Nog steeds ben ik blij dat ik heb gekozen om mijn S2 in te ruilen voor een S3. Er zijn veel verbeteringen waar ik nog elke dag blij mee ben. Bij mij was de bezorging schadevrij, enkel de lichtsensor werkt niet goed, maar de klantenservice ervaar ik als erg behulpzaam.
Ook na een week rijden ben ik het hier nog met mijzelf eens. Je bereikt sneller de maximumsnelheid, ook met wind tegen of heuvel op. Bovendien met minder motorgeluid.[message=62210424,noline]oscarwashere schreef op zaterdag 25 april 2020 @ 20:08[/message]:
De motor is inderdaad veel stiller dan die van de ES2, wat erg prettig is. Het motorgeluid bij de S2 was niet storend, maar een stille motor geeft een wat meer 'premium' gevoel. Daarnaast ervaarde ik ook duidelijk dat de motor krachtiger is. Op mijn S2 haalde ik met wind tegen nooit 32 km/u, maar meestal hoogstens 28 bij gemiddelde wind. Vandaag waaide het ook redelijk, en was het geen probleem om steady 32 te rijden (of daar dicht tegenaan). Bij wind mee of wind stil ging ik ook gemakkelijk harder dan dat. De motor stopt er dan mee, maar het voelt dit keer iets minder als een 'onderbreking' dan bij de S2. Hierdoor was het op de S3 duidelijk minder storend om rond de 32 km/u te blijven fietsen. Als je 33 km/u rijdt gaat de motor wel uit, maar dit voelt dus niet direct meer alsof je ineens extra gewicht moet trekken. Als je dan weer 'zakt' naar 32 km/u springt hij ook gewoon weer soepel bij.
Op mijn S2 trok ik bij stoplichten vaak sneller op dan scooters, ik denk dat dit bij de S3 nog meer zal zijn. De fiets trekt (ook zonder boost) sneller op en je bereikt ook eerder de topsnelheid. Dit zal ook een combinatie zijn met de versnellingen, waardoor niet alleen de motor maar ook jouw eigen kracht meer kracht leveren.
Inmiddels ben ik zoals verwacht meer gewend geraakt aan het automatisch schakelen. Soms lukt het mij ook om de tik tussen 2 en 3 niet te voelen, maar meestal merk je het toch wel een beetje. De kunst zit hem erin dat je niet te hard trapt op het moment van schakelen, dus dat je bijvoorbeeld niet precies dan aan het optrekken bent. Eenmaal geoefend beperk je de tikken dan aardig en worden ze in ieder geval minder storend. Dat laatste komt denk ik vooral doordat je de tik ‘verwacht’, je schrikt niet meer en weet erop te reageren.[message=62210424,noline]oscarwashere schreef op zaterdag 25 april 2020 @ 20:08[/message]:
Inderdaad, de 4 versnellingen gaan nog niet erg soepel in elkaar over. Bij sommige schakelingen voel en hoor je een duidelijke tik. Ik kon niet direct ontdekken bij welke versnelling, want het kwam niet de hele tijd of even hard voor. Het lijkt wel te liggen aan hoeveel kracht je zelf op de pedalen zet. Goed om te noemen is echter dat ook bij de S2 het schakelmoment even wennen was. De S2 had twee versnellingen en hij schakelde meestal rond de 18 km/u. Bij de S2 leerde ik na een tijdje 'aan te voelen' wanneer de fiets zou gaan schakelen, en dan houd je daar vanzelf onbewust rekening mee. Ik hoop dat dit bij de S3 ook zo zal zijn. Ik ben vooral een fan van überhaupt elektrisch schakelen omdat je niet hoeft te stoppen met trappen, dus je hoeft nooit vaart te verminderen.
Hoe dan ook is het prettig om 4 versnellingen te hebben in plaats van 2. Bij de S2 had ik boven de 28 km/u namelijk al snel het gevoel dat je 'in het niets' trapt, of dat harder trappen je nog nauwelijks harder laat rijden. Ook bij harde wind tegen of heuvel op trapte hij wat zwaar in zijn 2e versnelling, maar ging hij niet terug naar 1 omdat je daarvoor te hard rijdt. De extra versnellingen maken het makkelijker om op te trekken en snelheid te maken.
Het remmen ervaar ik als bijzonder stil. Je hoort uiteraard wel de wrijving tussen de remmen en de remschijven, maar niet langer storend of knarsend. Het geluid komt meer overeen met het over je bureau schuiven van een wat papieren.[message=62210424,noline]oscarwashere schreef op zaterdag 25 april 2020 @ 20:08[/message]:
De S2 stond bekend om zijn knarsende remmen. Ik smeerde ze zo nu en dan, maar dat had nooit erg lang nut. Die herrie bij het remmen vond ik het grootste nadeel aan de S2, omdat het storend is en 'goedkoop' overkomt. Als je bij een stoplicht komt aanrijden en afremt wil je dat dat klinkt als een goede fiets, niet als een verroeste omafiets.
Tijdens mijn testrit heb ik geprobeerd goed op het remmen te letten, maar het is lastig hier kritisch over te zijn. Ik weet tenslotte niet goed wat normaal is, of welke remkracht je mag verwachten van dit type remmen. En bovendien, als je niet snel genoeg stilstaat, zou je zeggen dat je gewoon harder in je handremmen moet knijpen. Wel kan ik zeggen dat het remmen een stuk stiller was, en dat je meer gelijkmatig tot stilstand komt. Als je echt op volle snelheid rijdt en een noodstop maakt, gaan de banden uiteraard slippen. Dit moet je vooral niet te vaak doen dus, dus ook bij deze snelle fietst geldt dat je goed moet opletten in het verkeer. De remschijf leek iets tegen het remblokje van het voorwiel aan te lopen soms, maar dat lijkt mij een kwestie van juist afstellen.
De handremmen zelf (dus dat deel aan het stuur) voelden iets steviger aan en meer hufter-proof. De verbinding tussen handrem en remkabel lijkt steviger. Dat lijkt mij prettig voor in fietsenstallingen op het station, waar iedereen altijd maar zijn fiets zo snel mogelijk neer knalt.
Het matrix display is ook in de dagelijks gebruik duidelijk minder fel dan bij zijn voorganger, maar meestal kan ik hem wel aflezen. Als het echt zonnig is dan heb je wel je hand nodig om even wat schaduw op het scherm te krijgen, zodat je het beter kan lezen. Verder valt op dat de led’s verschillende felheden hebben. De rand die het batterij figuur vormt is duidelijk minder fel dan de ledjes binnen deze rand die het batterijpercentage aanduiden. Wellicht brengt dit de mogelijkheid om middels een update het scherm feller te maken. Het zou wel luxe zijn als de lichtsensor voor het voor- en achterlicht ook wordt gebruikt om de felheid van het scherm te bepalen. Je wilt ’s nachts tenslotte niet verblind worden; vergelijk het met de nachtmodus van je navigatiesysteem.[message=62210424,noline]oscarwashere schreef op zaterdag 25 april 2020 @ 20:08[/message]:
Ik heb de app niet gebruikt/gezien tijdens de proefrit, dus hierover kan ik niets zeggen. Wel lijkt de speaker (voor o.a. alarm en bel) iets luider. Zeker het nieuwe geluid van de bel is echt een verbetering. Met 32 km/u wil je op de smalle Amsterdamse fietspaden eigenlijk altijd wel even waarschuwen dat jij aan komt scheuren, naast dat je natuurlijk elke andere fietser dik inhaalt. Dit keer gingen mensen voor de digitale bel aan de kant, wat misschien logisch klinkt, maar de bel van de S2 was voor anderen niet herkenbaar als bel. Daarmee moest ik echt herhaaldelijk bellen of zelfs praten om mensen aan de kant te krijgen, simpelweg omdat ze niet herkennen dat iemand er langs wil. Uiteindelijk had ik dus een aparte, ouderwets analoge, bel op mijn S2 gezet. Dat hoeft straks niet meer.
Het display lijkt nagenoeg hetzelfde als bij de S2, enkel lijkt het nu alsof de lak laag nog meer over het display zit dan voorheen. Bij de S2 leek deze meer 'uitgesneden'. Op de donkere fiets was het nagenoeg net zo goed leesbaar als bij de S2, maar ik betwijfel of dit bij de lichte fiets ook zo zal zijn bij fel zon-/daglicht.
Mijn vriendin zal in augustus haar S3 Light krijgen, dus ik ben erg benieuwd of er al verschil zit tussen haar oplage en die van mij straks.[message=62210424,noline]oscarwashere schreef op zaterdag 25 april 2020 @ 20:08[/message]:
Hopelijk hebben jullie iets aan dit onwijs lange verhaalVragen altijd welkom.
Het lijkt me sowieso handig om op smalle, drukke, Amsterdamse fietspaden niet met 32km/u andere fietsers in te gaan halen. Je gaat harder dan officieel is toegestaan, het is aan jou om daar verantwoordelijk mee om te gaan en je een beetje aan te passen aan de rest / de situatie. Anders zit het er dik in dat de overheid straks (wel) handhavend gaat optreden tegen E-bikes die zo makkelijk op een hogere maximumsnelheid dan 25km/u kunnen worden gezet. Op brede, rustige stukken is 32km/u echt geen probleem, in de binnenstad van Amsterdam vaak wel. Liever niet meer doen dusMet 32 km/u wil je op de smalle Amsterdamse fietspaden eigenlijk altijd wel even waarschuwen dat jij aan komt scheuren, naast dat je natuurlijk elke andere fietser dik inhaalt.
[Reactie gewijzigd door LordMike op 23 juli 2024 20:59]
Je kunt bij een eventueel ongeval problemen krijgen met je verzekering wanneer ja aantoonbaar harder dan 25 km/u hebt gereden; is belangrijk om je te realiseren. Bij hogere snelheden ben je feitelijk een speedpedelec en moet je een helm op, op de rijbaan rijden, knipperlichten&spiegels hebben etc.In Europa is de snelheidslimiet voor e-bikes inderdaad 25 km/u. Via de VanMoof app dien je aan te geven in welke regio je rijdt.
Dat is niet de fiets die hij aanhaalde. Die in je link is op zich niet verkeerd, maar heeft nog steeds zo'n rare bochel.heb jij eigenlijk het model wel eens bekeken wat hij aanhaalde? Daar zie ik geen bomma op rijden hoor..
[Reactie gewijzigd door Torakk op 23 juli 2024 20:59]
[Reactie gewijzigd door blix op 23 juli 2024 20:59]
Misschien moet je op die smalle Amsterdamse fietspaden gewoon een beetje rustig fietsen? Buiten dat het tegen de wet is en je verzekering (als je die hebt) geen schade vergoed is het gewoon asociaal om daar zo snel te fietsen en je medeweggebruikers in gevaar te brengen. Als je dan toch zo nodig met die snelheid wilt fietsen wees dan een vent en ga tussen de auto's rijden.Met 32 km/u wil je op de smalle Amsterdamse fietspaden eigenlijk altijd wel even waarschuwen dat jij aan komt scheuren, naast dat je natuurlijk elke andere fietser dik inhaalt.