€ 314,- bij Dustin

Microsoft Surface Headphones 2 (Zwart) Review

30 juni 2020, laatste update op 30 juni 2020, 1.757 views Rapporteer

Ik was al een tijdje op zoek naar een headset. Toen ik bijna op het punt stond de Sony WH-1000XM3 te hopen kwam ik de aankondiging van deze Microsoft Surface Headphones 2 tegen. Deze heeft precies wat ik zoek! Ik besloot om te wachten en heb hem bij Amazon besteld

Pluspunten

• Bediening eenvoudig
  • Comfortabel
  • Schakelen tussen 2 devices
  • Batterijduur bij inschakelen

Minpunten

• Noice-Cancellation niet perfect
  • Batterij minder dan concurrenten
  • Klapt niet volledig in

Ik was al een tijdje op zoek naar een headset. Na lang twijfelen en de inmiddels door mijn vrouw aangeschafte Airpods Pro te hebben ervaren wist ik het zeker, ik wilde ook noise-cancelling. Ik vergader veel via de telefoon, maar als ik dat niet doe heb ik muziek/geluid vanaf mijn computer. Toen ik bijna op het punt stond om de Sony WH-1000XM3 te kopen kwam ik per toeval de aankondiging van deze Microsoft Surface Headphones 2 tegen. En die heeft precies wat ik zoek! Ik besloot om te wachten en heb deze besteld bij Amazon. Ik heb hem kunnen meepikken voor de schappelijke prijs van €217.

De koptelefoon komt in een stevige doos zonder al te veel poespas. Eigenlijk zoals bijna elke fabrikant dat doet tegenwoordig. Er zit een USB-A -> USB-C kabel bij om de koptelefoon te laden en een 3.5mm audiojack kabel om hem bedraad te kunnen gebruiken. Daarover meer verderop.

https://tweakers.net/i/RQdEqt-P-NtLHNcKF-_sdWhVI7Q=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/4OkQckuIy1zhUPFqvII4OI1o.jpg?f=fotoalbum_medium https://tweakers.net/i/2lEA5lT0_4YQTvKJFTFvtTBpZf0=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/lORCKw8BwfLwjWnm9Ns5X3uZ.jpg?f=fotoalbum_medium

De koptelefoon zelf zit redelijk plat in een harde case. In tegenstelling tot bijvoorbeelde de WH-1000XM3 kan de Headphones 2 niet ingeklapt worden, enkel de oorschelpen kunnen gedraaid worden. Hierdoor is hij voor mensen die veel reizen waarschijnlijk iets onhandiger om mee te nemen. Tenzij hij op je oren zit natuurlijk :). De case kan ik kort over zijn: Die voelt er goed en licht aan. De rits doet het goed en vloeiend en de uitstulping aan de binnenkant is een inkeping aan de achterkant waar je vingers mooi invallen tijdens het dragen.

https://tweakers.net/i/90hHDfI8Tdu1CzqNBAj0rb428wg=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/iF8qOqxDwWtBDsAblUWrwoKD.jpg?f=fotoalbum_medium https://tweakers.net/i/D8mzVvpyHpM0qXTmV3NWHIpgT70=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/jHvRohJNKx0tFr6tYaO8m2l1.jpg?f=fotoalbum_medium

Tijd om hem op te zetten! Hij zit lekker. De oorschelpen zijn mega zacht en vallen goed over mijn oren heen. De hoofdband is ook redelijk zacht, maar net íets te small naar mijn mening. Een bredere band was lekkerder geweest. Via het kleine ronde knopje op de rechterschelp gaat hij aan wat hij door middel van een wit LEDje laat weten en ik hoor ineens: "10 hours left". Iedere keer dat je de headset aanzet geeft hij aan hoe lang de batterij nog meegaat. Super handig! Ik draai aan het wiel op de linkerschelp om de noise-cancelling op de zwaarste stand te zetten en: Hmm, das niet zo als de Apple Airpods Pro. Niet slecht, zeker niet. Maar ook niet stil. Met de Airpods in hoor je niets, echt niets. Het niveau van de NC is met de draaischijf aan de linkerkant aan te passen in 5 niveaus. Alles hieronder is mijn ervaring zonder muziek erbij.
  • Zwaar: Zwaarte NC stand, filtert behoorlijk veel weg. Iemand recht tegenover je kun je verstaan maar een gesprek voeren gaat in mijn ogen niet. Filtert auto's op een aangrenzende straat hier bijna helemaal weg. Met muziek erbij zijn ze weg.
  • Middel: Auto's zijn iets beter hoorbaar, vooral het optrekken. Rolgeluid van banden een beetje. Een schoonmaakster in huis hoor je ook duidelijker dingen doen. Praten met iemand tegenover je kan maar je mist af en toe wel dingen. Ik wel in ieder geval.
  • Laag: Auto's zijn inmiddels redelijk hoorbaar. Mijn vrouw tijdens een telefoongesprek tegenover me kan ik volledig volgen en ik hoor ook de spreker aan de andere kant van de telefoon. Als ik de koptelefoon afzet denk ik dat ik kan zeggen dat deze stand 70% van het geluid wegfiltert qua volume.
  • Passthrough Sound: Gebruikt te microfoons voor NC om geluid op te vangen en zet dat via de speakers door. Het lijkt hierdoor qua omgevingsgeluid alsof je geen koptelefoon op hebt. Klinkt iets scheller dan 'live', maar komt verrassend goed in de buurt in mijn ogen.
  • Ambiant Sound Amplified. Versterkt alle omgevingsgeluiden. Resulteert in redelijk wat ruis erbij in mijn ogen. Ik snap deze functie niet helemaal als ik eerlijk ben, zie het nut er niet van in.
Zoek je echt complete stilte, dan zou ik deze koptelefoon niet aanraden. In-ears hebben dan natuurlijk sowieso een streepje voor.

Dan waar hij voor een groot deel natuurlijk ook voor is gekocht: Muziek luisteren en bellen. Nadat ik uitgespeeld was met de NC heb ik de telefoon gekoppeld aan mijn iPhone en Windows 10 computer. In beide gevallen kan dat via de Surface Audio app. Koppelen gaat eenvoudig, de koptelefoon gaat in pairingmode door de aan-/uitknop 5 sec ingedrukt te houden waarna zowel de telefoon als de computer hem direct zagen. Eenmaal in de app kun je de naam aanpassen, batterij en volume niveaus inzien en de NC instellen. Het gekke is dat je via die weg alleen niet kunt kiezen voor de 'Passthrough' optie. Vreemd, maar dat ligt vast aan mij :+ . Meer interesse had ik in de equalizer via de app. Het geluid vond ik namelijk niet om over naar huis te schrijven bij het opzetten van de koptelefoon, maar door wat meer bass en wat meer hoog in te stellen ben ik nu echt tevreden. Ik hou van redelijk veel bass, deze koptelefoon kan heel veel bass leveren. Het volume kan hoger dan ik comfortabel vind. Het fijne van de equalizer is dat deze uiteindelijk de settings in de koptelefoon instelt. Als je de settings in de iPhone app doorvoert en je opent de app op je computer dan zijn ze daar ook doorgevoerd. Logisch, maar desalniettemin toch handig.

Over de functie die voor mij doorslaggevend was om hem te kopen kan ik kort zijn, dat werkt. Ik heb tijdens het werken vaak Youtube aanstaan. Als ik vervolgens wordt gebeld laat de koptelefoon via spraak weten wie er belt (in het Engels, dat dan weer wel) en kan ik door 2 keer op één van de oorschelpen te tikken opnemen. Audio schakelt per direct over en de Youtube video pauzeert. Hang ik op, gaat de video meteen weer lopen met het geluid vanaf de computer.

Zodra je de meegeleverde audiojack inplugt wordt Bluetooth uitgeschakeld. NC kan wel gewoon gebruikt blijven worden. Waarom zou je dat gebruiken? Dat vroeg ik me tot gisteravond ook af. Ik was gamen met wat vrienden en wegens nostalgische redenen hebben we Teamspeak gebruikt om te communiceren. Daarmee is het blijkbaar niet mogelijk om de goede audiodrivers (of weet ik veel wat) te gebruiken en valt hij terug op 'Hands-Free AG Audio'. Dat is simpel gezegd van belabberde kwaliteit. Dus toen heb ik de kabel aangesloten (waar ook een microfoon in zit) en op die manier gecommuniceerd mét NC en de equalizer, die uiteraard niet werkt als de headset uit staat. Is de headset leeg? Ook tijdens het laden kan NC gebruikt worden.

Heb jij ook een Microsoft Surface Headphones 2 (Zwart)?

Erg inzichtelijke review, bedankt!
Toch leuk dat NC e.d. gewoon compleet blijft werken met 3,5mm ingeplugd. Veel andere headsets worden nl. 'domme' headsets.
Dat is voor de Batmans onder ons natuurlijk! Tegenhanger van Superman's X-ray Vision :P