LG 65NANO866NA Zwart Review

Joepie007
6 juli 2020, laatste update op 6 juli 2020, 3.384 views

LG 65NANO866NA Zwart

Een TV die mij positief verrast heeft. Zwartwaardes zeer goed en een goede kijkhoek. Smart TV ook daadwerkelijk zinvol en super snel.

Pluspunten

• Mooie afwerking
  • Snelle processor
  • Goede zwartwaardes

Minpunten

• Weerspiegeling
  • Overdag soms wat donker beeld

Ik heb al het genoegen om naar een OLED TV te mogen kijken. Ik was nog op zoek naar een TV voor een 'mancave'. Aangezien daar ook nog een 3D beamer hangt, ben ik al wel gewend aan groot beeld.

In die ruimte staat nog een 50" plasma TV, maar na het kijken op de beamer is hij toch altijd wel klein. 65" zou daar prima kunnen, maar vond ik de prijs van OLED in dat formaat te duur. Uiteraard ken ik het tweakers forum over OLED tv's. Dus voor een ruimte waar je niet zo vaak zit was ik op zoek naar iets wat daar beter bij zou passen.

Heel toevallig kwam ik op een reviewsite terecht waar net deze TV ter review aangeboden werd en heb ik mij aangemeld en was ik een van de gelukkigen. Voor mij een super mogelijkheid om een goede indruk te krijgen of een TV uit het hogere middensegment ook aan mijn verwachtingen voldoet.

Na ontvangst van de TV heb ik besloten om hem in de woonkamer te plaatsen. Daar zit ik toch het meest en kan ik hem het beste beoordelen. Mijn mancave is ook daadwerkelijk in de kelder, dus echt direct zonlicht ken ik daar niet :).

Uitpakken en Installatie
Na het uitpakken direct op een beugel geplaatst waar nog een soundbar aan hangt. Dan hoefde ik niet alle kabels los te halen. Installeren ging super met de Wizard. Elke tweaker krijgt dat prima voor elkaar, dus zal ik het daar verder niet over hebben.

Eerste indruk
Tja, is best groot als je hem aanzet en er vrij dicht op zit. Je kunt het rustig indrukwekkend noemen. Doordat er supersmalle bezels gebruikt worden, oogt het super. Je ziet nergens een logo van LG op de voorkant van de TV. Onderrand is wel wat breder dan de rest, maar dat stoort niet. Ziet er gewoon goed uit en alles behalve goedkoop. Achterkant is ook mooi afgewerkt. Niks op aan te merken.
Kijk er nu al een paar weken naar, maar het idee van wow wat groot is al lang weer weg. Is nu al weer gewoon. Ik heb het vaker gelezen van anderen, maar nu ik het zelf ervaren heb ben ik het er helemaal mee eens.

Beeld
Voor de tweakers onder ons is er wel genoeg te tweaken in de beeldinstellingen. Je hebt de standaard voorkeuzes en daar moet je eigenlijk je persoonlijke voorkeuren uit kiezen. Zelf ben ik beland bij ECO voor het beeld, omdat ik toen zag dat zwart echt mooi zwart was.

Bij de energieinstellingen kun je ook nog wat keuzes maken. Het effect heb ik bekeken met een power meter. Als ik de energiebesparing op uit zet, dan zie je echt dat het verbruik zo rond de 150 watt gaat uitkomen.
Het beeld staat dan op zijn felst. Zet je de stand op minimaal, dan komt hij meestal rond de 90 watt uit bij felle beelden, maar zijn er veel donkere scenes, dan zit hij zo rond de 60 watt. Al met al is het beeld niet veel minder fel dan als hij op uit staat, maar het scheelt wel enorm in het verbruik. Vind ik ook niet geheel onbelangrijk.

De automatische stand schommelt mij eigenlijk te veel. Dan vind ik hem (overdag) soms echt te donker. Dat zal met lichtinval te maken hebben. Zet ik hem dan handmatig op minimaal, dan vind ik hem al weer beter.

De voorkeuze standen van Film maker mode (dit is DE toevoeging van 2020 door fabrikanten) vind ik voor normaal TV kijken eigenlijk helemaal niks. Wil zulke standen nog wel eens met een film aan zetten, maar ik zie persoonlijk liever wat meer kleur. Calibreren is dan ook niet aan mij besteed denk ik :)
Weet dat het er is en speel er eens mee.

De beeldkwaliteit heeft mij positief verrast. Ik denk dat de beeldprocessor goed zijn werk doet met upscaling, want ik had verwacht dat het op zo'n groot beeld niet zo mooi zou zijn.
Series die ik kijk in 720p worden zelfs prachtig weergegeven. Op normale kijkafstand zie ik ook geen verschil met 1080p of 2160p met de serie voorbeelden die ik bekeken heb. Van heel dichtbij kun je wel zien dat er meer detail zit in de 2160p variant, maar voor normaal gebruik is 720p voor mij voldoende.
In mijn eco stand ben ik zeer tevreden over de beeldkwaliteit. Nog steeds voldoende helder en de gezichten hebben natuurlijke kleuren. Heb daar niks aan veranderd in de instellingen omdat ik er zo al tevreden over was. De mooie marketingtermen van Nanocell, Nano Black en Pure Colors zullen hier dan wel een positieve bijdrage aan bijdragen. Het uiteindelijke resultaat is voor mij het belangrijkste.

Ben zelf geen sportliefhebber, maar heb wel een stukje voetbal gekeken om te zien of ik gekke strepen achter de bal zag en om de 'sport stand' uit te proberen.
Die speciale stand vind ik eigenlijk niks. Gras wordt onnatuurlijk van kleur en het gegalm in het stadion vind ik maar niks. Een subjectieve mening :).
Qua snelheid zag ik ook geen ghosting en zo. Dat is wel prettig, want niets is zo irritant als je naar een TV kijkt die ghosting heeft. Dit had ik ook niet verwacht van deze tv.

Kijkhoek
Wat ik nog wel erg belangrijk vond, is de kijkhoek van de TV. Doordat deze TV een IPS scherm heeft, heeft hij veel betere kijkhoeken dan een normale LCD. Uiteraard is OLED nog iets beter. De TV staat in de huidige kamer schuin en er is een kijkplek die er echt schuin naar kijkt. Vanaf daar is de TV nu een heel stuk beter te zien dan voorheen. De kleuren blijven mooier. Dat is wel goed voor elkaar bij deze TV. Alleen is het eigenlijk niet wenselijk om op korte afstand schuin voor de TV te zitten. Je moet er dan wel wat meer vanaf zitten heb ik gemerkt.

Geluid
Ik heb best wel wat TV's gehad in het verleden (en nog steeds), maar als ik dan wel eens van die geluidinstellingen koos van Virtual sound of zo, dan ging dat altijd direct weer uit. Was niet om aan te horen. Ik heb niet altijd een Soundbar of 7.1 surround set aan staan als ik gewoon TV kijk.
Het eerste wat mij bij deze TV op viel, was dat de AI Geluidinstellingen het eigenlijk wel prima deed. Wel een beetje afhankelijk van je content. Bij een natuur serie is het een toevoeging, maar bij praatprogramma's vond ik het niks. Hier switch ik nog wel eens tussen.

Apps
De TV die hij vervangt is niet echt Smart. Dat is hij op papier dan wel, maar in de praktijk werden apps na 2 jaar al niet meer ondersteund en was hij zo traag als maar kon. Nog steeds. Een TV gids openen...... kijk wel even op de tablet.
Als je dan deze TV gebruikt, dan maakt het niet uit wat je opent. Het opent allemaal snel. Er zijn voor geïnstalleerde Apps (Youtube, Netflix, Amazon Prime, Apple TV+, etc), maar je kunt uit de store ook de meest gebruikte apps downloaden zoals RTL-XL, NLZIET, NPO. Dat werkt allemaal goed. Helaas is de Ziggo Go app niet uitgebracht voor WebOS. Dan was het helemaal af geweest.

Wel ben je afhankelijk van de aanbieder hoe de App er uit ziet. Er zitten er een paar bij, die verdienen niet bepaald de schoonheidsprijs ;).
Zelf heb ik Amazon Prime en Apple TV+. Dat werkt hartstikke goed en ik heb zelfs gezien dat Amazon Prime op deze TV (WebOS 5.0) een andere interface heeft dan op mijn OLED TV (WebOS 3.5).
De app versie is hetzelfde, maar ik vind hem op deze TV een stuk fijner werken.

Apps ben ik dus super tevreden over.

Stiekem gebruik ik toch liever YouTube op de tablet en zet ik het door naar de TV. Is makkelijk om filmpjes in de wachtrij te plaatsen en dan af te spelen. Dit is overigens een koppeling tussen de Youtube app op een telefoon/tablet en de App in de TV. Er wordt dus niet via AirPlay gestreamd of zo.
Het werkt heel goed en prettig.

AirPlay 2 / Homekit

Mochten de apps in de toekomst niet meer bijgewerkt worden of onzettend traag worden, dan kun je ook altijd nog gebruik maken van AirPlay 2. Uiteraard ben je dan wel afhankelijk van Apple devices. Nu is dat bij mij geen probleem.
Echter vind ik de interface wel heel erg saai en moet ik eerlijk bekennen dat Chromecast mij meer aan staat. Maar wil je puur wat streamen, dan werkt dat wel goed.

Homekit leek mij ook wel interessant, maar eigenlijk kan ik niet meer doen dan aan Siri vragen of zij de TV aan of uit wil zetten en op welke ingang hij moet staan. Niet echt zinvol, maar het is wel makkelijk om op afstand alsnog de TV uit te zetten. Leuk, maar niet echt noodzakelijk.

Verdere connectiemogelijkheden
Heb nog een oude 2,5" hard disk (60GB) in een behuizing gestopt en aan de TV gehangen. Aangezien ik met een CI+ kaart kijk, kan ik dan ook opnemen en live pauzeren.
Opnemen vind ik niet nodig, maar wat zeiden ze nou? Dat is nu wel wat makkelijker. Even iets terugspoelen en je weet wat ze zeiden. Even pauzeren is ook makkelijk soms.

Daarnaast heb ik een Raspberry Pi aan de TV gehangen met Kodi. Hij werd 'herkend' als Roku, maar de naam is zo aan te passen. CEC bediening werkt ook.
Heb sinds vandaag een Shield TV, maar daar heb ik nog te weinig mee gedaan om wat zinnigs over te zeggen.

Nadelen
Het enige wat mij negatief opviel, is dat ik nu soms weerspiegeling in het scherm zie als ik overdag TV kijk. Het scherm zelf is mat, maar dit viel mij wel op. Nu kan het ook zijn dat het voorheen niet opviel omdat het scherm een stuk kleiner was. Hetgeen weerspiegelt kwam met de oude tv misschien niet in beeld
's avonds heb ik er allemaal geen last van.

Door de hoeveelheid aan keuzemogelijkheden zie je soms door de bomen het bos niet meer. Je moet niet denken dat je in een uurtje wel weet hoe alles werkt. Hier gaat wel even wat tijd overheen om te achterhalen wat nu welke instelling precies doet en wat het effect is.
'Vroeger' had je gewoon niet zoveel instellingen op een TV. Voor de wat oudere generatie is het misschien een beetje te veel. Maar die lezen hier niet als het goed is..... haha.

Voor mijn doeleinde is het een goede TV. Je hebt toch nog steeds een premium TV met goede specificaties en mogelijkheden, met een wat zachter prijsje dan de top lijn. In mijn beleving moet je de goedkopere TV's echt links laten liggen. Je levert daar te veel op in met kijkhoeken, zwartwaardes en bedieningsgemak.
Ben er zeer tevreden over en de beeldkwaliteit heeft mij dus zeker positief verrast.

Afbeeldingen
Heb nog even twee afbeeldingen toegevoegd. Eentje om de kleuren overdag te tonen (is wel een animatie, dus niet helemaal eerlijk) en ook nog eentje om het formaat duidelijk te maken. Een normale iPad (9,7") staat op de soundbar om een indruk van de grootte te krijgen.

Heb jij ook een LG 65NANO866NA Zwart?

Bedankt voor je reactie. Zag net pas weer terug wat voor verhaal ik er van gemaakt had :). Hopelijk heb je er wat uit kunnen halen. Uiteindelijk is het met tv’s wel zo dat als je ze niet naast elkaar kunt vergelijken, je al snel tevreden bent. Je weet immers niet beter.
Als je in de basis maar een redelijke tv koopt, kom je al een heel eind.
Hij bevalt me wel totnutoe, en dan zeker voor de prijs. Heb hem vr net geen 1000 EUR gekocht..
Enkel die local dimming is echt echt echt irritant! Moest direct uit! :-))

[Reactie gewijzigd door Joepie007 op 22 juli 2024 18:01]

Goede review, ik heb dit toestel inmiddels ook. Ik las dat 2 van de 4 ingangen hdmi 2.1 ondersteunen, weet iemand soms welke. Het is om de PS5 op aan te sluiten,
Hallo Ernie,
Ik zou dan gaan voor 3 en 4. Dus degene die naar achteren wijzen. Daar staat ook 4K 120Hz bij.
Bij poort 1 en 2 aan de zijkant staat helemaal niks.
Staat nog een review op tweakers van iemand die plaatjes toegevoegd had. Daar had ik naar gekeken. In de korte handleiding zag ik het niet zo snel.
Dank je wel. Ik kon het ook nergens vinden.