Sony Xperia 10 II 128GB Zwart Review

Johannes77
28 juni 2020, laatste update op 28 juni 2020, 4.791 views Product geleend

Sony Xperia 10 II 128GB Zwart

Mooi modern toestel met dito specs. Geen notch of gat nodig om de frontcamera kwijt te kunnen. Vlot genoeg om de hele dag mee te werken en houdt dat vermoedelijk ook vol. Serieus grote opslag. Voelt lekker stevig aan, ondanks gebruik plastic, maar daardoor wel lekker licht.

Pluspunten

• 3 camera's achter
  • Contrastrijk OLED scherm
  • 128 GB stond ik voor deze prijsklasse wel van te kijken
  • 3,5mm audiojack
  • Zowat stock Android

Minpunten

• geen super isowaarde bij donkere omstandigheden
  • camera's zijn niet bijster snel, in combinatie met een erg bewegende baby is het vaak net te laat, maar op andere momenten gaat het wel

Inleiding

Nadat ik afgelopen jaren verschillende Sony Xperia toestellen heb kunnen reviewen, was er na de Xperia 10 helaas een beetje de klad in gekomen. Nu had ik laatst een review geschreven over de iPhone SE (2020) en begon het bij mij weer te kriebelen. Nu moest ik maar gaan kijken of ik weer vrienden kon maken bij Sony, aangezien daar het nodige veranderd was.

Ik heb dus maar mijn stoute schoenen aangetrokken, een berichtje er uit gegooid en gehoopt dat iemand wou bijten. Kennelijk de juiste persoon aangesproken en vrij snel was alles geregeld en lag er een prachtig pakketje voor de deur. Ik wist dat het een (nieuwe) Xperia 10 II was, de opvolger van de laatste Sony die ik geleend had. Nu is dat in mijn ogen een goed toestel geweest als zakelijk, ofwel voor de lichtere user van telefoons. Ik ben benieuwd naar de vorderingen van het toestel, maar ook of er nieuwe keuzes zijn gemaakt, struikelpunten zijn opgepakt.

Unboxing

Nu is het altijd leuk om nieuwe producten uit te pakken en dit is nu natuurlijk niet anders. Het toestel komt in een strak vormgegeven witte doos, met aan de bovenkant alleen groot de tekst Xperia met daaronder 10II, helemaal onderaan in een klein lettertype Sony. Ingetogen, maar zou misschien wat meer jus kunnen gebruiken. Eenmaal open is het nog steeds ingetogen, maar hebben we wel zicht op een mooi toestel. Als we die er uit halen, zitten nog de houder in het doosje, informatiepakketje, een oplader met USB A naar USB C kabel en een bedrade koptelefoon met een 3,5 mm audiojack.

Eerste indrukken

Om met dat laatste weer verder te gaan, er komen nog steeds in 2020 telefoons uit met een 3,5mm audiojack. Kennelijk kan het wel en mogen we blij zijn dat Sony de keuze gemaakt heeft om die toe te voegen aan deze telefoon. Verder aan de bovenkant, waar ook die audiojack zit, zit nog een secundaire microfoon.
Aan de voorkant is het vrij zwart zolang het scherm uitstaat. Wel zie je boven een kleine speakergrill en links daarvan een frontcamera. die zitten beide in een bescheiden bezel. Onder de bezel onder zit de speakergrill voor media. Geen super stereo, maar wel een stevig geluid wat niet overdreven schel aandoet.

Vormgeving

Het toestel heeft qua ontwerp wel wat weg van de vorige 10, lang en relatief smal. Beeldverhouding is volgens de specificatiepagina hier 21:9 maar als ik 2560/1080*9 uitreken kom ik toch echt op 21 1/3 uit. De frontcamera is van rechtsboven naar linksboven verhuisd, iets dichter bij de speakergrill. Notificatieledje zit nu geheel rechtsboven, nabijheidssensor is niet zichtbaar. De achterkant behuist in ieder geval 3 camera's die op linkerbovenkant op een eilandje zitten, in het middenboven zit een NFC chip en geheel in het midden zit het Sonylogo. De achterkant is nu hoogglans, of dat glas of kunststof is weet ik niet, maar in ieder geval zie het toestel er vreselijk strak uit,

Camera's

Zoals hierboven al gemeld, heeft de 10 II vier camera's, 3 aan de achterkant met ieder een eigen brandpuntafstand en 1 aan de voorkant. Nu heb ik afgelopen jaren verschillende telefooncamera's uitgeprobeerd, met verschillende kwaliteiten. Nu vond ik persoonlijk de camera's van de XZ Premium en de XZ2 Premium de beste die ik gebruikt heb. De lat ligt in ieder geval behoorlijk hoog. Ik heb in verschillende omstandigheden foto's gemaakt, waar mij een ding opviel. De camera's zijn niet snel, foto's maken doet hij goed, maar ze hebben het moeilijk om van een erg bewegelijke baby goed scherp te krijgen. Voor de rest stelt die echt niet teleur.

Geluid

Net als bij de vorige Xperia 10 heeft deze telefoon een monospeaker. Nu klinkt het wel als een nadeel, maar er valt mee te werken. Voor navigatie is het meer dan voldoende, voor een informatief filmpje kijken op YouTube gaat zonder problemen maar muziek is op maximaal volume net iets overstuurd. Iets minder hard zetten is de oplossing, dan heb je voor de meeste omstandigheden meer dan genoeg volume en geen vervorming van het geluid. Andere optie is het gebruik van een koptelefoon zoals de Sony WH-1000XM3 die ook met deze telefoon een perfect geluid geeft.

Software

Nu was Sony ooit koning bloathware, maar gelukkig licht die tijd al lang achter ons. Helaas is Sony een beetje doorgeslagen in het slopen van onnodige onderdelen van hun software. Xperia Lounge en Xperia News zijn nog wel aanwezig, maar Album, Muziek en Video zijn bijvoorbeeld blinken uit door afwezigheid, waarvan de laatste 2 goed begrijpbaar zijn. Muziek wordt meer en meer via bijvoorbeeld Spotify geluisterd en video via Youtube, Netflix, Disney+ en ga zo maar door. Nu mis ik Album echt wel, want het is wel fijn om retesnel door je foto's te scrollen. Dat is letterlijk het enige qua Sony-software waar ik minder content mee ben.
Android
Android is voor de rest zo stock als het maar zijn kan en reageert echt heel snel. Naast alle standaard gestures om Android mee te besturen heeft Sony twee balkjes aan de zijkant waar je een togglescreen mee op kan roepen waarmee je eigenlijk de telefoon grotendeels eenhandig kan besturen. Werkt makkelijk en accuraat. Meerdere apps naast elkaar open hebben staan is geen enkel probleem, het toestel ondervindt geen enkele vertraging
Chrome-issues
Er is wel een ding waar ik me wel degelijk over verbaas. Op de telefoon staat Google Chrome, build 83.0.4103.106, waar ik af en toe een geheel zwart scherm bij ondervind. De lichte zijbalkjes lichten werken wel en het scrollen van het scherm verhelpt het probleem, maar vreemd is het wel. Het probleem is echt geïsoleerd tot Chrome, heb nergens anders het probleem ervaren. Neem aan dat dit aan de kant van Google wel verholpen zal worden.

Scherm

Nu heeft de nieuwe 10 geen lcd-scherm meer, maar een OLED, wat op zich een groot voordeel zou moeten zijn en dat is het ook zeker als je binnen een filmpje gaat kijken. De helderheid daarin tegen is niet wat ik verwachtte, maar grote kanttekening dat het afgelopen dagen wel een hittegolf was en er niets was dat de brandende zon tegen hield. Met scherm op maximale helderheid is alles goed leesbaar/zichtbaar, maar het was wel weer even wennen om het scherm zo hoog te moeten zetten.

Batterij

In de Xperia 10 II heeft een accucapaciteit van 3600 mAh, wat meer dan genoeg is om de dag door te komen, en dan doe ik het meeste via mijn telefoon. Al mijn sociale media, al mijn YouTube bezoeken en grotendeels al mijn internetverkeer waaronder Tweakers gaan via de telefoon. Nu is de telefoon 11 uur na een volledige lading, 2,5 uur schermtijd en heeft nog 52% acculading over.
Batterijverzorging
Ook deze Sony heeft in navolging van de duurdere Xperia's, die ik gereviewed heb, batterijverzorging. Dat werd vroeger onder de label Qnovo Adaptive Charging en Battery Care gepresenteerd. Om een lang verhaal kort te maken word het toestel langzaam opgeladen tot 90% en stopt dan met laden tot hij bijna van de lader af moet. Dit ging bij de oude toestellen/ROMs op inschatting wat je bijvoorbeeld slaappatroon is. Als je wisselende tijden hebt dat je slaapt is dat een beetje lastig, maar ook daar is een oplossing voor. Je kan nu zelf de tijden aangeven waarin hij dat laadprofiel moet volgen, waardoor je langer gebruik kan maken van de telefoon, zonder dat je accu capaciteit verliest op de lange duur. Als je de telefoon te laat aan de lader hangt, om met dit profiel hem op tijd vol te krijgen, krijg je die melding en kan je met een tik kiezen voor een regulier oplaadprofiel.

Al met al is de nieuwe Xperia een erg competent toestel voor een prijs die, gezien het gebodene, meer dan redelijk is. 128 GB opslag is iets wat echt heel fijn is, zeker omdat SD-kaartjes niet zo snel zijn als interne opslag. Is alles nu Hosanna? Bij mijn weten niet, de camera's zijn in sommige gevallen niet snel genoeg, maar dat zijn de meeste telefoons denk ik wel. Is het een serieuze contender in de prijsklasse? Dat denk het een allemansvriend is die niet ergens te grote steken laat vallen en dus voor iedereen die aan het shoppen is naar een midrange Androidtoestel dit een is voor op de shortlist.

Heb jij ook een Sony Xperia 10 II 128GB Zwart?

Bedankt voor het review.

Ben aan het uitkijken voor een nieuwe smartphone en ben Sony liefhebber.
Momenteel een Z5 premium (gekocht bij de lancering 2015/2016), kocht jaarlijks steeds het Sony flagship van dat moment maar sedert de Z5 gestopt daarmee (andere prioriteiten).
Eigenlijk op zich nog tevreden over het toestel, maar zou graag nog eens vernieuwen want geen updates meer en zo.

Het flagship wil ik niet kopen gezien de prijzen van bijv. de Xperia 1 II
De Xperia 10II lijkt mij een alternatief.
Ik stel mij vooral de vraag of ik met een Xperia 10II achteruit zou boeren ivg met de Z5 premium of is de technologie al zodanig geëvalueerd dat ik me daar geen zorgen over hoef te maken?
Misschien dat je iets zou merken aan scherm scherpte. Ook is de telefoon wat smaller en langer dus dat zal wel even wennen zijn.

Qua snelheid is de processor iets sneller en zuiniger tegenover die van de snapdragon 810. Gecombineerd met de lagere resolutie denk ik dat performance het wat beter gaat aanvoelen.

De hardware lijkt in de meeste opzichten beter dus een het is een stap vooruit. Wel niet een grote zoals met een recente flagship maar zoals je zegt. 1000+ euro is gewoon zeer veel geld voor een telefoon.
Ik zou sowieso voor een nieuwe telefoon gaan onderhand, dat verhaal van de updates is een nare factor in mijn ogen.
Qua kale performance zit de Snapdragon 665 ongeveer op het niveau van de 820, wat al een een stap nieuwer is dan de 810 die in de Z5 Premium, die ook nog een bijna 4 keer zo hoge resolutie had aan te sturen. Qua performance zit het wel goed dus.

Qua camera is het niet zo dat je het zelfde niveau als een flagship hebt. Niet dat je slechte foto's maakt, alleen is die minder snel en lichtgevoelig.

Als je toch het idee hebt dat je graag een lange periode met een telefoon wilt doen, is misschien de originele Sony Xperia 1 wel een optie, die pak je rond de 700 Euro.

Ik heb vorig jaar de 1 in handen gehad en die is qua bouwkwaliteit is die echt een ander kaliber. Ook qua fotografie (pro-modus) meer in lijn met de Z5 Premium.
Thanks Elaz en Johannes77.
Goede tip ook ivm de Xperia 1.
Camera is voor mij eerder bijzaak, zijn toch maar "kiekjes" die ik neem.
Ik heb vandaag nog extra foto's gemaakt, die staan er ook onder de review bij. Geeft toch behoorlijk mooie foto's, denk ik zo
Jazeker, is meer dan voldoende voor mij die kwaliteit
Wat bedoel je precies met "De camera's zijn niet snel genoeg"?
- De camera-app start langzaam op?
- Als je op de sluiter-knop drukt, doet het algoritme waarmee de camera app bepaalt welk profiel (Portret, Actiefoto, Landschap e.d.) het beste is er (te) lang over voordat die de foto maakt.
- Het maken van de foto's zelf duurt lang (focussen, welke van de 3 camera's er gebruikt moet worden).
- Het wegschrijven van de foto's en het van te voren toepassen van filters (rode ogen bijvoorbeeld) duurt lang.
Sorry, dat is misschien niet duidelijk geweest in de opsomming, maar in de review dacht ik dat ik duidelijk was. Het staat zo omschreven:
Het maken van de foto's zelf duurt lang =>focussen