Sennheiser NP 02 (Zwart) Review

itsonu
29 juni 2020, laatste update op 29 juni 2020, 641 views Product gekocht

Sennheiser NP 02 (Zwart)

Een mooie koptelefoon met - voor die prijs - goed geluid. Comfortabele pasvorm.

Pluspunten

• Goed geluid
  • Degelijke constructie
  • Goede pasvorm

Minpunten

• nog niet

Mijn eerste reactie bij het zien... maar zeker bij het horen van dit product was: "Eindelijk een waardige opvolger van de Sennheiser PMX 95". Zie mijn review aldaar: https://tweakers.net/prod...nheiser-pmx-95-zwart.html.
Zoals je in de review van de PMX95 kunt lezen ben ik, sinds mijn laatste PMX ter ziele is gegaan en Sennheiser deze niet meer leverde, lang op zoek geweest naar een opvolger. 2 voorwaardelijke eisen voor een voor mij geschikte mobiele koptelefoon zijn: Nekband en On-ear. Nekband omdat ik dat gewoon prettig vind voor het op en afzetten van de koptelefoon en niet zo'n beugel over je hoofd. On-ear omdat In-ear bij mij niet comfortabel aanvoelt, je voor een goede basweergave geen geluidslekken moet hebben (dus goed afsluiten) en, als je dus een goede afsluiting hebt, veel achtergrondgeluiden wegfilterd, voor de een een zegen, voor mij, bij gebruik op de fiets, gevaarlijk omdat je geen omgevingsgeluiden hebt.
Nu na een jaar zoeken toevallig op deze Sennheiser gekomen. Het vreemde is wel dat je hem bij Sennheiser niet kunt bestellen. Het enige bedrijf die deze koptelefoon aanbied is Thomann in Duitsland. Daarnaast wordt deze koptelefoon primair in bundels van 10 verkocht. Hij schijnt ook voornamelijk bedoeld te zijn voor audio bij rondleidingen/gidsen, maar voor muziek is de koptelefoon ook erg geschikt. Dit brengt mij bij de criteria.

Kwaliteteit geluidsweergave
Het geluid is zonder meer uitstekend voor deze koptelefoon. Hij is nagenoeg even goed als de door mij geprezen PMX 95. Mooie details en gulle bas, misschien wel te gul, maar dat kun je met een equalizer wellicht wat onderdrukken.

Bouwkwaliteit en afwerking
Dat het een bulk-product is kun je ook aan de verpakking zien, geen fancy doos maar simpelweg een geseald plastic zakje. Er kon nog net een extra foamvelletje om voor de bescherming. De bouwkwaliteit en afwerking zijn uitstekend. In tegenstelling tot de sony koptelefoon (nekband en On-ear) die als noodzakelijke vervanging van de PMX 95 was, en die zeer goedkoop aanvoelde, ziet en voelt deze Sennheiser NP 02 er degelijk uit.
Mijn ervaring met de Sennheiser PMX serie: 30, 60 en 95 is dat de 30 en 60 vooral snel last van kabelbreuk konden hebben. De PMX95 was zeer degelijk en is dan ook lang meegegaan. Hopelijk geldt het laatste ook voor deze NP 02. De tijd zal het leren. Ik zal regelmatig in deze review melden wat de status is.

Gebruksgemak
Voor mij is die uitstekend, maar ik ben dan ook een onvoorwaardelijke fan van nekband koptelefoons. De NP 02 is overigens in 2 versies 1 met 100 cm snoer en een met 140 cm. Navraag bij Thomann leert dat zij alleen de 100 cm versie los verkopen. De 140 cm versie gaat alleen in bulk. De snoerlengte van 100 cm is voor de mobiele device echter prima.

Prijs
De prijs is uitstekend want 25 euro vind ik voor deze kwaliteit zeer laag. Ik heb voor meer geld veel slechtere koptelefoons gehad.

Kortom voor wie, net als ik op zoek was naar een goede vervanger voor de PMX-serie van Sennheiser hoeft niet langer te zoeken. Sennheiser is zelf met een uitstekende opvolger gekomen. Verbazingwekkend hierbij is wel dat het apparaat al sinds november 2018 te koop is, maar er zo weinig ruchtbaarheid aan gegeven is dat ik, zelfs bij specifiek zoeken op termen als nekband en on-ear, pas vorige week op dit apparaat stuitte. Het zij zo.
Overigens heb ik er voor de zekerheid direct 2 extra besteld, voor het geval dat Sennheiser deze ook weer met de stille trom van de markt haalt. Zit deze jongen voor de komende jaren gebakken.

Heb jij ook een Sennheiser NP 02 (Zwart)?

Ik heb een PMX95 waar ik echt helemaal gek op ben. Deze zit fantastisch en klink naar mijn smaak super. Gebruik `m al een paar jaar en het snoer begint inmiddels serieuze slijtage te vertonen.
Was dan ook blij verrast toen ik een week geleden de Sennheiser NP02 op de site van Thomann ontdekte.
Vervolgens naar tests gezocht en hier de positieve review van Itsonu gelezen.

Gelijk twee stuks (met een snoer van 140 cm) besteld; flinke FOMO om later weer mis te grijpen.
Helaas ben ik niet zo enthousiast als Itsonu, als ik de NP02 met mijn PMX95 vergelijk.
Het draagcomfort is stukken minder; de vorm van de nekband is anders, waardoor er te weinig ruimte zit tussen de oorschelpen en de nekband. Ik moet mijn oren er tussen frunniken, waarna het gaat knellen.

Bij de PMX95 zit er meer ruimte tussen nekband en oorschelp; de oorschelp scharniert aan de nekband waardoor de oorschelp naar eigen voorkeur afgesteld kan worden.
De oorschelp van de NP02 zit vast, hier valt niets aan af te stellen.

Het oorkussen (schuimrubbertje) is niet slecht, maar toch ook minder prettig dan de PMX95. (wel makkelijk te vervangen door wat beters)

Ik zal wel een te grote kop hebben, maar bij mij sluit de oorschelp van de NP02 niet goed aan bij mijn oren; ze wijken een beetje aan de onderkant en duwen net iets te hard aan de bovenkant. Bij de PMX95 zitten de oorschelpen zachtjes egaal tegen mijn oren aangeduwd; heerlijk.

Grootste tegenvaller is het geluid; doordat de oorschelp aan de onderkant wijkt, klinkt het al wat minder.
Maar als ik de oorschelpen aanduw klinkt het geluid nog steeds niet zo top als de PMX95.
Geluid is zachter en minder vol, minder rond. Naar mijn smaak te veel hoog en te weinig laag. Wat bij de PMX95 juist zo verbazingwekkend goed is.

Heb met een föhn de nekband bij de oorschelpen verhit en bijgebogen, maar krijg de pasvorm (nog) niet helemaal goed.
Al met al ben ik dus geen fan van de NP02, en zou ik `m zeker niet aanraden voor mensen met een groot hoofd.
(voor de volledigheid; ik gebruik ook een Sony MDR V700 en een Sony WH 1000XM3)