Raijintek Morpheus II Review
3 juli 2020, laatste update op 3 juli 2020, 1.025 views
Rapporteer
Product gekocht
Reusachtige koeler met vrij vervelende installatie. Eenmaal geïnstalleerd kan alles een stuk stiller zijn dan standaard, zonder enige straf in temperatuur.
Minpunten
- Vervelende installatie
- Met fans neemt het 4 slots in beslag
- Gewicht
Al geruime tijd heb ik een 1080 videokaart die bij heftige belasting flink wat lawaai kan maken. Niet oorverdovend, maar zeker vervelend genoeg om er wat aan te willen doen.
Mijn doel is niet overklokken of minimale temperaturen, maar ik wil tijdens "full load" (gaming), niets horen van mijn PC. Kortom, na kort beraad dan maar gekozen om de diepteinvestering te maken door dit apparaat te kopen, tezamen met twee Noctua NF-A12x25 PWM fans. Natuurlijk is het ook mogelijk om 15 mm dikke fans te gebruiken, maar dat kun je beter doen als 25 mm niet mogelijk is qua ruimte.
Afijn, eerst de standaard videokaartkoeler eraf pellen. Omdat er van die koelpastastickers tussen de koeler en kaart zitten (en ook tussen de backplate en kaart bij de 1080), moet je daar nog een beetje in wrikken om hem eraf te krijgen wat erg oncomfortabel voelt. Hoe dan ook, na het demonteren alles schoonmaken met isopropanol, en beginnen om alle VRAM en VR-koelblokjes te plaatsen. Het lange VR-koelblok dat erbij zat past helaas niet op de gaten, dus die kon ik niet gebruiken. De blokjes geplaatst, en erachter gekomen dat de dikke koelstripstickers niet echt plakken, dus die moest ik weer verwijderen en vervangen door de dunne stickers.
Nu het plaatsen van het koelblok. Ondanks dat ik de handleiding had gevolgd met het plaatsen van de hoge koelblokjes op de VRAM, zorgde dat ervoor dat de heatpipes in de weg zaten. Dus deze moest ik vervangen door lage. Het plaatsen van het koelblok is heel vervelend omdat de backplate vast moet worden gezet met geveerde schroeven, en dus bij het plaatsen omhoog wil komen. Bij lichte druk draaiglibbert de kaart op de koelpasta, en dat maakt het heel lastig. Later bedacht ik me dat ik gewoon de backplate kan gebruiken die bij de kaart zat, wat makkelijker is, de eventuele koeling geeft op de achterkant (zitten een aantal VR's), en een beetje stevigheid geeft.
De twee Noctua fans heb ik aan elkaar gezet, en ik heb de videokaartfanconnector eraan gesoldeerd. Nou, dit werkte dus niet. Ik weet niet of dat aan mijn soldeervaardigheden ligt, of dat twee NF-A12x25 te veel stroom trekken (twee bij elkaar zit net onder de 3,5 W), maar uiteindelijk heb ik ze dus met de low noise adapter op een moederbordaansluiting gezet, aangezien ik nergens kan vinden wat het maximale uitsturingsvermogen is van de grafische kaart header. Ook niet van het moederbord trouwens, maar afijn.
Het doet het perfect. Het neemt 4 slots in beslag en ik heb voor de veiligheid maar een tie-wrap aan de fan gehangen, want bij elkaar is de grafische kaart nu 1.3 kilo.
De vollasttemperatuur van mijn 1080 is nu 65 graden, terwijl het onhoorbaar stil blijft. Voorheen was het rond 68/69 graden, maar dan maakte het wel herrie. Kortom, ik ben tevreden.
Wat ik graag zou willen zien is een adapter om de power uit een moederbord of standaard 3-pin connector te trekken maar de PWM en RPM control naar de videokaart voor wat extra flexibiliteit. Ook zie ik ruimte voor bedrijven zoals Noctua om iets te maken dat eventueel beter is, maar vooral makkelijker te installeren.