Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Gebruikers

Score: 3
2 reviews

Epson Workforce WF-7720DTWF

Prijs
Specificaties Inkjet all-in-one (Kleur) met WiFi en Ethernet - Bekijk alle specificaties
prijs volgen
Bekijk alle reviews

Epson Workforce WF-7720DTWF Review

+1
burnedhardware 29 juni 2020, laatste update op 1 december 2020, 1.773 views Product gekocht

Epson Workforce WF-7720DTWF

Printer gekocht nadat mijn brother laserprinter kuren vertoonde. Deze Epson kwam bovendrijven omdat ik zocht naar een betaalbaar apparaat dat dubbelzijdig print en kan scannen naar FTP en email. Vooral deze laatste optie miste ik erg in mijn vorige printer (MFC-9140CDN), waarvan de afdrukkwaliteit belabberd was.

Pluspunten

  • A3 printer
  • Dubbelzijdig scannen (A3+)
  • Dubbelzijdig afdrukken (A3+)
  • Scan naar FTP en naar Email

Minpunten

  • Best wel een bakbeest
  • (scannen naar computer) zie comments

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Prijs Score: 4
Featureset Score: 4
Afdrukkwaliteit Score: 4
Afdruksnelheid Score: 3
Scankwaliteit Score: 4
Scansnelheid Score: 3

Algemeen

Het is dus echt een bakbeest. De lade voor handmatige invoer zit aan de achterkant; Dat is beter voor dik of stijf papier, maar handig is het niet.

Deze variant van de printer heeft twee laden, elk voor ca 250 vel. In beide laden kan A3 papier; als je dat doet, komt het frontje van de lade iets naar voren. In de configuratie van de printer kan je aangeven welk papier in welke lade zit; als je vervolgens via airprint print, heb je de keuze uit de ingestelde papierformaten.

Vingeradrukken zijn goed zichtbaar op de glanzend zwarte vlakken op de printer. Printer maakt weinig lawaai, maar default staat er wel een geluidsschema aan, zodat je herrie krijgt zodra je ergens op drukt. wat mij betreft voegt dat alleen irritatie toe, dus dat heb ik maar snel uitgezet.

De printer kan A3+ formaat printen en scannen, maar waar koop je dat? Ach... A3 is groot zat.

Configuratie

Het koppelen aan (draadloos)netwerk ging zeer snel, het scherm verandert in een toetsenbord zoals bij een smartphone, zodat het eenvoudig is om het wachtwoord in te voeren. Opmerkelijk is dat de lijst met landen niet alfabetisch is; Nederland stond op een rare plek. Om de een of andere reden verbond de printer met het AP beneden (2.4 + 5 GHz) en niet met die ik boven heb (alleen 5 GHz)

De printer begint direct te zeuren dat er een firmwareupdate is, nog voordat je je netwerk hebt geconfigureerd. Als je niet wil upgraden, kan je in de instellingen deze irritante melding uitzetten.

Via de fritzbox heb ik een vast IP adres ingesteld, zodat de webinterface eenvoudiger te vinden is. Als je vervolgens toch van de bekabelde verbinding gebruik maakt ipv de wifi, blijft het Ip hetzelfde (ik heb niet gecontroleerd of dat op basis van hostname ging of dat beide interfaces hetzelfde mac adres hebben). In de instellingen kan je dingen instellen als NTP servers, automatisch uitschakelen,

De configuratie kan je exporteren.
overige functies
De printer ondersteunt een aantal (zakelijke) functies die ik niet ga gebruiken of testen
  • Fax
  • LDAP (om email adressen op te halen uit je AD)
  • Secure print
  • kerberos (ik gok om een usb stick als nas te gebruiken)
  • NFC(niet uitgezocht wat je daarmee kan)
  • Epson readyprint go (volgens andere reviews is dit niet meer dan een waarschuwing per mail dat de cardridge bijna leeg is en een link om direct bij de duurste shop te bestellen?)

Scannen

via de (web)interface kan je contacten toevoegen, zodat je vanaf de printer gelijk op de scan knop kan drukken en een van de contacten kan selecteren. Eenmaal ingesteld werkt dit intuitief en vlot

Scanformaat is tot maximaal A3+; Er zit een document feeder op waarmee je een stapeltje dubbelzijdig kan scannen. er zitten functies op voor het scannen van een id kaart, waarbij je beide zijden op 1 blad krijgt. Ik zou graag een watermerk over zo’n scan heenzetten, maar dat lijkt niet te kunnen.
Scan 2 email
Pogingen om te scannen via een google account leek onmogelijk en dat heb ik na een kwartier pielen opgegeven. SMTP instellingen van xs4all opgeduikeld en dat gebruikt.

2 paginas 600 DPI gaf een bestand van 4,2 MB. standaard is de max bestandgrootte 5 MB, dus als je graag op hogere resolutie scant, zal je die limiet moeten verwijderen.
Scan 2 FTP
op mijn synology nas heb ik via FTP enkele directories waar ik bonnetjes, garantiebewijzen, belangrijke post naartoe scan, dat liet zich eenvoudig configureren.
scannen direct naar computer
Dit zou direct moeten werken als je vanaf het begin af aan de software van de CD gebruikt, zie de discussie in de comments.

Ik ben eigenwijs geweest en heb tevergeefs uit de windows store de windows scan app (melding "sluit een scanner aan om te kunnen scannen") en de epson print and scan app (melding "Scanner is bezig") geprobeerd ; ook via de interface van de scanner kan je op een knop "scan naar computer" tikken, en ook die werkt niet bij me.

Afdrukken

Mijn vorige printer had een belabberde afdrukkwaliteit, dit is echt veel beter. Op A4 wordt er van rand tot rand geprint; een foto ziet er met de standaardinstellingen gestuurd vanaf een iphone redelijk goed uit; fotopapier heb ik nog niet in huis.

Het instellen van de printer in windows was een eitje, ik heb geen driver geinstalleerd.

Je kan makkelijk zien wat de status is van de inktcardriges, maar daaruit valt niet af te leiden hoeveel afdrukken je nog hebt te gaan.
afdruksnelheid
Printen gaat vlot genoeg voor thuisgebruik. Ik heb jarenlang een laserprinter gehad en die moest altijd opwarmen voor er wat uitkwam
printkosten
Ik heb jarenlang laserprinters gehad, omdat vroeger mijn inktcardridges waren verdroogd voor ze op waren En spookverhalen over printers die zichzelf zo vaak reinigen dat daarme alle inkt verloren raakte. Inmiddels denk ik dat de printer vaak genoeg gebruikt gaat worden dat dat geen issue meer is; volgens deze review zijn de printkosten relatief hoog.

Heb jij ook een Epson Workforce WF-7720DTWF?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (11)

Wijzig sortering
Hallo burnedhardware
Kun jij er mee scannen (via de epson scan 2 software) naar windows 10 laatste versie? Zo ja, hoe??? Ik krijg het niet voor elkaar. Ik heb deze 6 maand geleden gekocht. Printen gaat uitstekend. Sinds een paar dagen probeer ik voor het eerst ermee te scannen, eerst via Photoshop (WIA support), nu via de Epson Scan 2. Werkt niet! USB kabel, en netwerk kabel. Apparaat wordt herkend en alles werkt, behalve het scannen. Maar jij hebt succes met scannen. Hoe dan??? Enige tips misschien?

EDIT: Het is gelukt na nog meer uren. Ruzie tussen de Epson software en Windows10 lijkt het geweest te zijn.

Unbornchild

[Reactie gewijzigd door Unbornchild op 1 juli 2020 09:09]

Reageer
hmm.. even geprobeerd (ook met uitgeschakelde firewall, maar niet via USB) en opgegeven... review aangepast op dit punt. hoe heb je het voor elkaar gekregen?
Reageer
[Ik zag je reactie zonet pas]
Hoe? Met heel veel geduld in ieder geval. Ik kan alleen beschrijven wat er gebeurde, maar begrijp nog steeds niet waarom precies.
Ik stond er 's nachts voor op, want ik kon het niet uitstaan.

Ik heb het apparaat en de software eerst op één PC geïnstalleerd, (met de bedoeling dat later twee PC's de printer kunnen bereiken via het LAN, of via een USB kabel die ik of in de ene danwel in de andere PC heb gestoken).
Het probleem begon op PC 1 (waar aanvankelijk de USB kabel ingestoken zat), in Photoshop: ik wilde via WIA support mijn allereerste scan importeren. Hoewel met die allereerste poging wél het scan menuutje werd gestart, kwam het er niet van. Wat ik ook probeerde te communiceren met printer/scanner, Altijd foutmelding dat "device is busy". Twee keer de hele software opnieuw geïnstalleerd, alle updates etc. Meermalen de PC opnieuw opgestart. Ik gaf het op en ging naar PC 2 (waarop nog geen Photoshop staat), ik dacht ik begin gewoon helemaal overnieuw. Installeerde daar de hele mikmak van Epson en stak daar de USB kabel vanuit de printer in. Alles aan het apparaat werkte behalve het scannen (zonder Photoshop dus, ik probeerde alleen nog maar rechtstreeks vanuit de Epson software). Epson software gedeïnstalleerd en opnieuw geïnstalleerd, en updates. Toen viel mij op, in Device Manager, dat de printer, en scanner een dubbelganger hadden gekregen. De tweede gedeïnstalleerd. Maar niet dat het hielp.

Opgegeven. Het ding is misschien wel kapot. De situatie zoals die was in de steek gelaten (dus met draaiende PC's) niks uitgezet of afgesloten. Naar bed gegaan. 's nachts opgestaan.
Ik dacht die scanner is dus kapot, en begon een retour ticket aan te maken bij de winkel waar ik hem gekocht heb.
Dat formulier lag nog open (het serienummer al ingevuld) , toen ik dacht zal ik niet nog eens iets anders proberen?

Op PC2 ook de Epson software niet meer aangeraakt, maar deze keer gewoon vanaf Device Manager: rechtsklik op icoon van de printer > scannen.
Verrek, hij begon te werken. Hij stuurde een scan naar de PC, en ik kon het opslaan (gewoon standaard locatie).
Het ding is dus niet kapot!!!

Terug de USB kabel in PC 1 gestoken. Ik wil dat hij in de eerste plaats werkt op deze PC1, waar Photoshop al op staat... vanwege dat scannen.
Ik zag in Device Manager de transparante icoon van het apparaat van transparant weer solide worden.
Goed, we zijn weer thuis.

Hij is dus niet kapot? Dan moet handmatige bediening ook werken. Maar via handmatige bediening kreeg ik de scanner niet tot leven.
Sterker: deze poging leek het probleem erger te maken: nu was ie ook op zijn eigen schermpje alsmaar "bezig" en niet te stoppen. Reset knop deed niks. Uitschakelen ging niet. Meermalen de voedingskabel er uit getrokken.
"Bezig" met WAT? Dat werd niet vermeld, en kreeg ik nooit te weten. Gezocht en gekeken naar documenten in wachtrij: helemaal leeg, niks nada.

Bij poging een textbestandje af te drukken vanaf PC (1) kwam er ineens leven in het apparaat. Meer dan een text bestandje.
Hij ging door, zelfstandig??? Een dik pak printerpapier is er doorheen gegaan, en toen hij op had wat in zijn bak 1 had gelegen, vroeg hij om meer, dat ik haastig aanvulde.
Het was nog niet genoeg. Wat hij er als een razende uitgooide na printen heb ik omgedraaid en teruggelegd in de bak. Na misschien 15 minuten was hij eindelijk klaar. Wat had hij nou uitgeprint? Taal van een andere planeet. En maar twee of drie, hooguit 10 regels per vel kant.
Toen werd het stil.

Device Manager: rechtsklik op icoon van de printer > scannen. Hij doet het op PC 1 nu ook gewoon!!!
Die proef scan opgeslagen (op zijn standaard locatie, laat 'm lekker zijn ding doen).

Photoshop voor de zekerheid afgesloten (misschien kwam het probleem wel van Photoshop, je weet niet), en de
PC 1 herstart.
Photoshop gestart.
Import... via WIA support... Ha! Alsof er nooit een probleem is geweest!
Sjongejongejonge. Daar zakt je broek toch van af.


Ik vermoedde dat Windows updates roet in het eten hadden gegooid, van de Epson software ?. Maar het kan ook dat Adobe software een aandeel heeft gehad, wie weet.
Laat een ander, een echte IT'er maar proberen uit te leggen wat het nou was.

De betrokken PC's:
Windows 10 op alle PC's,
PC 1: Intel i7 4790K * Asus Maximus VII Hero * Corsair Force MP510 480GB M.2 SSD * 32 GB Corsair Dominator Platinum CMD32GX3M4A2133C9 * Radeon R9 290 * 7 x WD Black / Gold HDDs
PC 2: AMD Ryzen 7 3800x * Asus ROG Strix X570-E Gaming * 2 x Corsair Force MP600 500GB M.2 SSD * Corsair Vengeance LPX 32GB (2 x 16GB) DDR4 DRAM 3200MHz * Radeon 5700XT * 7 x WD Black / Gold HDDs

De Epson WF-7720 in mei geïnstalleerd (als admin, en vanaf de CD en daarna Epson software update uitgevoerd), alleen op PC1, en af en toe alleen voor uitprinten vanaf PC gebruikt.

[Reactie gewijzigd door Unbornchild op 5 juli 2020 01:34]

Reageer
Nee, het probleem kwam niet van Photoshop, de Adobe software was niet eens geïnstalleerd.

Hieronder volgt een misschien lang verhaal, dat komt omdat ik geen zin heb om dat in te korten. Niemand is verplicht om dat allemaal te lezen!
Je leest hoe ik gisteren mijn tijd heb doorgebracht vanaf 17:44 tot aan zowat 22:03.

Ik trok de USB kabel van PC-1 eruit, en de USB kabel naar PC-2 deed ik in de WF-7720.
Meteen begon hij te printen. Ik had geen opdracht gegeven!
Gaan we het nou vanaf deze PC ook krijgen? Jawel hoor.
Weer Taal van een andere planeet. En maar twee of drie, hooguit 10 regels per vel kant.

->Het kan zijn dat ik in mijn vorige verslag vergeten heb hoe lang hij eigenlijk bezig was, of het duurt deze keer echt veel langer. Ik ben nu al ruim 1¾ uur bezig met een stapeltje van tien vel in de lade terug te plaatsen, zeker 40 keer maar waarschijnlijk meer. Betekent dat hij al zo'n 400 vel verbrast heeft.

->Interrrupt knop helpt niet, Reset knop helpt niet.
Er is geen manier om het te stoppen. Er zit namelijk geen opdracht achter, van mij.

->Na twee uur had ik het echt gehad, en heb de PC opnieuw opgestart.
Je zou denken dan stopt hij misschien wel. Nee, zonder de minste onderbreking blijft ie doorprinten. Ik houd Windows op het login scherm, maar hij print maar door.

->We zitten nu op 2 uur en een kwartier. Op zijn schermpje kun je (terwijl hij ondertussen onverstoord doorgaat) zien wat "Actief" is: "Adrukken van apparaten", gestart om 17:44 uur. Wat een kolder!
Het Logboek toont alleen maar de geschiedenis van de normale print- en scan acties. Die zijn allemaal recentelijk gedaan vanaf de andere PC (1). Geen woord over de soortgelijke gekte op die PC(1) gisteren.

->Dit gedonder heeft niets te maken met enige opdracht door de gebruiker.
Hij gaat maar door met printen.!!!!!!!!!!!!!

->Om 20:15 de netwerk kabel eruit getrokken, terwijl hij om papier blijft vragen. Haalt niks uit.

->Even daarna de USB kabel naar PC-2 uit de printer getrokken.
Dát helpt. Voor het eerst dat het blauwe knipperende "Data" lampje dooft. Meteen. Eindelijk rust.

Ik steek de USB kabel van PC-1 er weer in.
Hmmm. Printer blijft stil.
Photoshop -> Import > WIA support.... helemaal goed zoals het hoort.

Op PC-2, In Device Manager "show hidden devices" het apparaat en de transparante die er ook nog stond gede-installeerd. Vanuit Programs and Features alle Epson software gede-installeerd. Weg ermee.
PC-2 her-opgestart.

Nu de WF-7720 is aangesloten op de PC-1 vind ik in het printer schermpje, in het Log geen enkele melding van het gebeurde. Hij is volkomen stil, en alles werkt zoals het hoort inclusief de scanner.

En zie: op PC-2 installeert Windows automatisch software voor de WF-7720! Zolang de USB kabel erin blijft. Die eruit getrokken.
Vanuit Device Manager met hidden devices zichtbaar, alle Epson apparatuur gede-installeerd.

Vanaf de PC-2 wil ik de WF-7720 ook kunnen bereiken.
Dus overnieuw installeren.
Ik denk eerst de Epson software maar. De CD erin. Aanvinken om de laatste software te downloaden indien nodig.

Voor deze PC-2 gekozen voor de LAN aansluiting (de USB verbinding werkt perfect op PC-1, laat dat maar zo).
Dus hier kies ik de optie: "Connect via wired LAN." De andere optie, gedeelde connectie laat ik USB (voorgeselecteerd).

Print Test Page.
Gelukt.
Check for updated software.
Event Manager, My Epson Portal, Event Manager zijn auto-aangevinkt. Doe maar hoor! Install (3) items.
...
Klaar. Alles volgens het boekje gedaan vanaf de CD.

De USB kabel (naar PC-1) ligt er nog steeds uit. Icoon is daar transparant.
De USB kabel (naar PC-1) er in gestoken. Icoon wordt solide. Printer protesteert niet.

Control Panel > Devices and Printers vanaf PC 2: WF-7720 (Network) is solide. En heeft kennelijk geen scan functie vanuit Windows rechtsklik.
Zijn tweeling, EPSON WF-7720 Series is transparant.
USB kabel van PC-1 er uit,
USB kabel van PC-2 er in!
Tweelingbroer, EPSON WF-7720 Series wordt solide. En levert de gevraagde scan vanuit Windows rechtsklik.
en WF-7720 (Network) print een text bestandje.

Probleem opgelost nu ook op PC-1 hoop ik?

Getest met scan.
Ja!

Mijn conclusie: Eerst de Epson software installeren. Vóórdat Windows (10 x64, laatste versie) iets met die printer gaat doen. En dat doe je vanaf de CD. Of van een download op een stick zetten zal ook wel kunnen.
Netjes die stappen doorlopen. Netjes de nodige updates doen. Dan is er niks aan het handje.
Ga je het anders doen omdat je denkt (zoals ik aanvankelijk dacht) ah dat maakt niet uit, dan komen er de problemen. Het apparaat en de software mankeren niets, en zijn volkomen Windows 10 compatibel.

[Reactie gewijzigd door Unbornchild op 6 juli 2020 13:56]

Reageer
Met "Windows rechtsklik" bedoel ik gewoon rechtsklik op het icoon van de printer, in "Control Panel > Devices and Printers" ! :o
Het Windows submenu i.t.t. de Epson software.

Staan er meer vreemde uitdrukkingen in, dan hoor ik dat graag.

EDIT: bij nalezen zie ik zelf dat ik hoogstwaarschijnlijk één keer PC-1 en PC-2 door elkaar haal, en bij de Epson software updates die mij aangeboden worden noem ik twee keer Event Manager, een daarvan was natuurlijk iets anders.
Maar dat maakt niet uit, want de conclusie blijft overeind: eerst de Epson software installeren (keurig via de Setup), dan pas de USB kabel erin steken.

[Reactie gewijzigd door Unbornchild op 7 juli 2020 09:06]

Reageer
In jouw review, burnedhardware, lees ik nu pas (het valt mij nmlk. nu pas op dat je dat daar van begin af aan in hebt staan): "De printer begint direct te zeuren dat er een firmwareupdate is, nog voordat je je netwerk hebt geconfigureerd. Als je niet wil upgraden, kan je in de instellingen deze irritante melding uitzetten."
Daarmee (rechtstreeks, of in ieder geval met die houding) heb je je probleem zelf veroorzaakt / aangestuurd, vermoed ik toch echt. Lijkt mij in een review ook niet iets dat je aan lezers moet meegeven.

Deze printer wordt geleverd met een CD. Die douwde ik in de lade van mijn DVD lezer/brander.

Doorloop stap voor stap de ouderwetse manier van de "SETUP" van Epson. Dan komt alles helemaal goed, dat is mijn eigen ervaring met dit apparaat en ik zelf ben volkomen tevreden want het doet wat het mij, en de hele wereld heeft beloofd: scannen naar PC. Dat werkt gewoon.

Scannen direct naar computer werkt gewoon zoals het hoort.

[Reactie gewijzigd door Unbornchild op 9 juli 2020 00:59]

Reageer
Daar heb je deels gelijk in, Ik zal de review iets nuanceren.

ik ben dat pas gaan testen naar aanleiding van je eigen opmerking, omdat dat functionaliteit is die ik eigenlijk niet gebruik. Scannen gebruik ik vooral om documenten te archiveren op mijn nas, en dat werkt als een zonnetje.
Reageer
Ik heb niet alles gelezen, maar bij installatie van de software met utilities vanaf de Epson site komt het programma Epson Scan 2 mee, waarmee je heel eenvoudig naar je computer dan wel laptop kan scannen. En gelukkig maar, want dat doe ik veel en ik schrok dus even toen ik zag dat één van je minpunten is dat scannen naar computer niet werkt. Maar gelukkkig klopt dat dus niet. Integendeel, scannen is wel zo eenvoudig dat een kind de spreekwoordelijke was kan doen. Grtz

[Reactie gewijzigd door knokki op 30 november 2020 23:57]

Reageer
Bedankt voor de review & uitgebreide reacties. Ik ga denk ik de gok nemen om deze aan te schaffen.
Wat ik echter niet kan vinden is of je de ADF kan gebruiken om (bv) 10x15 foto's te scannen naar JPG (of TIFF ofzo). Ik heb er 1000en en wil dit niet 1-voor-1 door hoeven voeren.
Weten jullie of dit kan? En wat vinden jullie van de kwaliteit van deze scans?
Reageer
@kokr Ik zou het niet doen, de scans maken een scherpe bocht en ik vewacht dat de foto’s daarbij beschadigen.

In de handleiding (p 57) wordt het scannen van foto’s via de ADF specifiek afgeraden
(de ADF is voor papier tot 95 g/m2, fotopapier is veel zwaarder)
Reageer
Hmmm... Jammer. Bedankt voor je reactie!
Reageer


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True