Dell XPS 15 9500 (BNX9508) Review

19 juni 2020, laatste update op 23 oktober 2020, 5.342 views Rapporteer

Een prachtige laptop waar out-of-the-box is er nogal wat mis mee is.

Pluspunten

• Build-kwaliteit
  • Touchpad is erg goed (voor Windows)
  • 16:10 scherm
  • Fijn toetsenbord
  • Windows Hello
  • Vingerafdrukscanner
  • Na een aantal reparaties werkt hij perfect

Minpunten

• Touchpad zit niet goed vast
  • Rare artifacts in het scherm
  • Grote Caps-lock
  • Micro-stutter

Mijn vorige laptop (Dell XPS 14z) is 9 jaar oud en ik ben eigenlijk op zoek naar een device welke ongeveer net zo lang mee kan gaan. Hij moet daarbij een beetje future-proof zijn.

Ik had bij mijn zoektocht een aantal eisen:
  • Een scherm met een langere aspect ratio (16:10/3:2)
  • Minstens 16 gb RAM
  • Vervangbaar geheugen/schijf in de toekomst
  • Solide bouwkwaliteit
  • Minstens 1 thunderbolt 3 port met 4 PCIe lanes
  • Vingerafdrukscanner
In mijn ogen is een Macbook de ultieme laptop als het aankomt op bouwkwaliteit. Een goed scherm met een 16:10 aspect ratio, een geweldig touchpad, goed toetsenbord en goede software. Ik heb er alleen 1 probleem mee en dat is dat is dat het een Apple product is. Ik ben geen Apple hater maar ik vind right-to-repair en upgradebaarheid een belangrijk ding. Vandaar dus dat ik dus niet voor een Apple product wil kiezen.

Ik heb lang overwogen om een Dell XPS 13 (9300) te nemen maar aangezien ik nogal wat tijd achter mijn laptop besteed voor mijn werk leek het me wel een prettig idee een iets groter scherm te kijken. Toen werd de Dell XPS 15 (9500) aangekondigd.

In mijn ogen voldoet de XPS 15 aan de bovenstaande eisen. Heel prettig extraatje is het extra m.2 slot. Ik heb het model besteld met een 1 TB drive, 16gb RAM en een 1080p scherm.

Na 21 dagen kwam hij aan en eigenlijk ben ik een klein beetje teleurgesteld. Maar laat ik met wat positieve punten beginnen.
  • Het toetsenbord typt fijn (behalve dat ik nu nog wat keystrokes mis door de enorme caps-lock button). Ik vermoed dat dat een kwestie van gewenning is.
  • Een 130 watt charger die in korte tijd de laptop oplaadt.
  • Een hdmi/usb dongle in de doos.
  • Windows hello support
  • Goed LCD scherm
  • Hij is met 1 hand te openen
En dan nu de negatieve punten.
  • Het touchpad zit los en ratelt het als je er op tikt.
  • Out of the box last van micro-stuttering.
  • Na een half uurtje was de laptop voor het eerst bevroren met een raar artifact in het scherm. Heeft vermoedelijk iets van doen met de GPU.
  • Hij is best wel zwaar
  • Hij ligt niet zo lekker op schoot met korte broek. Hij heeft een beetje scherpe randjes.
Hopelijk zijn dit kinderziektes maar ik vind dit voor een laptop van 2200 euro niet acceptabel. Ik ga dus terug met dit apparaat naar Dell. Ik zal deze review in de toekomst uitbreiden met mijn ervaringen met de Dell support desk. Ik heb on-site support en hopelijk kunnen ze de problemen oplossen.

Heb je nog vragen, dan zal ik ze proberen te beantwoorden in de reacties.

[Video: ezgif.com-video-to-gif]

Heb jij ook een Dell XPS 15 9500 (BNX9508)?

Ik loop tegen dezelfde dingen als jij aan, en reddit staat ook vol met problemen met de 2020 modellen, loszittende trackpad is er daar een bekende. Hier een fix die je zelf kan doen, maar eigenlijk compleet onacceptabel voor zo'n dure laptop.

PS dit is trouwens niet de bnx9508, maar je kan zelf het goede type toevoegen aan de pricewatch
Ah, en kan ik dat ook aanpassen in deze review?
Oeh dat weet niet precies, maar wanneer je een nieuw artikel aan de pricewatch toevoegt krijg je een mailtje van een Tweakers medewerker, en die kan dat wellicht wel voor je doen ;)
Heb je de microstutters/artifacting kunnen fixen met een driver update/reinstall schone windows of helpt dat niet?
Ik heb de nvidia drivers opnieuw geinstalleerd en heb geen artifacting+freezes meer gehad sindsdien.
Ik heb nog wel een keertje stuttering gehad. Dus dat ligt waarschijnlijk ergens anders aan.
BIOS update? Hoorde dat sommige XPS 15's met een oude BIOS versie komen die niet helemaal lekker de power regelt.
Daar had ik nog niet aan gedacht. Er stond van bijna alle drivers een nieuwere versie klaar. Hopelijk lossen die het probleem op.
Het lijkt er op dat het probleem met de artifacting niet is opgelost. Zojuist is hij weer "bevroren". Ik ben er achter dat ik de laptop er uit kan krijgen door deze in de slaapstand te zetten (aan/uit-knop) en dan weer en weer wakker te maken. Dan gaat hij vrolijk verder. Gek gedrag dus.

Ik kan niet zeggen dat ik de GPU nou aan het belasten ben. Het gebeurt gewoon tijdens het browsen...
Hmm ik zou anders even contact opnemen met Dell tech support, misschien dat zij iets weten.
Dave2D had ook last van een loszittend touchpad op de verkoopunit van de XPS 15 echter op het reviewmodel zat het touchpad gewoon 'vast'. Het kan dus zijn, mocht je een andere krijgen dat je dan wel een vastzittend touchpad hebt. Maar inderdaad voor deze prijzen mogen dit soort dingen niet gebeuren.
Ze komen morgen langs om het touchpad te repareren. Dan zit ik alleen nog met de microstutters/freezing :(
Ik had een knipperend scherm op mijn Asus maar dat kwam vanwege slechte programma's blijkbaar.
microstutters heb ik zelf nog niet gehad (gelukkig) maar dat wil je niet op een "premium" product.
Slechte start van de lange tijd die je de laptop wilt gaan gebruiken. :/
Inmiddels hebben ze het touchpad vervangen. Eigenlijk hebben ze eerder de gehele bovenkant vervangen inclusief toetsenbord . Dit touchpad heeft hetzelfde probleem. Het lijkt me nu eerder een design issue te zijn als een hardware issue. De reparateur heeft de oude bovenkant laten liggen en er zit gewoon geen/weinig ondersteuning onder het touchpad. Daardoor kan hij gemakkelijk ratelen.

[Reactie gewijzigd door GLaDOS op 25 juli 2024 10:42]

hoi,

Heb je nog steeds last van de trackpad of is het inmiddels al opgelost? Hoe is de service van Dell?
Ik ben van plan om ook een aan te schaffen.
Hoi, de service van Dell is ok, niet geweldig. Ik heb premium support afgenomen zodat ze het next-day komen fixen maar het heeft zeker 1,5 week gekost voordat het repareren was goedgekeurd. Voor mij geen enorm issue want ik kan nog op mijn oude laptop werken maar het is niet conform de SLA.

Het touchpad is wel vervangen maar het is waarschijnlijk een design issue want het probleem doet zich nog steeds voor.
Oke dank voor de snell ereactie. Voor mij geen dell dan.
GLaDOS,

Bedankt voor je review. We zijn inmiddels een maand verder. Is het uiteindelijk nog goed gekomen met het touchpad? Ik ben van plan om ook een aan te schaffen.
Hoi, afgelopen week is het moederbord ook vervangen. Daarmee zijn de freeze/stutter issues verleden tijd!
Het touchpad is nu ook goed!
Hehe, eindelijk.
Helaas is mijn Asus Zenbook Pro UX550VD te water gevallen. Nu heb ik wel een nieuwe laptop nodig. Vind deze wel interessant. Anders wordt het misschien toch een kleiner/lichter model met een MX350 of een 15W AMD of Intel met een GTX1650. Ik heb niet perse het vermogen nodig achteraf gezien en zou graag wel even met de batterij doen. Mijn Asus ging bijna een gehele schooldag mee van 9 tot 4 meestal. Wat zijn jouw ervaringen met de batterijduur?

[Reactie gewijzigd door J Kortje op 25 juli 2024 10:42]

Eerlijkheidshalve, het is niet zo goed als geadverteerd wordt, maar een dagje kantoorwerk kom ik met gemak wel door. Ik werk grotendeels via een remote sessie en dat kost niet zo veel energie.

Qua gpu prestaties ben ik ook dik tevreden. Toevallig is mijn desktop kaduuk gegaan en doe ik het nu al een tijdje met mijn laptop. Die draait Horizon Zero Dawn (op de allerlaagste settings) smooth genoeg om te kunnen spelen (niet gemeten maar ongeveer ~30-40 fps). Wat dat betreft valt dat me alles mee, aangezien ik 0 verwachtingen had van de GPU. Hij kan dan wel lekker gaan blazen.

Overigens heb ik gemerkt dat, na het vervangen van het moederbord, de GPU veel beter is gaan presteren. Die throttelt een stuk minder. Ik ga vanuit dat gezien de problemen die ik ervaarde, er iets mis was met de GPU.
Ik denk dat ze de eerste batch zo snel mogelijk de fabrieken uit wilde hebben waardoor de eerste kopers gewoon echt slechte producten hebben ontvangen. Nu lijken de klachten verholpen te zijn (van de eerdere XPS’en) of niet meer aanwezig te zijn bij de nieuwere XPS’en.

Toch jammer. Geeft geen goede reviews voor de geïnteresseerden. Geeft geen leuke ervaring voor jouw als consument.
Is je waardering nog steeds 3 sterren of is je waardering gegroeid?
Zeker gegroeid! De customer service was eigenlijk prima en ik heb niet de helse praktijken meegemaakt waar je wel eens van hoort.
Gelukkig allemaal toch nog goed gekomen ;)