Mijn vorige laptop (Dell XPS 14z) is 9 jaar oud en ik ben eigenlijk op zoek naar een device welke ongeveer net zo lang mee kan gaan. Hij moet daarbij een beetje future-proof zijn.
Ik had bij mijn zoektocht een aantal eisen:
- Een scherm met een langere aspect ratio (16:10/3:2)
- Minstens 16 gb RAM
- Vervangbaar geheugen/schijf in de toekomst
- Solide bouwkwaliteit
- Minstens 1 thunderbolt 3 port met 4 PCIe lanes
- Vingerafdrukscanner
In mijn ogen is een Macbook de ultieme laptop als het aankomt op bouwkwaliteit. Een goed scherm met een 16:10 aspect ratio, een geweldig touchpad, goed toetsenbord en goede software. Ik heb er alleen 1 probleem mee en dat is dat is dat het een Apple product is. Ik ben geen Apple hater maar ik vind right-to-repair en upgradebaarheid een belangrijk ding. Vandaar dus dat ik dus niet voor een Apple product wil kiezen.
Ik heb lang overwogen om een Dell XPS 13 (9300) te nemen maar aangezien ik nogal wat tijd achter mijn laptop besteed voor mijn werk leek het me wel een prettig idee een iets groter scherm te kijken. Toen werd de Dell XPS 15 (9500) aangekondigd.
In mijn ogen voldoet de XPS 15 aan de bovenstaande eisen. Heel prettig extraatje is het extra m.2 slot. Ik heb het model besteld met een 1 TB drive, 16gb RAM en een 1080p scherm.
Na 21 dagen kwam hij aan en eigenlijk ben ik een klein beetje teleurgesteld. Maar laat ik met wat positieve punten beginnen.
- Het toetsenbord typt fijn (behalve dat ik nu nog wat keystrokes mis door de enorme caps-lock button). Ik vermoed dat dat een kwestie van gewenning is.
- Een 130 watt charger die in korte tijd de laptop oplaadt.
- Een hdmi/usb dongle in de doos.
- Windows hello support
- Vingerafdrukscanner
- Goed LCD scherm
- Hij is met 1 hand te openen
En dan nu de negatieve punten.
- Het touchpad zit los en ratelt het als je er op tikt.
- Out of the box last van micro-stuttering.
- Na een half uurtje was de laptop voor het eerst bevroren met een raar artifact in het scherm. Heeft vermoedelijk iets van doen met de GPU.
- Hij is best wel zwaar
- Hij ligt niet zo lekker op schoot met korte broek. Hij heeft een beetje scherpe randjes.
Hopelijk zijn dit kinderziektes maar ik vind dit voor een laptop van 2200 euro niet acceptabel. Ik ga dus terug met dit apparaat naar Dell. Ik zal deze review in de toekomst uitbreiden met mijn ervaringen met de Dell support desk. Ik heb on-site support en hopelijk kunnen ze de problemen oplossen.
Heb je nog vragen, dan zal ik ze proberen te beantwoorden in de reacties.
Video: ezgif.com-video-to-gif]