Bekijk alle reviews

VanMoof Electrified S3 Review

+3
oscarwashere 25 juni 2020, 41.352 views Product gekocht

VanMoof Electrified S3

Nog steeds ben ik blij dat ik heb gekozen om mijn S2 in te ruilen voor een S3. Er zijn veel verbeteringen waar ik nog elke dag blij mee ben. Bij mij was de bezorging schadevrij, enkel de lichtsensor werkt niet goed, maar de klantenservice ervaar ik als erg behulpzaam.

Pluspunten

  • Veel goedkoper dan zijn voorgangers
  • Rijd erg prettig ondanks de voorwielmotor
  • 4 automatische versnellingen
  • Topsnelheid 25 km/u (EU) of 32 km/u (US)
  • Minimalistisch, alle kabels keurig weggewerkt
  • Oogt zeer degelijk, premium uitstraling
  • Werkt ook prima zonder smartphone verbinding
  • Trapt ook nog fijn bij lage motor ondersteuningsstand

Minpunten

  • Geen reflectiestreep op banden, oranje spaakreflectoren wel meegeleverd maar lelijk
  • Automatisch schakelen soms met een voelbare 'tik', is echt even wennen
  • Accessoires zijn prijzig
  • Als je een ander (niet-VM) zadel wil, moet je ook de zadelpen vervangen

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Prijs Score: 5
Bouwkwaliteit Score: 4
Deze review heb ik oorspronkelijk geschreven in het Ervaringen met VanMoof topic, hier op Tweakers. Eerder schreef ik daar ook al over mijn eerste indruk tijdens een proefrit, waarin ik ook veel vergelijk met de Electrified S2 die ik toen had.[/small]

Vorige week vrijdag (22 mei) heb ik mijn VanMoof (Electified?) S3 gekregen, een dag eerder dan gepland. Inmiddels zijn we dus een week verder, dus tijd voor een verhaaltje.

Achtergrond
Even een klein stukje achtergrond over mijn VM-verhaal tot nu toe, zodat je weet in welke context mijn review is. Ik had in december 2018 een Electrified S2 besteld, welke ik in maart 2019 hebt gekregen. Deze heb ik ongeveer 1 jaar met veel plezier gebruikt. Voornamelijk om naar mijn vriendin (7km enkel) en naar een groter treinstation (15km enkel) te fietsen. Zeer regelmatig fietste ik naar dit station, om vervolgens verder per trein naar werk te gaan (en terug). Een retourtje was dus 30 km en ik had ongeveer 3300 km op de teller in de app staan. Grootste voordeel voor mij: de snelheid van het fietsen, zonder serieus bezweet te raken en dus de langere afstanden die je hierdoor fietst.

Toen bekend werd dat de S3 er aan kwam en wat de verbeteringen en de prijs zou worden, heb ik mijn S2 verkocht. Ik was niet ontevreden, maar de verbeteringen waren voor mij voldoende overtuigend. Bovendien was het een economische keuze. Ik had de S2 voor €2600 ‘early bird’ besteld, rond de tijd van verkoop was hij nieuw €3400. Hier op dit forum en op Facebook was al bekend dat de S3 nog slechts €2000 zou kosten, dus om voor een goede waarde de S2 te kunnen verkopen was dit het beste moment. Ik heb mijn S2 daarom voor €1650 verkocht, zonder Peace of Mind (want deze zou toen nog niet overdraagbaar zijn, daarover later meer), maar met bagagedrager. Mijn S3 heb ik met een pre-order ‘uitnodigingscode’ besteld, waardoor ik nu als een van de eersten op de fiets kan rondrijden.
Zodra we weer meer naar kantoor mogen, zal ik de fiets vooral weer gebruiken voor woon-werkverkeer. Met dit doel schrijf ik hier dan ook vooral over de fiets, maar ook voor recreatieve ritjes of ‘even boodschappen doen’ zal veel van mijn verhaal ook wel van toepassing zijn.

Uitpakken
Meteen valt op dat de fiets slim is verpakt. Met een koord, die voor de grootste fans later als broekriem kan functioneren, kan je de fiets uit zijn doos schuiven. De fiets staat aan voor- en achtereinde vast in een soort driehoeken van karton die als het ware een fietsenrek vormen. In het ene driehoek vinden we een gereedschapsdoos en handleidingen. De gereedschapsdoos bevat onder andere alle inbussleutels en steeksleutels die je nodig hebt. Ook worden er voor- en achter reflectoren, wiel-/zijreflectoren en wat ketting smeersel meegeleverd.
De grootste delen in het frame zijn met schuimen buisisolatie beschermd. Deze zitten vast met tiewraps, welke je niet hoeft door te knippen. Je kan het knopje indrukken om ze los te schuiven, waarna je de tiewraps hergebruikt. Doe dat ook, want 1 tiewrap komt later goed van pas.
Mijn fiets kwam gelukkig geheel schadevrij binnen. Ook de doos leek nog nagenoeg onbeschadigd. Ik had blijkbaar een goede DHL-bezorger te pakken, want in plaats van moeilijk te doen belde hij eerst even bij mij aan om te vragen of ik wilde helpen de doos uit zijn bus te tillen.

Assembleren
De grootste angst van ‘internetfietsen’ is misschien wel het in elkaar zetten van je bestelling. De Engelstalige handleiding met duidelijke afbeeldingen helpt je hier doorheen. Wie minder goed Engels kan lijkt genoeg te hebben aan de afbeeldingen. Ook is er een video te vinden op het Youtube kanaal van VanMoof, die je door alle stappen heen helpt. Aan jou de taak om het voorwiel, de elektrakabel van voorwielmotor naar frame, de trappers en het stuur te monteren dan wel af te stellen. Tijdens vrijwel het gehele proces van assembleren laat je de fiets staan in de driehoeken. Erg gemakkelijk, want hierdoor staat de fiets altijd stevig en recht. Als je de standaard zou gebruiken staat de fiets namelijk een beetje scheef natuurlijk. Bovendien rolt hij hierdoor niet.
De stappen zijn eenvoudig, maar ik maakte toch een klein foutje. De kabel van de voorwielmotor naar het frame dien je binnen de houder van het spatbord door te houden, alvorens je het mannetje en vrouwtje van de kabel in elkaar klikt. In het boekje stond dit duidelijk dan dat het in de video werd laten zien, dus in mijn enthousiasme had ik ze al vastgeklikt. Het was iets wat lastig om dit weer uit elkaar te krijgen, tot ergernis aan toe. Maar goed, het is gelukt en ik kon op de juiste manier verder. Let dus zelf even goed op. Dat ze lastig weer loskomen is natuurlijk een goed teken, want eigenlijk hoeft het ook niet meer los hierna.
Vervolgens stop je de kabel weg in de voorvork, waarna je hem afdekt met een plaatje en twee schroeven. Dit was wel flink pielen, er leek een soort slag in de kabel te zitten waardoor hij dubbelvouwde als je hem erin wilde schuiven. Ik gebruikte een van die bewaarde tiewraps om het plaatje en de kabel op zijn plek te houden, totdat ik de schroeven erin draaide. Daarna kon ik de tiewrap weer los schuiven, zonder te knippen dus zonder kans op lakschade door een schaar.
De volgende stappen zijn het afstellen van het zadel, stuur en indraaien van de trappers. Dit spreekt voor zich en de handleiding helpt je hierbij. Wil je het stuur hoger hebben, dan zitten er 2 ringen bij om het stuur te verhogen. Verderop in de handleiding bij ‘Finding your fit’ staat hoe je deze monteert. Dit kan ook later, maar goed als je toch bezig bent met het stuur. Ook verdiende mijn fietsstandaard nog even aandacht, want tijdens het trappen tikte de trapper hier tegenaan.

Wat vind ik ervan?
Aangezien ik na mijn proefrit al veel had geschreven over de verschillen tussen de S2 en S3, quote ik mijzelf en vertel ik hoe dit nu op mijn eigen fiets na een week is.

Motor
[message=62210424,noline]oscarwashere schreef op zaterdag 25 april 2020 @ 20:08[/message]:
De motor is inderdaad veel stiller dan die van de ES2, wat erg prettig is. Het motorgeluid bij de S2 was niet storend, maar een stille motor geeft een wat meer 'premium' gevoel. Daarnaast ervaarde ik ook duidelijk dat de motor krachtiger is. Op mijn S2 haalde ik met wind tegen nooit 32 km/u, maar meestal hoogstens 28 bij gemiddelde wind. Vandaag waaide het ook redelijk, en was het geen probleem om steady 32 te rijden (of daar dicht tegenaan). Bij wind mee of wind stil ging ik ook gemakkelijk harder dan dat. De motor stopt er dan mee, maar het voelt dit keer iets minder als een 'onderbreking' dan bij de S2. Hierdoor was het op de S3 duidelijk minder storend om rond de 32 km/u te blijven fietsen. Als je 33 km/u rijdt gaat de motor wel uit, maar dit voelt dus niet direct meer alsof je ineens extra gewicht moet trekken. Als je dan weer 'zakt' naar 32 km/u springt hij ook gewoon weer soepel bij.
Op mijn S2 trok ik bij stoplichten vaak sneller op dan scooters, ik denk dat dit bij de S3 nog meer zal zijn. De fiets trekt (ook zonder boost) sneller op en je bereikt ook eerder de topsnelheid. Dit zal ook een combinatie zijn met de versnellingen, waardoor niet alleen de motor maar ook jouw eigen kracht meer kracht leveren.
Ook na een week rijden ben ik het hier nog met mijzelf eens. Je bereikt sneller de maximumsnelheid, ook met wind tegen of heuvel op. Bovendien met minder motorgeluid.
Vorig weekend heeft het enorm hard gewaaid. Een ware hel voor mijn hooikoortsklachten, maar wel goede omstandigheden om een e-bike op de proef te stellen. Met flinke wind tegen haal je de topsnelheid niet meer, maar ik denk ook niet dat je dit mag verwachten. Wel haal je een meer constante en hogere topsnelheid met wind tegen dan bij de S2. Bij echt flinke wind reed ik op de S2 meestal rond de 20 km/u. Dit kwam niet alleen door de motor, maar ook doordat hij boven de 18 km/u toch in de hoogste en eigenlijk te zware versnelling blijft (daarover later meer). Op de S3 bleef ik meestal rond de 28 km/u fietsen, met soms uitschieters omhoog of omlaag afhankelijk van de windvlagen.

Versnellingen
[message=62210424,noline]oscarwashere schreef op zaterdag 25 april 2020 @ 20:08[/message]:
Inderdaad, de 4 versnellingen gaan nog niet erg soepel in elkaar over. Bij sommige schakelingen voel en hoor je een duidelijke tik. Ik kon niet direct ontdekken bij welke versnelling, want het kwam niet de hele tijd of even hard voor. Het lijkt wel te liggen aan hoeveel kracht je zelf op de pedalen zet. Goed om te noemen is echter dat ook bij de S2 het schakelmoment even wennen was. De S2 had twee versnellingen en hij schakelde meestal rond de 18 km/u. Bij de S2 leerde ik na een tijdje 'aan te voelen' wanneer de fiets zou gaan schakelen, en dan houd je daar vanzelf onbewust rekening mee. Ik hoop dat dit bij de S3 ook zo zal zijn. Ik ben vooral een fan van überhaupt elektrisch schakelen omdat je niet hoeft te stoppen met trappen, dus je hoeft nooit vaart te verminderen.
Hoe dan ook is het prettig om 4 versnellingen te hebben in plaats van 2. Bij de S2 had ik boven de 28 km/u namelijk al snel het gevoel dat je 'in het niets' trapt, of dat harder trappen je nog nauwelijks harder laat rijden. Ook bij harde wind tegen of heuvel op trapte hij wat zwaar in zijn 2e versnelling, maar ging hij niet terug naar 1 omdat je daarvoor te hard rijdt. De extra versnellingen maken het makkelijker om op te trekken en snelheid te maken.
Inmiddels ben ik zoals verwacht meer gewend geraakt aan het automatisch schakelen. Soms lukt het mij ook om de tik tussen 2 en 3 niet te voelen, maar meestal merk je het toch wel een beetje. De kunst zit hem erin dat je niet te hard trapt op het moment van schakelen, dus dat je bijvoorbeeld niet precies dan aan het optrekken bent. Eenmaal geoefend beperk je de tikken dan aardig en worden ze in ieder geval minder storend. Dat laatste komt denk ik vooral doordat je de tik ‘verwacht’, je schrikt niet meer en weet erop te reageren.
De vier versnellingen zijn wel erg prettig, ten opzichte van de twee die de S2 had. Zeker bij heuvel op, wind tegen, of meefietsen met vrienden zonder elektrische fiets. Bij dat laatste zet ik de ondersteuning meestal op 0 of 1. Ik vond dit bij de S2 altijd wat ongemakkelijk, want meestal rijd je dan rond de 18 km/u en dat is precies het schakelmoment. Hierdoor trapte je vaak net wat te zwaar. Bij de S3 heb ik hier geen last meer van.
Ook terugschakelen gaat dit keer automatisch(er). Bij de S2 moest je hiervoor even kort achteruittrappen. Dat was geen ramp, maar bij de S3 hoeft dit niet en dat is prettig. Vooral als je in de hoogste versnelling op een heuvel of viaduct af komt rijden, is het prettig dat gedurende het klimmen de fiets terugschakelt terwijl je gewoon kan doortrappen. Hetzelfde geldt voor wanneer het waait.

Remmen
[message=62210424,noline]oscarwashere schreef op zaterdag 25 april 2020 @ 20:08[/message]:
De S2 stond bekend om zijn knarsende remmen. Ik smeerde ze zo nu en dan, maar dat had nooit erg lang nut. Die herrie bij het remmen vond ik het grootste nadeel aan de S2, omdat het storend is en 'goedkoop' overkomt. Als je bij een stoplicht komt aanrijden en afremt wil je dat dat klinkt als een goede fiets, niet als een verroeste omafiets.

Tijdens mijn testrit heb ik geprobeerd goed op het remmen te letten, maar het is lastig hier kritisch over te zijn. Ik weet tenslotte niet goed wat normaal is, of welke remkracht je mag verwachten van dit type remmen. En bovendien, als je niet snel genoeg stilstaat, zou je zeggen dat je gewoon harder in je handremmen moet knijpen. Wel kan ik zeggen dat het remmen een stuk stiller was, en dat je meer gelijkmatig tot stilstand komt. Als je echt op volle snelheid rijdt en een noodstop maakt, gaan de banden uiteraard slippen. Dit moet je vooral niet te vaak doen dus, dus ook bij deze snelle fietst geldt dat je goed moet opletten in het verkeer. De remschijf leek iets tegen het remblokje van het voorwiel aan te lopen soms, maar dat lijkt mij een kwestie van juist afstellen.
De handremmen zelf (dus dat deel aan het stuur) voelden iets steviger aan en meer hufter-proof. De verbinding tussen handrem en remkabel lijkt steviger. Dat lijkt mij prettig voor in fietsenstallingen op het station, waar iedereen altijd maar zijn fiets zo snel mogelijk neer knalt.
Het remmen ervaar ik als bijzonder stil. Je hoort uiteraard wel de wrijving tussen de remmen en de remschijven, maar niet langer storend of knarsend. Het geluid komt meer overeen met het over je bureau schuiven van een wat papieren.
Wat de remkracht betreft heb je iets geduld nodig. Ik begreep dat dit type remmen er behoefte aan hebben aan een ‘brake in period’. Even een paar keer flink remmen dus. Inderdaad, je merkt geleidelijk dat de remmen beter werken en jijzelf beter kent hoe de remmen presteren (dus hoe hard je zelf moet knijpen voor iets). Mijn tip is om dit ook echt te doen, zodat je niet onverwacht te hard of te zacht remt als je ergens voor moet remmen.
Tot slot valt op dat de voorrem duidelijk minder sterk is afgesteld dan de achterrem. Prettig voor mensen die niet zijn opgegroeid met fietsen denk ik, dan kukelen ze niet voorover als ze te hard remmen met hun voorrem. Ikzelf als Hollander ben hier minder blij mee, ik heb liever 2 remmen die gelijk aan elkaar werken. Of ik dit zelf nog kan afstellen heb ik nog niet verder onderzocht deze week.

Slimme functies
[message=62210424,noline]oscarwashere schreef op zaterdag 25 april 2020 @ 20:08[/message]:
Ik heb de app niet gebruikt/gezien tijdens de proefrit, dus hierover kan ik niets zeggen. Wel lijkt de speaker (voor o.a. alarm en bel) iets luider. Zeker het nieuwe geluid van de bel is echt een verbetering. Met 32 km/u wil je op de smalle Amsterdamse fietspaden eigenlijk altijd wel even waarschuwen dat jij aan komt scheuren, naast dat je natuurlijk elke andere fietser dik inhaalt. Dit keer gingen mensen voor de digitale bel aan de kant, wat misschien logisch klinkt, maar de bel van de S2 was voor anderen niet herkenbaar als bel. Daarmee moest ik echt herhaaldelijk bellen of zelfs praten om mensen aan de kant te krijgen, simpelweg omdat ze niet herkennen dat iemand er langs wil. Uiteindelijk had ik dus een aparte, ouderwets analoge, bel op mijn S2 gezet. Dat hoeft straks niet meer.

Het display lijkt nagenoeg hetzelfde als bij de S2, enkel lijkt het nu alsof de lak laag nog meer over het display zit dan voorheen. Bij de S2 leek deze meer 'uitgesneden'. Op de donkere fiets was het nagenoeg net zo goed leesbaar als bij de S2, maar ik betwijfel of dit bij de lichte fiets ook zo zal zijn bij fel zon-/daglicht.
Het matrix display is ook in de dagelijks gebruik duidelijk minder fel dan bij zijn voorganger, maar meestal kan ik hem wel aflezen. Als het echt zonnig is dan heb je wel je hand nodig om even wat schaduw op het scherm te krijgen, zodat je het beter kan lezen. Verder valt op dat de led’s verschillende felheden hebben. De rand die het batterij figuur vormt is duidelijk minder fel dan de ledjes binnen deze rand die het batterijpercentage aanduiden. Wellicht brengt dit de mogelijkheid om middels een update het scherm feller te maken. Het zou wel luxe zijn als de lichtsensor voor het voor- en achterlicht ook wordt gebruikt om de felheid van het scherm te bepalen. Je wilt ’s nachts tenslotte niet verblind worden; vergelijk het met de nachtmodus van je navigatiesysteem.

Over het voor- en achterlicht en de lichtsensor gesproken; deze lijkt (nog) niet goed te werken bij mij. In de app kan je kiezen of je de lichten aan, uit of automatisch wil schakelen. Ik heb hem op automatisch staan, maar mijn lampen branden permanent. Ik las in dit topic dat men de buitenste ring van de voorlamp en de ‘schijnwerper’ apart wilden laten schakelen. Dit lijkt ook een mogelijkheid, want bij Auto Wake Up en tijdens de installatie zag ik dat alleen de buitenste ring brandde. Wellicht zal dit met een update komen en lossen ze hopelijk ook de kennelijke overgevoeligheid van de lichtsensor aanpassen zodat de automatische stand beter werkt.

De connectie tussen de fiets en telefoon is dit keer merkbaar betrouwbaarder. Op de kaart in de app kan je de locatie van je fiets zien. Dit is gebaseerd op de laatste locatie waarop de fiets en telefoon met elkaar verbonden waren. Bij mijn S2 merkte ik regelmatig dat mijn fiets volgens de app nog ergens midden op mijn fietsroute stond, terwijl de fiets en ik allang op onze bestemming stonden. Bij de S3 heb ik dit tot nu toe nog niet gehad; het lijkt erop dat de fiets dus tijdens de rit beter verbonden blijft.
In de praktijk maakt dit het gemakkelijker om tijdens het fietsen te schakelen van ondersteuningsstanden in de app, omdat je tenslotte altijd bent verbonden. Schakelen moet anders tijdens stilstand, of in het geval van de S2 soms in de hoop dat je telefoon nog wel verbonden was. Al laat ik de ondersteuningsstanden tijdens de meeste ritten gewoon gelijk staan.

Tot slot klinkt het misschien stom, maar ik ben blij om te melden dat de bel (ding-dong geluid) deze keer wel goed werkt. Andere mensen herkennen het dit keer wel en gaan keurig op zij. Ook lijken mensen die nog wat verder voor mij uit zijn het geluid goed te horen. De analoge Knog Oi fietsbel die ik op mijn S2 had paste helaas niet op het dikke stuur van de S3, maar de digitale bel is dit keer goed genoeg dat ik geen analoge bel meer erbij zal kopen. De Knog Oi heb ik al verkocht, maar is nog steeds een mooie tip voor wie een S2 heeft, of wil proberen of de Knog Oi Large wel past op het dikkere stuur.
[message=62210424,noline]oscarwashere schreef op zaterdag 25 april 2020 @ 20:08[/message]:
Hopelijk hebben jullie iets aan dit onwijs lange verhaal ;) Vragen altijd welkom.
Mijn vriendin zal in augustus haar S3 Light krijgen, dus ik ben erg benieuwd of er al verschil zit tussen haar oplage en die van mij straks.

Linkje naar mijn eerdere ervaring/vergelijking na een proefrit op de S3 met mijn eigen S2, die ik hier telkens quote.

Heb jij ook een VanMoof Electrified S3?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (90)

Wijzig sortering
Met 32 km/u wil je op de smalle Amsterdamse fietspaden eigenlijk altijd wel even waarschuwen dat jij aan komt scheuren, naast dat je natuurlijk elke andere fietser dik inhaalt.
Het lijkt me sowieso handig om op smalle, drukke, Amsterdamse fietspaden niet met 32km/u andere fietsers in te gaan halen. Je gaat harder dan officieel is toegestaan, het is aan jou om daar verantwoordelijk mee om te gaan en je een beetje aan te passen aan de rest / de situatie. Anders zit het er dik in dat de overheid straks (wel) handhavend gaat optreden tegen E-bikes die zo makkelijk op een hogere maximumsnelheid dan 25km/u kunnen worden gezet. Op brede, rustige stukken is 32km/u echt geen probleem, in de binnenstad van Amsterdam vaak wel. Liever niet meer doen dus ;)
Reageer
Hebben jullie dan geen fietsen van 45km/u die op diezelfde fietspaden mogen rijden?
Reageer
In de bebouwde kom moeten bromfietsen op de weg tussen de auto's rijden.
Reageer
Ooh, bij ons mogen die gewoon op het fietspad rijden, blijkbaar is het bij jullie dan net iets anders geregeld.

"Mogen speed pedelecs op het fietspad rijden?

De snelle elektrische fietsers kunnen vrij kiezen om op wegen met een maximale toegelaten snelheid van 50 km/u de fietspaden te gebruiken. Ligt de opgelegde snelheid hoger, dan zijn fietspaden in principe verplicht. De wegbeheerder kan via speciale onderborden de plaatselijke situatie wijzigen (zie onder)."

Ik leesde ook dat ze meestal niet hun maximum snelheid gebruiken:

"Een snelle elektrische fiets haalt tot 45 km/uur en dus gelden er bijzondere verkeersregels. Uit onderzoek van de Fietsersbond blijkt overigens dat de gebruikers van een speedpedelec gemiddeld tussen 31 en 35 km/uur rijden. Het is niet omdat ze een hoge snelheid aankunnen, dat ze er altijd zo snel mee rijden."

Zo, jullie rijksoverheid is echt wel leuk om te lezen:

"Een speed-pedelec rijdt op een fiets/bromfietspad of op de rijbaan, dus niet op een fietspad!"

Wat is het nou? of hebben jullie 3 soorten, voetpad, fietspad en een fiets/bromfietspad??

Verder lees ik:

"Maximumsnelheid speed-pedelec
Voor een speed-pedelec gelden de volgende maximum-snelheden:

Op de rijbaan 45 km/u.
Op het fiets/bromfietspad buiten de bebouwde kom 40 km/u.
Op het fiets/bromfietspad binnen de bebouwde kom 30 km/u."

[Reactie gewijzigd door LordMike op 6 juli 2020 08:38]

Reageer
We hebben in Nederland een verplicht fiets/bromfietspad (rond blauw bord met witte fiets en brommer), een verplicht fietspad (rond blauw bord met witte fiets) en een vrijwillig fietspad (rechthoekig zwart bord met in wit het woord 'fietspad'). Dan zijn er nog snorfietsen, een brommer die bij verkoop qua snelheid is afgeknepen, die op het fietspad moet en die je zonder helm mag gebruiken, behalve op de meeste fietspaden in Amsterdam waar men op de rijweg moet rijden en een helm op moet. Het werd te gevaarlijk op het fietspad.

Overigens is men bezig met regelgeving dat men op elke elektrische fiets een helm op moet, omdat er relatief veel ongelukken mee gebeuren met ernstig letsel. Veel mensen rijden volle snelheid zonder veel oog voor de verkeerssituatie en volstaan met de normale fietsers 'aan de kant te bellen'.

In de stad rijden veel speed-pedelecs gewoon met volle snelheid op het fietspad, volgens mij niet omdat het op de weg zo gevaarlijk is maar meer omdat de auto's zo langzaam gaan en in de weg rijden.
Reageer
Geen zorgen, het was meer spreekwoordelijk bedoeld, de topsnelheid zal je op smalle en/of drukke fietspaden ook niet halen. Je zal je zeker moeten aanpassen aan het overige verkeer, meer dan dat je als normale fietser doet. Automobilisten verwachten niet altijd dat jij zo snel dichtbij komt en andere fietsers horen je ook niet aankomen zoals bij een brommer. Wielrenners en speed-pedelecers herken je vaak wel, maar aan de VM is nauwelijks te zien dat hij elektrisch en snel is. Ook ga je onbewust veel meer 'voorspellen' wat anderen doen, nog voordat je bij de in de buurt komt. Op topsnelheid ben je echt wel anders aan het fietsen, meer oplettend en minder relaxed.

Normaalgesproken rijdt ik voor mijn werk 15 km door de polder, op fietspaden die apart van de weg liggen. Hierop is de topsnelheid inderdaad wel haalbaar, prettig en veilig(er).
Reageer
Je mag zo hard fietsen als je wilt, ook boven de 32 per uur op het fietspad, alleen mag de trapondersteuning in NL niet boven de 25 per uur werken. Dan ben je ook niet verzekerd en dat kunnen ze na een ongeval wel terugvinden in je fietscomputer, vrees ik.
Reageer
@oscarwashere Gaat de fiets ook echt 25km/u of 32 km/u als de teller dat aangeeft?

Van onze bosch fietsen ga je daadwerkelijk 22-23 km/u, terwijl de intuvia display 25 aangeeft. Ook nadat de wielomtrek is aangepast.
Reageer
Hi, leuk om te lezen. Ik dacht eigenlijk dat elektrische fietsen nooit harder mochten dan 25 km/h. Is dit bij de Moof anders of heb je dat zelf aangepast of heb je een U.S. versie?
Reageer
In Europa is de snelheidslimiet voor e-bikes inderdaad 25 km/u. Via de VanMoof app dien je aan te geven in welke regio je rijdt.
Reageer
In Europa is de snelheidslimiet voor e-bikes inderdaad 25 km/u. Via de VanMoof app dien je aan te geven in welke regio je rijdt.
Je kunt bij een eventueel ongeval problemen krijgen met je verzekering wanneer ja aantoonbaar harder dan 25 km/u hebt gereden; is belangrijk om je te realiseren. Bij hogere snelheden ben je feitelijk een speedpedelec en moet je een helm op, op de rijbaan rijden, knipperlichten&spiegels hebben etc.

Vanuit dat oogpunt is er dus een reden om de Europese limiet aan te houden.
Reageer
Het lijkt me dat de app dus heel eenvoudig te omzeilen is door andere regio in te stellen.
De oplossing is dan dat de app toegang tot gps signaal heeft en dan wordt op basis van je gps automatisch de juist max snelheid ingesteld. Kan me trouwens voorstellen dat de overheid dit ook zou moeten verplichten als een app de fiets sneller kan maken dan toegelaten.
Is trouwens interessant als casus over verantwoordelijkheid van de fabrikant.

Bij veel wifi router ap's kon je vroeger ook ander land en hup meer vermogen op je wifi. Nu hebben die aparte firmware.
Reageer
er zit een easer egg verborgen (ik dacht in de 3e versnelling op de app) je kan dan richting de 39 km/h
Reageer
spannend! heb je daar meer info over?
Reageer
in de app waar je klikt om te switchen tussen 25 en 32 hou je nu ingedrukt met je vinger voor 5 seconden. als het goed is verdwijnt de snelheids limitatie.
Reageer
Lijkt me dan tijd dat onze overheid een op bezoek gaat bij vanmoof aangezien ze dus een product op de markt en weg brengen die feitelijk anders gebruik kan worden.
Leuk natuurlijk maar als men het zo mogelijk gemaakt heeft, ongeluk gebeurt dan kunnen ze nog wel eens een probleem krijgen met productaansprakelijkheid.
Reageer
Dit is echt niet het enige product dat een wettelijke beperking zo gemakkelijk te omzeilen maakt. Je kunt zelfs producten kopen die je niet eens mag gebruiken. Als ze er maar bij vermelden dat je er bv niet mee de openbare weg op mag. Zo zijn er uitlaten voor motorfietsen van Jekyl and Hyde, die een knopje hebben om 'm meer herrie (want dan gaat ie harder... :X ) te laten maken. Zie je politie, draai je 'm weer terug. Bij anderen kun je de db killer eruit halen. Allemaal verboden om die dingen als zodanig te gebruiken, maar gewoon te koop omdat er in de papieren staat hoe je 'm op de openbare weg moet gebruiken.
Er zijn nog tal van voorbeelden te noemen: dvd spelers die door het invoeren van een simpele code regiovrij worden, 27Mhz zenders die je kunt kopen, maar hier niet mag gebruiken (teveel vermogen) zogenaamd alleen voor export.

Met andere woorden, de overheid gaat daar geen issue van maken. Tenzij natuurlijk iemand plat wordt gereden door zo'n criminele Van Moof rijder... :+
Reageer
Bij het ene product zal het idd wel een issue zijn bij ander niet. Als fiets harder kan dan wettelijk toegelaten gelden er andere regels voor. Als de fabrikant dat mogelijk maar via een omweg zou die fabrikant dus best wel eens een probleem met aansprakelijkheid kunnen hebben als er een ongeval gebeurt.

In landen als Duitsland kun je het trucje met de knalpijp proberen, auto nemen ze dan in beslag, zetten hem op de brug, controleren en dat val je toch door de mat. De toelating tot de weg wordt dan meteen ingetrokken en dan heb je toch een probleem. In NL is men daar minder streng in.
Reageer
Niet echt de bedoeling. Is meer voor testing heb ik begrepen. Kan voor de rest geen kwaad, motor is erop berekend maar heen idee of dit in de lange duur gevolg heeft voor je accu (intensiever gebruik, meer laadcycli)
Reageer
Nou ja easter egg, je kan hem in de app sowieso al op US setting zetten, dan gaat hij tot 32 km/h
Reageer
Wat dan nog steeds langzamer is dan de gemiddelde weekend wielrenner zonder ondersteuning.
Reageer
Zeker weten, die crossen me elke ochtend en avond voorbij.
Reageer
Kan dit nu nog steeds? Ik meen dat deze optie was weggehaald.
Reageer
Nee ze zijn nu gelimiteerd tot 26 km/u.
Reageer
Hier ook een test van Bright, https://youtu.be/N6-nvfvRBYg
Als je toch wil overstappen naar prijs kwaliteit en dagelijks gebruik kijk dan ook eens naar https://cowboy.com

Ook in NL goede service
Reageer
Ik vind ze leuk om te zien die stoer uitziende fietsen, maar voor hetzelfde geld €2050,- koop je bijvoorbeeld een Batavus Dinsdag E-go N8 2020. Dan krijg je een super comfortabele fiets met een bosch middenmotor en een aandrijfriem ipv een ketting. Ik heb alleen op een niet elektrische vanMoof fiets gefietst, maar die vind ik toch minder comfortabel dan een gemiddelde Gazelle bijvoorbeeld. Ik vraag me of of dit ook voor de electrische variant geldt.

Ik vond het een leuke review om te lezen, maar ik mis de vergelijking eigenlijk wel.
Reageer
Totaal andere doelgroep. Van Moof cool, Batavus mehhhhhhh.
Reageer
Het gaat er toch om of het lekker fietst en degelijk is? De coolheid van het merk kan me echt aan mijn derriere oxideren.
Reageer
Dat kan. Maar ik zal nooit van mn leven op een zo’n normale electrische fiets gaan zitten. Sterker nog, design is leidend.
Reageer
wat is er mis met een vent uit 1970? :P
Reageer
Niks. Stond in zn nickname.
Reageer
heb jij eigenlijk het model wel eens bekeken wat hij aanhaalde? Daar zie ik geen bomma op rijden hoor..
https://www.batavus.be/el...nsdag-e-go%C2%AE#BE500632
Reageer
heb jij eigenlijk het model wel eens bekeken wat hij aanhaalde? Daar zie ik geen bomma op rijden hoor..
https://www.batavus.be/el...nsdag-e-go%C2%AE#BE500632
Dat is niet de fiets die hij aanhaalde. Die in je link is op zich niet verkeerd, maar heeft nog steeds zo'n rare bochel. ;) Wat ik te zien krijg als ik zijn model op google zoek is zo'n gare fiets met de batterij op de bagagedrager.
Reageer
En dat zie je dus fout. Het gaat niet om het merk. Het gaat om vorm, kleur, structuur etc. Daar kan je elk merk aanhangen. Het moet je zintuigen prikkelen. En dat heeft dus niets te maken met wat de buitenwereld daar van vind. Dat is voor mij net zo belangrijk als het fuctionele aspect. Een Fiat Panda is ook functioneel. Wil ik er in rijden? Nee. Een Tesla vol met technologie? Ja, dat wel. Is precies hetzelfde. Maar goed, ik zie dat wij niet eens gaan worden. Het beste.
Reageer
Batavus lijkt me een prima fietsje: https://www.batavus.nl/el...nsdag-e-go%C2%AE#BE500632

Op zo'n Van Moof kruip je alleen maar om te verbergen dat je op een elektrische fiets rijdt :+
Trappen met je luie reet.
Reageer
In de topic starter van het Ervaringen met VanMoof topic hier op Tweakers heb ik een opsomming gemaakt van nog meer vergelijkbare merken/modellen.
Reageer
Ik heb een Cowboy, nu bijna een jaar. Was van plan een VM te nemen, maar totaal niet praktisch in mijn appartementencomplex zonder stroom in de gedeelde fietsgarage.

Het feit dat de batterij uitneembaar is en er een optie voor 30 km/h is op mijn versie (V2, 2019 model) plus een fijne app maakt het een goed alternatief van de VM. Desalniettemin is het wel fijn dat VM een servicecenter heeft 20 minuutjes van mij vandaan in Amsterdam.

Toch zou ik een volgende keer wellicht overwegen om toch een paar prijsklassen hoger te gaan en een fiets te nemen die wellicht iets dommer is, maar wel een vermogen heeft om zo’n 150-200 km te kunnen fietsen. Elke week 2/3 keer opladen begint me toch een beetje tegen te staan.
Reageer
Mooie review. Toevallig last een test rit gedaan, alleen leek het of, als je de ondersteuning op 15km/u zet het heel lastig is om op eigen kracht naar 20 te komen. (Lijkt wel of de motor je tegen werkt) Ervaar jij dit hetzelfde of was mijn demo fiets gewoon een beetje stuk
Reageer
Dan denk ik dat je de ondersteuning te laag had staan. Je stelt deze van 0-4 in, afhankelijk daarvan blijft hij helpen tot een bepaalde snelheid.
Reageer
Daar heb ik een vraag over. Ik lees dat je de ondersteuning alleen aan kan passen als de fiets stilstaat, dat is afwijkend van andere elektrische fietsen waarbij je tijdens het rijden kunt schakelen tot de gewenste ondersteuningssnelheid bijv. 14 km/uur, 18 km/uur, 22 km/uur en 25 km/uur. Stel dat je mee wilt fietsen met iemand zonder elektrische fiets, kun je dan tijdens het rijden je snelheid aanpassen op die ander, of moet je dan steeds stil gaan staan? Of kun je makkelijker bijtrappen bij ondersteuning tot 18 km/uur naar bijvoorbeeld 22 km/uur? Het klinkt mij wat onpraktisch...
Reageer
Met de rechter knop op het stuur kan je de ondersteuning inderdaad alleen bij stilstand aanpassen. Tijdens het rijden heeft de knop een andere functie (turbo). Als je tijdens het fietsen toch de ondersteuning wil aanpassen, kan dit in de app.

Ik fiets een aantal keer per week met normale fietsers mee naar het sportveld. Als ik de eerste thuis oppik, zet ik gewoon even snel de ondersteuning wat lager terwijl hij z'n fiets uit de tuin pakt.

In het begin is het even zoeken op welke stand je hem het beste kan zetten om niet te veel te hoeven stoppen met trappen, maar op een gegeven moment weet je welke stand het beste hiervoor is.

De turbo blijft werken, dus als je toch moet stoppen omdat je je telefoon niet mee hebt, haal je de rest wel weer in door even de turbo te gebruiken.
Reageer
Super, bedankt voor de toelichting en snelle reactie! Is de fiets overigens ook zonder ondersteuning te gebruiken als 'normale' fiets, of trapt de fiets dan heel zwaar? Dat lijkt me anders ook nog wel een optie wanneer ik met iemand mee fiets die geen elektrische ondersteuning heeft, of voor een meer sportief ritje.
Reageer
Dat kan zeker, het gewicht is relatief laag vergeleken met andere e-bikes. Het zal vooral zwaarder voelen omdat je de ondersteuning wel gewend bent.

Eventueel kan je de schakelmomenten van de automatische versnelling ook in de app aanpassen. Dat kost je iets meer dan alleen de ondersteuningsstand van de motor aanpassen, maar hierdoor kan je wel instellen dat de fiets wat eerder of juist later schakelt. Ik heb dit zelf nog niet geprobeerd, maar ik kan mij voorstellen dat je dit wil aanpassen als je zonder motor fietst.
Reageer
Wow, wat een MEGA review voor eem fiets! _O_
Hier zit echt veel tijd in, daarom dan ook een dikke +3.
Reageer
Ik vind 'm wel erg moeilijk doen, na een paar keer redelijk + goed remmen zijn de blokjes wel ingebed. Ik weet niet welke remmen vanmoof heeft gebruikt, maar het kan ook gewoon zijn dat het niet bijzonder krachtig is? Een goede schijfrem voel je direct, helemaal als die goed gebleed is en er geen lucht in het systeem zit zou je goed moeten kunnen voelen dat de blokken de rem grijpen.

Achter zou sowieso wat minder sterk moeten voelen omdat je gewicht meer op de voorkant van de fiets zit.
Reageer
Zijn dit geen bekabelde schijfremmen? Ik vind die remhendels er aardig lang uitzien voor hydraulische remmen.

Edit. Ik heb t ff gechecked. tis wel hydraulisch. geen idee welk merk het is tho. Maar tis wel een zware fiets. en die remschijven zijn niet zo groot. denk dat dat ook wel meespeelt.

[Reactie gewijzigd door Torakk op 7 juli 2020 16:28]

Reageer
De fiets is 'slechts' 19kg, dat valt voor een ebike wel mee. Op de remmen staat de VanMoof merknaam, maar of ze ook uit hun eigen fabriek komen kan ik niet met zekerheid zeggen. Andere merknamen staan er in ieder geval niet op.

VanMoof heeft haar geheel eigen fabriek in Taipei.
Reageer
Heb je wel in. Ik vergeleek het even met mn mountainbike vanwege de schijfremmen. Die heeft geen moter natuurlijk. Dus dan weegt het frame ong de helft. Maar dan heb ik wel 180mm remschijven erop zitten.
Ik weet niet wat voor remblokjes je voor die dingen moet gebruiken. Maar ik heb ff zitten snuffen op internet.

Die pads zijn van Elvedes. Diezelfde pasmaat voor de pads wordt ook gebruikt door Hayes. Voor veel misschien een beetje een onbekende naam. Valt onder dezelfde groep als ProTaper, Manitou, Reynolds (racefietsers kennen deze zeker,) en SunRingle. Mocht je nu naar remblokken zoeken in de toekomst dan zou je eens kunnen kijken of gewoon een setje Elvedes 6862 kan halen. wie weet scheelt het geld. volgens mij is dat de juiste set. Die remmen zijn denk ik van hayes.
Reageer
Op een mountainbike wil je korte remhendels zodat je je vingers niet kan pinchen, is op een stadsfiets minder een issue en remmen mensen veelal met meer dan 1-2 vingers :)
Reageer
Mooie review! Ik heb deze week een testrit op een S2 mogen maken, om te kijken of een Vanmoof fiets mij zou bevallen. Na de rit was ik overtuigd en heb ik de S3 Dark besteld. De remmen van de S2 vielen me wel tegen (krassend geluid) maar in jou review lees ik gelukkig over de verbetering bij de S3.
Fijn dat je alles zo goed hebt vergeleken!
Reageer
Mooie review, waarvoor dank.

Kun je iets zeggen over de range en het opladen? Ik snap dat de range van erg veel factoren afhankelijk is (Oa buiten temperatuur, ondersteuningsnivea, tegenwind cq hellingen, je eigen conditie etc etc) maar het zou fijn zijn wanneer je jouw ervaring hiermee deelt. Is de opgegeven range haalbaar; is het schaal van verbruik lineair (zodat je niet onverwacht “zonder sap” staat) Daarnaast ben ik benieuwd wat je ervaring met opladen is. Hoelang duurt het laden van bijvoorbeeld een half lege accu?
Ik ken de van moof’s nog niet daar ik doordat ik tot nu toe alleen naar fietsen met een achterwielaandrijving gekeken heb. Op dit moment overweeg ik om mijn speed pedelec in in te ruilen voor een ebike omdat Nederland niet klaar Is voor speed pedelec. Met deze laatste moet je, te vaak, tussen de auto’s rijden waar de auto’s 50 tot 55 rijden en ik maximaal 45 km/h rij. Met een ebike zou ik weer op het fietspad mogen rijden wat een stuk veiliger is.

Jouw review roep nog meer vragen; complimenten daarvoor het betekend dat je me aan het denken zet: is er een forum zoals voor bijvoorbeeld de stromers speedbikes is (stromerforum.nl)?
Reageer
Bedankt voor het compliment.

Wat betreft de accuduur en laadtijd komt deze wel aardig overeen met wat VM aangeeft. Ik fiets en voor werk meestal 15 km mee heen en 15 km terug. Als ik dan weer thuis ben heb ik vaak nog ruim 1/3 van de accu over. Hoe snel dit gaat hangt inderdaad van veel af, maar in het geval van de VM natuurlijk ook het gebruik van de boostknop.

Er is hier een speciaal VanMoof topic op Tweakers, zie linkjes in de review en de productpagina.
Reageer
Uitstekende review. Ik mis alleen een notitie dat de batterij niet uitneembaar is. Dit is voor mensen die de fiets niet binnen kunnen zetten nogal een belangrijk punt. Verder uitstekend geschreven. Veel plezier ermee.
Reageer
Dank voor het compliment. Wat betreft de accu is deze inderdaad niet uitneembaar, maar omdat ik hem thuis gewoon in mijn schuur stal is dit geen probleem geweest dus had ik dit inderdaad niet omschreven.

Wie in een appartement woont of op kantoor geen plekje heeft, zou kunnen overwegen de fiets naar binnen te tillen. Voor een ebike is hij relatief licht van gewicht.
Reageer
Door het ontbreken van een middenmotor valt het gewicht inderdaad mee. Dat is naast een voordeel ook een groot nadeel. Middenmotor trapondersteuning blijft in mijn optiek superieur t.o.v. achter- of vooraandrijving. Nogal offtopic verder, my bad.

Grote voordeel van een fully integrated batterij is wel dat die niet, of ontzettend moeilijk, te jatten valt. Waar je bij Bosch, Bafang enzovoorts de batterij met niet al teveel moeite kan jatten. Blaam ligt bij de slotfabrikanten in dit geval. Tamelijk schrijnend als je het mij vraagt, voornamelijk omdat men de techniek in huis heeft. Neem bijvoorbeeld een midrange Abus 5850 ringslot en vergelijk deze met een Abus Powerpack batterijslot. Oh well, offtopic again, Maar voor de mensen die in de grote stad wonen en een niet fully integrated batterij hebben; laat deze niet in je fiets zitten. Dit komt van iemand die werkzaam is bij een van de grootste offline ebike ketens die helaas wekelijks te horen krijgt dat men een nieuwe batterij nodig heeft, omdat de oude is gejat.

Anyhow. Vanmoof is een tof bedrijf waarvan ik de twee oprichters toevallig ken. Blijft uiteindelijk vorm boven functie. Maar het design steekt met kop en schouders boven de markt uit, al zeg ik het zelf. Daarnaast hebben de hedendaagse Electrified versies een paar leuke gimmicks die in the long run niet heel veel toevoegen. Kickback slot dat problematisch is bij veel gebruikers, anti-theft features die makkelijk te omzeilen zijn waar de tracking op abbo basis de uitzondering is (niet omdat dit niet doodeenvoudig valt te omzeilen, maar omdat ze dan garant staan mocht 'ie worden gejat). Maar dan zit je dus vast aan een abonnement. Voor een, jawel, fiets.

Verder geen zeurpiet, hoor. Ik heb er hier ook eentje staan. Een S1 geloof ik. Non-electrified, maar wel met tracking. Puur om het uiterlijk aangeschaft, zeg ik zonder gêne. Het oog wil ook wat, zo nu en dan.

[Reactie gewijzigd door blix op 11 juli 2020 06:44]

Reageer
Met 32 km/u wil je op de smalle Amsterdamse fietspaden eigenlijk altijd wel even waarschuwen dat jij aan komt scheuren, naast dat je natuurlijk elke andere fietser dik inhaalt.
Misschien moet je op die smalle Amsterdamse fietspaden gewoon een beetje rustig fietsen? Buiten dat het tegen de wet is en je verzekering (als je die hebt) geen schade vergoed is het gewoon asociaal om daar zo snel te fietsen en je medeweggebruikers in gevaar te brengen. Als je dan toch zo nodig met die snelheid wilt fietsen wees dan een vent en ga tussen de auto's rijden.
Reageer
Niet te snel oordelen op basis van 2 regels ;)

Zoals ook hierboven gereageerd was het meer spreekwoordelijk bedoeld, om een situatie te schetsen. In werkelijkheid wil je de topsnelheid zeker niet eens halen op drukke/smalle stukken. Niet alleen omdat het asociaal is, ook omdat het gewoon niet (veilig) kan laat staan lekker fietst. De topsnelheid is meer geschikt voor stukken op brede en rechte fietspaden (dus niet fietsstroken), bijvoorbeeld door de polder.
Reageer


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee