Skikk 14LC41 Review

20 juni 2020, laatste update op 16 juli 2020, 694 views Rapporteer

Prachtige lichte laptop met lange accuduur en compatible met Linux.

Pluspunten

• Lichtgewicht 1 kg
  • accuduur 16uur
  • Linux compatible

Minpunten

• speakers

Ik heb deze laptop sinds een maand in gebruik. En ik ben er heel blij mee.
Configuratie: i7-10510U, 16 GB RAM, WD Blue SN550 500GB
Dit is een Clevo L141CU die bij veel EU en US resellers verkrijgbaar is onder verschillende type nummers.

Hij voldoet aan al mijn vaste eisen:
* Linux moet draaien out of the box zonder al te veel manuelle aanpassingen, alle hardware moet werken zonder gedoe
* lichtgewicht, en wel heel licht (1 kg, de specificaties hier op tweakers kloppen niet)
* meer dan 16 uur, bij gemiddeld gebruik, accuduur
* goed scherm met 14"
* duurzam - onderdelen kunnen vervangen (batterij, ssd nvme, RAM, fan, speakers etc)
* future-proof
* stil, bijna onhoorbare fan
* een EC/Bios/UEFI firmware die grotendeels unlocked is waarin ik veel kan uitschakelen en aanpassen
* backlit toetsenbord
* goede touchpad
* geen nvidia GPU, alleen onboard graphics
* suspend to ram en wakeup moet 100% werken, met scherm dichtklappen

Nice to have:
- opladen via usb-c - check. De laptop komt met een tradionele port/lader maar opladen via usb-c werkt fijn.
- goed toetsenbord - check
- komt vanuit de leverancier met Linux pre-installed - check (bij skikk.eu gekocht)

Een minpunt is wel te noemen. De speakers zijn echt ondermaat. Als je muziek liefhebber bent zou ik oortjes of externe speakers aanbevelen.

Over MS Windows kan ik niets zeggen, gebruik ik niet en ben niet van plan het te installeren.
Voor de Linux gebruikers:
* Zoals bij de meeste recente laptops komt ie standaard vanuit de firmware met de S2idle in plaats van deep sleep. Kun je verhelpen door een kernel command line, bespaart veel energie als je suspend gebruikt.
* Out of the box werken de functie toetsen, maar zijn verwisselt ;-) Geen probleem. Backlight keyboard bv is: FN & spatie.

Een uitgebreide, verbeterde en unlocked firmware is een must. In mjin geval heeft skikk.eu de aangepaste versie geflasht zodat ik dat niet moest doen.

Heb jij ook een Skikk 14LC41?

Top, geinige keuze! Dank voor het plaatsen van deze review.

Dat van dat gewicht, ik kan me voorstellen dat het uitmaakt of je de Core-i7 of i5 variant neemt. Cooling is wel eens zwaarder op een i7. Of dat het verschil wordt verklaard door andere schijfopties. Het is nogal een "bouwdoos". Eigenlijk is het een barebone die naar believen kan worden ingericht. Dus waarvan ze hier op Tweakers het gewicht weergegeven? Geen idee.

En soms weegt de ene wel de adapter mee en de andere niet.

Apart verhaal deze licentie constructie. Hij wordt onder zeer veel merknamen uitgebracht. En hoe heb je geregeld dat Skikk die Firmware erop zette?
Toen ik de laptop bestelde wist ik al dat er een probleem is met de standaard clevo firmware die Intel RST/Optane 'locked' heeft, wat betekent dat je geen nvme disk onder linux kan gebruiken, alleen een sata. Maar ik wil natuurlijk een nvme schijf. Ik heb ze dus gewaarschuwd, ze hadden dit model nog niet met linux getest. Ik heb een hoe/waar/etc gestuurd ;-) En ze hebben het dus geflashed. En ze konden Intel RST uitschakelen.
Deze uitgebreide ec/efi firmware heeft ook andere instellingen: uitzetten Intel ME, 4 verschillende performance profiles, uitzetten van wifi, camera etc, flexible charging, undervolten ...
Hi @shyblue

Ik heb interesse in deze laptop. Maar ik wil weten hoe groot / hoe / wat het logo op de laptop is.

Zou je een goeie foto kunnen maken voor mij van waar en hoe de logo is op de SKIKK versie van deze laptop?

Thanks!
Er is helemaal geen logo op de laptop. Een plus voor mij :)
Niets, tenminste in de skikk versie die ik heb.

[Reactie gewijzigd door shyblue op 26 juli 2024 06:30]