Inleiding
Door dat ik de Marathon Mouse en de MX Anywhere in mijn wenslijstje had staan, hebben twee vrienden per toeval deze twee muizen gekocht. Dit is de tweede review, die van de MX Anywhere.
Verpakking en Inhoud
(even gekopieerd van de vorige review, omdat hier hetzelfde geldt)
Ik kreeg de muis in de Logitech verpakking, in stevige plastiek met karton maar die toch de muis nog laat zien. Verpakking was goed in orde, niets speciaals en niets op aan te merken.
Bij het uitpakken vind je volgende dingen in de doos:
- Logitech MX Anywhere
- Unifying ontvanger
- 2 Duracell AA batterijen
- Documentatie
- Soort van zacht kunstof "pouchke"/zakje voor je muis
- CD-ROM met software
Klaarmaken voor gebruik van de muis
Na het plaatsen van de batterijen in de muis, krijg je een groen lampje op muishandvlak dat na enkele seconden uitgaat. Als je 2 AA batterijen te zwaar vindt voor in een notebook-muis, dan kan je eventueel ook maar ééntje er in laten zitten. Logischerwijs gaat je muis dan minder lang door op dat batterijtje, maar het kan voor de gebruiker aangenamer zijn om een lichtere muis te hebben.
Na het plaatsen van de Unifying ontvanger (waarover later meer) en het automatisch installeren van de ingebouwde Windows 7 drivers werkt de muis onmiddellijk en goed.
Ergonomie
In tegenstelling tot de Marathon Mouse M705 vind ik de MX Anywhere iets minder goed in de hand liggen. Ik heb graag een muis die iets groter is en die mijn volledige handpalm wat ondersteunt. De M705 deed dit goed, maar de MX Anywhere is door zijn kleinere formaat hier wat minder in. Dit komt natuurlijk wel de draagbaarheid ten goede, en deze muis is dan ook mijn "muisreisgezel" terwijl de M705 mijn "thuismuisje" of "bureaumuisje" is...
Functies, knoppen, toeters en bellen
De Logitech MX Anywhere is uitgerust met volgende knoppen:
- Linkermuisknop
- Rechtermuisknop
- Scrollwiel
- Vooruitknop
- Achteruitknop
- Linksklikscrollwiel (links trekken van scrollwiel)
- Rechtsklikscrollwiel (rechts trekken van scrollwiel)
- Een vensterwisselknopje onder het scrollwiel, wat zonder de Setpoint-software fungeert als de knop die je normaal vindt als je klikt met het scrollwiel
De muis heeft dus een ruime set aan knoppen, die met Setpoint gemakkelijk te wijzigen zijn. Persoonlijk vond ik het in eerste instantie een nadeel dat als je met deze muis klikt met het scrollwiel dat het geen knop is, maar de wisselaar tussen scrollen in zijn vrij of met trapjes. Als je dit vergelijkt met de M705, dan is dit anders. Nu, door het gebruik van beide muizen wissel ik heel snel en gebruik ik bij de MX Anywhere het vensterwisselknopje als derde muisbutton (wat standaard zo is en gedetecteerd wordt door Windows als je de Setpoint-software niet installed)
Anywhere?
De MX Anywhere wordt door Logitech gepromoot als muis die op bijna alle oppervlakken te gebruiken is, mits deze een bepaalde dikte hebben. Wij hebben sinds kort een glazen tafel met melkglas en daar had ik in eerste instantie mijn M705 op geprobeerd. Deze werkte niet. De MX Anywhere wel, en de nauwkeurigheid is dezelfde als wanneer op een gewoon ondervlak.
Ontvanger
Oh ja! De ontvanger! Wel, dat is het mooie aan het Unifying-principe van Logitech. Met deze ontvanger, die de opvolger is van de Nano-ontvanger kan je meerdere apparaten (met een maximum van 6) toch koppelen aan één dezelfde ontvanger. Ideaal als je op het werk zo een muis met Unifying-ontvanger hebt, en thuis ook. Of je hebt thuis een muis/toetsenbord combinatie dat je dan niet moet wisselen van ontvanger. De MX Anywhere heb ik gekoppeld met de Unifying receiver van mijn M705 en dit werkt perfect.
Software & Drivers
Als je de Setpoint-software installeert kan je aan de toetsen van de muis enkele functies toekennen. Ikzelf ben in het algemeen geen fan van software die benodigd is voor bedieningsapparatuur als Windows zelf zijn drivers er voor heeft, ook al zit de Setpoint software van Logitech toch wel goed in mekaar.
De prijs valt voor deze high-end notebook muis (want dat is ze toch wel, als opvolger van de VX Nano) redelijk goed mee. De prijs op Logitech is natuurlijk sterk overpriced, maar als je in de Pricewatch wat zoekt merk je dat je op het moment van schrijven voor 57.99 EUR de muis voor jou is. Als ik dan even stil sta, dan zou ik toch ook overwegen om de M705 te kopen. In het algemeen vind ik die gewoon wat prettiger in de hand liggen en hij biedt toch dezelfde functies. Drawback van die M705 is dan natuurlijk de stevigere grootte.
Besluit
Ik vind de Logitech MX Anywhere een heel degelijke muis, ze is compacter en voelt iets beter van kwaliteit als de M705. Het is in mijn optiek een ideale reisgezel, maar als je echt 8u per dag op een laptop zit op een bureau, dan raad ik je aan om toch even te kijken naar de M705.