik werd kotsmisselijk van motionblur op dit scherm. Het is niet meer nodig, het beeld is als warme boter dat je in je klauwen grijpt en langzaam langs je vingers voelt glibberen.

Het scherm heeft geen vervelende gsync module die de prijs onnodig opschroeft en met een fan herrie maakt en vervolgens binnen een jaar kapot gaat. Ik heb in Need for Speed Heat twee keer gehad dat de HDR zich even moest herpakken, kan aan de game hebben gelegen, maar wat een feest is dat om te spelen. Vooral de nachtritten waar je gehypnotiseerd de neon lichten volgt die je de weg wijzen terwijl de politie zwaailichten je om de oren vliegen en de muren van je kamer met de videosync mee danst.

Meegeleverde displayport kabel is super kort, beter regel je een langere 1.4 kabel die niet zo goedkoop aanvoelt. Als je de ultragear software zoekt moet je op LG’s website zoeken op de “G” variant van deze monitor.

Heb jij ook een LG UltraGear 38GN950-B Rood, Zwart?

Ik heb deze monitor nu ook zo'n 2 weken en ben er ook heel blij mee tot nu toe.. Draai voorlopig 120Hz, HDR, RGB met 10-bit kleuren.. Ik ben er nog steeds niet uit of dat nou echt mooier beeld oplevert dan 160Hz, HDR, RGB en 8-bit kleuren.. Zie eerlijk gezegd weinig tot geen verschil, maar zolang mijn RTX 2080 toch amper de 100 fps aantikt in de meeste games heeft 160Hz weinig toegevoegde waarde en hou ik het maar op 10-bit kleuren.. Hopelijk komen er snel professionele reviews die daar dieper op in gaan, ook wat calibratie betreft.. Ook ben ik benieuwd wat men van de HDR600 prestaties vindt.. Ik weet inmiddels dat er 12 local dimming zones zijn..